Keresés

Részletes keresés

Pigolino666 Creative Commons License 2024.03.07 0 0 872

Köszönöm szépen! :)

Előzmény: Elhaym1 (871)
Elhaym1 Creative Commons License 2024.03.06 0 0 871

Itt írtak arról, hogy 2025ig biztos nem adnak török sorozatot takarékosság miatt. Utána meg nem tudni mi lesz. 

https://dizilah.com/article/disney-plus-turkiye-streaming-shows-removals

Előzmény: Pigolino666 (870)
Pigolino666 Creative Commons License 2024.03.05 0 0 870

Lehet róla valahol valami cikket olvasni hogy nem lesz?

Úgy volt hogy tavaly jön ki igaz?

Akkor a Disney+-on már tuti nem lesz?

Köszi!

Előzmény: Elhaym1 (869)
Elhaym1 Creative Commons License 2024.03.05 0 0 869

Nincs róla hír. Lehet Európában nem is lesz. 

Előzmény: Pigolino666 (868)
Pigolino666 Creative Commons License 2024.03.05 0 0 868

Hello.

 

EL TURCO mikor lesz a Disney+-on?

 

Köszönöm szépen!

kleo777 Creative Commons License 2023.07.20 0 0 867

Sziasztok!

 

Itt a nyár török sorozatok slágere, Kerem Bürsin új romantikus komédia sorozata, a Ya Cok Seversen (If You Love) - Ha túlságosan szeretsz!

 

Folyamatosan forgatják, a törököknél a 3. bölüm ment le, és nálunk is már két rész látható magyar felirattal! Akiknek tetszett a Keremnek világszerte nagy népszerűséget hozó, 2020-21-es, előző romcomja, a Sen Cal Kapimi – Szerelem van a levegőben, annak ez is fog!

 

Kerem egy, a világot bejárt, rendkívül laza, sármos, az életet habzsoló, minden kötődést mellőző,  ám sikeres ifjú üzletembert alakít, akit megtagadott apja halála után a végrendelet bizonyos vállalások elfogadására kötelez, amiben fontos szerepet játszik a nagy családi holding és három árván maradt féltestvérke. Ez a felállás már magában rejti a jövőbeli életmódváltoztatás és kapcsolatmentesség drasztikus megváltozásának ezeregy kihívását, sokféle komikus helyzetet és hatalmas érzelmi hullámzásokat....NA, ÉS még ott van a női főszereplő szépség, akit éppen hamis házasságkötését követően, a nászajándékkokkal lelépve ismerünk meg…. nem meglepő, hogy útjaik bonyodalmasan kereszteződnek.

Nem rossz felütés, meglátjuk, mennyi klisével és eredeti ötlettel gördül tovább a történet…

 

Egy kis ízelítő az előzetesekből:

https://www.youtube.com/watch?v=SGPq5MYAeYk

https://videa.hu/videok/film-animacio/ya-ok-seversen-1_-resz-XDTH2z7MdtsdD1yb

 

 

Can Yamanról friss!!! 

A napokban elkezdték Olaszországban a nagysikerű Viola come il Mare 2. évadának forgatását,

ahogyan az első szezonnak, a hírek szerint, ennek is 12 x 50 perces epizódja lesz!

Az első hivatalos fotó a forgatásról:

 

Kellemes nyarat Mindenkinek!

nkrisz308 Creative Commons License 2023.06.29 0 0 866

Kedves Fórumtársak!

Kedves Kleo!

 

Köszönöm szépen az infókat CY-ről és DÖ-ről, és persze a képet is Can Yamanról!

 

Én nem láttam ma Szulejmán sorozatot, így nem tudom megítélni, hogy az a sorozat felveszi-e a versenyt más történelmi török sorozattal.

Mivel úgy látom nagyon hosszú, nem hiszem hogy megnézem, és őszintén szólva valahogy nem is érdekel.

 

Viszont a lentebb említett két sorozatot láttam, és jelenleg is nézem, emiatt írom, hogy nagyon nagyon tetszettek. Szépek a kosztümök, jók a szereplők, jó a zene és a  történetek.  Szinte minden egyes rész után várom a következő részt, hogy megnézhessem. És van benne néha egy kis humor is.

Tényleg szép mind a két filmnek a zenéje. Szerintem vagy 50 dalt írhattak hozzájuk. Én nagyon sokat hallgatom őket.

 

Most egy ideje különösen rászoktam a filmzenékre (Utolsó mohikán, Gladiátor, stb)

 

Nem nézem a többi török sorozatot amit a többi csatorna sugároz.   Valahogy nem keltették fel a figyelmemet.

Amit most újra nézek az a Poldark sorozat, mert nem néztem végig, csak belekezdtem. 

Akit érdekel ez a sorozat fenn van a dmdamédia felületén, így bárki megnézheti, ha most nem tudja nézi az M5 csatornát.

 

Kívánok Mindenkinek kellemes nyarat és jó filmezést!

 

Előzmény: kleo777 (864)
Elhaym1 Creative Commons License 2023.06.27 0 0 865

A Szulejmánt leadták végig, de a nagyon jó Sebzett szívet sajnos már nem. 

Nálunk rossz nézettség miatt a Yargi is átkerült kisebb csatornára, pedig az egyik legizgalmasabb, legjobb sorozat, amit mostanában láttam. A Duna sorozata, meg a TV2 délutáni sorozata meg nézettek, pedig nem jók. 

 

Yargi azért lett Titkok hálójában, mert a forgalmazó Családi titkok néven adta el, de ilyen című műsor már volt a TV2-n, így ahhoz hasonlót kellett neki adni. 

Előzmény: kleo777 (864)
kleo777 Creative Commons License 2023.06.18 -1 0 864

 

Kedves Fórumozók!

 

Kedves Nekrisz, nagyon örülök, hogy „látlak”!

 

Biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog Demet és Engin új sorozata, az Adim Farah. Majd írj róla, ha nézed! Egyelőre 14 epizóddal zárt az első évad, de ősszel majd folytatják. Az az igazság, hogy én sem sokat tudok az említett színészekről. Csak a régi kedvencre, Can Yamanra nézek rá időközönként, és ha közben feljönnek másokról is bizonyos hírek, ha ismerősek a színészek, bele-bele olvasok, de inkább az éppen forgatott, új sorozataikról szeretek tájékozódni, melyiket érdemes megpróbálni.

Demetet és Cant a rajongók változatlanul nem szűnnek meg együtt emlegetni, noha nincs semmilyen kapcsolatuk, nem is találkoznak, még csak egy országban sem élnek, mindkettő megy a maga útján, építi a karrierjét. Demet már elvált az énekestől, e közben forgatta az Adim Farah-t - Nevem Farah, egyébként kifejezetten gyönyörű benne, a legszebb a megjelenései közül, lenyűgöző a fantasztikus hajzuhataga. Engin, a sorozatban Tahír kinézete nem igazán az esetem, ha ebben látnám legelőször, egyáltalán nem tetszene, de a sorozat cselekménye izgalmas, és nem sokat törődöm a küsejével, ám láthatóan megküzd a maffiózó szereppel, nem igazán az ő karaktere, és az a testtartás, járásmód, amit ráerőltettek, hááát …az valami szörnyű, de majd meglátod magad is, viszont az érzelmes, szerelmi jelenetekben átalakul és nagyon meggyőző tud lenni, és a sztori igazán sodró lendületű. Bár azt olvastam róla, hogy külföldön sokkal népszerűbb, a törököknél jóval alacsonyabb a sorozat nézettsége. Na, ez nem igazán lep meg, több olyan sorozatból forgattak már 666 részt, amiből én egyet sem bírtam elviselni….

A tavalyi év nagysikerű krimi sorozatát: Jargi - Ítélet – Titkok hálójában címen vetíti a Super TV2! De, a már leadott részek magyar szinkronnal láthatók a neten, úgyhogy lehet az elejétől nézni! Hogy miért keresztelték át, és adtak neki ilyen tucatcímet, fel nem foghatom. Nagyon is egyedi, izgalmas, fordulatos sorozat volt, ajánlottam is már itt a fórumon, én az első évadát láttam, de a másodikat is meg akarom majd nézni, most már rövidesen befejezik a forgatását. Egyébként egy ilyen igényes, remek sorozatot megvehetne népszerűbb csatorna is, pl. a Duna, ahol most épp, pár kockából is lejön, micsoda közhelyes, ócska rettenet megy esténként….Tarthatták volna a Végtelen szerelem színvonalát…. a TV2 most futó délutáni sorozatai szintén érdektelenek számomra. Biztosan olcsón jutnak hozzá, akinek nem tetszik, az inkább úgyis a neten válogat.

Gondolom, a történelmi sorozataik még kevesebbeket érdekelnének, elég hosszúak is, ezért aztán nem kockáztatnak a csatornák, a 999 részes Szulejmán is befuccsolt, nem is tudom, egyáltalán levetítették-e nálunk végig…

 

El Turco - Can Yaman IG.

 

Can Yaman már nagyon várja (én is!) a Disney Plussal forgatott El Turco sorozatát, teljes hírzárlat van körülötte, nem tesznek közzé felvett jeleneteket, és a forgatásról is alig pár kocka jelent meg, valamikor az év vége felé mutatják majd be, gondolom, csak előtte indul a promo. Most júliusban viszont Olaszországban a Viola 2. évadát forgatják, aminek Ő lesz a főszereplője. Az első évad inkább a női főszereplőre fókuszált, a második viszont a hírek szerint, Demír felügyelő múltját fogja feltárni. (Mindjárt jobban érdekel!) Nálunk az AXN vetítette, és bizonyára hozza majd a második évadot is. Az olaszok az elsőt is imádták, nekem sem volt rossz, humoros, évődős, minden epizódban új, nem túl bonyolult, nyomozati esettel, az emberi kapcsolatok bemutatásával, igazi olaszos hangulattal. 

 

Krisztikém, jó egészséget, jó kedélyt és kellemes mozizást kívánok Neked!

és Mindenkinek, aki ide téved!

nkrisz308 Creative Commons License 2023.06.07 -2 0 863

Kedves Fórumtársak!

 

Kedves Kleo!

 

Örülök, hogy feltetted Demet Özdemir és Engin Akyürek új filmjét. Én meg fogom nézni hamarosan.

Köszönöm, hogy ajánlottad. Ahogy nézem a képeket ebben a sorozatban jobban néz ki Engin, mint a nagykövet lányában!

 

Viszont tudsz valami hírt Can Yamanról és Demet Özdemirről?

Ha igen, tedd fel ide légy szíves.

Annyit tudok, hogy Demet válófélben van, talán már el is vált. Érdekelne, hogy visszataláltak-e egymáshoz CY-vel....

 

Másik híresség akiket szeretek Burak Özcivit és Neslihan Atagül. Azt tudom, hogy Buraknak megszületett a második kisfiam. És arról is hallottam, hogy gondok vannak Neslihan házasságával. Viszont ha van valami új híred róluk, kérlek, oszd meg velünk.

Én most kicsit el voltam vonulva, és vissza is fogtam mert az egészségem romokban. De rá szoktam nézni a fórumra.

 

 

Ahogy lentebb írtam tényleg jó lenne, ha valamelyik csatorna nem csak romantikus filmeket és drámákat, hanem akció (bűnügyi) és történelmi sorozatokat is vetítene a törököktől. Pl. Cukur (Gödör), és az Ertugrul, Osman illetve a Barbaroslar és a Destan sorozatok. Szerintem ezeknek is lenne keletje.

 

 

A Netflixen található Osman sorozat nálam még várat magára, de hamarosan azt is megnézem, mert kíváncsivá tettetek!

 

Szép napot Mindenkinek!

Előzmény: kleo777 (862)
kleo777 Creative Commons License 2023.05.29 -3 0 862

Sziasztok!

 

Szó, mi szó…halódik a fórum, túl van már a zenitjén, na DE, ha valaki mégis ide látogat és szeretne nézni egy izgalmas, érzelemdús török sorozatot Demet Özdemir és Engin Akyürek főszereplésével, annak ajánlom a mostani török kedvencet:

Adim Farah - A nevem Farah sorozatukat. Még forgatják, pillanatnyilag 12 epizód érhető el magyar felirattal. A sorozattal a törökök is megcsinálták a maguk Takarítónőjét, az HBO The Cleaning Lady adaptációját.

 

Aki látta az amerikai krimi - thriller sorozatot, ne aggódjon, mert csak a kiindulási alapszituáció azonos: egy illegális bevándorló azért érkezik az (USA-ba, Törökországba), hogy kezeltesse súlyos betegségben szenvedő fiát, noha orvos, kénytelen illegális takarítóként dolgozni, hogy fenntartsa magát. Egy alkalommal munkája közben tanúja lesz egy gyilkosságnak, amivel a maffia hálójába kerül….Na, innen erőteljesen elágazik a történet, mert a törökök egészen másként súlypontoznak, náluk a lélektan, a lelkiismeret, az érzelmek, a családok bonyolult kapcsolatai dominálnak.

Demet, az iráni menekült, talpraesett, intelligens orvosnő, Engin, a meggyilkolásával megbízott, lelkiismeretes, vajszívű, jobb sorsra érdemes  maffiózó, és van egy aranyos, okos kisfiú, akiért az anya mindenre képes…JÓ HÁRMAS!

Amit nehéz volt elfogadnom, /kisebb mellényúlásokon túlteszem magam/ az az Engin megformálta maffiózó rettenetes testtartása…...aki esteleg látta, tudja mire gondolok....

DE  mindenképpen egy izgi, fordulatos, kalandos, érzelemgazdag történet! Három szimpatikus főszereplővel! És a mellékszálak és szereplőik is tartogatnak bőséggel meglepetéseket!

Jó szórakozást Mindenkinek!

 

nkrisz308 Creative Commons License 2023.05.25 -2 0 861

Sziasztok!

 

Nagyon-nagyon régen írtunk már ide. Most én picit pótolom.

Végig néztem a Végzet fogságában sorozatot. Nekem tetszett Demet Özdemir játéka. A Hayat szívem a tied sorozat és a Sorsfordító szerelem sorozat nem fogott meg, így azoknak csak néhány részét láttam. Az Apám sorozat és a Testvérek szintén nem tetszenek, így azokat sem nézem. Valahogy nem tetszik a téma, és nem tetszenek a szereplők. 

 

Viszont most az Isztambul két arcát nézem. Nekem ebben nagyon tetszik Kadir Dogulu, és Neslihan Atagül. Jó lenne ha ezt is valamelyik csatorna a műsorára tűzné. És persze nézem az Osman sorozatot Burak Özcivittel. 

 

Szerintem jó lenne, ha Török történelmi sorozatot is vetítenének, Dirilis Ertugrul és a Kurulus Osmant. Én nem érzem úgy hogy gázos lenne a történelmünk miatt. Talán csak_olvasó_vagyok is egyetért velem, és Ő is örülne neki. Kíváncsi leszek melyik csatorna merné bevállalni a sok romantikus sorozat után.

Jaj. majd el felejtettem, a Netflien megnéztem Demet Özdemirtől a Szerelmi taktikákat. Nem sorozat, csak egy szokásos kis könnyed filmecske, de jó.

 

Szép napot és jó filmezést kívánok Nektek sok szeretettel!

csak_olvaso_vagyok Creative Commons License 2023.02.01 -3 0 860

Örülök, hogy tetszett 😉

Daniel Nuta szerintem is tökéletes Drakula volt. Nem a vámpír, hanem az ember. 

 

Halivúd tavaly is  kiadott Drakula filmet, és idén is fog: idén Nicolas Cage főszereplésével. 

De azok vámpíros filmek, ez meg a valós emberi Drakulát mutatta be.

(Néztem a 79-es román Vlad Tepes filmből angol feliratos részleteket: korához képest színvonalasan van megcsinálva, de az meg nettó Csaucseszkó korszak történelemhamisító propagandája, amiben Erdély és Bánát is Románia történelmi részei voltak már a 15. században is)

 

A szultán karaktere itt tényleg nem lett úgy kibontva, mint az első évadban. De az összhatást nem rontotta le, és jól működött, hogy nem egyik vagy másik oldal irányába elfigultan, hanem trónok harcás módon elfogulatlanul mutatták be mindkét oldalt, és mindkét oldal motivációit próbálták átadni a nézőknek. 

Előzmény: kleo777 (859)
kleo777 Creative Commons License 2023.01.29 -2 0 859

Sziasztok!

 

Kedves Csak olvasó vagyok,

mivel ajánlásodra néztem meg az Oszmán Birodalom felemelkedése sorozat évadait, Téged szólítalak meg a megjegyzéseimmel is, mert Te biztosan láttad:) Hajtott a kíváncsiság, nem halogattam hát sokáig, az első évad után meg is néztem a másodikat is: Mehmed vs Vlad.

 

Az első percekben, mi tagadás csalódtam, mert Konstantinápoly elfoglalását követően a sorozat cselekménye 8 évet ugrott az időben, így kimaradtak Hunyadi János harcai, a nándorfehérvári diadal, enyhe vigaszként be kell érnünk Mátyás fekete seregének, mint a török elleni harcok legütőképesebb európai hadának, a Magyar Királyságnak, mint legfélelmetesebb ellenfelének gyakori szóbeli emlegetésével, Mátyás rövidke filmbéli feltűnésével (akinek megformálása nem nagyon tetszett). Persze hazánk ilyen kontexusban való szereplése is jó érzésekkel tölthet el, ám nem ilyen szűkmarkú utalgatásokra számítottam.

 

Ezen felülemelkedve, tudomásul vettem, hogy a 2. évad ll. Mehmed és lll.Vlad Tepes Drakul, a személyes indíttatást sem nélkülöző drámai párharcáról szól. A sorozat számos visszaemlékezésen keresztül érzékelteti, hogy az együtt felcseperedő gyerekekből hogyan válnak ellenséggé. Vlad apja, Havasalföld fejedelmeként vazallusa az oszmánoknak, az ő támogatásukkal tudja trónját megtartani, nekik adózik, s biztosítékként két fia, Vlad és Radu együtt nevelkedik Mehmeddel az oszmán szultán udvarában. Vlad azonban soha nem tekint testvérként Mehmedre, míg Radu beilleszkedik és elfogadja családjának a törököket. S amikor Vlad trónra kerül (nem is értem, hogy a mindig lázadó Vladnak miért engedte ezt meg a török, nem tárgyalták részletesen) nyíltan ellenszegül támogatójának, mire Mehmed elindul irdatlan nagy seregével, hogy móresre tanítsa a provokáló lázadót és kezdetét veszi a mérkőzés. Valahol Dávid és Góliát harcához hasonlították, aminek végkimenetele nem lehet kétséges, de hogy hogyan, abban rejlik a nagy drámaiság. Kitűnő választás volt az alkotóktól, hogy Mehmed e korszakát választották a 2. évad témájául, mert a vázolt alapfelállás, számos drámai elem kibontását teszi lehetővé, amivel kitűnően élnek is a készítők. Ez egy dokudráma, ahol a narráción, a történészek megszólalásain túl a játékon belül a képzeletnek is helye van, hogy a befogadó számára átélhetővé tegyék a történteket, amivel nézőként elégedett is vagyok. Még izgalmasabb, mint az első évad.

 

Kinek drukkol az ember Dávid és Góliát harcában, a szegénylegény és a zsarnok király meséjében, a kicsi ország hercege és a nagy világhódító szultán viszonylatában? Ambivalens érzéseket kelt ugyan Vlad, de levett a lábamról megannyi véres tette ellenére, amivel az ellenségeit büntette, valójában minden eszközzel hazáját védte. Daniel Nuta román színész pedig fantasztikusan alakított, ilyen kifejező, csillogó szemeket rég láttam! Karaktere nagyon erős, a végsőkig küzdő, mindenre elszánt, agyafurt, meglepetésekkel teli, véresen kegyetlen,(a karóba húzás szörnyűségének mibenlétét a történészek részletesen taglalták) ugyanakkor szeretteivel végtelenül gyengéden bánó jellemet kapott. A török igát 150 évig viselő őseink utódjaként nem lehet nem neki szurkolni!

 

Noha itt a fórumon szívesen nézünk török sorozatokat és elismerjük érékeiket, ahogyan Te, Csak olvasó is írtad, nem rosszabbak, mint más náció ilyen-olyan, vegyes felhozatalú sorozatai, vannak benne jók meg gyengécskék is, de azért a történelmi tényeket csak nem feledhetjük. Vladdal szemben Mehmed és a törökök jóságos ábrázolását nagyon illuzórikusnak tartom. A török évszázadokon át az eszközökben nem válogató, igencsak nagy erőszakossággal hódított, közismert, hogy a filmben ábrázolt legsikeresebb csapatai, a janicsárok a meghódított országokból elhurcolt, rideg vasfegyelemmel kíméletlen harcosokká kiképzett, hajdani gyerekekből álltak, akik a szultán katonájaként felnőtt fejjel nem egyszer szülőhazájuk ellen harcoltak. A Mehmedet megformáló színésznek számomra ebben az évadban valahogy nem sikerül igazán átadnia azt az erős, világhódító uralkodót, akinek a történelem tartja. Vagy egyszerűen az érzelmeim annyira a másik oldalra billentek, hogy nem tudom elvonatkoztatni a színészt a szereptől.

 

Csak olvasó vagyok! Köszönöm nagyon informatív, figyelemfelkeltő bejegyzéseidet. Máskor is oszd meg gondolataidat, szívesen olvasom és bizonyára több más, csak olvasó is:)

Én is csatlakozom hozzád, és ajánlom megnézésre mindkét évadot!

A sorozat befejezése után én sem tudtam azonnal elengedni a történetet, még kicsit tovább olvasgattam és az alábbi linkeken sok érdekességet találtam a sorozatról, az ábrázoltak igaz, hamis oldaláról, a sorozat romániai fogadtatásáról:

 

Egy átfogó riport Mihai Florin Hasan  történésszel, a sorozat egyik román szakértőjével:

Vlad Țepeș, vérszomjas mániákus vagy korának hercege? Történelmi igazság, Netflix és legendák

https://adevarul.ro/stil-de-viata/cultura/vlad-tepes-un-maniac-insetat-de-sange-sau-un-2234264.html

 

Andrei Pogăciaș, a másik román történész véleménye, aki a sorozatban részt vett:

A Netflix show az eddigi legjobban alakítja Vlad Țepeș-t, mondja román történész

https://www.romania-insider.com/netflix-vlad-tepes-portrayal-historian-jan-2023

 

Ionut Coyocaru, román történész cikke:

Mi áll és mi vitatható a török rendező által készített filmben?

https://www.g4media.ro/mehmet-vs-vlad-filmul-aflat-in-topul-celor-mai-vizionate-filme-din-romania-ce-sta-in-picioare-si-ce-este-discutabil-din-punct-de-vedere-istoric-in-filmul-realizat-de-un-regizor-turc.html

 

Interjú Daniel Nuta, román színésszel:

https://www.spectacola.ro/cum-se-mentine-in-forma-daniel-nuta-vlad-tepes-al-momentului-am-fost-sase-ani-vegetarian-pana-sa-ajung-la-filmari-la-istanbul_25886.html

 

Hogyan vélekednek a románok Vlad Tepes Drakulról manapság:

https://balkaninsight.com/2016/02/12/romanians-would-welcome-authoritarian-leadership-02-11-2016/

 

Jó filmezést Mindenkinek!

kleo777 Creative Commons License 2023.01.24 -3 1 858

Sziasztok!

 

Egy friss, jó hír Can Yamanról:

Február 1-én szerdán 21 órakor debütál a Viola Come il Máre, Can Yaman új olasz sorozata az AXN csatornán VIOLA címmel!!!

Magyarul is láthatjuk hát! Ráadásul két rész megy le egymás után!

Nézzétek, igazán könnyed, derűs, nyomozgatós, hangulatos kis sorozat ráadásul a varázslatos Palermóban játszódik.

 

 

 

 

Kedves Csak olvasó vagyok!

Nagy élvezettel és örömmel olvastam minden gondos, részletgazdag bejegyzésedet, oly annyira, hogy lelkesedéseddel engem is beoltottál! Úgy gondoltam, na már most feltétlenül meg kell keresnem az Oszmán Birodalom felemelkedése sorozatot, annál is inkább, mert nagy nyitottsággal fogadtam a magyar Aranybullát is, és kíváncsi voltam egy nemzetközi, nagyobb költségvetésű cég, milyen produktumot tesz le az asztalra ebben a műfajban.

 

Hát, valóban profi dokudráma sorozat született. Természetesen az első évaddal kezdtem, három este oda is szögezett a képernyő elé. Nagyon kedvemre való, hogy az epizódok 45 percesek, s bár török sorozat, török színészek játszák, nem is akárhogy, s a rendező is honfitársuk, de egyébként a nemzetközi piacra szánt produkció szakított a török sorozatokra oly jellemző lassússággal, időhúzással. Noha az első évadban Konstantinápoly ostromának kimenetele nem lehet kétséges, mégis minden perce izgalmas, érdekfeszítő, a szultán jelleme fejlődésének bemutatására hivatott visszaemlékezések sem törik meg a drámaiságot, sőt ez elmodható a tisztánlátást segítő narrációra és a történészek megszólalásaira is. Olyan ügyesen oldották meg a szükséges magyarázatok játékba szövését, hogy az nem zökkent ki, a szövegek legtöbbje alatt tovább pereg a film, s ha éppen a rövid magyarázatot nyújtó történészt látjuk, annak súlya van. Ahogy a sorozatcím is jelzi, ez az Oszmán Birodalom felemelkedéséről, hódításáról szól, nem a Bizánci Birodalom bukásáról, s a sorozat súlypontja nyilvánvalóan a törökökön van, nem a védekező keresztényeken, mégis érezzük, hogy igyekeztek törekedni a kiegyensúlyozottságra, mindkét fél hiteles ábrázolására.

 

Nem szépítették a törökök nehézségeit, kudarcait, megtorpanásait, de a császári véderő megosztottságát sem. A várva várt felmentő sereg, mint oly sokszor a történelem során nem érkezett meg….de egyébként is 1453-ra már Konstantinápoly sorsa megpecsételődött a török tenger közepén.  A két póluson két remek karakter van a középpontban, a minössze 21 éves nagy műveltségú, intelligens és végtelenül becsvágyó II. Mehmed  (Cem Yigit Üzümoglu játssza ragyogóan) és Giustiniani, a genovai rettenthetetlen zsoldosvezér, a szultán által is elismert és tisztelt ellenfél (egészen a végső harcig, de spoilert nem akarok írni). Nagy valószínűséggel az ő karaktere a valóságostól markánsabb vonásokat kapott, hogy méltó ellenfele legyen a szultánnak. Birkan Sokullu játsza szintén kiválóan, aki számos török sorozatból ismerhető (Hayat Sarkisi, Mosumlar Apartment). Ana (Damla Sönmez) az első évadbeli jövés-menései a két tábor között, nem túl motiváltak, a megbékélés, kegyelem, irgalom jelképeként tűnik fel, feltehetően több szerepe lesz a 2. évadban. Tuba Büyüküstün gyönyörű és királynői, sok játékra ugyan nem ad lehetőséget a szerepe, de a szultán nagy műveltségű, szerb-görög nevelőanyjaként, végig érzékeljük azt a hű, a nagy tettekre vágyó ifjúban töretlenül bízó támogatást, amit fiának nyújt. És persze kellett egy-két női figura a sok harcos közé, Giustiani is kapott egy szerelmes leányzót. A sorozat képi világa pedig igazán lenyűgöző.

 

Tetszett, hogy már az első évadnak is vannak magyar vonatkozásai, Orbán és fia Jácob, az ágyúkészítők,( bár, hogy a töröknek adta el tudását, nem ad okot ujjongásra) és persze Hunyadi János, a törökverő, akit félelmetes ellenfélként emlegetnek, akinek Mehmet apja számos vereséget köszönhetett, és aki 3 évvel később (1456) II. Mehmed hadai felett aratott nándorfehérvári diadallal feltette a koronát életművére, úgy gondolom, ennek a 2. évadban vastagon benne kell lennie! Ha még nincs is Hunyadi filmünk, legalább a törökök (remélem) csináltak….Nagyon el tudnám képzelni a róla szóló hasonló magyar sorozatot! Bán Mór/János Hunyadi könyvsorozata rég megfilmesítésért kiált!

   

Összességében azért úgy gondolom, mindenki kicsit szebb, jobb, mint a valóságban lehetett, de ezt nem írom feltétlenül rovására a sorozatnak, noha a város elfoglalása utáni (minden történelemkönyvben elrettentően szereplő) török dúlás, markecolás, a lakosság öldöklése, a Hagia Szophia kifosztása stb. jótékonyan homályba vész, mert hát ez mégiscsak egy török identitású sorozat, s nagy igazság, ahogy a sorozat felvezetőjében elhangzik ”Egy birodalom felemelkedéséhez, egy másiknak vesznie kell.” És az elveszés hatalmas vérontással jár...

 

Kíváncsian várom a 2. évadot, ahogy megnéztem, szintén megosztom a véleményemet. Most csak mindenkit biztatok én is, ha kicsit is vonzódik a történelemhez, szívesen néz török sorozatokat, ne hagyja ki ezt a felemelkedésük történetét aránylag objektíven bemutató dokudráma sorozatot! Természetesen egy ilyen sorozaton nem lehet számonkérni a tökéletes történelmi hűséget, ráadásul másként írnak az iszlám, másként a keresztény források, az alkotókat dícséri, hogy ennek dacára igyekeztek egy hitelességre törekvő, és nem utolsó sorban élvezhetően nézhető produkciót létrehozni. Pár kommentbe beleolvastam az IMDb-én, volt ott 1-től 10-ig minden, úgy tűnik, főleg a törökök egy része nem igazán elégedett vele, magam részéről tartom az átlagot: 8 pont.

 

Néhány érdekességet találtam a szereplőkről, az IMDb szerint pillanatnyilag az 5 legnépszerűbb török színész: 1 Kerem Bürsin, 2 Damla Sönmez, 3. Can Yaman, 4. Cem Yigit Üzümoglu, 5. Tuba Büyüküstün - és ezek közül három is az Oszmán Birodalom felemelkedése sorozat révén  szerzett szélesebb körű ismertséget.

 

Csak olvasó! Még egyszer nagyon köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet! Kiváló szórakozás, nagyszerű filmélmény volt!

 

Egy interjú Ebru Sahinnal, a producer rendezővel:

https://www.goldenglobes.com/articles/director-emre-sahin-turkish-story-can-now-reach-millions

Şahin azt mondja: „Szeretnénk elmesélni a történetet anélkül, hogy bármelyik oldalt választanánk, csak az eseményre koncentrálunk.”

Şahin jelenleg Los Angelesben él, és cége tévéműsorokat és dokumentumfilmeket készít olyan nagy cégeknek, mint a Netflix, a History Channel és az MTV, és ők üzemeltetik a céget Isztambulban és Los Angelesben is.

 

Jó filmezést Mindenkinek!

 

csak_olvaso_vagyok Creative Commons License 2023.01.15 -1 0 857

A Telex.hu majdnem írt egy cikket az Oszmán birodalom felemelkedése: Mehmed Drakula ellenről. Majdnem, csak nem sikerült.

Helyette a románok véleményét copyzta be a cikkbe, hogy a románok miként vélekedtek róla (mivel, hogy Vlad Tepes Drakula az havasalföldi, vagyis román). 

A filmkritika vagy a sorozatról való beszámolás helyett. Ennyi erővel az összes drakulás film bemutatása és kritikája helyett elég lenne a romámnok véleményét leírni. 

Mondjuk azért annyit meg lehetett tudni a cikkből, hogy a románok közt sem mindenki ultaranacionalista szélsőségesen soviszta, hanem sokan vannak az értelmes normálisan gondolkodók is. 
https://transtelex.ro/kultura/2023/01/11/vlad-tepes-ii-mehmed-sorozat-netflix-mitosz-felhaborodas 

 

"Mehmed vs. Vlad alcímmel december végén jött ki Az Oszmán Birodalom felemelkedése című dokudráma sorozat második évada a Netflixen. A sorozat pillanatok alatt iszonyat népszerű lett Romániában, amin nincs mit csodálkozni, hiszen egy népszerű és világszinten kétségtelenül a legismertebb román uralkodó alakja van a középpontjában. De a történészek dicsérete ellenére a közönség egy jó részének csöppet sem tetszik, hogy nem a román történelemkönyvek idealizált Vlad Țepeș-figuráját látják viszont benne. Egy jelenet erejéig még Mátyás király is feltűnik. 

 

(...)

 

„Összességében a sorozat véleményem szerint a legjobb filmes feldolgozása Vlad életének. Sokkal jobb, mint a kommunista időszak román történelmi filmjei vagy az utóbbi évek képzelgésekből forgatott gagyi filmjei. Látszik, hogy a készítők komoly erőfeszítéseket tettek, igyekeztek minél inkább kézzelfogható valóságot teremteni, a forgatókönyv is rendben van. Igen, történelmileg sokkal jobb is lehetett volna, de így is nagyon jó” – értékelte történész.

 

(...)

 

„Az én szemszögemből nézve a film nagy szolgálatot tett a román történelemnek, mert általában a világtörténelem nagy műveiben a román országok csak egy-másfél oldalt kapnak. Kelly az ő elképzelése szerint írta a forgatókönyvet, de értékelendő, hogy nem a »Vlad, a véres vámpír« vagy »Vlad, az őrült gyilkos, aki kontroll nélkül mindenkit megöl maga körül« vonalat követte, hanem egy másik, nyugati narratívát róla” – magyarázza a kolozsvári történész, aki szerint a gyártók akár úgy is dönthettek volna, hogy egy újabb Drakula-történetet forgatnak.

 

(...)

 

„A dokumentumfilm helyesen mutatja, hogy az oszmán előrenyomulás iránya Bécs és Róma felé tartott. A romániai országok ennek az iránynak valahol az oldalánál voltak. A szultánok nem azért támadtak meg minket, mert különlegesek voltunk, hanem mert stratégiai szempontból nem engedhettek meg maguknak valami irányíthatatlant a hátuk mögött” – magyarázta a történész, aki szerint akár tetszik, akár nem, ez volt a románok helye akkor a történelemben.

 

(...)

 

Spotmedian jelent meg talán a sorozat egyik legösszetettebb és legjobb elemzése. Ebben Mihai Maci, a Nagyváradi Egyetem oktatója amellett érvel, hogy mindenképp érdemes megnézni a sorozatot, mert megvan az a tulajdonsága, hogy felkeltse az érdeklődésünk a téma iránt. Arra késztet, hogy utánanézzünk a dolgoknak, és ezt érdemes lenne kihasználni, hogy új ismereteket, új nézőpontokat szerezzünk a korszakkal kapcsolatban.

Maci szerint a sorozat által kiváltott közbeszéd arról tanúskodik, hogy „nincs egy európai felfogásunk a történelmünkről”. Érvelése szerint a tankönyvi történetírás nagyrészt 19. századi gyökerű, amikor még a nacionalizmus foglalta el a módszertan helyét.

 

(...)

 

egy harmadik Vlad figurát kínál, mégpedig a törökökét, az oszmánellenes és igazságos román és a véres vámpír angolszász kép mellett.

Szerinte egyébként a magyarok egy negyedik Vlad képét is nyújthatnának egy Mátyás királyról szóló sorozatban, hiszen 12-13 évig volt magyar fogságban: előbb Visegrádon, majd Budán, illetve részt vett Mátyás huszitaellenes hadjáratiban. Viszont addig is, ameddig ez elkészül, a török sorozat „megérdemli, hogy a média és a szakemberek is megnézzék és vitatkozzanak róla”. "

Előzmény: nkrisz308 (854)
bobeknandor Creative Commons License 2023.01.15 0 0 856

Elhaym1 Creative Commons License 2022.09.01 0 0 825

Erről a két sorozatról mit tudtok?

 

Kardeslerim (Testvéreim), Kalp Yarasi (Megsebzett szív) 

 

A Kalp Yarası tavaly szeptember 26. óta Összetört szívek címmel látható a TV2-n, a Tények felvezetéseként. Ayşe szerepében a Feriha sztárja, Yağmur Tanrısevsin látható, míg Ferit édesapját, Adnan urat a Fazilet asszony és lányaiból ismert Mahir Günşiray alakítja. 

 

Kardeşlerim című sorozatot Testvérek címmel szintén a TV2 vetíti, tavaly október 14-én, a Fazilet asszony és lányai befejező része után egy nappal volt a premierje, emellett minden hétköznap 22.00-tól megismétli az aznapi epizódot az Izaura TV. Ez a sorozat a Remények földjéhez (Bir Zamanlar Çukorova) hasonló sikerrel megy Törökországban, már a 3. évadnál tart, melyet tavaly szeptember 3-án kezdett sugározni az atv Türkiye, nem sokkal azelőtt, hogy a TV2-n megjelent az első magyar szinkronos előzetes. 

csak_olvaso_vagyok Creative Commons License 2023.01.11 0 0 855

Örülök, hogy tetszettek :)

 

Nem tudom miért, de a magyar nyelvű oldalakon török sorozatokról és filmekről alig látni kritikákat és beszámolókat. Miközben a hálivúdi filmekről és sorozatokról egymással versenyeznek a különböző magyar oldalak és blogok. Köztük a közöpes és gagyi minőségűekről is Dunát lehet rekeszteni, mert annyira sokan írnak róluk. 

De, ha egy film vagy sorozat török, akkor akármilyen jó minőségű lehet, alig pár oldalon írnak csak róla. Így a magyarok többsége soha nem is hall/olvas róluk. 

 

Ezt hívják reklámértéknek: a török filmeknek és sorozatoknak nincs reklámértéke Magyarországon. Míg egy halivúdinak akkor is hatalmas a reklámértéke, ha gagyi, unalmas, és nem lehet eldönteni, hogy a forgatókönyv vagy a színészi játék a pocsékabb. 

 

A történelmi sorozatokban a törökök nagyon beerősítettek: Ertugrul (ami Guiness rekordot döntött nézettségben), az (magáról a birodalomalapító) Oszmánról, a Szeldzsukokról szóló, vagy éppen az Oszmán Birodalom felemelkedése (II. Mehmedről szóló) sorozat, és még lehet sorolni a további minőségi török történelmi sorozatokat. 

Ráadásul példát mutat nekünk magyaroknak hogyan kellene jó történelmi sorozatokat és filmeket készíteni, hiszen a magyar történelem méltó a megfilmesítésre, csak végre nem gagyin kellene, hanem minőségin. 

A Szulejmán sorozatot direkt nem említem a történelmi sorozatok közt, mert az inkább szappanopera: kosztümös szappanopera. 

Ezzel nem leszólom, mert az első évadát néztem, sőt a másodiknak a felét is. A szappanoperák közt simán oda tehető a brazil és hálivúdi szappanoperák mellé, egy millivel sem rosszabb azoknál. És a többi török szappanopera is oda tehető a brazil és hálivúdi szappanoperák mellé színészi játék és forgatókönyv terén. 



De a krimik terén is nagyon erősek a török sorozatok: simán felveszik a versenyt a német és hálivúdi krimikkel. 

 

Habár ritkán írok ide, de örülök, hogy van ilyen magyar csoport, ahol a török sorozatokat szerető emberek egymással kommunikálhatnak, és ahol be lehet mutatni török sorozatokat és színészeket :)

 

Előzmény: nkrisz308 (854)
nkrisz308 Creative Commons License 2023.01.10 -2 1 854

Kedves Csak olvasó vagyok!

 

Örülök Neked, hogy újra itt vagy, még ha csak egy kis rövid időre. Én a Te ajánlásodra néztem meg a Dirilis Ertugrul, majd a Kurulus Osman sorozatokat.

El kell, hogy mondjam, nekem nagyon tetszett, tetszik. Szeretem a zenéjüket, szépek a kosztümök, és rajongok a történelmi filmekért. Így ezek nálam telitalálat!

 

Köszönjük szépen a sok képet, és leírásokat! Sokat dolgoztál vele, hogy megoszd velünk az alábbi infókat. Néha azért nézz ide be hozzánk, és ahogy most is tetted, ha tudsz valami érdekességről, akkor azt oszd meg velünk légy szíves!

 

Előre is köszönöm Neked, illetve Mindenkinek aki veszi a fáradságot és nem hagyja szó nélkül ezt a topikot.

 

Szép estét és jó film nézést Mindenkinek!

 

Előzmény: csak_olvaso_vagyok (853)
csak_olvaso_vagyok Creative Commons License 2023.01.05 -3 0 853

Az Oszmán birodalom felemelkedése sorozat mindkét évadában főszerepet játszott Tuba Büyüküstün színésznő is: ő játszotta Mara Brankovicsot, másd néven Mara Despina Hatunt, aki II. Mehmed szultán nevelőanyja volt. Más szerepet és karaktert kapott, mint a szappanoperásított Hürrem (más néven Roxelána) a Szulejmán sorozatban. Törökország egyik legnépszerűbb és egyik legjobban fizetett színésznője, aki számos díjat nyert. 

Szerepelt az Egy ellopott élet című magyarul is bemutatott sorozatban, amellyel jelölést kapott a 42. Nemzetközi Emmy-díjért a legjobb színésznő kategóriában. Magyarul bemutatott filmjei még a Piszkos pénz, tiszta szerelem, Bosszú vagy szerelem, A nagykövet lánya.  Illetve a Netflixen az Egy másik énem.

 

(Ha már Szulejmán: abban az Oszmán birodalom felemelkedése sorozatból Tolga Tekin játszott, mégpedig Hajreddin Barbarossa szerepét)

 

 

A szintén a Netflixen futó romantikus sorozat: Egyik másik énem

 

Egyéb képek a színésznőről hosszú hajjal:

 

rövid hajjal:

 

Az Az Oszmán birodalom felemelkedése sorozatban Mara Hatunként:

 

 

Előzmény: csak_olvaso_vagyok (852)
csak_olvaso_vagyok Creative Commons License 2023.01.05 -3 0 852

Nem tudom kik azok, akik minuszolták a posztomat. Ez török sorozat, vagyis itt ontopic. Igaz ugyan, hogy nem szappanopera, hanem történelmi sorozat

Hiába vetítik pár napja a Netflixen, magyar oldalakon alig lehet róla bármit is olvasni, mintha nem is létezne (bezzeg, ha hálivúdi sorozat lenne, akkor még a Telex meg az Origo és a Port.hu is címlapon hozná mint a legújabb drakulás alkotást).

Ezért is írtam egy kicsit részletesebben róla. Meg azért is, mivel Drakuláról az emberek 100%-a a fővámpirra gondol. Én is arra gondoltam először. Tudtam, hogy Drakula = Vlad Tepes történelmi személyiség a valóságban, de engem is meglepett, hogy Mehmed vs Vlad (Mehmed Vlad ellen) címmel hozták ki, és pont ezt az időszakot dolgozták fel. Hatalmas kísértés volt arra, hogy elgagyisítsák, és ráálljanak a szokásos drakulás divathullámra. Szerencsére nem tették meg. 

Az előbb a főszereplő szultán mutattam be, most a másik főszereplőt, Drakulát játszó színészt, aki Daniel Nuta.

https://www.instagram.com/imdanielnuta/?hl=hu

 

 

 

 

Drakulaként: nem vámpír, hanem egy valós történelmi karakter, havaslaföldi fejedelem, Romániában nemzeti hős, Németországban a szászok üldözőjeként ismert, Magyarországon Hunyadi János szövetségese a törökök ellen, Mátyás király viszont 13 évre börtönbe záratta. 

Előzmény: csak_olvaso_vagyok (850)
csak_olvaso_vagyok Creative Commons License 2023.01.05 -3 0 851

A Rise of Ottomans sorozat főszerepét II. Mehmed szultánt Cem Yiğit Üzümoğlu játsza, aki a török sorozatok közül a Hakan a védelmezőből lehet ismert, mint Emir. Illetve egy másik Netflix-es sorozatban, a Neheztelésben (törökül: Kin, angolul: Grudge) is ő játszik, mégpedig a főszerepet.

De inkább szinpadi színész mintsem filmes színész. Játszott többek között Shakespear darabban is, a Hamletben ő játszotta a főszereplő Hamletet.

 

Cem Yiğit Üzümoğlu:

 

Neheztelés:

 

Hamlet:

 

Hakan a védelmezőben Emír:

 

 

 

Előzmény: csak_olvaso_vagyok (850)
csak_olvaso_vagyok Creative Commons License 2023.01.04 -2 0 850

Újra köszöntök mindenkit és boldog új évet kívánok! 

 

Régen írtam ide, de most megint aktuális, mert most jelent meg a Netflixen Az Oszmán birodalom felemelkedése 2. évadja: Mehmed Vlad ellen.

Rise of Empire: Ottoman: Mehmed vs Vlad

 

Ugyanúgy mint az első évad ez is az ún. dokudráma kategóriába tehető: vagyis az új stílus képviselője ez is, ami egyszerre dokumentulfilm és filmdráma. 

Nagyon féltem ettől az évadtól, amikor megtudtam a címét és a témáját. Miért?

Mert a Vlad = III. Vlad = Vlad Tepes = Dracula = Vlad Drăculea = a Luxemburgi Zsigmond (Magyarország és Horvátország királya, a Német-Római Birodalom császára) által 1408-ban alapított Sárkány Háza (Societas Draconistarum) rend tagja, amiből a Dracula szó származik. Még az apja II. Vlad lépett be a rend tagjának és innen változott a családnevük és a nemesi házuk neve Drăculești Házra. A Dracula a középkori román Dracul = sárkány szó szláv birtokos esetbeli alakja. Kb. így fordítható a Vlad Dracula: Vlad a sárkány fia

Ezt azért tartom fontosnak megemlíteni, mert a mai román nyelven a dracul szó az ördögöt jelenti. De valójában semmi köze a középkori 15. századi névnek az ördöghoz. Hanem a sárkányhoz. Ez a sorozatban is megjelenik Dracula trónján a sárkány emblémával

Vagyis a félelmem nem vált valóra - szerencsére. A sorozat a legnagyobb félelmeim ellenére nem vált kommerszé, nem esett bele az eladhatóság csapdájába azzal, hogy a valós történelmi személyt összemossa a mítikus horrorfigurával


Az első félelmem eloszlott. De nézzük a többit. Hiszen nagy a kísértés, de szerencsére a sorozat a többi dologban is marad a történelmi realitásoknál, és nem megy el a vámpíros irányba

Nem véletlenül választották a készítők II. Mehmet szultán életéből pont ezt az időszakot és pont ezt az ellenfelet: világszerte ugyanis nem Fatih szultánnal, hanem Drakulával lehet eladni - bármit. Japántól Európán át az USÁ-ig Drakula névvel bármi eladható, mert a fővámpírnak mai napig tartó hatalmas kultusza van. De pont ezért is hatalmas a kísértés, hogy a készítők bele essenek a fővámpíros csapdába. 

De nagy szerencsére elkerülik ezt, és egy igazi Trónok harca keverése a dokumentumfilmmelt kapunk

A filmes drámai részek valóban drámaiak. Az első évaddal ellentétben nem annyira a látványra, hanem inkább hangulatra tették a hangsúlyt. Itt nincsenek olyan látványos csaták, viszont a képi beállításokkal, zenei aláfestésekkel az adott hangulatot fokozzák. Amikor Gülbahar a családról és a család jelentéséről beszél, akkor szép, megnyugtató zene szól a háttérben, amikor Drakula seregének rajtaütéseitől vagy taktikájának bevetésétől kell tartani, akkor hátborzongató zenei hatások. De van, amikor csak ködös esti kép sejtelmes zenével. Vagy amikor a szultánnak rémálmai vannak az nagyonhatásvadászra lett megcinálva - de a jó értelemben. A színészek is jól játszanak, és sokszor a tekintet, a nézés, a szemek, az arcok mimikája a megfelelő zenei aláfestéssel több drámaiságot sugároz, mint a szövegek (sajnos a mai hálivúdi filmekben egyre jobban hiányzik ez).

És ezek nagyon jól illeszkednek a történelmi tényekhez, csak a hangulatot fokozzák száraz történészi elmesélés helyett. Hiszen Drakula nem véletlenül lett Bram Stoker vámpírjának az alapja. A kegyetlenkedései, a karóba húzottak, a megnyúzottak, a legyilkoltak, felperzselt földek, az elpusztított falvak még a 15. századi balkáni körülmények közepette is túlságosan kegyetlenek voltak. Ma Románia nemzeti hőse, aki a törökök ellen a függetlenségért harcolt, és a Targoviste mellett karóba húzott 24.000 török és muszlim (nemcsak katonák, hanem ártatlan civilek is: földművesek, kereskedők, kézművesek, gyerekek, nők, idősek is) számukra a sikerének példája. 

A németeknél Drakula nem számít nemzeti hősnek, mivel nemcsak a törökök ellen harcolt, hanem későbbi utódjához Ceaucescouhoz hasonlóan ő is üldözte a szászokat. az 1480-ban Drakuláról megjelent német írások a törökök elleni harcáról és kegyetlenkedéseiről egy szót sem ejtenk, csupán a havasalföldi és erdélyi szászok elleni brutalitásait és kegyetlenkedéseit ecsetelik jó hosszan. 

A saját korában azonban a havasalföldi bojárok többsége ellene volt és nem támogatták az agresszív politikáját és háborúját, ami a havasalföldiek számára csak éhinséget, felperzselt földeket és elszegényedést jelentett. A halálával kapcsolatban nincs pontos információ csak különböző legendák, egyben azonban az összes megyegyezik: a halálához a bojároknak köze volt. 

Ahogyan az apja halálához is köze volt a bojároknak. Akikkel Drakula bosszúból a Trónok Harca vörös nászához méltó módon számolt le. Ez a sorozatban is szerepel. Akinek a Trónok Harca 8. évada meg az előzménysorozat Sárkányok Háza nem annyira tetszett, az nyugodtan próbálkozhat a Az Oszmán birodalom felemelkedése 2. évadja: Mehmed Vlad ellennel. Csak ez nem fikció, hanem valós történelem. 

 

 

 

Mivel ez dokudráma, ezért a filmes részeket megszakítják a különböző történészek magyarázatai, kommentárjai. De nem sokszor, hanem pont ott és akkor, amikor a történet történelmi magyarázatra, kiegészítésre, háttér információra szorul

Persze a fő történet reális, valósághű, azonban néhány apró részletet módosítottak a drámai hatás kedvéért. Pl. Drakula nem harcolt/kardozott szemtől szembe Mehmed szultánnal, ahogy Mátyás királlyal sem akkor találkozott, amikor a sorozatban. Ezt csak a drámaiság kedvéért tették be, hogy a néző szemtől szembe láthassa Mátyás király és Drakulát. A valóságban az adott időpontban csak segítséget kérő levelet küldött a királynak. De nyilván ezt nem lehet olyan drámaian bemutatni, mintha szemtől szembe állva a királlyal kérne tőle segítséget. 

Viszont magyar nézőként egy dolgot nagyon hiányoltam a sorozatból: azt, hogy Drakulát a targovistei csata után Mátyás király börtönbe zárta 13 évig.

Persze a sorozatnak ez már nem a része, mert Targovisténél fejeződik be, de 13 év börtön, ráadásul attól a magyar királytól, akinek a segítségét kérte azért legalább egy mondatot megérdemelt volna.  

A történetről nem spoilerezek, hogy mindenki úgy nézhesse meg, hogy tudjon neki újdonságokat mondani a sorozat (hiszen a Balkán történelmét szinte nem is tanítják a magyar töriórákon). 

Azt viszont még leírom, hogy Drakula életét egészen a Targoviste melletti csatáig nagyon jól bemutatja. Nem mond felette erkölcsi ítéletet. Nem szerecsenmosdatja a kegyetlenkedéseit, de nem is mutatja be gonosznak vagy pszichopata őrültnek. Inkább az indétékeit keresi, hogy mit miért tehetett. 

Egy mesteri katonai stratéga volt, akinek nem katonai ereje adta az igazi erejét, nem is kegyetlenségei, hanem stratégiai zsenije mellett az, hogy II. Mehmed szultánnal együtt nőtt fel a szultáni palotában, és ott mindent megtanult az oszmánoktól amit csak lehet: nemcsak a nyelvet, írásukat, kultúrájukat, hanem hadtudományukat, stratégiájukat, hadseregük erősségeit és gyengéit is, sőt ezen felől személyesen jól ismerte magát a szultán gyerekkorától fogva, így ha volt a 15. században olyan ellensége a szultánnak, aki ismeri a gondolkodását, stratégiáit, a személyének és gondolkodásának az erősségeit és gyengéit, akkor az Drakula volt. És erre kiválóan épített Drakula. Mesterien. 

A kettejük harca nemcsupán a katonai erőről szólt, hanem ki ismeri jobban a másik gondokodását, stratégiáját, taktikáját, és így ki tudja a másikat ésszel legyőzni és olyan csapdába csalni, ahonnan már nem tud menekülni. És ez a sorozatban nagyon jól vissza van adva.

Akiről nem beszéltem még, az Drakula öccse Radu, aki maradt a szultán mellett, majd Vlad Dracula után a szultán őt ülteti Havasalföld trónjára. Ez lehet, hogy spoilernek számít, de történelemből ez közismert. 

Ami nekem nagyon tetszett, hogy Drakulát nagyon jól és reálisan mutatták be: nem mítizálták, nem szerecsenmosdatták, de nem is démonizálták, hanem a hibáit és erősségeit egyformán mutatták be, és a tettei mögötti indítékokat is megpróbálták elmagyarázni.

A szultánról azért nem említek sok szót, mert az első évadban ő már nagyon jól be lett mutatva, itt csupán néhány dologgal tudták gazdagítani az ott bemutatt karakterét és róla szóló információkat. 

Ami viszont még nagyon tetszett, az a család és a hűség szerepe a sorozatban, amit több oldalról is bemutatnak: Drakula oldaláról és értelmezéséről ugyanúgy, mint az öccse Radu, az apja II. Vlad részéről, vagy a szultán mostohaanyja Mara Brankovics (Mara Hatun) vagy akár egy janicsár részéről is megtudhatjuk mit is jelent a család és hűség/lojalitás. A készítők egyik oldalról és megközelítésről sem mondanak erkölcsi ítéletet, hanem azt mutatják be, hogy a családot mennyire sok féle képpen lehet értelmezni, nemcsak a vérszerinti család jelentheti a családot. Viszont akár vérszerinti, akár nem vérszerinti a család, de az ember életében a legfontosabb, és ezért hűséggel is a családjának tartozik legjobban

 

 

https://www.sorozatjunkie.hu/tag/rise-of-empire-ottoman/

https://www.sorozatjunkie.hu/2022/12/29/delelotti-video-5-rise-of-empire-ottoman/

https://www.youtube.com/watch?v=ntCAxdBOYBg

 

https://www.youtube.com/watch?v=4_EFTbsaCYM

 

 

 

 

 

Előzmény: csak_olvaso_vagyok (429)
Csevegek Creative Commons License 2023.01.03 0 0 849
Sziasztok!
Most indult a Duna tévén új török sorozat.
Mavi szerelme. Lehet tudni valamit erről a sorozatról? Érdemes bekekezdeni?
nkrisz308 Creative Commons License 2022.12.19 -1 0 848

Sziasztok!

 

Hát igen, én is elég régen jelentkeztem, persze meg volt az oka....

 

Én Anoliához hasonlóan a Szülőházad a sorsod/ vagy másképpen a Végzet csapdájában sorozatot néztem, nézem. Én sem bírtam ki és végig néztem feliratosan. Nekem nagyon tetszett, főleg Demet Özdemir! Nagyon belopta magát a szívembe. Nagy színésznő és ebben a sorozatban nagyot alakít! Csak ajánlani tudom, hogy aki eddig nem nézte, nézze meg! Én szívesen elolvasnám könyvben is, mert kíváncsi lennék a történet valódi végére.

Ha esetleg valaki tudja, hogy ki írta és mi a címe, kérem ossza meg velünk!

Nekem Ibrahim Celikkol nem tetszett igazán. Talán más sorozatát s meg kellene néznem....

Anolának igaza van, szerintem Demet Özdemr az egyik legszebb színésznő.

 

Ahogy korábban is írtam, szerintem a török színészek sokkal jobb képűek, mit a magyar színészek. (bocsánat, de nekem ez a véleményem)

 

Kívánok Mindenkinek Békés Boldog Karácsonyi Ünnepeket és erőben, egészségben Boldog Új Évet!

kleo777 Creative Commons License 2022.12.16 -2 1 847

Sziasztok!

 

Alice, képzeld, én is pont a Yali Capkinit választottam, nézem a heti epizódokat, nekem is tetszik a páros, több olyan üdítő fordulatot, helyzetet mutatnak be, ami egészen újszerű egy török sorozatban, noha az elrendzett házasság meglehetősen gyakori témájuk, de ebben tetszik a humor, az irónia, a leányzó karakánsága (szöges ellentéte a karakter a Fazilet asszony kisebbik lányának), a srác lazasága, a kapcsolatuk ábrázolása ebben a kényszerhelyzetben, de már nekem kezd sok lenni a zsarnok, agresszív apából, (sajnos elvetemült főgonosz nélkül alig van török sorozat…) kíváncsi vagyok a fejleményekre.

 

A másik, amit most követek, ugyancsak sokak kedvence, a Duy Beni, nemrégiben zárták le a 20. résszel. Ez ugyan egy magán középiskolában játszódó sulidráma, de rég láttam már erről a a közegről bármit is, és mondhatom igencsak izgalmas, kiszámíthatatlan a lét ebben az iskolában….a spanyol Elite sorozathoz hasonlítják, amit ugyan én nem láttam, de ez a török változat sem fukarkodik a drámai meglepetésekkel.

 

 

Megérdemelten aratott a Yargi hatalmasat a török sorozatok év végi díjátadóján, az első évad nagy kedvencem volt, bár a végét szerintem is túlpörgették, de a másodikat még nem kezdtem el, várok vele, mert remélem, hasonlóan izgalmas lesz, mint az előző, és nehezen bírnám a heti csöpögtetést.

 

Nagyon kíváncsi voltam viszont Can Yaman nyomozós, romantikus, humoros új olasz sorozatára: Viola come il mare. Igaz, csak 4 részt találtam magyar felirattal, DE csak ajánlani tudom, könnyed vígjáték, jó poénokkal és ami a lényeg, Can Yamannal. Nem volt rossz az összhang az olasz színésznővel, de valahogy időbe telt megszokni ezt az új párost. Nagy sikerrel vetítették az olaszoknál, és jövőre forgatják a második évadát is.

 

 

Addig a télen elkészül az El Turco, amin jelenleg hazánkban dolgozik. Nagy a titok körülötte, semmi nem szivárog ki, alig posztol a neten, magyarázata, amit pár hete tett közzé:” Szakmailag az életem egy olyan időszaka, amely a legnagyobb koncentrációt, önfegyelmet és áldozatot igényli. Ennek megfelelően hajlamos vagyok megfelelni annak, hogy igyekszem elkerülni a figyelemelterelő reklámokat, amennyire csak tudom. Ez valami egészen más szint, és tökéletesen alakul. Remélhetőleg büszkévé teszek mindenkit, aki szeretett és bízott bennem...”

A magyar rajongók hát többnyire hiába tanyáznak a szállodája körül, alig-alig láthatják, azért pár szerencsés boldog fotója feltűnik a közösségi oldalakon….

 

Can Yaman napi élete Budapesten:

https://www.instagram.com/p/ClyemaFg0lf/

Jó szórakozást, kellemes ünnepeket Mindenkinek!

Alice875 Creative Commons License 2022.12.06 -1 0 846

Sziasztok!

Régen írtam én is. Itteni ajánlásra elkezdtem nézni a Yargi című sorozatot, ami nagyon tetszik, most megy a második évada, szerintem ez is izgalmas, pláne, hogy az első évad vége nekem kicsit túlnyújtott lett. Most kapták meg a főszereplők az Arany Pillangó díjat, noha én Pinar Denizzel nem vagyok teljesen megelégedve.

Emellett elkezdtem nézni a Törökországban most legnézettebb Jégmadár (Yali Capkini) sorozatot Afra Saracoglu főszereplésével, és az Imdb alacsony pontszámai ellenére nekem nagyon tetszik. A modern és régi felfogás kontrasztja, a családi tradíciók, nők szerepe,  hátrányos helyzete nagyon jól látszik, emellett nagyon szép a zenéje. Még csak 11 rész ment le belőle,eddig nagyon ígéretes.

luci87 Creative Commons License 2022.11.21 -1 0 845

Sziasztok,nem olvastam el az elejetol a topikot.Én csak 2 torok sorozatot neztem eddig, nem voltam a a rajongoja.De az Elárulva, es az Anya sorozat nagyon megfogott.Nem tudom, irtatok e mar ezekrol.Illetve most nezek egy 3. at is,a Doktor Hekimoglut,ez is bejon.

 

Anolia Creative Commons License 2022.11.20 -3 0 844

Kedves Fórumtársak!

 

Időnként ellátogatok erre az oldalra, lenne is sok írni valóm, aztán időhiányában és egyéb okok miatt mégsem írtam.

Még mindig csak török sorozatok nézek, persze nagyon megválogatva, ha az első pillanokban nem köt le a film, már keresem is a másikat. Most is több filmet nézek egyszerre, van amit pihentetek, de majd ezekről is beszámolok.

 

Az utóbbi időkben látott filmek közül kiemelnék néhányat:

 

1. Jelenleg a legjobban tetsző film A szülőházad a sorsod. Harmadik nekifutásra kezdtem nézni, de csak azért mert szinkronoson a tv-ben kezdtem harmadszorra, az SB-n az első rész nagyon rossz minőségben volt megtalálható. 2-3 szinkronos rész után megint nem tudtam kivárni, ezért megint csak feliratosan kezdtem el nézni.

Én Demet Özdemírt nagyon szeretem, talán a kedvencem is, de különösen az Álmodozó után, /melyet most is végignéztem/, sőt nagyon várom az új filmjének is a teljes fordítását. Láttam belőle előzetest, szerintem fantasztikus színésznő. Can Yaman sehol sincs hozzá képest. Rájöttem, hogy a régen sokat emlegett jó színésznők mint Tuba Bülyüküstün, Beren Saat inkább szépek mint jó színésznők. 

Ibrahim Celikkol először nem tetszett a filmben, hasonlóan játszott a Sadece Sen c. filmben is, ott sem tetszett. 

Azt hiszem több filmjét is meg kell majd néznem, mert számomra teljesen kiismerhetetlen.

Mostmár a 26. török részt nézem, és nagyon elgondolkodtató, már én sem tudom ki a jó és a rossz, ki kit manipulál. Nem is értem hogyan tudnak generációk, testvérek és családok együtt lakni, teljesen más szemlélettel.

Ez olyan menekülős helyzetek, mindig arra gondolok én már biztos leléptem volna. De kitartanak a végsőkig. 

Most Mehdi börtönben ül, ráhúzták hogy elrabolta és meg akarta ölni Zeynepet. Őt pedig mindenki befolyásolja, a két anyja, a barátnője, főnöke /ki tudja milyen céllal/ és mindenki a környezetében.

És el is hiszi, hogy Mehdi meg akarta ölni. Kíváncsi vagyok a további történetre mert még igen sok rész hátra van. 

 

Ha valaki még nem nézi ajánlom figyelmébe.

Remélem azért időnként látogatjátok ezt az oldalt.

 

 

kleo777 Creative Commons License 2022.09.06 -3 0 843

 

Sziasztok!

Persze, én is csak egy részét láttam a felsorolt török vagy nemzetközi népszerű sorozatoknak, de most begyűjtöttem a magasabb pontszámot elérteket, melyekből majd adandó alkalommal válogatok.

Úgy tűnik a magyar TV csatornák többnyire a 6 alattiakból vagy azt valamicskével meghaladókból vásárolnak, ritkán lépnek 7 fölé, nem mintha kárhoztatnám őket, a délutáni sávba ezek a tipikusan török, lassan csordogáló, a társadalmuk problémáira ( leginkább a nők, gyerekek kiszolgáltatottságára)  rámutató családi drámák, szerelmi történetek illenek.

 7-8 között szerintem is erősen túlpontozott pl. a Kiadó szerelem, vagy a Szerelem van a levegőben,  de az Aski memnu-Tiltott szerelem számomra nagy kedvenc , ez volt az első török sorozat, amit láttam és végig lekötött és  persze az Álmodozó Can – Demet párosa nálam verhetetlen, noha a sorozatból én is kiirtanám a rengeteg utcabeli perpatvart.

 

És most fedeztem fel az IMDb-én a  Hayat Sarkisi – Az élet dallamát (2016-17) :7,7

Na, ebbe egyelőre bele is feledkeztem, igazán rendhagyó, üdítő, ironikus stílusú török sorozat szerethető szereplőkkel, kevésbé kiszámítható fordulatokkal! Itt-ott dráma, máshol vígjáték, és nem veszi magát halálosan komolyan, főszerepben egy ötletgazdag leányzóval, aki mindent, de mindent elkövet, hogy a kiszemelt pasi megszeresse. Nagyon szórakoztató!

Csak ajánlani tudom!

A 8 pont felettiek közül a Siya Beyaz Ask –Fekete, fehér szerelem Ibrahim Celikkollal nagyon tetszett, ahogyan az idei év slágere, a Yargi-Ítélet is. De a Halka-Gyűrű, és az Icerda-Tégla sem okozott csalódást. Az Ezel szerintem kiváló ugyan, de túl hosszú és egyszer csak a rengeteg adok-kapok macska-egér játszmától valahol félidőben besokalltam és félretettem, azóta is visszavár. A többit a vonzó 8-as csoportból nem láttam, de a 7-8 közöttiekből is feljegyeztem most jó párat, melyeknek adok majd esélyt.

 

A Metint alakító színész szerintem is remekelt a Piszkos pénzben, óriási átalakulást jelenít meg sikeresen, talán a bőgős Nilufer (Bestemsu Özdemir) meg sem érdemelte. Nem hiszem, hogy láttam volna ezt a színésznőt másban. Megnéztem, ki is az a Hazal Türesan, hát igen, leginkább ellenszenves alakokként tűnik fel, irritáló, de szerintem jó a negatív szerepekben.  Lehet, az életben egy bűbáj cukiság...  vagy mégsem?

Tubát egy igazi török természetes szépségnek látom, széles arccsonttal, ami a legtöbb színésznőjük sajátja, de amit ő nem operáltatott át, nem túl bravúros színésznő, jószerével mindig ugyanolyan, de mégis egy jelenség, akit jó nézni. A Fazilet nálam is  bőven 7 felett van.. A Taskilatra kíváncsi voltam, de a 3. résztől egyelőre nem jutottam tovább....

 

A nemzetköziekből, aki a történelmieket szereti, és még nem látta, feltétlenül ajánlom az Outlander mellett a Rómát, ami igazán lenyűgözött! Én most ebben a témában az angol Utolsó királyságra vetettem szemet, de pl. a Szolgálólány meséjét sem láttam és a minden idők legizgalmasabb sorozatának kikiáltott Drótot vagy a Maffiózókat sem- ezek elég kemény, bűnügyi akciókban bővelkedő sorozatok, melyeket leginkább eltolok magamtól, akármilyen profik és izgalmasak lehetnek is, ahogyan még a Stranger things-re sem tudtam rávenni magam, bár rengeteg dicséretet olvastam róla, de pl. az Oxfordi gyilkosságok nagyon kedvemre való volt, szövevényes esetekkel, fordulatos nyomozással, egy különc nyomozóval és ami fő, brutalitástól mentesen. A Virgin Rivert is előjegyeztem a lájtosabb, szerelmi témából, áradoznak erről is, és még a Bridgeton család második évada is talonban van…..sok mással egyetemben....

 

NA, de nem lehet bejegyzésem C Y nélkül, amikor éppen a 79. Velencei Filmfesztiválon hódít!

Can Yaman  és Francesca  Chillemi felégették a vörös szőnyeget! - állítja ez a videó.

....a sok közül, ami vele foglalkozik:

https://www.youtube.com/watch?v=u7VUzWEzMh4&t=1s

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!