Keresés

Részletes keresés

Crack_r Creative Commons License 2019.02.10 0 0 7

Én az alábbiakat olvastam:

 

"Az első vizsgálatok további meglepő eredményeket hoztak. Kiderült, hogy több mint 200 gén baktériumokból kerülhetett át az emberi genetikai állományba, néhány millió évvel ezelőtt. Nem csupán stabilan beépültek a genomba, de közülük egyesek fontos funkciókat is magukra vállaltak, például a szervezet stresszhelyzetben történő szabályozásában. A felfedezés azért különösen meglepő, mert eddig nem feltételeztek ilyen irányú génáramlást gerincesek esetében."

 

(....)

 

"Igen sajátosnak bizonyult a genom általános szerkezete is: a gének eloszlása a vártnál is kevésbé egyenletes. Génekben igen gazdag, és információt alig, vagy egyáltalán nem tartalmazó hatalmas szakaszok (több millió bázis hosszúságú "genetikai sivatagok") váltakoznak egymással."

 

Itt:

 

http://www.origo.hu/tudomany/20010302vane.html

Előzmény: Elminster Aumar (5)
ábmrus Creative Commons License 2019.02.09 0 0 6

A DNSünk a természet szelekciós munkájának emlékeit rögzítette.

 

A szelekció manapság az állat és a növény nemesítés fontos eszköze.

 

A tenyésztő a már valamelyest kedvező egyedeket összeválogatva, keresztezvén azokat, a létrejött újak ismételt gondosan összeválogatva tovább nemesíti. Nagyszerű új fajtákat hozhatnak létre.

 

Az ember is egy ilyen brutális szelekció terméke tehet. 3 milliárd évvel ezelőtt Európa területe is trópusi jellegű volt, aztán lassan lehűlések és felmelegedések több évezredes idő intervallumokkal váltogatták egymást. A változások eleinte enyhék, de az utolsó kettő már ige brutális lehűlésekkel járt.

 

Előember és fejlettebb variánsai szinte folyamatosan megtalálhatóak a jégkorszakok időszakában ezeken a területeken is.

 

Úgy vélem az itteni emberféle minden jégkorszak végén fejlettebb lett, a felmelegedés időszakában elszaporodván kirajzott innen, a korábbi kirajzó és az újak egymással újra és újra keveredvén létrehozta földünk népességének tarkaságát. A kényelmi zónákban nincsen akkora szelekció, így a fejlődés mérsékeltebb.

 

Az utolsó glaciális terméke lehetett a fehér ember. Ez még nem elég kevert, de komoly költségeket áldoznak manapság megkeverésére. 

 

 

Elminster Aumar Creative Commons License 2019.02.09 0 0 5
Először is jó volna tudni, hogy ez PONTOSAN milyen megfigyelt eset volt (tudományos cikk?), ugyanis ebben a témakörben csak úgy hemzsegnek a "szenzációs", félreértett és hibásságig átértelmezett "bulvárcikkek".

Két dolog biztos a témával kapcsolatban:
1. a retrovírusok képesek a saját genetikai anyagukat a DNS-be bemásolni, és az esetleg ott is marad, idővel elterjedve a teljes populációban
2. olyan többlépéses ÁTTÉTELES módon "határoz meg" egy gén egy tulajdonságot, hogy nemcsak gyakorlatilag, de talán elméletileg is lehetetlen egy tulajdonságból kiindulva a létrejöttéhez szükséges génszekvenciák megtalálása. Azaz röviden: a gén-tulajdonság közötti információáramlás csak ebben a sorrendben történhet, fordítva nem.

Mindebből következően még ha valami trükk - pl. régi retrovírusok ottmaradt reverz transzkriptáz enzime - hatására nagyobb DNS-szakaszok beszúródnak is a kromoszómára, azok nem az adott egyed valamiféle "élettapasztalatának" információját viszik bele. Amit beszúrnak az vagy használhatatlan szekvencia, vagy pedig valami másik élőlény leszármazási vonalában "közönséges" evolúcióval létrejött gén, ami vagy hasznosnak bizonyul az adott helyzetben, vagy nem (ami valószínűbb).
Előzmény: Pomber Béla (4)
Pomber Béla Creative Commons License 2019.02.09 0 0 4

Ez pontosan így igaz ahogy írod, de nemrégiben találtak olyat, hogy az RNS-en keresztül visszaíródás történt a DNS-be. érzésem szerint ez nagyon kis mértékben játszhat szerepet (ha egyáltalán játszik) az evolúcióban, 1-1 esetleges immunizáció történhet így pl. vírusfertőzésre. De mindeensetre érdekes.

A Liszenko agybaja, hogy ő majd a gének válogatásával rendes kommunistákat tenyészt, ab start baromság.

Előzmény: Elminster Aumar (3)
Elminster Aumar Creative Commons License 2019.02.09 0 1 3
Első és legfontosabb: a DNS-ben semmiféle "tapasztalás" nem rögződik.

Hogy pontosan mi történik az evolúció folyamatában, azt nagyjából Vajk kiválóan összefoglalta.
1. A genetikai mutációk és az ivaros szaporodás génkeverése véletlenszerű apró eltéréseket hordozó egyedekből változatosságot hoz létre.
2. A kicsit eltérő képességű egyedek leélik az életüket az adott környezet és populációs közösség kihívásai között.
3. Amelyik egyed képességei sikeresebbé teszik ezeknek a kihívásoknak a teljesítésében, azoknak több utóda lesz, azokra átörökítve a génjeit.
4. Az előbbi pont szelekciója miatt a véletlenszerűen létrejött variációkból mindig a környezeti kihívásokkal kompatibilisebbek szaporodnak a populációban, ezzel visszaszorítva a kevésbé kompatibilis változatok arányát, míg azok végleg kivesznek a populációból.

Na, ezzel az áttételes megoldással alkalmazkodik a populáció a környezeti kihívásokhoz, és a véletlen variálódásokból válogatás módszerével "kerül bele" a környezet (kihívásainak) információja a DNS-be, nagyon-nagyon lassan generációk százain és ezrein át.
Előzmény: Crack_r (-)
Vajk Creative Commons License 2019.02.09 -1 2 2

Szerintem a tapasztalatot maga az evolúció kódolja bele a DNSbe, mégpedig úgy,hogy aki megijedt a tigristől, az életben maradt, aki nem, az meghalt. És az élő az ő saját ijedős génjét örökítette tovább, a bátor meg semmit.

Előzmény: Crack_r (-)
Albert Einstand Creative Commons License 2019.02.09 -3 0 1

Nem a dns-ben tárolódnak, hanem a tudatban, ami tovább él a halál után, és így megy tovább az információ a következő életekre. 

Előzmény: Crack_r (-)
Woorim Epsom Creative Commons License 2019.02.09 0 0 0

0 ötletem van erre!

Crack_r Creative Commons License 2019.02.09 0 0 topiknyitó

Az evolúció lényegében valamely szervezetnek a környezetével való interakcióba kerülésének következtében felhalmozott tapasztalások transzkódolása és sikeres továbbörökítése.


Na de ezek a tapasztalások hogyan enkódolódnak és miként kerülnek be a DNS-be?

 

Magyarán,  hogyan jut érvényre az evolúció gyakorlati szinten?

Hogyan mutálódik a DNS és mi a mutáció induktora?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!