Keresés

Részletes keresés

vörösvári Creative Commons License 5 órája 0 0 5982

Ahogy nézem, pont olyan formája van az ereklyetartóknak amilyen testrész van bennük :)

Előzmény: panthera nera (5980)
panthera nera Creative Commons License 5 órája 0 0 5981

San Marco ereklyetartói  foto panthera

 

Előzmény: vörösvári (5979)
panthera nera Creative Commons License 5 órája 0 0 5980

Az egyik legművészibb ereklyetartó Győr székesegyházában van, a Hédervári kápolnában, Szent László koponya-ereklyéjét őrzi.

 

De művészi ereklyetartók a San Marcoban is vannak.

 

foto panthera

 

Előzmény: vörösvári (5979)
vörösvári Creative Commons License 5 órája 0 0 5979

egész komoly műalkotás 

Előzmény: Cracowius (5978)
Cracowius Creative Commons License 5 órája 0 0 5978

Szent Orseolo Péter velencei doge (976-978) ereklyéje a San Marco kincstárából.

 

foto panthera

 

 

 

Előzmény: panthera nera (5975)
panthera nera Creative Commons License 7 órája 0 0 5977

és persze gyakran nem is tudott volna odaköltözni, még ha akart volna sem, lásd például antiochia patriarcháit.

Előzmény: vörösvári (5976)
vörösvári Creative Commons License 8 órája 0 0 5976

A kései középkorban szokás volt hogy a pápák más országok jól jövedelmező egyházi tisztségeire nevezték ki fizetésként a pápai állam tisztviselőit, akik nem költöztek oda, hanem egy kinevezett helyettes intézte a dolgokat.

Előzmény: Voxio (5972)
panthera nera Creative Commons License 11 órája 0 0 5975

Velence  doge-i

 

Az Orseolok hatalma Velencében I. rész.

 

Szent Pietro Orseolo

 

 

IV. Pietro Candiano, az apagyilkos dósze zsarnoksága, megöletése és a velencei polgárháboru után uj korszak virradt  Velencére.

 

Oreolo Péter, ugyan csak 2 évet volt dóge, mégis az egyik legnagyobb hatásu doge volt. Nem mellesleg a Magyar király, szintén Péter dédapja.

 

Előéletéről annyit, előkelő családbol származott, 20 éves korában már a velencei flotta parancsnokaként sikeresen harcolt a dalmát kalózok ellen.

 

IV. Pietro Candiano dózsa rémulrama és a polgárháboru után választották meg doge-nak 976-ban.  

 

 

Dgeként irányitotta Velence ujjáépitését és helyreállitását. Megkezdte az alapjaiig leégett és lerombolt San Marco (akkoriban doge-I kápolna) ujjáépitését. A jelenlegi bazilika neki köszönhető. Kórházakat épített, gondoskodott az özvegyekről, árvákról.  Saját forrásból megkezdte a  Szent Márk-bazilika és a forradalom alatt elpusztult dózse-palota, valamint a város nagy részének rekonstrukcióját.

 

 

Két évvel később, 978. szeptember 1-jén, látszólag anélkül, hogy értesített volna bárkit, de még a feleségét és a gyermekeit sem, Guarin apáttal és három másik velenceivel (akik közül az egyik Szent Romuald volt) elhagyta Velencét, hogy csatlakozzon a bencés (ma ciszterci) apátsághoz. Saint-Michel-de-Cuxa (katalánul: Sant Miquel de Cuixà) a dél-franciaországi Prades-ben (katalánul: Prada) telepedett le.

 

Itt Orseolo Péter aszketikus életet élt, a legaljasabb feladatokat látta el. Az egyetlen kapcsolata Velencével az volt, hogy fiát Ottót (aki 1008-ban dózse lett) még oktatta.  

 

 

Néhány év elhagyta a kolostort is, hogy remete legyen a környező erdőben. Hét évig élt mint erdei remete, amíg meg nem halt. Holttestét a franciaországi Prades (katalánul: Prada) falusi templomban temették el.

Előzmény: Voxio (5972)
panthera nera Creative Commons License 14 órája 0 0 5974

Itt a Frombork-i katedrál ahol Piccolomini püspök volt (Frombork, akkoriban Frauenburg, Warmia-Mazuria  Vajdaság székhelye). 

 

Püspöksége alatt más is működött a városban: Kopernikusz.

 

 

kép letöltött

 

 

Előzmény: Voxio (5969)
panthera nera Creative Commons License 15 órája 0 0 5973

Akkor minden tiszta, ottjártakor Piccolomini, a lenygel-olasz püspök összebarátkozott a kisváros lakóival és felkérték, hogy legyen a tiszteletbeli lelkészük. :) Ennyi a történet.

Előzmény: Voxio (5972)
Voxio Creative Commons License 15 órája 0 0 5972

Köszi.

 

Tehát nem ő volt a tényleges parókus lelkész, hanem aféle tiszteletbeli lelkésze volt az egyházközségnek.

 

Azt is írja az oldal, hogy egy ízben járt Irdningben, ahol megcsodálta a fenséges Grimming-hegyet, amelyet úgy írt le, hogy a "Grimming-hegy, Stájerország legmagasabb hegye".

Előzmény: panthera nera (5970)
panthera nera Creative Commons License 15 órája 0 0 5971

Igen a Piccolomini könyvtárról néhány év mulva itt részletesen lesz szó (persze ha Grétácska is engedi). De addig még 7 év vissza van. Lassan valaki elekzdhetné a centiző topikot a világ végéig.

Előzmény: Voxio (5969)
panthera nera Creative Commons License 15 órája 0 0 5970

De ennek ellenére nem téved, mert a pápa (akkoriban még lengyel biboros) cimzetes vagy tiszteletbeli lelkésze volt Irdningnek. Valszeg a helyi katolikusok kérték fel erre a lengyel püspököt?

 

 

Itt már pontosabb:

 

https://www.ennstalwiki.at/wiki/index.php/Katholische_Pfarre_Irdning

Előzmény: Voxio (5967)
Voxio Creative Commons License 15 órája 0 0 5969

Tehát a lengyelországi Warmia püspöke volt a kérdéses időszakban, ill. 1456. december 17-én kapta meg a bíborosi címet.

 

Akkor ezek szerint nem lehetett egyidőben Stájerországban plébános.

 

Kicsit furcsállottam is, hogy valakit plébánosból egyből pápává választanak...

 

A reneszánsz festményekhez:

 

csodálatosak, talán a legcsodálatosabbak az egész egyetemes művészettörténetben. :-)

Előzmény: panthera nera (5968)
panthera nera Creative Commons License 15 órája 0 1 5968

Valóban ott van, de: "Nell'agosto 1455 Enea Piccolomini tornò a Roma,  ottenne il vescovato di Warmia (in Polonia) "Tra il 1455 e il 1458 Piccolomini fu finalmente nominato cardinale (17 dicembre 1456)"  Ez részben a magyar király műve volt :)

 

Röviden akkoriban lengyel püspökként szerezte meg a biborosi cimet, többek közt V. László magyar király ajánlására.

 

A Piccolomini könyvtár, a Sienna-i katedrál része és a renaissance csúcs-alkotáskai közé tartozik, egy két fresko előzetesül.

 

foto panthera

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Voxio (5967)
Voxio Creative Commons License 15 órája 0 0 5967

Bocsánat, egy időben későbbi korhoz, a 15. sz. közepéhez kapcsolódó kérdés:

 

Arról tudsz valamit, hogy a sienai humanista, Aeneas Silvio Piccolomini, aki II. Pius néven 1458-tól 1464-ig ült Szent Péter trónján, 1455 és 1458 között a Stájer Hercegségben, azon belül Irding mezővárosban volt plébános?

 

Vagy valami félreértésről van szó?

 

Én a német nyelvű Wikipediának az Irdning szócikkében olvastam.

Előzmény: panthera nera (5965)
Voxio Creative Commons License 15 órája 0 0 5966

"érdemes lenne genetikai vizsgálatot csinálni"

 

Ha kiderülne, hogy az Alexandrosz az, abban a minutumban kirakatnám a testét a bazilikából.

 

Felkínálnám a görög kormánynak, mint az utódainak, temessék el, ahol akarják...

Előzmény: vörösvári (5913)
panthera nera Creative Commons License 28 órája 0 0 5965

Velence Doge-i

 

A Participazio és a Candidano család átveszi az uralmat Velence fölött. V. rész.

 

IV. Petro Candiano, az apagyilkos felemelkedése és halála

 

 

A neretvai szláv kalózok ellen vívott sikeres hadjárata után III. Pietro Candiano, IV. Pietro apja kiemelt tiszteletnek örvendett. Ez lehetővé tette számára, 959-ben trónjára emelte gyermekét, aki társuralkodóként kóstolhatott bele a hatalomba.

A másodhegedűs szerepét nem akarta elfogadniezért szövetségre lépett Guidóval, Ravenna márkijával és Itália királyával, Berengárral, akik segítettek Pietrónak eltávolítani apját a velencei trónról. Az ifjabb Pietro serege élén bevonult a városba, és megölette saját apját a hatalomért.

 

Pietro elsősorban Nagy Ottó császár birodalma felé nyitott, de igyekezett ügyelni arra, de a konstantinápolyi udvarral konfliktusba keveredett és az apagyilkos doge vesztét okozta.

 

Pieronak Nagy Ottovel szemben (mint Otto hűbérese) sikerült megőriznie Velence szuverenitását. 967-ben Ottó elismerte Velence ősi jogait, és biztosította birodalmában a velencei kereskedők privilégiumait.

 

A császár a dózse hatalma alá helyezte a gradói pátriárka és a velencei püspök egyházi területeit is. Ottó azonban nem ingyen adta Pietrónak ezt az elismerést: a császári udvar évente meghatározott nagyságú adót kért a kereskedővárostól.

A szövetség megpecsételésének jeleként a császár zsoldos helyőrséget küldött a dózse palotába, amely Pietro uralmát is vigyázta.

 

I. János bizánci császárt zavarta, hogy a doge a német-római udvarral köt egyezségeket, és így tőle kezdett el függeni. Pietro egyik rendeletében megtiltotta a rabszolgákkal való kereskedést, amely a velencei kereskedők és Bizánc között az egyik legfontosabb kapocs volt.  A bizánci kapcsolatot végleg felborította Pietro egyik döntése, amikor elűzte trónjáról a gradói pátriárkát, aki Bizánc kegyeit élvezte, és saját, Vitale nevű gyermekét iktatta be a pátriárkai hivatalba. Rövid időre egybeolvasztotta a velencei és a gradói egyházmegyéket, és annak élén fiát Velence metropolitájának nevezte ki. Erre János bizánci császár támogatni kezdte a doge ellen szervezkedő arisztokraták csoportját.

 

Pietro dinasztikus igyekezetében hamarosan elvált első feleségétől, Giovannától, akit a Szent Zakariás kolostorba záratott, és feleségül vette a toszkánai hercegnőt, Waldradát. Az új asszony hatalmas területeket hozott magával: Treviso, Friuli és Ferrara területeire is kiterjedt ekkor a dózse hatalma. Ezen felül a hercegnő Ottó unokahúga is volt.

 

Pietro megcsapolta a kereskedők óriási jövedelmeit, és csökkentette az állami megrendeléseket. Kibővítette a központi államhatalmats, amikor a velencei egyházra és a hadseregre is kiterjesztette a dogek hatalmát. Állami monopóliummá tette a kereskedelmi adók és vámok rendszerét, ezzel egyszerűsítve a kereskedelmet. Ezen döntésekben Pietro abszolút uralmat, zsarnokságot alakitott ki.

 

Amikor Pietro patrónusa, Ottó császár meghalt, elérkezett az idő, hogy leszámoljanak a zsarnokkal.

 

976-ban az egész város fellázadt Pietro uralma ellen. A féktelen nép elfogta a dózsét és Pietro nevű gyermekét, és azon nyomban felkoncolta őket. Ezután a velenceiek haragja az idegen zsoldosokra irányult, akik a palota erőd részébe zárkózva egy ideig tartani tudták magukat, de a városlakók hamarosan betörtek a palotába, és lemészárolták a katonákat. A hatalmas felfordulásban porig égett a dózse palotája és a régi Szent Márk-bazilika is, és 300 épület.  

 

Velence romjain uj kor épült fel, de ezt a kort már az Orseolo dinasztia fémjelezte.

Előzmény: Voxio (5961)
vörösvári Creative Commons License 29 órája 0 0 5964

pedig Alexandroszhoz nem árt. hátha összehozol egy kisebb birodalmat a környéken :)

Előzmény: Voxio (5963)
Voxio Creative Commons License 29 órája 0 0 5963

Pl. engem egy templom esetében nem annyira a művészettörténeti részletek érdekelnek, hanem az egésznek a belső összhangja, összhatása, ezt hívpm én az épület szakrális hangulatának.:-)

 

Pl. nagyon jó kifogni egy olyan időszakot, amikor egy-egy ilyen templomban csak kevés turista van, leülni egy padba, bámulni a templom belső építészeti összhangját, egy kicsit elcsendesedni, elmélyedni, aztán imádkozni egyet...

 

Persze nem a Makedón Alexandroszhoz, még csak nem is Szent Márkhoz vagy valamelyik más szenthez, de még csak nem is Szűz Máriához, hanem az Úrhoz, de nem akarok itt a topikban katolikus -protestáns hitvitát nyitni. :-)

Előzmény: Voxio (5961)
vörösvári Creative Commons License 29 órája 0 0 5962

nem járok

Előzmény: panthera nera (5960)
Voxio Creative Commons License 29 órája 0 0 5961

Én sem szeretem a szervezett turistacsoportokat, mert:

 

-általában rohanni kell

 

- az idegenvezetőnek egész végig be nem áll a szája, számos olyan apróságot is elmond, ami nálam kb. a "farkamat sem érdekli" kategória

 

- nem lehet elmélyedni, elcsendesedni az építmény belső világában, szakrális hangulatában, ami pedig egy templomnál nekem elsőrangú fontosságú

Előzmény: panthera nera (5960)
panthera nera Creative Commons License 29 órája 0 0 5960

gondolom belföldön te sem jársz turistacsoportokkal?

Előzmény: vörösvári (5955)
panthera nera Creative Commons License 29 órája 0 0 5959

A belső tér és az egyik kupola mozaikjai.   foto panthera

 

 

Előzmény: vörösvári (5955)
panthera nera Creative Commons License 29 órája 0 0 5958

a műélvezetet semmi nem rontja el jobban mint a turisták, pláne ha csoportban vannak.

Előzmény: vörösvári (5951)
panthera nera Creative Commons License 29 órája 0 0 5957

turistacsoporttal nincs idő fotozgatni, azok rohannak... nem is tom hogy miért is fizetnek erre be????

 

 

Előzmény: vörösvári (5955)
panthera nera Creative Commons License 30 órája 0 0 5956

A San Marcoba nincs belépő. Persze bizonyos részéhez ha jol emléxem 3 eur-t kell: a koncstár és a table'd oro. és igen, turista csoportnál nem te mondod meg hogy mit csinálsz, merre mégy,. hanem neked parancsolnak.

Előzmény: vörösvári (5955)
vörösvári Creative Commons License 30 órája 0 0 5955

csak mert annyi fényképet csinálsz, hogy sok ideig tarthat, ezek szerint ha kifizeted a belépőt nyugodtan fényképezhetsz 

Előzmény: panthera nera (5952)
panthera nera Creative Commons License 30 órája 0 0 5954

Kvár - Nagykanizsa -Maribor - Zagreb -Ljubliana - Idria -Udine -Aquilea -Venezia uton

Előzmény: panthera nera (5950)
panthera nera Creative Commons License 30 órája 0 0 5953

innen már csak 5 óra vezetés :)

 

Előzmény: vörösvári (5951)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!