Ez azert osszetettebb kerdes. Vannak megbizhatosagi tesztek es szerintem inkabb tipus, gyarto, sorozat fuggo, mint fizikai meretfuggo.
Fajlagosan olcsobb a 3,5"-os es meretben is nagyobbakat kapsz. Ha huzamosabb az adattarolas es csak felmentesz, hogy meglegyenek, arra vannak fajlagosan olcson archive fantazianevu meghajtok.
Nem tudom mennyi adatot akarsz tarolni, de en inkabb tobb helyre mentem a potolhatatlan dolgokat (pl, digitalis kep). A digikepeimet automatikusan szinkronizalom meg ket csaladtag laptopjara. Jelenleg a digitalis kepeim 7+2 helyen vannak meg es a legnagyobb tavolsag 200 km. A plusz 2 az meg ket felho. Lehet keszuleken belul is a redundancia, de az egy lopastol, tuztol, esetleg tulfesztol nem vedi meg az adatot. Jo tulfeszvedelemre azert van mas vedelem is.
Nalam sokkal nagyobb prioritas a tobb helyre mentes, mint az, hogy mennyire megbizhato a HDD. Igy HDD vasarlasnal csak max par szazalek arkulonbseg eseten figyelek a megbizhatosagra. A legtobb HDD tipus a WD Red, mert ket szerverben egymas mellett sorakoznak, de raktam be Seagate Archive-ot es WD Red Pro-t is.
Wd Red drive szallt mar el, de a Raid5 egyik egyik eleme volt, igy nem volt adatvesztes.