Tobbsegunk nem ilyen idioszinkratikusan erti azt, hogy muvelt. Hogy oszinte legyek, nem latom, mert kellene nekem tisztelnem embereket azert, mert a sajat vallasukban jaratosak.
Erre válaszoltál először. Én a műveltség alatt azt értem, hogy a vallásos életben járatos, tehát ismerője a saját vallásának. Nem tudományos izéket értettem alatta. Sajnálom...
Innen lehet tovább kalandozni, hogy az ebből a fajta intellektusból adódó művészetek milyenek voltak...
Te irtad, hogy a zsido vallas sok muvelt embert produkalt. Erre irtam, hogy nem oda Buda, mert az emancipaciot kovetoen valoban sok zsido tudos kerult ki, de amig minden zsido kotelezo jelleggel vallasos volt (vagy kipergett) addig edeskeves hozzajarulasuk volt a technikai/tudomanyos elorehaladashoz. Ugyhogy a vallas inkabb visszafogta oket, nem kitermelte a muvelt embereket.
Ezzel semmi kulonlegeset nem mondtam, meglehetosen elfogadott velemeny, lasd Lynn es Satoshi tanulmanyanak kezdetet:
Following emancipation in the 19th century, the Jews have done remarkably well in western nations. Two main theories have been advanced to explain this. These are that Jews have high intelligence and that they have cultural values that promote achievement. Our purpose in this paper is to review these theories and present new data bearing on them.
Annyi, hogy tudod, hogy hasznalom az internetet, tehat a keresoket is, vagyis csak a vegtelen megvetes mondatja veled, hogy a beszelgetopartner hasznalja a guglit (jewglit, ahogy olvastam egyszer egy csiposnyelvu kommentertol). Kozben a sajat becses velemenyed nem fejezted ki. Guglizzam ki. Itt a vita meg is szakadt, mielott elkezdodott volna, te azt mondod, guglizzam ki, mire gondoltal, en azt mondom, guglizd ki te, en mire gondoltam, es mindennek a tetejebe elkuldtel a picsaba. (Persze finomlelkuen, ahogy egy entellektuel.)
Nem volt mire valaszolni. Azt mondtad, olvassak tobbet (hogy mit, azt nem mondtad, az mar a konkretizalas fele indult volna, annak meg felette vagy), valamint elkuldtel a picsaba.
De ha a partner ilyen tufa es konkretumokban gondolkodo, mint en, akkor a vilagfajdalmas kijelentesek helyett le is ereszkedhettel volna a szintemre es elmondhattad volna a lenyeget.
Mán elő vannak kerülve, csak minek guglizzam ki helyetted?...ha neked az emancipácijó a felvilágosodás, vagy fordítva, vagy egymás kiegészítései, vagy ahogy értelmezni neked jól esik, nekem megfelel, hogy ennyit tudsz arról, hogy előtte a vallásban - esetünkben zsidó - miért nem jöttek létre a művészetekben, vagy bármilyen műveltséghez köthető dologban értelmes alkotások... ha nincs, akkó nincs...oszt befőtt...
Ugyan azt hittem, vilagos, mivel pancsicoco kommentjere valaszoltam, hogy a zsido vallasra gondoltam, mikor azt irtam, a felvilagosodasig/emancipacioig aligha termelt ki nagy tudosokat, muveszeket.
Penzemberek, kereskedok, iparmuveszek, orvosok kerultek ki. De tudosok, muveszek nem, a vallas visszafogta azokat, akik lehettek volna.
A vallas az emancipacioig szinte semmifele muvelt embert nem forrott ki magabol. Utana valoban, nem annyira a vallas, hanem a biologia, de mindegy. Plusz az egymas eloterbe tolasa, fenyezese is hozzajarul a sztereotipiahoz, "a zsidok okosak", "sok művelt embert forr ki magából". Az utobbi idoben ez az utobbi (fenyezes) kerult eloterbe es a valodi hozzajarulas megcsappant. De igy is van egy szekcio, ami az atlagosnal intelligensebb.
Szeretném kritizálni ezt a vallást, csak az a baj, hogy túl sok művelt embert forr ki magából, így aztán azokat tudnám kritizálni csak, akiknek ez nem teccik. Érezzék magukat megkritizálva...