Keresés

Részletes keresés

Phantisch Nash Creative Commons License 2020.03.06 0 0 15

A fajfúzió kérdéseire szerény válaszaink vannak... mondanék egy saját módszert, amit elméletben szépen kitaláltam, majd biztos kapok rá kritikát, de hátha valakit megihlet: Monte-Carlo fajfúzió során adott egy alfa kiindulási, egy ómega faj, egy alfára jellemző céltulajdonsághalmaz és egy keverési arány. Cél: olyan biológiai konstrukciót megalkotni, mely leginkább hasonlít ómegára, de alfa céltulajdonságokat is hordozza. A módszer: az alfa faj önmagában a kísérlet 0. generációja, minden generáció az előző generáció életképes, szaporodóképes és a céltulajdonságokat még hordozó egyedeiből és az ómega fajból (pontosabban a genomjaik, génhálózataik többnyire véletlenszerű összemixeléséből) képzett fajok egyedei - a szóban forgó keverési arány mellett. Minden generáció után egyre nagyobb arányban találjuk meg a hibridekben az ómega faj tulajdonságait, és egyre nagyobb eséllyel vesznek el a céltulajdonságok, vagy lesznek életképtelenek. Logikusnak tűnik, hogy ha minél nagyobb keverési arányt veszünk, az egyre több selejtes hibridet produkál a generációkkal arányosan. Így túl nagy selejtrátánál érdemes lehet egy generációval visszább lépni és csökkenteni a keverési arányt (mondjuk megfelezni). Minden hibridet megtartunk egy generációban, annál biztosabb, hogy olyan géneket tartalmaz, ami a célnak megfelelő. Feltehetőleg tetszőlegesen nem közelíthetjük meg az ómega fajt, így meg kell elégednünk a két út közötti hibriddel.
Például konstans 5%-os keverési arány mellett 12-13 generáció múlva 50%-os alfa-ómega hibrideket láthatunk, kérdés, hogy milyen céltulajdonságokat választottunk, és azok megmaradnak-e addig.
Ez volna a Monte-Carlo fajfúzió. Várom a kritikákat, javaslatokat, kiegészítéseket, ill. azon biológusok támogatását, akik látnak ebben fantáziát. :)

Phantisch Nash Creative Commons License 2018.09.12 0 0 14

Jó, mivel látom senkinek nincs ötlete, vagy nem olyan bátor, hogy leírja, adok pár tippet.
Az túl hosszadalmas lenne, hogy mesterségesen diverzifikáljuk a fajt, és megvárjuk, hogy annyira eltávolodjanak egymástól, hogy ne tudjanak szaporodni. Van ennél járhatóbb út is: Elég elérni, hogy az egyik csoportnál nemi fisszió történjen. Tehát legyen az emberi társdalomban kettő helyett négy szaporodóképes nem (az alternatív nemekről, mint hermafroditák most nem beszélek), viszont ezekből csak a megfelelő párok tudják egymást megtermékenyíteni (egyik a másikat). És ha tegyük az ivadékok is ebbe a nemcsoportba tartoznak, akkor nemi fisszióval lényegében a fajfissziót is elértük. Ha ez meg van, utána jöhet a diverzifikáló szelekció... jobban mondva a direkcionális tulajdonság-eltolás.

jogértelmező Creative Commons License 2018.09.05 0 0 13

" Kapcsolódóan: érdemes szemügyre venni az észak-európai államok utolsó két generációjának fizikai jellemzőiben (is) beállt változásokat; összehasonlítva például a sivatagok őshonos (törzsi), életkörülményeiket tekintve változatlan feltételek között élő, e tekintetben mit sem változó populációjával. "

 

Az észak-európai államok utolsó két generációjának fizikai jellemzőiben beállt változásokat mutációkkal, vagy az utóbbi időben megváltozott életmóddal magyarázzák?

Előzmény: lxt (12)
lxt Creative Commons License 2018.09.05 0 1 12

Évekkel ezelőtt olvastam egy cikket (aminek valahogyan/valamiért most nyomát se lelem), ami hanyagul vázolta fel az ember, mint faj genetikai állományának lehetséges ketté válását; amitől persze még egymással szaporodni volnának képesek – de az alábbiak szerint, ugyan miért tennék azt, legalábbis utódnemzés céljából.

 

Röviden: a fajon belüli egyre nagyobb, generációkon át tartó életminőségbeli különbségek, akár 8-10 emberöltő alatt is jelentős genetikai (faji) eltéréseket eredményez(het)nek; ami érthető módon nem csak a fizikumot érintő (fiziológiai) jegyek, hanem a szellemi képességek terén (a kulturális szakadék okán, így a mérhető IQ) is oly mértékben lehet(ne) szembeötlően eltérő, mintha nem azonos faj egyedeit hasonlítanánk össze.

 

Kapcsolódóan: érdemes szemügyre venni az észak-európai államok utolsó két generációjának fizikai jellemzőiben (is) beállt változásokat; összehasonlítva például a sivatagok őshonos (törzsi), életkörülményeiket tekintve változatlan feltételek között élő, e tekintetben mit sem változó populációjával.

pk1 Creative Commons License 2018.09.05 0 0 11

Jól tudod, ő kinyiffant. Ámde előtte még szert tett egy időgépre, így a jövőben is okoz kalamajkát.

Előzmény: etomcat (5)
Látó 39 Creative Commons License 2018.09.05 -1 0 10

Nincs mit hozzátennem, egyetértek. Nem fogják a fehérek ezt hagyni, ha felébrednek.

Előzmény: CiniKuss (6)
CiniKuss Creative Commons License 2018.09.04 0 0 9

"mesterséges diverzifikáló kiválasztással"

 

Na ez lenne itt a lényeg: azaz mi lenne ez, és hogyan?

Különösképpen úgy, hogy az emberi jogok ne sérüljenek.

Mert pl. diktatúrában minden lehetséges lenne.

 

Előzmény: Phantisch Nash (8)
Phantisch Nash Creative Commons License 2018.09.04 0 0 8

Adott az emberi faj, melynek tulajdonságait csoportosítsuk K - kiválasztott és A - alternatív kategóriákba. A legtöbb egyed tartalmazza mind az A, mind K tulajdonságcsoportok elemeit. De nyilván vannak akik jobban hajlanak az egyik csoport felé, mint a másikhoz. Akármekkora ez a tendencia, ez felhasználható arra - meglátásom szerint, hogy mesterséges diverzifikáló kiválasztással az idők során egyre inkább kiszűrjük a köztes átmeneteket úgy, hogy a végén csak olyan fajok maradjanak, amelyek egyike K tulajdonságoknak felel meg, ill. a maradék. Ezzel - fogalmaim szerint, úgy hajthatunk végre fajjobbítást, hogy elkerüljük a már-már pejoratívan hangzó negatív eugenikát.

Előzmény: etomcat (5)
CiniKuss Creative Commons License 2018.09.04 -1 1 7

Ma Mengeléhez képest sokkal kifinomultabb módon végeznek az egész emberiségen kísérleteket, úgy hogy azok egy jelentős csoportja még tapsol is hozzá.

 

 

Előzmény: etomcat (5)
CiniKuss Creative Commons License 2018.09.04 -1 0 6

Kicsit magasabb távlatokból nézve:

Ez a "fehér" régió túlcivilizálódott, és már mindenen átlát, nem lehet eléggé becsapni, a kizsákmányolhatási szintje eléggé alacsonyra süllyedt. Szükségessé vált egy "újraindítás frissítéssel" funkció, amikor egy jóval alacsonyabb civilizációs szintről újra lehet kezdeni mindent, a diktatúrákon át a kiharcolt áldemokráciáig, stb. De először - amíg van kiknek - egy rabszolgatartó társadalmat kell kiépíteni, melyben a maroknyira fogyatkozott népeket az elszaporodott rabszolgák egy felkelést követően sajnálatos módon kiirtják.

 

Legalább is tudományos szemszögből így érthető meg minden történés.

 

 

Előzmény: Látó 39 (4)
etomcat Creative Commons License 2018.09.04 -1 2 5

Én azt hittem, hogy Mengele doktor, a szökött náci halálorvos 1979-ben belefulladt egy brazil halastóba - ehhez képest még kommentet nyit itt?

Előzmény: Phantisch Nash (-)
Látó 39 Creative Commons License 2018.09.04 -1 0 4

Aki ezt a gendert kitalálta: Robert Stoller, Soros és társaival egy akolba tartoznak. Tönkre akarnak tenni mindent, főleg azokat, akikről úgy érzik, hogy veszélyt jelentenek rájuk. Főleg a fehér embert. Ezért terjesztik, tolják ezt is, meg a többi őrületet.

Előzmény: CiniKuss (3)
CiniKuss Creative Commons License 2018.09.04 -2 0 3

Ehelyett sokkal hamarabb - kb. 50 év alatt - sikerült elérnünk, hogy az emberi faj egy csoportja - a fejlett nyugati civilizáció népessége - önmaga populációját sem képes szinten tartani, hanem egyre rohamosabban fogy. S ezt az utóbbi időben még hatékonyabbá tette a genderelmélet. Nem tudom, hogy ezt hogyan nevezik tudományosan, de én legszívesebben önként vállalt ön-holokausztnak hívnám.

 

Ennek a folyamatnak a mikéntjét a tudomány már felfedte, csak azt nem tudom, hogy ennek a megtárgyalása ide illik-e?

 

Előzmény: Phantisch Nash (-)
Látó 39 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 2

Ez mi? Valami elmebaj?

Előzmény: Phantisch Nash (-)
pert2 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 1

Egyes siralyfajoknak sikerult azt elerniuk, hogy ugyan az egymastol parezer kilometerre levok meg tudnak szaporodni egymassal, a huszezer kilometerre levok mar nem. Az embereknel ezt nem sikerult elerni, tul mozgekonyak.

Előzmény: Phantisch Nash (-)
díplómáss Creative Commons License 2018.09.04 0 0 0

"Magyarul, ha egy adott ideológiához/filozófiához idomuló fajt és egy (több) másik alternatív fajt hoznánk létre?"

 

ez mekkora baromság... XD

 

a komplex intelligenciának az a lényege, hogy... eh...

Phantisch Nash Creative Commons License 2018.09.04 0 0 topiknyitó

Ebben a topikban a földi bioszféra élővilágának ún. mesterséges fajfúziójával és -fissziójával szeretném, ha foglalkoznánk.
Két faj fúziója egy olyan fajt eredményez, mely definíció szerint szaporodóképes egyedeket tartalmaz. Fissziónál pedig szétszakad két vagy több egymással szaporodni nem képes fajokra.
Szólhat a disputa arról, hogy melyiknek milyen feltételei vannak, melyik mikor előnyös, esetleg elképzelhető lehet-e, hogy az egész Föld élővilága 4-5 fajba tömörüljön, stb. . Ami kérdéssel én indítanék, hogy: Az emberi fajfisszió (pl. a "békés egymás mellett élést hátráltató tulajdonságok" alapján) mennyire lenne javunkra? Magyarul, ha egy adott ideológiához/filozófiához idomuló fajt és egy (több) másik alternatív fajt hoznánk létre?
Ha lehetséges is, bizonyára nagyon hosszú ideig tartana, hogy mesterséges diverzifikációval levágjuk magunkat egy ilyen fajba.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!