Keresés

Részletes keresés

Creativus Creative Commons License 2018.11.08 0 1 14

Erről eszembe jutott az, hogy pl. vannak lelkiállapotoktól függő szagok is!

Pl. a skizofréneknek jellegzetes szaguk van egyes pszichiáterek szerint.

Előzmény: jogértelmező (13)
jogértelmező Creative Commons License 2018.11.07 0 1 13

"Ugyanakkor vegyük figyelembe, hogy az ok-okozat nem csak az egyik dologtól a másikig terjedhet, hanem lehet közös forrás is (tehát pl. van valami külső tényező, amely az álmokat irányítaná). Ám ilyenről sem tud még senki."

Ha külső tényezőkről még nem is, de belsőkről már van infó.

Én pl. tudok ősi ösztönökről. Ezek bennem lakoznak és parancsolnak - érzem őket!

Előzmény: Creativus (12)
Creativus Creative Commons License 2018.11.07 0 1 12

A fizika a jelenlegi állása szerint azt sem tudja állítani, hogy lehetséges, és azt sem, hogy képtelenség.

Az agyhullámokból jelenleg csak teljesen általános dolgokat lehet megállapítani (pl. alszunk, éberek, ellazultak, stb. vagyunk).

Az agyhullámok amplitúdója nagyon kicsi (mV nagyságrendű), így csak nagyon gyenge jel tudja elhagyni az agyat. Ehhez képest a falban lévő vezetékek (230V, internet, telefon, stb.) sokkal de sokkal nagyobb jeleket szórnak szét, és ezen az alacsony agyhullámi frekvencián jelenleg nem ismerünk semmi olyan jelenséget, amely azt mutatná, hogy az ember ez utóbbiakat észlelné. Az ehhez képest jóval kisebb agyhullámok észlelése ezen elektromos elv szerint tehát nehezen képzelhető el, és meglepő lenne, ha mégis igaz.

Az azonban nem kizárt, hogy vannak más, általunk nem ismert jelenségek, melyeket nem fedezett fel a fizika sem, és ha ilyenek lennének az aggyal kapcsolatban, akkor már nem okoznának meglepetést. De még teória sincs erre, tehát tudományosan nincs mit mondani.

Ugyanakkor vegyük figyelembe, hogy az ok-okozat nem csak az egyik dologtól a másikig terjedhet, hanem lehet közös forrás is (tehát pl. van valami külső tényező, amely az álmokat irányítaná). Ám ilyenről sem tud még senki.

A kvantum összefonódás ugyan az ok-okozatiságnak egy harmadik formája lenne (melyet a Bell egyenlőtlenség bizonyít), de ott is kell lenni valamilyen részecskepárnak, amely keletkezik valahol, majd akárhova is eljutván, a két részecskének a spin-jét ellenkező(!) értékűnek mérnénk. Ám ma egyre inkább úgy tűnik, hogy ez a spin dolog az anyagi világ leírásának a modelljében(!) nagyon jól működik, és pontosan lehet vele számolni, de semmi sem bizonyítja (s a tudomány sem jelenti ki), hogy a világ ilyen lenne. Ez csak egy modell, ami már hosszú évtizedek óta nagyon jól bevált, és a fizikusok számára a számításokhoz jól megfelel, ám a valóság ettől lehet teljesen eltérő, amelyet azonban mégis nagyon jól leír ez a modell (A lényeg ebből, hogy lehet, hogy a spin nem is létezik, csak csupán egy ma ismert, leíró matematikai modell elengedhetetlen része. A világ meg teszi a dolgát a maga módján.).

Előzmény: Törölt nick (9)
jogértelmező Creative Commons License 2018.11.07 0 1 11

"Kvantumösszefonódás" kizárt?

Előzmény: szabiku (10)
szabiku Creative Commons License 2018.11.07 0 1 10

Még ha közel is van két (vagy több) személy is egymáshoz, pusztán összefonódottsággal (még ha valahogyan ilyen kiinduló állapot létre is tudna jönni, és meg is tudna maradni) nem tud információ átadódni. Ahhoz kellene jelsugárzás és jelvétel is (amihez nem jöhet szóba, csak az elektromágnesesség, és), amihez viszont jelentős teljesítmény is kell, vagy nagy térbeli irányítottság. De az agyunk nem rádióadóvevőnek fejlődött ki, úgyhogy nem hinném, hogy képes volna ilyen módon kollektív tudat/tudatalatti létesítésére. Egy közös álomhoz erre lenne szükség, azaz ilyesmire lehetne alapozni az elképzelését. Ezt mondjuk a pszichobiofizikokémia tudná részletesen vizsgálni (ha lenne ilyen..).

Előzmény: Törölt nick (9)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.07 0 0 9

Értem, egyébként a csoportos álom esetén nem pusztán egy helyen vannak, hanem kommunikálnak is egymással, majd felkelve mindkét fél emlékszik rá. Hiteles bizonyitékot nem találtam rá, csak azt, hogy kisérleteztek ilyennel, illetve rengeteg beszámolót olvasni, bizonyitékként egyik sem elfogadhato szerintem. 

De abbol a megközelítésből is érdekelne a dolog, hogy a fizika jelenlegi állása szerint, pl agy elektromos hullámai, vagy kvantum fizika, modern biologia valamilyen okoskodásával ez lehetséges lenne-e egyáltalán?

Elméletileg lehetséges, hogy két ember agya valamilyen kvantum összefonodásban van egymással, és ezért érzik/látják a másik álmát, esetleg még kommunikálnak is az álmokban? Vagy ilyesmi a fizika, biologia jelenlegi állása szerint képtelenség?

pk1 Creative Commons License 2018.11.07 0 3 8

"Az álmodós film végére már nem is emlékszem, mert elaludtam."

:o)

Előzmény: szabiku (6)
fidelio-Pyrandus Creative Commons License 2018.11.06 0 0 7

"Egy bősz üvöltés, egy eszeveszett lárma"?

Előzmény: szabiku (6)
szabiku Creative Commons License 2018.11.06 -1 0 6

Én láttam ezt a filmet. Kínlódás volt végignézni, annyira marhaság. A végére már nem is emlékszem, mert elaludtam. Ez egy drogos film, amiben a drog az álomvilág. Egy értelmetlen kínlódás az egész film.

Előzmény: Törölt nick (5)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.06 0 0 5

OFF

Itt is csoportosan álmodják ugyanazt:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eredet_(film) 

:))

Na, jó, ez csak film, de rögtön eszembe jutott, ahogy megláttam a topik címét.

pk1 Creative Commons License 2018.11.06 0 1 4

"kicsi a valószínűsége, hogy pl. 2 barát egy időben ugyan arról álmodjon"

Nem olyan kicsi az. Hasonló érdeklődés, hasonló élmények -> lesz közös rész az álomban is. Itt már nem n-t kell figyelembe venni, mert a "nüansznyi" különbségeket elnézzük.

Előzmény: Törölt nick (0)
pk1 Creative Commons License 2018.11.06 0 1 3

"7 000 000 000 * 4 * n"

Ez hogy jött ki? A hétmilliárd - úgy vélem - egy alsó közelítés az emberiség létszámára (állati álmokat nem számítunk, mert nem tudják elmesélni), n-t megmondtad: a lehetséges álmok száma; de miért kellett mindezt 4-gyel szorozni?

Előzmény: lxt (1)
szabiku Creative Commons License 2018.11.05 0 1 2

Kizárt. A tudat és elme egyedi, és ebből fakadóan az álmok is egyediek, ugyanis azok legnagyobbrészt az emlékekből keletkező egyedi kivetülések (projekciók).

Előzmény: Törölt nick (-)
lxt Creative Commons License 2018.11.05 0 1 1

Egyéb felvetésedre (feltevésedre) itt most nem reagálva, a következő hiba csúszott a kalkulációdba: minimum 7 000 000 000 * 4 * n álom lehetséges, ahol n=minden elképzelhető álommal, amely álmok mennyisége egyrészt (nyitott halmaz) nem elképzelhető mennyiségű, már csak az álmok irracionális volta miatt sem, másrészt az esetlegesen egyezőnek vélt álmok azonossága nem kideríthető/bizonyítható (nem összehasonlítható) alanyi elbeszélések útján-módján.

Ha leegyszerűsítve, akként közelíted meg a problémát, hogy az emberiség hány százaléka álmodik rendszeres szexről, pénzről, szeretetéhségről, kudarcról, sikerről, menőségről... és ezen kívánatosságok bármilyen lehetséges formában történő előfordulásáról (permutációiról), akkor relatív nagy hányada a populációnak, rendszeresen, ugyanarról álmodik… legfeljebb eltérő szituációkban; mint ahogyan ébren is.:-)

Előzmény: Törölt nick (0)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.05 -1 0 0

Hozzáteszem, azért is érdekel, mert egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ilyen létezhet. Gondolkoztam, mi lehet a magyarázat a sok beszámolóra, én arra jutottam, elképzelhető, hogy matematikailag kijön a dolog.

Arra gondolok, hogy általában azok a személyek kerülnek bele az álmainkba, akikkel a valóságban is valamilyen kapcsolatban állunk, ez egy elég szűk halmaz az emberiséghez viszonyítva, ráadásul szimmetrikus is. A helyszínek és "témák" halmaza is elég kicsi. 

Azon gondolkoztam, hogy hiába kicsi a valószínűsége, hogy pl. 2 barát egy időben ugyan arról álmodjon, ugyan azon a helyszínen, kompenzálja az előbbi felvetés, és az, hogy 7 milliárd ember él a Földön, akik minden egyes nap 3-4x álmodnak. Napi közel 28 milliárd álomról beszélünk. Ebből a megközelítésből már nem is tűnik hatalmas véletlennek ha két ember ugyan azt álmodja. 

Törölt nick Creative Commons License 2018.11.05 0 0 topiknyitó

Gondolkoztam hova lenne célszerű ezt nyitni, azért döntöttem úgy, hogy a Tudomány témakörön belül, mert tudományos szempontból érdekel a dolog. 

Sok beszámolót olvasni az interneten, felmerült bennem a kérdés, hogy vajon a tudomány jelenlegi állása elméletileg kizárja-e ennek a létezését?

Pl. a kvantum fizikában a mai állás szerint is hajmeresztőnek tűnő állításokat tesznek, pl. kvantum összefonódás stb. Nem értek hozzá, ezért kérdezlek titeket, hogy szerintetek lehetséges-e. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!