Keresés

Részletes keresés

construct Creative Commons License 2019.08.26 0 0 965

Igen, ez a negatív nyomású energia, a Higgs bozon (régebbi nevén inflaton)

Előzmény: szőrinszálán (961)
Astrojan Creative Commons License 2019.08.26 0 0 964

A yin yang nagyon alapvető szimbólum, az maga a fény foton. A középső 2 petty a két (tükör szerkezetű) graviton amely körül a 2 (tükör) elektromos töltés kering. Jó helyen kapirgálsz. Érdekes, hogy ezt a régi keletiek tudták, legalábbis tisztában voltak a szimbólum jelentőségével.

Előzmény: szőrinszálán (957)
Hónix Creative Commons License 2019.08.26 0 0 963

Már nagyon régen nincsenek ilyen problémáim, hogy itt "kinek higgyek".

Ez itt már régen nem tudomány, csak egy szolid vallásháború. :-)

 

A tudomány ott kezdődik, ahol gondolkodásra biztatják a gyerekeket.

Előzmény: szőrinszálán (960)
Astrojan Creative Commons License 2019.08.26 0 0 962

Ezek legyenek a te bölcsességeid, de segítek leválogatni,

 

Erő = nem anyag

Energia = ez igen, ez maga az anyag elemi részecske szinten, ő a graviton. Van mégegy, az elektromos töltésrészecske. Ezek ketten az anyag.

 

Impulzus = nem anyag, hanem a mozgó anyag általunk definiált tulajdonsága

Perdület = nem anyag

Mező = anyag alkotja, ezért létező

Hullám = nem anyag, a természetben nem létezik. Ami létezik az valamilyen anyag ami hullámzik. De hullám maga nincs a természetben.

Hullád = anyag, de majd csak később lesz ilyen állapotú.

 

Rengeteg tulajdonsága mérhető az anyagnak, például a mentő sebessége, de ettől a sebesség önmagában nem létezik a természetben, ezt a jellemzőt mi ragasztjuk a mozgó anyaghoz. Az impulzust is. A perdületet is.

 

A fizikusok máig vitáznak a fény részecske vagy hullám. NEM hullám. A foton részecske amely mozgása közben kifelé periodikusan váltakozó tulajdonságokat mutat, a tulajdonságok szinuszosan változnak. A foton 4 energiarészecskéből áll.

 

Előzmény: construct (954)
szőrinszálán Creative Commons License 2019.08.26 0 0 961

„Higgs skalármező azon módusa, ami az inflációt hajtotta” Ez lenne a negatív nyomású energia, vagy a taszító gravitáció?

Előzmény: construct (958)
szőrinszálán Creative Commons License 2019.08.26 0 0 960

Na Hónix, most nem tudod kinek higgyél? Nekem ne, mert nem vagyok hiteles a témában. :(

szőrinszálán Creative Commons License 2019.08.26 0 0 959

„Viszont a kicsit korábbi végtelenné tágulás közben nem hűlt le.”

Nem, mert akkor lett kész a véges mennyiségű anyag cipó a sütőben. Majd attól kezdve hűlni kezdett.;-)

Előzmény: Hónix (955)
construct Creative Commons License 2019.08.26 0 0 958

"Viszont a kicsit korábbi végtelenné tágulás közben nem hűlt le."

Tévedés.

Az infláció alatt lehűlt.

És csak akkor forrósodott fel újra, amikor lebomlott Higgs skalármező azon módusa, ami az inflációt hajtotta, s e módus energiájából gerjesztődtek a kvark és gluon mezők módusai, amivel létrejött a kvark-gluon plazma.

Előzmény: Hónix (955)
szőrinszálán Creative Commons License 2019.08.26 0 0 957

Astrojan a Te kedvedért bővebben.

A téridőről és az univerzumról pár gondolat.

A kvantumot, mint adagot, én a tér és az idő végességéhez kapcsolom, amennyiben egy potencia pont olyan, mint egy kvázi „szingularitás”, amely nem végtelen, hanem véges potenciával, dinamikus megnyilvánulási készséggel rendelkezik. Ez a véges potencia az az elsődleges létalap, ami öröktől van, és ami megnyilvánul a létezés téridő kvantumaként. Ugyanakkor a potencia pontok, az egyéni téridő kvantumok száma az, ami megszámlálhatatlanul „végtelenül”sok. Ezzel a végtelen sokaságával alkotja azt a lét és létezés között fluktuáló téridő struktúrát, amit „kvantumhabnak”, is neveznek. A kvantumhab diszkrét eleme, „egy buboréka” a végtelen téridőnek. Így kerül közvetlen kapcsolatba a véges, a végtelennel. Számomra nehéz elfogadni azt, hogy a végtelen nagy potenciaerő, vagy a végtelen nagy energiasűrűség, egy darab kiterjedés nélküli pontban, a szingularitásban /statikus állapotban/ legyen. Azt már jobban el tudom képzelni, hogy végtelen sok véges potencia, a statikus és dinamikus állapot fluktuációjával, eredményezi a tér és az idő együttes megnyilvánulását. Amíg egy téridő kvantum energiája, a saját létezésére fordítódik, a végtelenül sok létező kvantumnak, végtelen nagy, de nem egy pontba koncentrált energiája van, hanem egy homogén, alapgerjesztésű, sík geometriájú végtelen struktúrában, /a de Sitter téridőben/ oszlik el. Ha az anyagmentes téridő, valamilyen oknál fogva elvesztené a homogenitását, egy lokális energiasűrűség lépne fel, akkor ott görbület is keletkezne a struktúra geometriájában. Tételezzük fel, hogy ez az ismeretlen ok hozta létre az anyagot oly módon, hogy /a Higgs mechanizmus/ felhasználta az anyagmentes téridőnek inhomogén, elgörbült halmazában található összes energiáját. Azzal, hogy létre jött a véges mennyiségű anyag, egy minőségi változás és szimmetriasérülés jött létre a globális téridőben, mert megszületett benne az anyagi univerzum.

 

Az anyagról: az anyag is kettős természetű létező, amely részecske és hullám formátumú, véges mennyiségű létező, amely keletkezésétől fogva, állandóan mozgásban van.

Én úgy gondolom, hogy a (field) mező, az anyag elemi részecskéinek hatása, a terméke, vagyis a töltéseikből fénysebességgel ki és beáradó „hatóerő”, ami mindenirányban átjárja azt a téridő tartományt, amely még az érzékelési határunkon is túl terjed. Képzeljük el, hogy az elektromágneses hatás kék színű, a gravitációs, pedig sárga. Ezek keveréke a zöld színű mező, egy zárt halmaz, ami az anyagi hatóerőknek állandó fénysebességű, mindenirányú, az univerzumon belüli áramlása. Mivel ebben a halmazban találhatók a töltéssel, (gravitációs tömeggel bíró) részecskéket formáló anyag is, ezek mozgási sebessége már nem éri el a fénysebességet. Mivel a mezők egy állandó sebességű zárt halmazt képeznek, eltekinthetünk a mozgási irányultságoktól, így egy „kvázi álló” vonatkoztatási rendszernek vehetjük. Ehhez vonatkoztatjuk a részecskékből álló anyag mozgási sebességének a maximumát, amihez meg viszonyíthatjuk a minimumát. A mezőhöz, mint vonatkoztatási rendszerhez viszonyítva álló részecske nincs, csak az együttmozgó testek egyike áll, a másikhoz képest.

Most képzeljük el, hogy az álló vonatkoztatási rendszernek minősített mező „színe fekete”. Ez lenne a sötét égboltozat, amin fehér fénypontként látszanak a nem fénysebességgel mozgó, de fényt is kibocsájtó égitestek. A fehér fénysugár, aminek színét az irányultságának figyelembevétele adja, fénytöréssel (prizmával) további irányultsággal szétbontható a szivárvány színeire. Ezek szóródása és visszaverődése, pedig a kevert színeket adja.

A kínai univerzalizmus szimbóluma a Jin Jang, jól szemlélteti az elgondolásomat. A kör, amiben a két cseppalak van, az egységet, az egészet jelöli. A fekete cseppben lévő fehér kör, és a fehér cseppben lévő fekete kör, az anyag duális természetét és a vonzó, taszító hatásokat is szimbolizálja. A cseppalakok görbülete, pedig a mozgást, a körforgást jelképezi, ami a galaxisokra jellemző. Ha az anyagmentes végtelen téridőt színtelennek tekintjük, akkor a benne lévő Jin jang szimbólum az anyagi univerzum.

Előzmény: Astrojan (950)
Astrojan Creative Commons License 2019.08.26 0 0 956

Semmibe se tágult bele, ez a tér tágulás meg egyáltalán a tér fizikai létezése egy sztereotíp gondolat, a természettudományok szégyene.

 

Az anyag létezik ami mozog. Mivel egy master fekete lyuk felrobbant ezért a szélső anyaghalmazok sebessége nagyobb. Mozog és lassul. A Nobeles, gyorsuló tágulás mérési hiba vagy csak egyszerűen hazugság, mert a fizikusok sem lehetnek ennyire hülyék. Nagyon távoli, nagyon halvány szupernova megfigyeléséből vontak le nagyon bátor következtetést. Egyetlenegy SN megfigyeléséből, amelyet még csak nem is akkor vettek észre amikor ideért a fénye hanem csak később, amikor már lefutóban volt a fénygörbe. Nagyon nagy hibahatára van a mérésnek, sok feltételezéssel.

 

Annyit lehet mondani, hogy a Világegyetem tágul. Lassulva tágul.

 

De a tér nem tágulhat mert nincs olyan. Téridő sincs. A nemlétező téridőnek nincs szövete. Nincs metrikája.

 

Ekkora erővel azt is mondhatnád, hogy a függvények tágulnak, vagy például tágul a sík. Ezek elvont fogalmak, nem léteznek a természetben.

 

Csak a galaxisok léteznek amik mozognak. Nem mennek bele semmibe se, hanem mozognak. Egymáshoz képest mozognak.

Előzmény: szőrinszálán (952)
Hónix Creative Commons License 2019.08.26 0 0 955

"a termodinamika törvénye szerint, univerzumunk egy darab, és az kitágulása közben, nagyon melegről hűlt 2,725 Kelvin hidegre"

 

Viszont a kicsit korábbi végtelenné tágulás közben nem hűlt le.

Nagyon furcsán viselkedik ez az univerzum. :-)

Előzmény: szőrinszálán (952)
construct Creative Commons License 2019.08.26 0 0 954

Szép új bölcsességek a'la Astrojan:

 

"Semmilyen erő/energia/impulzus/perdület/mező/hullám nem keletkezhet, sem végtelen sem véges. Pusztán azért mert az erőt/energiát/impulzust/perdületet/mezőt/hullámot definiáltuk és nem legyártottuk.

Erő/energia/impulzus/perdület/mező/hullám a természetben nem létezik, az egy matematikai konstrukció. Egészen elmebajos dolog elvont, idealizált matematikai definícióknak fizikai értelmet tulajdonítani, majd azt találgatni, hogy egy matematikai képlet mikor és hogyan keletkezett.

Akkor keletkezett amikor definiáltuk. Csak a fejünkben létezik, a gondolatainkban."

 

Mert Astrojan feje képes magukat a fizikai objektumokat kezelni, nem csak azokat a gondolataiban létező fogalmakat, amelyeket ezekről a fizikai objektumokról alkotott. Például a fejébe veszi a vasszeget és a kalapácsot, aztán műveleteket végez rajtuk.

Előzmény: Astrojan (950)
Hónix Creative Commons License 2019.08.26 0 0 953

"Ez a pillanat elég volt ahhoz, hogy nulláról végtelenné alakuljon át a tér."

 

Ami kissé ellentmond a fizikai tapasztalatoknak (max sebesség), de ez is egy verzió.

 

Én jobban eltudom képzelni, hogy eleve végtelen volt.

Akkor a "tágulási sebességgel" semmi probléma.

Előzmény: szőrinszálán (951)
szőrinszálán Creative Commons License 2019.08.26 0 0 952

Szerinted csak az anyag létezik, annak minden törvényszerűségeivel együtt. Azonban a termodinamika törvénye szerint, univerzumunk egy darab, és az kitágulása közben, nagyon melegről hűlt 2,725 Kelvin hidegre. Szerinted mibe tágult, és/vagy mi tágult 13,82 milliárd év alatt? :)

Előzmény: Astrojan (950)
szőrinszálán Creative Commons License 2019.08.26 0 0 951

„Jelenleg a legkorábbi időszak, amiről mondhatunk valamit, a kb. 10-34 -10-32 szekundum közötti infláció. Semmi értelme az "ősrobbanás pillanatáról", mint egyetlen ideálisan nulla időtartamú pillanatról beszélni. Eddig bármit ismertünk is meg a fizika jelenségeiből, egyik se egyetlen pillanat alatt játszódott le.”

Ha a T=0 és a 10-44 másodperc, vagyis a Planck idő közötti időtartamot nem tekintjük mérhetőnek, akkor szerintem az egy pillanat. Ez a pillanat elég volt ahhoz, hogy nulláról végtelenné alakuljon át a tér. :)

Előzmény: Hónix (949)
Astrojan Creative Commons License 2019.08.26 0 0 950

Semmilyen tér nem keletkezhet, sem végtelen sem véges. Sem egyenes sem görbe, pusztán azért mert a teret definiáltuk és nem legyártottuk.

 

Tér a természetben nem létezik, az egy matematikai konstrukció. Egészen elmebajos dolog elvont, idealizált matematikai definícióknak fizikai értelmet tulajdonítani, majd azt találgatni, hogy egy matematikai / geometriai alakzat mikor és hogyan keletkezett.

 

Akkor keletkezett amikor definiáltuk. Csak a fejünkben létezik, a gondolatainkban.

Előzmény: szőrinszálán (947)
Hónix Creative Commons License 2019.08.26 0 0 949

A Planck mértékegységeknek nincs fizikai következményük.

(pl. lást Planck-tömeg)

Ember által, fizikai állandókból lettek konstruálva.

Ebből következően a Planck-idő is csak egy időegység, de nem határ. 

Előzmény: szőrinszálán (947)
Astrojan Creative Commons License 2019.08.26 0 0 948

Szó nincs erről, a gravitációt nem a tömeg közepe okozza hanem maga a tömeg egésze. Az Univerzumra úgy tekinthetsz mint mondjuk egy tűzijáték szétrepülő szikráira ahol a tömegpontok a galaxisok. Ezek a galaxisok az Univerzum gravitációs hatását együttesen határozzák meg. Elég sokan vannak. Ha egy galaxis ki akarna szökni akkor a többiek gravitációs hatása a szökés sebességét lassítja.

 

A gravitáció hatalmas erő, képes a galaxisokat clusterekbe és ezeket "szálakba" rendezni.

Előzmény: Törölt nick (945)
szőrinszálán Creative Commons License 2019.08.26 0 0 947

A T=0 és a Planck idő megjelenése között, keletkezhet végtelen tér?

 

Előzmény: szőrinszálán (946)
szőrinszálán Creative Commons License 2019.08.26 0 0 946

„a végtelen csakis egy pillanat alatt jöhet létre, mert "felnövekvéssel" minden sebességnél végtelen ideig tartana.”

 

Már csak azt kellene tisztázni, hogy mennyi ideig tart egy pillanat figyelembe véve, hogy a nyugalomban lévő pontból kiinduló téridő „keletkezés”, csak felnövekvő lehet, mert végtelen idő és végtelen tér, az vagy van, vagy nincs. A véges téridő azonban, ki van téve a relativisztikus nyúlásnak és rövidülésnek, a Lorentz trafónak köszönhetően. Ehhez még azt is figyelembe kell venni, hogy időtlen eseményről még nincs tudomásunk.

Előzmény: Elminster Aumar (918)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.26 0 0 945

De ez a sebesség csökken, mint ahogy egy feldobott kő sebessége is csökken amíg vissza nem fordul a Föld felé.

 

De ha mindenki távolodik, akkor végül középen nem marad semmi, amire visszazuhanhatna.

Előzmény: Astrojan (943)
Elminster Aumar Creative Commons License 2019.08.26 0 0 944

"Nem tágul semmi. A galaxisok távolodnak. Az egész felfúvódás, tértágulás mese azért kell, hogy ezeket a fénysebességnél nagyobb sebességeket begyömöszöljék a fénysebesség alá."

 

Ennél nagyobbat nem is tévedhetnél!

Senki hozzáértő nem akarja az univerzum tágulásából eredő sebességeket "begyömöszölni a fénysebesség alá". Általában ez az első, amit a kozmológián értetlenkedő laikusnak megpróbálnak elmagyarázni: a fénysebesség határsebesség volta csak a TÉRBEN mozgó dolgokra vonatkozik, magának a TÉRNEK a tágulását ez nem korlátozza. Az egy totálisan másik fizikai dolog!

 

Tessék, olvasgassál: Can objects move away from us faster than the speed of light?

A jelenlegi LambdaCDM univerzummodell esetében a z>1,4 vöröseltolódású objektumok már fénysebességet meghaladó módon távolodnak tőlünk.

Előzmény: Astrojan (943)
Astrojan Creative Commons License 2019.08.26 0 0 943

Nem tágul semmi. A galaxisok egyre távolabb egyre nagyobb sebességgel távolodnak, ez történik. A legtávolabbinak van a legnagyobb sebessége, ezért van tőlünk a legtávolabb. De ez a sebesség csökken, mint ahogy egy feldobott kő sebessége is csökken amíg vissza nem fordul a Föld felé. Az Univerzum saját gravitációja csökkenti a távolodási sebességet. Ezért nem 1 millió c -vel távolodnak a leggyorsabb galaxisok hanem csak néhány c -vel. Ez például 10 c -vel.

 

Nem tágul semmi. A galaxisok távolodnak. Az egész felfúvódás, tértágulás mese azért kell, hogy ezeket a fénysebességnél nagyobb sebességeket begyömöszöljék a fénysebesség alá. A fénysebesség maximális volta egy téveszme.

 

A tértágulás mese a természettudományok megcsúfolása, arcátlan hazugság.

Előzmény: thoughts (941)
construct Creative Commons License 2019.08.26 0 0 942

A tér tágul, mert a léptékfaktora nő.

De ne vesződj vele!

Előzmény: thoughts (941)
thoughts Creative Commons License 2019.08.26 0 0 941

csak nem értem mi tágul, ha nem a tér. az, hogy a térben tágul, az érthetetlen és felfoghatatlan számomra. ennyi.

Előzmény: thoughts (940)
thoughts Creative Commons License 2019.08.26 0 0 940

'De ugye te csak eljátszod itt ezt az értetlen fazont?'

 

nem.

Előzmény: construct (939)
construct Creative Commons License 2019.08.26 0 0 939

A tér tágulása a metrika skálafaktorának növekedése. Ha két szabad objektum távolsága pár milliárd éve csak pármillió fényév volt, mára pár milliárd lett. Ez így nő bármely párra, mindig éppen a pillanatnyi távolságukkal arányos növekedési sebességgel.

De ugye te csak eljátszod itt ezt az értetlen fazont?

Játsszad most már mással!

Előzmény: thoughts (934)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.26 0 0 938

Eddig bármit ismertünk is meg a fizika jelenségeiből, egyik se egyetlen pillanat alatt játszódott le.

 

Na és amikor az elektron egy magasabb energiájú állapotba UGRIK?

Előzmény: construct (895)
thoughts Creative Commons License 2019.08.26 0 0 937

nem értelek. /:

Előzmény: Astrojan (936)
Astrojan Creative Commons License 2019.08.26 0 0 936

Tudod mi az a sztereotípia? A fejedbe belevert dolog amiről meg sem kérdezed valóban úgy van-e.

 

Melyik fajta tér van az orrod előtt? A tér matematikai konstrukció. És a fizikus nem is számol vele, neki téridő van az orra előtt. Neki az csavargatja az órát.

 

De a természetben nincs ilyen.

 

Van az orrod és a monitor. A kettő között úgy tanultad, hogy ott van a semmi. Az üres tér, ha eltekintünk a levegőtől. De pont fordítva van. Csak a levegő van ott, a téridő nincs.

Előzmény: thoughts (935)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!