Ezt a topicot azért hoztam létre, hogy a Motowell robogó tulajdonosok megoszthassák egymással tapasztalataikat, véleményeiket, segítsenek egymásnak tanácsaikkal, információikkal, stb...
Ezért jó a fórum. Valaki mindig, hozzá tud tenni valami ötletet, ami elősegítheti a megoldást. Az mindenképpen jó, hogy megírtad, hogy mi volt a megoldás, mert ebből is mindenki tanul.
Szivató! Hidegen a nyitva van és plusz üzemanyagot ad (benzin levegő arány megváltozik, benzinben dús keverék) -könnyen indul.
Melegen a szivató zárva van (nem ad plusz üzemanyagot) benzinben szegény a keverék, ezért melegen is könnnyen indul.
Pár perc állás után a szivató kezd nyitni, mert a gyújtás levételével a szivató nem kap áramot, kezd hűlni a bimetál része és (plusz üzemanyagot ad), de a motor még nem igényelné (mert még meleg a motor) az indításhoz a dús keveréket, ezért a gáz húzásával plusz levegőt adsz hozzá, ezért indul csak azzal.
Magyarul úgy tűnik, hogy túl gyorsan kinyit a szivató. Lehet, hogy lehet állítani a szivató tüskéjén, hogy más magasságban végezze a nyitást. Szerintem ekkor kifelé kell csavarni, hogy a tüske később húzódjon vissza. https://youtu.be/eZDeJ-1P5z0?t=368 vagy csere egy újra.
Ha feketén füstöl, akkor sok benzint kap.
Indításkor természetes jelenség, hogy jobban füstöl (kék), ilyenkor a forgattyúház belső faléra kicsapódik az olaj. Ha minden igaz, akkor ennek állandó adagolású olajozója van, vagyis nem lehet az adagolt menniyéget a gázkarral szabályozni. Vagyis alapjáraton, és alacsony fordulaton egy kicsit többet kap olajból, mint amire szüksége van. Az adagolt mennyiség a magas fordulathoz (terheléshez) van igazítva, ezért ott már huzamosabb nyélgázon nem jelentkezik a füstölés(kék). Vagyis ezen nem tudsz változtatni.
Kapott új benzincsapot, minimálisan eresztett, tűszelepet azonban nem kaptam hozzá, ugyanis kiderült, hogy nem a gyári karburátor van már rajta, meg kapott mellé új gyertyát, az is indokolt volt, azonban továbbra is fennáll a probléma. Pár perc állás után már csak gázadásra indul, illetve azt is megfigyeltem, hogy ilyenkor nem pörög föl teljesen, plusz füstöl mint a gyárkémény. Kis túráztatás után viszont ezek elmúlnak, és semmi baja.
Ülést 4 csavar fogja. kiveszed az ülést és hozzáférsz mindenhez.
Az első két képen az amikor leengedtem a vezetékből a szűrőig a benyát. A harmadikon pedig kb. 5 perc múlva. Látszik hogy ennyi idő alatt ennyi benyát átengedett a benzincsap. Ilyen ütemben folyt utána, mert nem zárt a benzincsap, meg a tűszelep, és a tankból így napok alatt elfolyt a benya. Eközben természetesen nem üzemelt a motor.
Az is elég, ha a szűrőig leüríted. Az a lényeg, hogy utána a mikor visszateszed, látod, hogy hol van a csőben a benzinnek a karburátorhoz levő vége. Ezt kell nézni, hogy egy kis idő múlva (10-30 perc) közeledik-e a karburátor irányába a benya. Mielőtt a cső a karburátorra csatlakozik úgyis van benne egy kanyar , ott jól megfigyelhető. Természetesen ez alatt nem szabad beindítani, csak hagyd középsztenderden. Ha emelkedik közeledik a benya, akkor a csap átenged, meg természettesen a tűlfolyó csövön ha megérinted, mindig nedves lesz az ujjad. Ha nem gyors utemben csöppen a túlfolyón, akkor simán el is tud párologni a cső végéről, azért nem jelenik meg a földön a csepp,
Ha nagyobb mértékű a fogyás, akkor már a földön is látható.
Egyébként ha minden ok, nincs semmi túlfolyás, akkor a túlfolyó cső végének teljesen száraznak kell lennie.
Azt is csinálhatod, hogy simán a benzincsapról húzod le a benzincsövet. és utána a csapnak a kivezető csonkját ellenőrzöd, hogy ott egy idő után nem kezd-e el csöpögni.
Említetted, hogy ha megérinted a túlfolyó vezeték végét, akkor benzines lesz a kezed. Ez azt jelenti, hogy mindenképpen távozik benzin a vezetéken, tehát túlfolyás van, magas lesz a benzinszint egy idő után. Javaslom a következőt:
Húzd le a karburátorról a benzinvezetéket és engedd ki belőle a benyát. Tedd vissza és nézd meg, hogy a vezetékben hol van a benzin (levegőboborék). Várj egy félórát és nézd meg, hogy változott-e a benzin helyzete a vezetékben, közeledik-e a karburátor felé (vagyis ha minimálisat is, de enged-e a benzincsap). Ha igen, akkor a benzincsap enged. A tűszelep ezt a nyomást lehet hogy nem bírja el, ezért van a túlfolyás. Ha a tűszelep csere (fészek tisztítása)nem hoz eredményt, akkor javalom benzincsap cserét.
Igen, valóban olyan, mintha dús lenne a keverék. A földön nincs nyoma semminek, benzincsapból nem észleltem semmi folyást, a karburátor túlfolyója sem csepeg, de ha odarakom az ujjam, egy kis állás után, akkor picit benzines lesz. Meg is takarítottam a tűszelepet, meg a fészket, de sajnos nem múlt el a probléma. Megpróbálok hozzá szerezni új szelepet, és megnézni azzal.
Magas lesz a benzinszint egy kis idő után és benzinben dús lesz a keverék, ezért indul gázadással(levegő hozzáadásával), és ezért tudod ezek után még egy ideig csutka gázzal fenntartani a fordulatot. Amikor kidolgozza a sok benyát már simán megy.
Nézd meg, hogy nem látsz-e üzemanyag csöppenést a földön, hosszabb állás után. Lehet, hogy nem zár rendesen a tűszelep (kosz, kopás) és túlfolyik a benya (magas lesz a benzinszint az úszóházban). Ha csak tüszelep gondja van, akkor csak annyi benya tud utána folyni hosszú távon ami a karbi és a tank közti csőben van, ilyenkor lehet hogy a túlfolyón nem is jelentkezik csöpögés, csak a benzinszint megemelkedik. Ha a benzincsap membránja sem zár rendesen, akkor meg több napi állás után akár 0,5-1 liter is elcsöpöghet a túlfolyó csövön. Középsztenderdre állítva ez általában a sztenderd bal lábára csöpög, nem egyből a földre, ezért is nehéz észrevenni. Ha olyan helyen tárolod (nem betonplacc) akkor észre sem veszed a földön a nyomot. Úgy is meg tudod nézni, hogy lehasalsz mellé és a túfolyó cső végét megnézed nem jelenkezik-e cseppképződés, vagy odateszed a cső végéhez az ujjad, és ha benzines lesz, akkor biztos cseppenés van a túlfolyón.
Az úszószinten ne változtass, mert az nem tud magától elállítódni (elromlani), csak tisztítsd ki vagy cseréld ki a tűszelepet.
Melegen egyből indítva ez nem jelentkezik, mert valószínű olyan kis mérétkű az áteresztése, hogy ilyenkor még könnyen indítható, csak hosszabb állás után jelentkezik. A hideg motornál meg azért nem okoz problémát, mert eleve hidegindításkor több benyára van szükség.
A másik hiba az a szivató nem megfelelő működéséből adódhat, de akkor vagy hidegen, vagy melegen nem indulna rendesen. De az is lehet, hogy olyan meleg a szivató környéke, hogy nem tud visszahűlni ennyi idő után rendesen, emiatt nem húzódik vissza ennyi idő alatt a tüske.
A szivató fészkét és a szivató kinyúló dugattyűját is letakarítanám. és a karburátor szivatóra menő járatait is.
A leírásod alapján én először az első opciót ellenőrizném le. Elég alattomos hiba, nekem is volt ilyen, nehéz rájönni. "Szerencsémre" nekem a benzincsap is minimálisat átengedett, így egy idő után már a földön is megjelent a tócsa, és 7 nap alatt elcsöpögött kb 1 liter benya. Full feltöltött tankkal tettem le, hosszabb állás után belenéztem a tankba és megdöbbenésemre egy csomó hiányzott belőle, ekkor kezdtem kutakodni, mert a csöpögést én sem észleltem a földön.
Sziasztok! Van egy 2006-os Magnet Citym, 2T, teljesen hidegen, és teljesen melegen pöccre indul, szépen jár, de használat után, ha áll egy kb. 20-30 percet, és utána próbálom indítani, akkor nem indul, csak ha húzok mellé gázt, akkor is nehézkesen. Plusz utána még túráztatni kell egy ideig, különben lefullad. Ez mitől lehet?
Sziasztok! Most már én is a Motowellesek táborát szeretném erősíteni és rögtön segítséget is szeretnék kérni tőletek.
A minap vásároltam egy 2021-es Motowell Retrosa 3 125 ccm robogót, de nincs hozzá használati könyv (Guide). Aki tudna ebben segíteni, hogy honnan lehetne letölteni, vagy esetleg venni, azt megköszönném.
Köszönöm! Nem is vészesek az árak. Kicsit rendbe teszem mert az új motorok árai igen csak magasak, míg ezt igaz nem olcsón de egyszerűen fel lehet újítani.
hali. Motowell Gamini tulaj vagyok 2016 óta. Eddig egy akksi csere kellett, tompított izzó 2 évente csere, olajak évente. 6év alatt most rendeltem rá új gumikat. Nekem így tökéletes a kis motor arra amire használhatom. 7600km Viszont bemattult besárgult minden műanyag része. Hol tudnék lámpaburákat és műszerfalat venni hozzá újat, hogy lássanak és én is lássak?
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni Crogen RS javításában. Sajnos nem nagyon értek hozzá, ha valaki esetleg eljönne Budapesten a lakásomhoz és megbütykölné a mocit, mert beindul, de gázadásra elindul, de utánna lehörög. Vagy esetleg tudtok megbízható szerelőt. Előre is köszönöm a segítséget.
Van egy Motowell Crogen Sport 50ccm 2T robogóm, ami állt kb 2 évet. Most elő lett szedve, tank, karbi kitakarítva, új benzinszűrőt is kapott, vákuumos benzincsap jól működik. A hibajelenség: amig az automata szivató nincs bekötve, elindul, gázadásra jól reagál, alapjárat van. Amint rádugom az automata szivatót és elkezd lezárni, alapjárat elmegy, gázra lehörög és megáll. El sem indul addig, amig ujra le nem húzom a szivatót. Hol keressem a hibát? Köszönöm!
Előzmények:a motor 100km-en megevett kb 2l olajat így jobbnak láttam szétszedni!
Miután megbontottam, vettem észre hogy már a vezérműtengely, himbák is kopottak sőt a tengely sorjásra kopott, lépcsősre:(
A dugattyú mindkét oldala kopott, henger kopott és olajáteresztő kicsit kokszosan, szorult!
Szelepek kormosak, beégve vannak...
Tehát kap egy komplett hengert és sajnos hengerfejet is...
Foglalkoztat a dolog hogy a boltosunk állítása lehet helytálló vagy az enyém?
Ő azt mondja, valószínűleg rossz minőségű olaj és sok kilométer utáni csere, cserék okozhatják ezt a nagymértékű kopást!
Én azon gondolkodom és a csőrőmet rágja, nem-e véletlenül a hiányos olajzás, esetleges szivattyú???? Kíváncsi vagyok más véleményére és ha esetleg olajszivattyú csere, merre találom...?Köszönöm előre is és BUÉK mindenkinek!!!
Sziasztok! Új vagyok...Vásároltam egy 2010 M Magnet 4t-t
Első ellenőrzéskor, olajcserekor derült ki, levegőszűrő nélkül használta a tulaj! Vásároltam, gyári papír filtert a szűrőházba és azóta vannak gondjaim!
Első körben 45km/h nem ment jobban míg szűrő nélkül 70km/h
Miután karbit takarítottam és új gyertyát kapott már tudja a közel azonos sebességet de az alábbi hibajelenségek vannak...
-Alapjárat ha melegen jó, hidegen nem indulagába...
-Szemrevételezésnél a gyertya kormos amit kézzel letudok takarítani, száraz nem benzines vagy olajos...
Amikor szétszedtem, egy 34es fúvókát találtam a másikon nincs írás vagy nem láttam:(
Műanyag suber és a tű a legfelső rovátkában van...
Gondolkodom sportszűrőn hátha kevés a levegő!? Sokszor azonos gázkarnál betorpan vagy bedadog!
Valaki találkozott hasonlóval? És érdekes módon a cdi is gyárinak tűnik 6 lábas...
üdv mindenkinek. 3 hete vagyok magnet rs tulajdonos. szeretem a gépet, de vannak apró anomáliák. 700km el vettem. fojtás ki van szedve. viszont zöld kicsi es sárga nagy kuplungrugo van benne. kb 6000es fordulaton zárt a kuplung. de olyan érzésem volt mintha csúszna. vettem alap aerox kisrugót. 4000nél zár ugyan, de ugyanúgy azt érzem hogy csúszik. szétszedésnél láttam hogy a kuplungpofa csak 1/3ad felületen fekszik fel. vennék bele másikat, de nem tudom melyiket lenne érdemes. nem akarom tuningolni csak szeretném hogy jol működjön. rms-t és brentát néztem de nincs tapasztalatom melyik milyen.