Keresés

Részletes keresés

Donaldkacsasrago Creative Commons License 2019.06.16 0 0 4

Koszi szepen a valaszt! Ltp sajna nincs. A bankot megkerdezem es es utanajarok koszi! Ez nem volt meg rajta a listamon.Koszi  megegyszer

Előzmény: Törölt nick (3)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.14 0 0 3

Az előtörlesztésnek általában díja van, amit az előtörlesztett összeg %-ában számolnak. Szerintem bankja válogatja, de maximum 1-2% lehet. Tehát ha egyszerre 10 millió forintot törlesztesz egy összegben a hitel normál lejárata előtt, akkor 100-200 ezer Ft díjat felszámít a bank.

 

Ha van lakástakarék pénztári (LTP) megtakarításod, és azt használod fel előtörlesztésre, azért nem számolhat fel díjat, az tehát ingyenes. Ha nagykorú közeli hozzátartozódnak van lakástakarék pénztári megtakarítása, az is felhasználható erre a célra (nyilván a hozzátartozó beleegyezésével). Szerintem az megboltolható, hogy felhasználod pl. a tesód LTP szerződését, aztán amikor eladtad a lakást, kp-ben visszaadod neki a pénzt. Viszont azt nem tudom, hogy ő ez esetben tulajdonjogot szerez-e, mert akkor neki képződhet adóköteles jövedelme a lakás eladásakor. Ezt leginkább a lakástakarék pénztárnál tudják pontosan megmondani.

 

Találtam egy ilyet: https://bankmonitor.hu/cikk/igy-lehet-ingyen-visszafizetni-a-lakashitelt/

Lassan 2,5 éves cikk, és nem tudom, mennyire érvényes még, de azt sugallja, hogy vannak még további kiskapuk. Csakhogy ez is bankfüggő. Ezért legjobb lenne, ha bemennél a bankba, és alaposan utánakérdeznél ezeknek a dolgoknak. De azt ne várd, hogy a banki ügyintézők majd önként és dalolva fogják felhívni a figyelmedet a legjobb lehetőségekre. Nekik feltehetően az van kiadva ukászba, hogy a fizetős megoldások felé kell terelgetni az ügyfelet. Viszont ha konkrétan rákérdezel, hogy milyen ingyenes lehetőség van, vagy mi a leginkább költségkímélő megoldás, arra muszáj lesz neki válaszolni.

 

Azért is be kell menned a bankba, mert amíg hitel van rajta, nem adhatod el a lakást az ő beleegyezésük nélkül. Valószínűleg a banknak van egy kialakult eljárási rendje ezekre az esetekre, és akkor ők konkrétan meg fogják mondani, hogy mit kell tenned, és annak milyen költségvonzata lesz a bank felé. Szinte biztos, hogy az adásvételi szerződést jóvá  kell majd hagyatni a bankoddal. Ők tudják azt is megmondani, hogy pontosan mekkora még a tőketartozásod.

 

Az adásvételbe mindenképpen, kötelezően be kell vonni legalább 1 ügyvédet, aki az adásvételi szerződést hitelesíti, és aki biztosítja a folyamat szabályszerűségét. A vevőnek és az eladónak egyaránt joga van ügyvédet fogadni, így előfordulhat, hogy két ügyvéd is van, de nem szükséges, mert egy is elég.  Általában a vevő mindig hoz ügyvédet, mert ő többet bukhat az adásvételen. Az eladó meg eldönti, hogy megbízik-e a vevő ügyvédjében, vagy sem. Ha megbízol a vevő ügyvédjében, akkor neked nem lesz ügyvédi költséged. Ha fogadsz saját ügyvédet, őt neked kell fizetned. Az ügyvéd díja általában az adásvételi összeg valahány %-a. Szerintem 1-1,5% körül vannak sokan, 0,75%-os tarifával elvétve lehet találkozni, 0,75% alatt nemigen.

 

Díja van a közvetítőnek is, és ezt a díjat általában az eladó fizeti. Ez a díj szintén az eladási ár %-ában számítódik. Elég széles a tartomány, de ha elolvasod ezt a cikket, akkor megérted, hogy az olcsóságnak is ára van:

http://ingatlan-tanacsado.hu/mennyi-az-ingatlanos-jutaleka-mit-tartalmaz-a-jutalek/

 

 

 

Előzmény: Donaldkacsasrago (-)
Kód 001 Creative Commons License 2019.06.14 -1 0 2

Szia!

 

Sok tétel van, de nem mind van köbe vésve.

 

( pl. ingatlanosok eltérő jutalékkal dolgoznak, kizárólagos szerződést ne köss!

Adóügy: ha több, mint 5 éve vagy tulaj, adót nem kell fizetned pl. HA kevesebb, akkor vannak levonható költségek...)

 

Hol van a keco?

Donaldkacsasrago Creative Commons License 2019.06.13 0 0 1

2017 es linket talaltam http://kamaraonline.hu/cikk/lakaseladas-lakasvasarlas-milyen-koltsegek-terhelik-a-vevot-es-az-eladot

 

Igy egy kerdesem maradt tud valaki ajanlani ajanlan tanacsadot aki segit kimatekozni?

 

Koszi!!

Előzmény: Donaldkacsasrago (-)
Donaldkacsasrago Creative Commons License 2019.06.13 0 0 0

Bocsanat a gepelesi hibakert!! Telorol irok.

 

Előzmény: Donaldkacsasrago (-)
Donaldkacsasrago Creative Commons License 2019.06.13 0 0 topiknyitó

Tudtok segiteni kerlek?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!