Keresés

Részletes keresés

Párizs73 Creative Commons License 2018.06.21 0 0 16

A Tanú című film a 60-as években  készült és a Rákosi rendszer kritikája,  amely korszaknak az egyik belügyminisztere Kádár János volt.  Az Ötvös Csöpi filmeket a 80-as években kezdték el forgatni, amikor már enyhült a rendszer. Ráadásul a film nem az egész rendszerből űzött gúnyt ( mint a Tanú) hanem Kardos doktor szerepén keresztül a rendőrségből. Ráadásul az egyik részben szerepelt a külföldre politikai okokból disszidált, és éppen a Balatonnál tartózkodó Puskás Öcsi is, aki saját magát alakította.

Előzmény: dave_dömper (15)
dave_dömper Creative Commons License 2018.06.20 0 0 15

Lehet, hogy az akkori rendszer nem tapsolt a rendőr(ség) ilyen brutális kifigurázásának, de az is tény,

hogy a mozifilmekből négy és a TV számára további három készült (igaz, hogy a TV sorozat 3 darabja

már a gengszter - váltást követően), de az első négyből sem maradt egy sem dobozában, és emellett

mindegyiket mind a mai napig szinte folyamatosan műsoron tartja a média, ez azért meglehetős szép

szakmai karrier egy filmkészítő számára, legalábbis Magyarországon.

Arról nem beszélve, hogy, ha az akkori rendszer oly nagyon felhúzta volna az orrát, akkori rendőrsége

kifigurázása okán, úgy (a "Tanú" - hoz hasonlóan) könnyen akár valóban dobozban maradhatott volna

a teljes film - sorozat. De nem így történt. Ebből - legalábbis - arra következtetek, hogy a nyolcvanas

években ennyi már belefért, és akkorra a politikai rendszer eszerint úgy ítélhette meg, hogy a filmek

- mindamellett, hogy eléggé lesajnáló képet festettek (legalábbis a Kardos doktor, no meg esetenkint

a Bodrogi Gyula, vagy éppen Avar István által alakított nyomozótiszt / középvezető típusú rendőrségi

karrierről - azért összességében egy ily-módon "megtűrt kritika"-ként, akár elfogadható képet festett

a magyar rendőrségről annyiban, hogy minden probléma ellenére azért akadhatnak az állományban

Ötvös Csöpi - kaliberű, nem éppen a megszokott módszerekkel operáló, de annál sokkal hatékonyabb

figurák (is).

Párizs73 Creative Commons License 2018.06.17 0 0 14

Mindenesetre a Magyar Televízió a kommunista rendszerben többször bemutatta a Sándor Mátyást. Én elösször 1980-ban láttam. Ugyanakkor a sorozatnak akkora sikere volt Európában, hogy Bujtor nyugaton komoly filmes karriert futhatott volna be, további francia, olasz, vagy NSZK filmekben. A politika azonban beleszólt. Aztán Bujtor itthon folytatta és akkor jöttek az Ötvös Csöpi filmek. Egyébként a rendszer nem örült a Kern András szerepének aki a hülye rendőrt személyesítette meg.

Előzmény: dave_dömper (13)
dave_dömper Creative Commons License 2018.06.17 0 1 13

Nem is kell nagyon alaposan belegondolni a Sándor Mátyás filmsorozat forgatókönyvébe és a téma

kidolgozásába, hogy semmi csodálkozni valót ne találjunk abban, hogy magyar részről akkoriban, az

akkori hazai politikai állapotok következtében még csak fel sem merülhetett ennek a produkcióbak a

legkisebb mértékű társfinanszírozása sem. Már a puszta ténye annak, hogy Bujtor egyáltalán vállalta

a címszerepet ebben a sorozatban, szinte politikai kiállás lehetett az akkori hivatalos magyar kultúr-politikával szemben.

Gondoljunk csak arra, hogy maga a téma (az 1848 - as forradalom és szabadságharc utóélete, illetve

a szabadságharc bukását követő nemzeti ellenállás hivatalos történészi feldolgozásától erősen eltérő

módja) önmagában (is) nagyon kényes téma volt akkoriban, akárcsak Kossuth nevének mellőzése is,

ami szinte szentségtörés lehetett. Azután már a puszta ténye magának annak, hogy a filmbeli Sándor

Mátyás gróf Magyarország-i birtokai (természetesen véletlenül) éppen Erdély - ben, a Keleti Kárpátok

csodálatos területére estek. A magyar összeesküvők szervezkedése, üldöztetése, valamint a történet

további bonyolítása is olyan helyszíneken játszódtak (filmforgatás - korabeli Jugoszlávia / mai Horvát-ország - Szlavónia, azután a mai Szlovénia) és kerültek forgatásra is. Ehhez az 1970-es évek politikai

környezetében komoly kurázsi szükségeltetett mindazon itthoni magyarok részéről, akik egyáltalában

valamiféle részt vállaltak ebben a produkcióban.

Bujtor egyébként, emellett (is) készített olyan további filmet is, ami az Ötvös - sorozattal rokonlelkű és

a Sándor Mátyás - éhoz legalább helyszínében kapcsolódó volt. "Az oroszlán ugrani készül" c. filmnél

a film zenéjének nem elhanyagolható részét az akkoriban, idehaza, a hivatalos körökben még a "3T" -

(Támogatott, Tűrt, Tiltott) felosztásból nem éppen az elöl említett kategóriába tartozó Illés - zenekar,

valamint saját (fél)testvérének munkája képezte. Itt azután létre is jött egyfajta kapcsolódás a 80 - as

években készült Ötvös filmekhez is, melyszeront az, hogy Frenreisz Károly ezen filmek zenei részeinek

alkotásában is alapos részt vállalt.

Párizs73 Creative Commons License 2018.06.16 0 1 12

A főszerepet játszó Bujtor Istvánon kívül nem sok magyar színész játszott a filmben. Olasz, francia és nyugat-német színészek kapták a szerepek nagy részét.

Előzmény: Párizs73 (11)
Párizs73 Creative Commons License 2018.06.16 0 1 11
Előzmény: .Mityu (9)
Párizs73 Creative Commons License 2018.06.16 0 0 10

A Sándor Mátyás film Jules Verne francia író azonos című regénye alapján készült. Az Ötvös Csöpi filmek pedig valóban Bud Spencer filmjeinek mintájára.

Előzmény: .Mityu (9)
.Mityu Creative Commons License 2018.06.16 0 0 9

Üdvözlet itt is!

Azért azt ne felejtsük el, hogy amíg a Sándor Mátyás egy (talán) önálló kitalált produkció volt, addig

az "Ötvös Csöpi" bunyós produkció valahol Bud Spencer féle karaktert "magyarosította". :)

Ahogy annak idején volt egy hasonló húzás Kojak vs Inke Lászlóval is (Kojak Budapesten címmel). :)

Előzmény: Párizs73 (8)
Párizs73 Creative Commons License 2018.06.13 0 0 8

1979-ben forgatták Bujtor főszereplésével a Sándor Mátyást, amely  közös magyar-olasz--német (NSZK)-francia együttműködésben készült. A pénzt főleg a nyugati tőkés országokból kapták a forgatáshoz, a szereplők többsége külföldi színész volt, és a forgatás is külföldi helyszíneken volt. A film európai ismertséget hozott Bujtor számára. Ezt követően 1980-tól jöttek az Ötvös Csöpi filmek, de itt már nem voltak külföldi befektetők, ennek akkor politikai okai is voltak. A rendszerváltás után Bujtor szintén nem tudott pénzt szerezni nyugatról. A Sándor Mátyás forgatására azonban nagyon komoly pénzeket adtak a gazdag tőkés országok, igaz a kommunista rendszer nem engedte, hogy Bujtorból nyugati sztár legyen. További nemzetközi filmekben nem vett részt, annak ellenére, hogy a Sándor Mátyás a legtöbb tőkés országban is hatalmas siker volt.

Előzmény: dave_dömper (7)
dave_dömper Creative Commons License 2018.06.13 0 0 7

Ez nyilvánvalóan így is volt, mármint hogy számára valahogy nem jutott zsé a filmjei leforgatásához.

Az, hogy a TV sorozat leforgatásakor milyen fizikai állapotban volt mondjuk egy / több "hirig" - jelenet

valamelyest élethű felvételéhez - na erre nézve azért, ha nem is tömegével, de egy - két példát találni

a Zsaruvér - Csigavér filmekben. És ha visszanézed azt az 1 - 2 - őt, abból sajna az derül ki, hogy már

nem volt (talán már nem is lehetett tőle elvárni ezt) olyan formában és fizikai állapotban.

Ami pedig a lány - rendőrökkel felvett jeleneteket illeti . . .. Hát azok sajnos többnyire nagyon amatőr

színvonalon mozogtak és a jelenetek során mutatott színészi produkciójuk is elég gáz volt. Egyébként

pedig én ezt annak tudtam be (mint ahogy a többi "amarőr" szereplő gyenge produkcióját is), hogy zsé

hiányában sem idő, sem pedig energia - elhatározás sem lehetett az egyes hirig - jelenetek alaposabb

kidolgozására és rögzítésére. Hiába, ahogy mondani szokás, az idő kényszer nem használ az alkotás

jó színvonalon tartásához. Az idő pedig ebben az esetben is sajnos pénz és ebből volt a legkevesebb.

Azt kell mondanom, hogy - érzésem szerint - az első 4 (mozi)film készítésekor több idő - energia (és

nyilván pénz is) juthatott a statiszták közreműködésével forgatott erőszak - jelenetekre ((lásd "Csak

semmi pánik" - a füredi szállodai, hall - beli verekedés - jelenet).

Párizs73 Creative Commons License 2018.06.13 0 0 6

Egyébként Bujtor panaszolta a sajtóban, hogy nem kapott pénzt a folytatásokhoz.

Előzmény: dave_dömper (4)
Párizs73 Creative Commons License 2018.06.13 0 0 5

Emlékezetem szerint a producer is Bujtor  István volt. Amit én hiányoltam a Zsaruvár Csigavér sorozatból az  Bujtor István verekedős jelenetei, amit a karatézó rendőrlányokkal igyekeztek pótolni. Egyébként szerintem az összes film a mozi és TV produkciók is, rendkívül jó humorú, igazi vígjátékok. Igaz a Zsaruvár Csigavér forgatásakor Bujtor már nem volt fiatal, de  még bőven olyan fizikai állapotba volt, hogy nyugodtan lehetett volna több verekedős jelenet, annál is inkább mivel ezek eljátszott verekedések, és nem sportverseny.

Előzmény: dave_dömper (4)
dave_dömper Creative Commons License 2018.06.13 0 0 4

Részemről nem látom ennyire sötétnek a képet. Nézetem szerint nem mindegyik (még az első 4 önálló

mozifilm közül sem mind) volt olyan színvonalú, hogy az elég indok lett volna a továbbiak készítésére.

Ráadásul a 3., az "Elvarázsolt dollár" már messze alatta volt az 1. és 2., valóban szórakoztató filmnek.

Azután a 4. filmben is - bár az messze meghaladta a 3. színvonalát - ismét voltak szép számmal olyan

jelenetek, melyeket nyugodt szívvel lehetett volna kihagyni a filmből. Igaz, hogy ez esetben legfeljebb

1 óra lett volna a teljes időtartama. A 4. film - talán éppen a 3. problémáinak felismerése miatt megint

színvonalas, valóban szórakoztató alkotás lett (és ezt talán megérezhették, még maguk, az alkotók is).

Szerintem ez könnyen eredményezhette azt, hogy a TV - széria már eleve ilyen rövidebb időtartamú

epizódokból összeállítva készült. Ahogy ezeket néztem, leginkább az tűnik fel, hogy - a főszereplőktől

eltekintve, akik tényleg nagyon jó alakításokkal szolgáltak, kiváltképp persze a két "sztár" főszereplő,

a többiek nagy részben, sok esetben még az amatőr színészet színvonalát sem voltak képesek elérni

(sajnos), mert egyébként maga a történet (és maga a produkció) ennél sokkal jobbat érdemelt volna.

A "producer" - i munka, azaz a filmek finanszírozása kapcsán azért azt is el kell mondani, hogy abban

az időszakban néhány "sztár"- filmrendezőt kivéve igen gyenge lábon állt a filmgyártás finanszírozása.

Volt / van olyan neves magyar filmrendező is, aki úgy hidalta át ezeket a finanszírozási gondokat, hogy

már jó-előre eladta a készülő filmje minden forgalmazási jogát a majdani, reménybeli forgalmazóknak

(film - forgalmazók cégeknek és TV - műsorszolgáltató társaságoknak).

Végül, de nem utolsó sorban : mindannak ellenére, amit (többnyire joggal) kifogásoltok, azt nyugodtan

lehet állítani, hogy Bujtor István e 7 (4 + 3) filmjét a mai magyar átlagot messze meghaladó számban

tartják műsoron a nálunk vehető TV csatornák és azért ez nem semmi szerintem. Ezt mindenképpen el

kell ismerni.

v_peti Creative Commons License 2018.06.13 0 0 3

Sajnos. Anno olvastam, hogy a tv-sorozatot is 6 részesre tervezték. Azért ez disznóság, hogy annó amikor az első 3 rész sikeres lett, a Hamis a babára hosszú évekig kellett várni. Na meg a tévé sorozatot miért nem támogatták, miért nem adtak pénzt még 3 részre? :( Addig húzták a dolgot, amíg Bujtor István meghalt. :(

Előzmény: Párizs73 (2)
Párizs73 Creative Commons License 2018.06.12 0 0 2

Bujtor több forgatókönyvet is írt, de nem kapott rá pénzt. Nem tudta a filmeket megcsinálni.

Előzmény: v_peti (0)
Párizs73 Creative Commons License 2018.06.12 0 1 1

Kardos: Éhes vagyok!Ötvös: Fél hat.Kardos: Éhen halok! Szerezz valami kaját, te biztosan tudsz!Ötvös: Tudok, de szabálytalanul.Kardos: Szemet hunyok.Ötvös: Hát, ezt is megéltük!Kardos: Mit?Ötvös: Hogy szemet hunysz! Te, nekem!Kardos: Ne hülyéskedj Csöpi, éhes vagyok!

(Ötvös üveget vesz elő a kocsiból)

v_peti Creative Commons License 2018.06.12 0 0 0

Kard0s D0kt0r és 0:tv0:s Cs0:pi nagyon király volt!

Kár, hogy csak 4 filmjük készült, meg 3 a tv-sorozatban. :(

Előzmény: Párizs73 (-)
Párizs73 Creative Commons License 2018.06.12 0 0 topiknyitó

(Kardos telefonál)

Kardos: Alacsonyan szállnak a stukkerek! Mondom, alacsonyan szállnak a stukkerek! Nem érted te ezt, a mi szakmánkat, Margit!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!