Keresés

Részletes keresés

Csimpolya Creative Commons License 2019.01.10 0 0 55

Nemrégiben jelent meg. Igen, a név gyanúsan franciás, de a karakterek a Sherlock/Watson párost idézik. Még akkor is, ha Masza nem éppen egy jámbor lélek.

Előzmény: Torlonia (54)
Torlonia Creative Commons License 2019.01.09 0 0 54

Érdekes, nem olvastam. De más műveiből, interjuiból is tudható, hogy jól ismerte a fr. irodalmat. Gyakori főhősének neve (Fandor) szintén fr. átvétel.

Előzmény: Csimpolya (53)
Csimpolya Creative Commons License 2019.01.05 0 0 53

Tudom, hogy csak érintőlegesen tartozik ide, de Verne hatását szeretném érzékeltetni, ami ezek szerint mostanáig tart. Borisz Akunyin: A Víz bolygó című könyvét olvasom, ebben egy olyan ember tör világuralomra, aki egy víz alatti tengeralattjáró-flottabázist épít ki, és az ott folyó szerelési munkákból felszálló gőzt úgy állítja be, mintha egy vulkán működéséből keletkezne. Óhatatlanul eszembe jutott részint a Nemo kapítány, részint a Hódító Robur, illetve folytatása., a Világ ura. a szerző javára írandó, hogy ezekre finoman célozgat is.

Csimpolya Creative Commons License 2018.12.31 0 0 52

Ehhez nem nagyon értek, de lehet, hogy igazad van.

Előzmény: vörösvári (49)
Anna vagyok Creative Commons License 2018.12.31 0 0 51

Lehetne holmi konyv klubokat szervezni kulonbozo koru gyerekeknek akikkel elolvastatni lehetne ugyanazt a konyvet es megbeszelni utana. Kozben azt is elohozni hogy milyen korban volt, miert es kik jartak a tengereket, holmi kis tortenelem, tulelesi sztorik es dolgok, szerintem is nagyon jo lenne Verne mert olvasmanyos. Ra lehetne szoktatni az ifjusagot az olvasasra csak el kellene kezdeni. Akar meg Online-on is osszehozni a tavolban elo olvasokat es pontrol pontra megbeszelni hogy mi volt, hogy volt, ki mit gondol rola, gondolkozni tanitja a gyereket, tagitja a latokoret.

Előzmény: _kitsilatzi (48)
Torlonia Creative Commons License 2018.12.30 0 0 50

A Verne-könyv megint szép lesz.

Előzmény: vörösvári (49)
vörösvári Creative Commons License 2018.12.30 0 0 49

Szerintem ilyen könyvekkel kellene megszerettetni a gyerekekkel az olvasást, azután akit érdekel áttérhet a nehezebb szövegekre később.

Előzmény: Csimpolya (47)
_kitsilatzi Creative Commons License 2018.12.30 0 0 48

Az ismeretségi körömben én úgy látom, hogy a nagyobbacska gyerekeknél már az is nagy dolog, ha megszeretik a könyveket. Akik megszeretik az olvasást, azok általában olyasmiket olvasnak, amiket a kortársaik is, amikről aztán tudnak beszélgetni, ezáltal egyfajta közösségi élményt is jelent nekik, tehát főleg Harry Pottert meg az ebből kinövő tinis-varázslós-boszorkányos dolgokat, később meg a young adult. Szerintem biztos élveznék Vernét, ha eljutna hozzájuk.

Előzmény: Anna vagyok (44)
Csimpolya Creative Commons License 2018.12.30 0 0 47

Ezzel én is így voltam és vagyok is.

Előzmény: vörösvári (45)
vörösvári Creative Commons License 2018.12.28 0 0 46

Nekem a Rejtelmes sziget volt a kedvencem. 

Előzmény: költekező (0)
vörösvári Creative Commons License 2018.12.28 0 0 45

Nagy gyerekkori kedvencem volt, majdnem az összes könyvét olvastam, miatta kezdett érdekelni a sci-fi műfaj.

Előzmény: Torlonia (-)
Anna vagyok Creative Commons License 2018.12.28 0 0 44

Mit gondolsz, a mai gyerekek elvezik-e ugy Vernet mint ahogy mi valaha elveztuk? Nem tudom hogy mit gondoljak mert pozitiv gondolataim is vannak ha magambol indulok ki.

Van nekem egy konyvem, itt kaptam  egy magyartol meg vagy 30 evvel ezelott, egy magyar szerzetes, P.Kiss Istvan, gondolom a P patert jelenthet, "Jeruzsalemi utazas" volt a cime, szentfoldi utazasarol irt, / eleg kelletlenul nyitottam ki mert a vallasok igen messze allnak tolem/, 1766-1768-ig, a melleklet azt irja hogy a legszebb magyar nyelvu utleirasok egyike, az eredeti kezirat kodexirassal, gyonyoruen rajzolt betukkel van, a gyongyosi ferencesrendi konyvtarban orzik. Kiadva papiron konyv alakban  1958-ban.

 

Hat igen regen irta de ahogy olvastam szinte ott voltam vele. Lenyugozott, azota is a feltett konyveim koze tartozik es mondhatom hogy a jo konyvek megorzik magukat, mindig erdekesek lesznek.

A Pater ott kezdte ahogy elindult, etel es ital nelkul/ ferencesrend/, evett amit masok adtak, ha adtak, gyalogolt vagy felvettek szekerre, orszagokon at, egy kicsi taskaja volt benne tinta, papirok, olvaso, mas nemigen.

Tengeren is utazott, oda is ert.

Mindent feljegyzett amit utkozben latott, eleg fafeju volt vallasi dolgokban, majdnem bigott de mellette szeduletes volt az erdeklodese a latnivalok irant, legyenek azok emberek, allatok, termeszet vagy furcsasag, ajanlom elolvasni aki hozzajut. Hiteles szemtanu az akkori idokbol.

Ha egy ilyen oreg konyv ennyire le tudja kotni az embert akkor miert ne kotne le Verne a gyerekeket?  Kicsit beszelni kellene rola nekik hogy milyen volt az elet akkoriban, miert jartak a hajok a tengereket, terkepen kovetni, manapsag ugyis divat a kalozos filmek es attol Verne igazan nincs messze.

 

Előzmény: _kitsilatzi (38)
Anna vagyok Creative Commons License 2018.12.28 0 0 43

Na, ez a masik varazs, a rajzok a konyvekben....

Előzmény: gall travis (40)
Anna vagyok Creative Commons License 2018.12.28 0 0 42

Azt hiszem hogy a januari honapban elkezdem a meg nem olvasott Verne konyveket, lassuk csak hogy mi maradt a gyerekkori lelkesedesbol, ugy gyanitom hogy eleg sok!

Előzmény: Törölt nick (36)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 0 0 41

A rejtelmes szigetnél sokat segített az a térkép, amit a történet szerint Gedeon Spilett rajzolt.

(Valójában Jules-Déscartes Férat és Charles Brabant. Forrás: wikipédia)

Előzmény: gall travis (40)
gall travis Creative Commons License 2018.12.28 0 0 40

Kár lenne megfeledkezni a könyvekben levő illusztrációkról,fametszetekről.

 

Csimpolya Creative Commons License 2018.12.28 0 0 39

A Grant kapitány gyermekeiből készült egy diafilm is, gyerekkoromban sokszor láttam. Gyanítom, hogy az orosz filmsorozatból állították össze.

Előzmény: Törölt nick (36)
_kitsilatzi Creative Commons License 2018.12.28 0 0 38

"Kik manapsag a hasonlo irok? Tudja valaki?"

 

Manapság nem nagyon vannak már ilyenek. A meséknél még nincs nagy különbség a klasszikusokhoz képest, de az ifjúsági történetek már teljesen máshogy vannak felépítve, teljesen máshogy működnek történetben, hosszban, szerkezetben, mondanivalóban. Most is vannak jó ifjúsági írók, de ők már valami nagyon másban utaznak. Persze nem mondom, hogy ismerem a teljes spektrumot, de az utóbbi időben elég sok ifjúsági könyv került a kezembe, mert próbálok képbe kerülni, hogy mi lesz pár év múlva, mikor a gyerekek kinövik a mesekönyveket, és eddig nem nagyon találtam Vernéhez hasonlót.

 

Scott Westerfeld talán az egyetlen, akinek a stílusán és a történetein nagyon ott van a Vernés hangulat, tőle is a Leviatán-trilógia (Leviatán, Behemót, Góliát) ami nemcsak jól van megírva, de elég jól visszaadja a klasszikus ifjúsági regények hangulatát.

Előzmény: Anna vagyok (18)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 0 0 37

A gyerekkori olvasmányok közül szépen kifelejtettem a Dél csillagát! De lehet, hogy mást is, már akkor is sokszor olvastam Vernét. 

Most csak azért kezdtem újraolvasni, mert az e-könyvek közt megtaláltam rengeteg regényét, nem sorolom fel, sokat elolvastam közülük. 

Előzmény: Törölt nick (36)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 0 0 36

Az orosz Grant kapitány sorozat fent van a YT-on, 7 részben. A könyvet már régen olvastam, ezt a sorozatot még régebben láttam, de a kommentekben is írják, hogy csak apróbb eltérések vannak a könyvhöz képest.

A rejtelmes sziget, vagy 80 nap alatt a Föld körül filmekben meg már szinte rá se lehet ismerni Verne regényeire.

 

Magyar filmek: A dunai hajós, Utazás a Holdba 

Koprodukciós sorozatok, magyar színészekkel: Sándor Mátyás, Sztrogoff Mihály

 

Az e-könyveim között felfedeztem egy csomó Verne kötetet is, ezek egy részét olvastam gyerekkoromban is. 

Ezek tetszettek (gyerekkori olvasmányok)

Kétévi vakáció, A 15 éves kapitány, Észak Dél ellen, Grant kapitány gyermekei, Nemo kapitány, A rejtelmes sziget, Hatteras kapitány, Utazás a Holdba, Utazás a Hold körül, Sándor Mátyás, Hector Servadac, 80 nap alatt a Föld körül, A dunai hajós.

Ezek valamiért már nem annyira:

Hódító Robur, A világ ura, A két Kip testvér, Az arany meteor

 

Ezek közül újra elolvastam többet is, meg újabbakat is, amik gyerekkoromban kimaradtak:

A bégum ötszázmilliója/Az acélváros titka, Világfelfordulás (Az utazás a Holdba folytatása), Az acélelefánt/A gőzház, Várkastély a Kárpátokban, Sztrogoff Mihály, Robinsonok iskolája, Különös végrendelet, Antifer mester, A cethalászok, A prémvadászok, Egy újságíró a 29. században, A Cyntia hajótöröttje.

Az újabb olvasmányok közül  "A Jonathan hajótöröttei" tetszett a legjobban, ahol a hajótöröttek államot alapítanak.

Előzmény: Anna vagyok (28)
Anna vagyok Creative Commons License 2018.12.28 0 0 35

Igen, lattam, meg az sem kizart hogy van nekem is, at kellene neznem a keszletet de az biztos hogy semmi esetre sem elso kiadas, az ritka mert az eleg sokat er es a konyvgyujtok is jarjak a bolhapiacokat.

Előzmény: Torlonia (34)
Torlonia Creative Commons License 2018.12.28 0 0 34

Félreértetted a kérdést. Az iránt érdeklődtem, hogy van-e (láttál-e) a tégi magyarhoz hasonló régi angol-kiadású Verne-könyveket.

Előzmény: Anna vagyok (33)
Anna vagyok Creative Commons License 2018.12.28 0 0 33

Fogalmam sincs. En angol konyveket gyujtok, regi iskolas konyveket amikbol tanultak meg 1900 elottieket, a legregibbek 1820-40-60 kozotti, mar reg elporladt kis kezek ossze is firkaltak neha, olyan regies nevekkel, belerajzoltak, ezek nekem kulonosen kedvesek, ki nem radiroznam noha rontja az ertekuket. Mind mind bolhapiaci, ott lehet jokat vadaszni.

Nem tudom volt-e magyar kiadas, sok magyar jott ki a szazadfordulon, haboru utan meg 56-ban, lehetseges hogy nekik adtak ki magyarok magyar konyveket, meg kanadaban is.

 

Előzmény: Torlonia (32)
Torlonia Creative Commons License 2018.12.28 0 0 32

Üdv. Érdekelne, létezett-e a régi magyar kiadásokhoz hasonló kanadai vagy "usai" kiadás, 50 v. 60 éve...

Előzmény: Anna vagyok (31)
Anna vagyok Creative Commons License 2018.12.28 0 0 31

Nem ezeket gyujtom mivel Usaban elek, a gyerekem angolul olvasta mikor iskolas volt, ugy jobban aterezi mert itt szuletett es nott fel noha magyarul is beszel de neki angolul arnyaltabb az ertes.

 

Nincs kire hagynom a magyar konyveket tehat azokat csak magam szamara veszem ha veszem.

Ha otthon elnek sem biztos hogy gyujtenem mert az utodok mar ebook-on olvasnak mindent, a jovobeliek meg plane azon fognak holott nincs annal jobb erzes mint kinyitni egy igazi papirbol keszult konyvet.

Nem is nagyon szeretek kompjuteren olvasni, az ebook is idegen valahogy...

Előzmény: Torlonia (29)
költekező Creative Commons License 2018.12.28 0 0 30

Igazad van Jókai.

2 Texar van az Észak dél ellen című regényben. És már olyan rég olvastam.

Előzmény: krt19 (26)
Torlonia Creative Commons License 2018.12.28 0 0 29

No. 14. hsz!

Előzmény: Anna vagyok (28)
Anna vagyok Creative Commons License 2018.12.28 0 0 28

Az oroszok nagyon tudnak rendezni, aterzik a lenyeget es nem csak elnagyoljak hanem igyekeznek a konyv utan menni, nem ferditeni vagy hatasvadaszni.

Teveben lattam vagy 10 eve hogy adtak reszletet a Tom Sawyer uj filmjukbol, megallt bennem a levego annyira tokeletes volt, a legaprobb kis reszre ugyeltek holott nem egyszer rendeztek mar meg. A gyerek szereplok meg egyszeruen onnan jottek, feltamadtak, eletrekeltek, csak neztem.

Mar kerestem a Youtubeon de nem talaltam....

Gondolom Vernere is lennenek elkepzeleseik.

Előzmény: Törölt nick (25)
Anna vagyok Creative Commons License 2018.12.28 0 0 27

Errol a kalandparkrol sem tudtam, mindenesetre osztonzi a kolkoket vagy a kalandkedvelo felnottet hogy olvassa el a konyveket.

 

http://mek.oszk.hu/html/vgi/kereses/keresesujt.phtml

Megneztem az  hogy mennyi Verne konyv van, szerintem talan az egesz es most latom csak hogy milyen sokat nem olvastam belole, persze, az en gyerekkoromban nem jutottam annyi konyvhoz mint jo lett volna, kozel hozzank volt egy 20 ezer kotetes konyvtar, abbol eltem es persze  minden irotol csak keves konyv volt. Na, most majd telen kicsit megbongeszem.

A bolhapiacokon en is kutatgatom a konyveket mert gyujtok nehany fajtat....

Előzmény: Csimpolya (24)
krt19 Creative Commons License 2018.12.28 0 0 26

Szia A 2 Trenk az nem Jókai??

Előzmény: költekező (20)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!