Keresés

Részletes keresés

jogértelmező Creative Commons License 2019.03.21 0 0 59

Ha visszamegyek az időben, sok barbárt ellehetetlenítek.

pizo Creative Commons License 2018.12.30 0 1 58

Csokoládé meg nem is volt...

 

Zoli

Előzmény: Törölt nick (57)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.30 0 0 57

* tudott

 

 

(ja, a többkomponensű 3d nyomtatóból a pisztácia kifogyott, muhaha.)

Előzmény: Törölt nick (56)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.30 0 0 56

"a tárgyak is csak korlátozott funkciókkal, ill. rövid ideig lennének használhatóak a mai kiszolgálókörnyezet nélkül."

 

jaj de érdekes.

tegyük fel a kérdést: (de mégis ha?) isten milyen eszközzel teremtette a világot?

volt neki egy világteremtő eszköze, amit a jövőből visszavitt az ókorba. de mivel nem volt neki tartalék akkumulátora hozzá, és kőbaltával nem tudta feltölteni a világteremtő készüléket, ezért csak egyetlen egy világot tudorr rittyenteni. ;)

 

viszont tárgyakat, bonyolult eszközöket készíteni macera, aprólékos pepecs munka, mint korintoszi oszlopfőt faragni órás/festő kalapáccsal. akkor inkább már törvényeket kellene alkotni, aztán az anyagi világ önszerveződéssel majd létrehozza/kiforrja/elpusztítja sajá magát. például egy fénymásolóval le lehet másolni egy tárgy (pl. papír lap) felületét. egy ideje már 3d nyomtatók is vannak, habár egyelőre egykomponensű. talán valamikor a színes fénymásoló mintájára lesz többkomponensű 3d nyomtató is. na de az igazán igazi eszköz nem ilyen, hanem amivel a világ működésének szabályát lehet megalkotni.

Előzmény: Degeczi (55)
Degeczi Creative Commons License 2018.12.29 0 0 55

Én is így gondolom, de a tárgyak is csak korlátozott funkciókkal, ill. rövid ideig lennének használhatóak a mai kiszolgálókörnyezet nélkül

Előzmény: Törölt nick (52)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.29 0 0 54

tulajdonképpen még csak nem is kell visszamenni a múltba. bizonyos múltszázadi ismeretek szintjén megrekedt dinoszauruszok elfelejtettek kihalni. persze megtanulták valamennyire használni az új eszközöket, de a működésüket és a készítésük módját nem ismerik. a megismerés helyett pedig fantáziálnak. (igen, a nyugdíjközeli mérnökeimről van szó.)

Előzmény: jogértelmező (34)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.29 0 0 53

"A vagyont a rabszolgák száma jelentette, mert az volt a termelőerő."

 

ez önmagában kevés, mert a hatékony munkát meg is kell szervezni.

 

 

"Ha a rabszolgáidnak emberhez méltó körülményeket is teremtesz, akkor hűségesebbek és buzgóbbak lesznek, ami továbbra is téged gazdagít."

 

és azt ők miből tudják, hogy jobban élnek a többi rabszolgánál?

 

néhányszor már kitalálták az okosok, hogy a szervezeti egységek hatékonyságát nem egymáshoz kell viszonyítani, hanem önmaguk korábbi eredményességéhez.

 

valahol olvastam, hogy végeztek egy pszichológiai kísérletet: a dolgozónak először több világítást adtak, aztán lecserélték helyi megvilágításra, végül visszaállították az eredeti állapotot. és azt vették észre, hogy mindhárom esetben javult a teljesítmény. (arról persze nem szólt a tanulmány, hogy a kísérlet végén a kutatók elvonultak, a dolgozó teljesítménye pedig valószínűleg visszaesett a korábbi szintre.)

Előzmény: Mungo (50)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.29 0 0 52

"nem arról volt szó, h tárgyakat, hanem ismereteket viszel magaddal!"

 

az a baj, hogy megfelelő technológia (azaz tárgyak/eszközök) nélkül az ismeretek többnyire nem sokat érnek.

Előzmény: Degeczi (43)
pizo Creative Commons License 2018.12.28 0 1 51

"Topikon kívül megjegyezendő, hogy én már nyitottam pár éve olyat, amelyben a földről származó tudós emberek egy földhöz hasonló tulajdonságú bolygóra jutnak, minden mai technikai tudás teljes birtokában, ám semmilyen eszközük nincsen a saját két kezünkön kívül, csak az amit az eleddig lakatlan bolygón nyersanyagként találnak."

 

Jules Verne: A rejtelmes sziget... 

 

Zoli

Előzmény: Creativus (18)
Mungo Creative Commons License 2018.12.28 0 0 50

...az ókor virágzó korában, rengeteg felesleges munkaerő volt...

Ez nézőpont kérdése. A vagyont a rabszolgák száma jelentette, mert az volt a termelőerő. Ha ebben a környezetben kevesebb rabszolgával is többet tudsz termelni, te vagy a bajnok. Ha a rabszolgáidnak emberhez méltó körülményeket is teremtesz, akkor hűségesebbek és buzgóbbak lesznek, ami továbbra is téged gazdagít. A megbízható, érzelmileg is hozzád kötődő rabszolgáid kezébe kisebb kockázattal adhatsz fegyvert is, nem fogják ellened fordítani, ráadásul a kiválóan teljesítőket fel is szabadíthatod, ezzel is növelve a híveid, szövetségeseid számát.

Előzmény: vörösvári (47)
Warlimont Creative Commons License 2018.12.28 0 1 49

Pedig debizony. És ha az odaérkezés idejében éppen nem menne azonnal fémből, amíg azt a technikát kihajtjuk a népből a fáraó cimborámmal, addig a katonák kapnak kőágyút.

.

 

Előzmény: Degeczi (48)
Degeczi Creative Commons License 2018.12.28 0 0 48

Nem: a fémmegmunkálás még nagyon kezdetleges volt az ókori Egyiptomban. Vasat pl. eleve nem ("bronzkorszak"), de egy puskához szükséges precizitás is elképzelhetetlen elvárás. Max. kezdetleges ágyút önthettek volna.

Előzmény: Warlimont (44)
vörösvári Creative Commons License 2018.12.28 0 1 47

Nem tudtak volna mit kezdeni a gőzgéppel az ókor virágzó korában, rengeteg felesleges munkaerő volt, ott van gépesítés ahol munkaerőhiány van.

Előzmény: pizo (45)
pizo Creative Commons License 2018.12.28 0 0 46

Te mindent erre vezetsz vissza.

 

Zoli

Előzmény: Creativus (9)
pizo Creative Commons License 2018.12.28 0 0 45

Heron már majdnem rájött az gőzgép alapelvére, és a reaktív hajtásra. Egy jó gépész-, építő- vagy vegyészmérnök csodákat tudna tenni. Orvos is.

 

Zoli

Előzmény: Kód 001 (3)
Warlimont Creative Commons License 2018.12.28 0 0 44

Erre irtam elöször, hogy a puskapor ismerete a kulcs, egyszeruen instant elöallithato barmelyik korban. Faszen, saletrom, ken. Ha pedig ertenek a helyiek a femekhez, akkor puska is lesz melle 1 even belul. A mainal sokkal harciasabb, eröszakosabb regi tarsadalmakban ez adott volna egy igen jo eselyt, mert ez biztosan megtetszett volna a helyi uralkodonak.

Előzmény: Degeczi (43)
Degeczi Creative Commons License 2018.12.28 0 0 43

A topiknyitóban nem arról volt szó, h tárgyakat, hanem ismereteket viszel magaddal!

Mondjuk ígyis-úgyis halott dolog, hiszen egy napelemes töltő is csak max. pár évet ad (a legjobb esetben, ha egyéb technikai nyűg nincs), utána tönkremegy az akku, amit nem tudsz pótolni.

De legalább az eredeti témafölvetéshez ragaszkodjunk.

Előzmény: Warlimont (42)
Warlimont Creative Commons License 2018.12.28 0 0 42

"ezek nem jó példák. ezekkel csak ideiglenes sikereket lehet elérni. ha egy-egy tárgyad van, az nem tudás. elveszik tőled, kinyírnak. nem lehet így tekintélyt szerezni."

.

.

Egyaltalan nem biztos. Ha kellö fellepessel elhiteted veluk, hogy több is van a tarsolyodban, es ez csak egy kis demonstracio volt, akkor lehet eselyed targyakkal is. Adott egy szituacio, ami mindket felnek uj es stresszes. Nekik is, mert megjelensz te, olyan targyakkal, eszközökkel, amik az ö babonas vilagukban a legdurvabb varazslatokat testesitik meg, azt amit a papjaik aktivan nyomtak nekik nap mint nap. Erre te ott vagy, a papiruszokbol megjelent egy isten szemelyesen es csodakat mutat. Na, ez nekik is stressz. Masodperceken mulhat, hogy kiraly leszel, vagy lemeszarolnak, de a siker eselye benne lehet, mert ki mer megölni egy isteni kuldöttet, aki ember kepeben lejött hozzajuk?

Miközben terdre estek mondjuk a mobiltelefon zseblampa uzemmodja eles, földöntuli fenyet rajuk vilagitva, megparancsolod, hogy azonnal adjanak neked egy palotat es 500 rabszolgat.

Előzmény: ferrreee (29)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 0 0 41

"(Az angolokat többek között ezért utálták a gyarmatokon, mert megmosdatták a bennszülötteket.)"

 

ezt a történetet másképp ismerem.

az angolokat az indiaiak tanították meg a fürdésre és a szappan használatára. meg arra is, hogy éjszaka ne a nappal viselt ruhájukban adudjanak.

 

"Érdekes gondolat, ha beszélhetnénk Jézussal és néhány kérdésben esetleg olyan kinyilatkoztatásra lehetne rávenni, mint a tisztaság, vagy a tudományok tisztelete, esetleg ő mondaná ki, hogy boszorkányok pedig nincsenek és a másként hívőket nem kell máglyára küldeni"

 

miből gondolod, hogy nem tett ilyen nyilatkozatokat? talán csak nem maradt fenn, mert akkoriban nem tűnt fontosnak. vagy éppenséggel valakik számára később fontos volt az ellenkezője.

 

Előzmény: Mungo (30)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 0 0 40

"Én részben a matematika oldalán kezdeném"

 

hippaszosz is úgy kezdte, aztán a tengerben végezte haleledelként. mert feltalálta az irracionális számokat.

nagyon veszélyes egy adott kor elfogadott ismeretanyagát vagy hitvilágát meghaladó ötletekkel előállni.

de az is veszélyes, ha elfogadják, ráharapnak az ötletre. pl. atombomba.

Előzmény: Creativus (18)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 0 0 39

"Sajnos a történelem megtanít arra is, hogy ez a fejlődés nem tart örökké, és mindig ugyanazon módon vált át hanyatlásba. A társadalom - elfelejtvén a kiinduló okokat - ezt a komoly korlátozást elnyomásként éli meg, és szeretne lazítani rajta."

 

lásd például a stockholmi himlő járvány esetét.

A titokzatos stockholmi járvány (1963)

 

Előzmény: Creativus (9)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 0 0 38

"felhívnám figyelmüket a kézmosás fontosságára"

 

vigyél hozzá elegendő vizet is a sivatagi népeknek.

(nekem ezt egy lézerfizikus magyarázta el, szünetben. hogy miért nem szabad volt a húst és a sajtot ugyanazzal a késsel vágni. még az alakja is más a két késnek, hogy ne lehessen összetéveszteni. aztán vallási tilalom lett belőle, hogy az emberek be is tartsák. mert a sivatagban nem volt víz, és az evőeszközöket homokkal dörzsölték el. szemlélet: az nem piszkos, csak ételmaradék van rajta.)

Előzmény: jogértelmező (5)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 0 0 37

"azért egy általános műveltségű ember csak ki tudna valamit találni"

 

nálunk a mérnökök rendszerint logikai/matematikai ellentmondásokat ötlenek ki. őket a jövőbe kellene inkább repíteni, mert hátha ott már az ilyesmi nem probléma.

Előzmény: ferrreee (4)
jogértelmező Creative Commons License 2018.12.28 0 0 36

" topik törölhető "

 

Lécci ne diktátorkodj! Szerintem a Filosz/Rejtélyes dolgok rovatba való.

Előzmény: díplómáss (35)
díplómáss Creative Commons License 2018.12.27 -1 0 35

ismét megállapíthatjuk, hogy az internet népe semmiféle komoly beszélgetésre nem alkalmas, csak a röhögős böfögős 444-es, 888-as nihilista bulizósfiatalos kamaszvihogásra

 

topik törölhető

jogértelmező Creative Commons License 2018.12.27 0 0 34

" valami módon életben kell maradni ahhoz, hogy bármit bemutathass az ott élőknek és ne kergessenek el, vagy öljenek meg.

Ha nem fogadnak be, felesleges volt az időutazás. "

 

Hajnalban kell érkezni a fáraó ágya mellé, tűzoltó készülékkel a vállon. Ezután megkötözni, a száját betömni,  majd felvenni a díszruháját, és altató injekció a popójába. Aztán sminkelni. A reggelinél már mindenki azt fogja hinni, hogy őfelsége vendége. Ez ilyen egyszerű! :)

Előzmény: Mungo (32)
jogértelmező Creative Commons License 2018.12.27 0 0 33

Miután egy elpukkanó tűzgömbből kilépve megérkeznék a palotába- elszedve a fáraó ruháját és csizmáját - az okosgyűrűmben lévő projektorral levetíteném a Terminátor sorozatot.

Amíg a főmuftik a filmről vitatkoznának, kiosonnék felszabadítani a rabszolgákat.

Mungo Creative Commons License 2018.12.27 0 1 32

nem társadalmi, filozófiai, vallási következményekről meg ilyesmi dolgokról...

 

Azért azt elismerheted, hogy valami módon életben kell maradni ahhoz, hogy bármit bemutathass az ott élőknek és ne kergessenek el, vagy öljenek meg.

Ha nem fogadnak be, felesleges volt az időutazás.

Előzmény: ferrreee (31)
ferrreee Creative Commons License 2018.12.27 0 0 31

te is valami hatalmas, átfogó dologban gondolkodsz :)

én itt csak egyszerű dolgokról beszélgetnék, amik az egzakt tudományokhoz kötődnek.

nem társadalmi, filozófiai, vallási következményekről meg ilyesmi dolgokról...

Előzmény: Mungo (30)
Mungo Creative Commons License 2018.12.27 0 1 30

Érdekes kérdés. Valójában a ma élő emberek többségét, ha vissza tudna menni úgy 3000 évet az időben, valószínűleg megölnék az akkor élt emberek. Nagyon pontosan kellene ismerni az akkor érvényes babonákat, hiedelmeket, vallásokat, szokásokat, hogy ne tenyereljünk bele valami olyanba, ami felbőszíti az ott élőket.
Tegyük fel, sikerül jámbor utazóként valahol letelepednünk és nem tör ki járvány, vagy árvíz, vagy szárazság, amíg ott vagyunk és buzgón elfogadjuk a helyi istenek tiszteletét.
Kérdés, hogy milyen fogadtatása lenne a legapróbb újításunknak is.
Például, ha megtanultuk a nyelvet, mit lépnek az írásbeliség terjesztésére? Csak a papok, vagy a köznép is részesülhet ilyen tudásban? Bármilyen számukra szokatlan lépésünk elég lehet a boszorkányság vádjához. Ma tiszteljük az ókori görögöket, de ha ott próbálkoznánk ugyancsak keserű tapasztalatokra tehetnénk szert pl az irracionális számok ismertetése során, vagy az elemi fizikai kísérletek bemutatásával. Önmagában a nulla, vagy a negatív számok felemlegetése is komoly konfliktus forrása lehetne. Talán az általunk arab számokként ismert számírásmód ami esetleg átmenne.
A puskapor és a lőfegyverek ismertetése valószínűleg megengedhetetlen előnyhöz juttatná az ott élő embereket és nem valószínű, hogy erkölcsi gátlásaik lennének az elérhető népek leigázásához. Mindezt keményen a helyben érvényes vallás nevében. A higiénia fontosságát is elsősorban vallási alapon fogadnák el, ha egyáltalán, és valószínű, hogy kemény ellenállásba ütközne. (Az angolokat többek között ezért utálták a gyarmatokon, mert megmosdatták a bennszülötteket.)
Talán a nagyító és a távcső az amit eleinte befogadnának.
Érdekes gondolat, ha beszélhetnénk Jézussal és néhány kérdésben esetleg olyan kinyilatkoztatásra lehetne rávenni, mint a tisztaság, vagy a tudományok tisztelete, esetleg ő mondaná ki, hogy boszorkányok pedig nincsenek és a másként hívőket nem kell máglyára küldeni, hanem szelíd szóval megtéríteni, meg ilyesmi... mert ugye a ne ölj parancs nem csak a hívőkre, hanem úgy általában az összes emberre vonatkozik.
Mohamed az egy más kérdés. Nélküle talán jobb lett volna a világ.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!