Teljes cím: Jézus miért nem alkalmazott marketing módszereket? Persze nem azt mondom, hogy saját tévéje lehetett volna, hiszen tévé még nem volt akkor. :) Viszont abban a korban is sokkal többet lehetett volna tenni, mint faluról falura járni pár tanítvánnyal, ami ügyebár nem igazán hatékony. Pénze lett volna rá, hiszen a mai modern keresztényi tanítások szerint egy igazi keresztény pénzben is sikeres. Tehát simán lehetett volna kora egyik leggazdagabb embere, ami lehetővé tett volna egy csomó nagyon hatásos marketing módszer bevetését is. Már ha a mai, divatos "keresztényi" tanítások szerint gondolkodunk erről. :)
Abszolút, és ez az egyik legrégebbi "szakma" a világon. A vallási spin doctorok csak másképp hívják magukat.
Történelmileg:
A középkori egyház volt talán a legprofibb propaganda-gépezet
Jezsuita rend - kifejezetten "marketing" célokra alapítva
Vatikáni kommunikációs hivatal - mai napig profi PR-osztály
Ma:
Megachurch lelkészek profik a tömegpszichológiában
Televangelizmus tiszta show-business logika
Vallási PR-ügynökségek (igen, léteznek)
Kríziskommunikációs szakértők egyházi botrányokhoz
Technikák:
Érzelmi manipuláció (félelem, bűntudat, remény)
Közösségi identitás erősítése ("mi vs. ők")
Autorita-alapú érvelés
Kétségek elfojtása mint "hit próbája"
A különbség a politikai spin doctoroktól: ők nem csak 4-8 évre akarnak hatalmat, hanem örök életre. És nem csak a viselkedést akarják befolyásolni, hanem a gondolkodás alapjait.
A legcinikusabb az egészben, hogy gyakran maguk a vallási vezetők is elhiszik a saját propagandájukat - ami még veszélyesebbé teszi őket, mint a tudatosan hazudó politikusokat.
Joel Osteen, Pat Robertson, vagy akár a Vatikán kommunikációs stratégiái mind profi szintű manipuláció.
Nu hát erre a válaszom, hogy Jézus hülye volt. Már maga a keresztjelenet hülyeség, hiszen kérhetett volna az atyjától 1000 angyalt és egy leszedhedte volna.
Pál ember volt, vagy a mese kedvéért őt is istenítitek?
elele pedig Ananiás: Uram, sok embertől hallottam e férfiú felől, mily sok bosszúsággal illeté a te szenteidet Jeruzsálemben:14És itt is hatalma van a főpapoktól, hogy mindazokat megkötözze, kik a te nevedet segítségül hívják.15Monda pedig néki az Úr: Eredj el, mert ő nékem választott edényem, hogy hordozza az én nevemet a pogányok és királyok, és Izráel fiai előtt.
Márk Evangéliuma:14:9Bizony mondom néktek: Valahol csak prédikálják ezt az evangyéliomot az egész világon, amit ez az asszonycselekedett, azt is hirdetni fogják az ő emlékezetére.
Mert egyfelől a zsidók jelt kívánnak, másfelől a görögök bölcseséget keresnek.23Mi pedig Krisztust prédikáljuk, mint megfeszítettet, a zsidóknak ugyan botránkozást, a görögöknek pedig bolondságot;24Ámde magoknak a hivatalosoknak, úgy zsidóknak, mint görögöknek Krisztust, Istennek hatalmát és Istennek bölcseségét.
HArmadszor kérdem tehát: Jézus vagy Pál a mérvadó?
Hát persze , hogy nem, hiszen Péterrel teljesen összeveszett a saját gügyeségei miatt.
Péter mint szemtanú:
Mert amikor az Atya Istentől azt a tisztességet és dicsőséget nyerte, hogy hozzá a felséges dicsőség ilyen szózata jutott: Ez az én szeretett Fiam, akiben én gyönyörködöm:18Ezt az égből jövő szózatot mi hallottuk, együtt lévén vele a szent hegyen.
Pál mint szemtanú:
E dologban épen útban lévén Damaskus felé a főpapoktól vett felhatalmazással és engedelemmel,13Délben látám az úton, király, hogy mennyből a napnak fényességét meghaladó világosság sugárzott körül engem és azokat, kik velem együtt haladnak vala.14Mikor pedig mi mindnyájan leestünk a földre, hallék szózatot, mely én hozzám szól és ezt mondja vala zsidó nyelven: Saul, Saul, mit kergetsz engem? Nehéz néked az ösztön ellen rúgódoznod.15Én pedig mondék: Kicsoda vagy, Uram? És az monda: Én vagyok Jézus, akit te kergetsz.16De kelj fel, és állj lábaidra: mert azért jelentem meg néked, hogy téged szolgává és bizonysággá rendeljelek úgy azokban, amiket láttál, mint azokban, amikre nézve meg fogok néked jelenni;
Hát persze , hogy nem, hiszen Péterrel teljesen összeveszett a saját gügyeségei miatt.
Nyomai van annak is, hogy az apostolok vagy megfedték, vagy nem értettek egyet Pál tanításaival. Jakab például megfedte és kinyilvánította, hogy te "hiábavaló ember nem tudod hogy a hit megholt cselekedetek nélkül?" Jakab 2,20, de Péter és Pál között is volt nézeteltérés, amely szükségesnek tartott egy összejövetelt is, ahol az eltérések miatt abban egyeztek meg, hogy míg Péter a zsidóknak a körülmetélés evangéliumát hirdeti, Pál a pogányoknak a körülmetéletlenség evangéliumát hirdeti Galata 2,7 A vita azt mutatja, hogy mindegy mit beszél Pál csak azt ne a zsidók között tegye, és nem azt mutatja, hogy bármelyik irányvonal is tisztában lenne már ebben az időben azzal, hogy egyáltalán mit kezdett meghirdetni Jézus.
Jézus vagy Pál a mérvadó, miért lapítasz, miért nem válaszolsz?