Keresés

Részletes keresés

szulo75 Creative Commons License 2018.06.11 0 0 8

Szia! Kedves Alreem!

 

Hát igen! Azért is sokszor bonyolult kérdés ez, hogy mikor, kinek és főleg mire van igénye. A fiad még 14 éves, lehet, hogy jelenleg még nem igényli a bulizást. De nem láthatod előre te sem, hogy 15-16 éves korában hogy fog ehhez a kérdéshez hozzáállni. Főleg, hogyha esetleg egy-két barátja mondjuk már jár addigra ilyen helyekre, és az ilyen helyek (látszólagos) jó oldaláról mesélnek neki, míg az érem másik oldalát elfelejtik megemlíteni. Igen, a közlekedés a legtöbb helyen eléggé kiszámíthatatlanná teszi a dolgot, főleg hétvégén. Vidéken (helyközi járatok vagy vasút) még sokszor jobban, mint Budapesten a helyi járatok terén.

 

Előzmény: Alreem (5)
szulo75 Creative Commons License 2018.06.11 0 0 7

Szia! Kedves Vajk, még talán annyit az #5 válaszomhoz, hogy persze sok múlik a szülői példán, ahogyan a baráti körön és valamelyest az iskolán is, de sok múlhat azon is, hogy miként éli meg a gyerek, hogy kamaszodik, hogy sok dolog nagyobb változáson megy keresztül a saját testén és talán a lelkében is. Ha ezt úgy éli meg, hogy nem tetszik neki, amit lát, vagy érez, akkor bizony nem biztos, hogy jó, hogyha idegen helyen (nem barátoknál, ismerősöknél, rokonoknál) van bulizás címén, ahol mindent kordába tud tartani a jelenlevő felnőtt (már, hogyha van jelen felnőtt).

Előzmény: szulo75 (6)
szulo75 Creative Commons License 2018.06.11 0 0 6

Szia! Kedves Vajk!

 

Nem lehet tanácsot adni, max eseteket sorolni, amit te a magatok környezetébe, családjába, kapcsolatába illeszthetsz.

Én pont olyan történeteket kérnék, amire esetleg fel lehet készülni, mint szülő, ha beadjuk a derekunkat és elengedjük. A bizalom persze nagy felé, mert eddig bármi olyan volt, ami mint szülő minket is érintett vagy érinthetett, mindent elmondott őszintén. Ha bármi okból később jött haza a suliból, akkor felhívott valamelyikünket, hogy ezért és ezért, de késni fog.

 

15 évesen a gyerek eltöltött veled 15 évet, neked kell tudnod, mennyire lehet bízni benne, milyen a baráti köre, mi foglalkoztatja, milyen értékeket kapott tőletek, stb.

Ebben igazad van. Akár ide is leírhatnám ugyanazt, mint fent. De talán itt apa6703 #2 válasza is megfontolandó, amelyben saját (de mégis valamelyest közvetett) tapasztalatát írja le. De, mivel te is utalsz a gyerek baráti körére, ami szintén mérlegelendő. Én, ahogy "ismerem" a legszűkebb és valamelyest kicsivel tágabb baráti körét, így azt mondhatom, hogy a fiatalkorúk ellenére 99%-ukban megbíznék.

 

Előzmény: Vajk (4)
Alreem Creative Commons License 2018.06.11 0 0 5

Nekem 14 éves a nagyobbik (fiú). Még nincs igénye bulizásra, egymáshoz járnak át a batátaival, vagy plázázni (értsd. olyan számítógépes kütyüket nézni, amit biztosan nem kapnak meg :-))

Viszont pont tegnap este késett egy órát. Átment egy osztálytársához, aki elég messze lakik. Visszafelé nem vette figyelembe, hogy vasárnap este bizony nem olyan sűrű a bkk, mint hétköznap. Mivel 3 közlekedési eszközre is várt, elkésett. 

Szerencsére telefonon elértem, úgyhogy nem aggódtam, ő meg megtanulta, hogy ami hétköznap 1 óra, az vasátnap este akár 2 is lehet.

Vajk Creative Commons License 2018.06.10 0 0 4

Nem lehet tanácsot adni, max eseteket sorolni, amit te a magatok környezetébe, családjába, kapcsolatába illeszthetsz.

15 évesen a gyerek eltöltött veled 15 évet, neked kell tudnod, mennyire lehet bízni benne, milyen a baráti köre, mi foglalkoztatja, milyen értékeket kapott tőletek, stb.

 

 

Előzmény: szulo75 (-)
szulo75 Creative Commons License 2018.06.10 0 0 3

Első szavam a köszöneté, hogy voltál oly kedves és megosztottad a tapasztalatodat velem, velünk. Természetesen én is várom mások tapasztalatait, javaslatait. Bár tény, hogy szülői szemmel tettem fel a kérdést, hisz magam is szülő vagyok már. De, akár testvéri szemmel is feltehetném, hisz anno nálunk is az volt a helyzet, hogy az első időszakban a nővérem vagy éppen a bátyám volt a felelős értem és az épségemért. Aztán én voltam az öcsémért felelős a bulikba. Engem mondjuk 16 évesen engedtek el először. Szerencsére mi mindig tudtuk, hogy hol a határ, és sosem ért semmi probléma minket.

 

Te melyik fórumcsoportba írtad volna inkább ki a kérdést?

Előzmény: apa6703 (2)
apa6703 Creative Commons License 2018.06.10 0 0 2

Szerintem 14-15 évesen már el kell kezdeni bizonyos önállóságra nevelni a kamaszokat. Ehhez az is hozzátartozik, hogy pl. bizonyos határokat megszabva elengedhetőek bulizni is. Nálunk pont az okozott nehézséget itt, hogy a három nagyobb fiú között nagyon kicsi a korkülönbség. Külön-külön nagyjából másfél, míg összesen nem egész három év.

 

A legkisebbet érte egy baleset. 16 éves volt. Jóval a megbeszélt 23 óra után értek haza az öccsével (akkor a legidősebb nem volt velük). Egyiket sem lehetett elérni telefonon. merthogy a kicsi véletlenül itthon felejtette a töltőn, míg a nagyobbik pedig addig nyomkodta, míg le nem némította (hiába volt bekapcsolva a rezgő, mert a zsebébe, hanem a táskájába volt. Már a nejem is és én is nagyon féltünk, hogy vajon miért nem érnek még haza (és semmilyen infónk nincs róluk), pedig már elmúlt hajnali negyed 2 is. Ekkor hazaérkeztek. Hát nem mondhatom, hogy egyik is 100%-ig józan volt, de az sem, hogy mindkettő totál részeg lett volna. A nagyobbik lába fel volt dagadva, részben fekete volt mint a ribizli, részben vörös volt, mint a vörös rák. Irány a sürgősségi. A bokája két helyen eltört! Azóta sokszorosan meggondolja, hogy mit és hogyan csináljon!

 

Bocsi, hogy három részben küldtem el. Remélem, hogy más is megfogja veled osztani tapasztalatát. (Én mondjuk lehet, hogy nem ebbe a fórumcsoportba írtam volna ki a kérdést)

Előzmény: apa6703 (1)
apa6703 Creative Commons License 2018.06.10 0 0 1

Nekünk mindig 1 kérésünk volt. 23 órára érjenek haza, illetve ha valamilyen okból ez nem valósulhat meg és 15 percnél nagyobb késéssel érnek haza, akkor bárhol is járjunk időben hívjanak. (A 15 perc is csak azért volt, mert nálunk a faluba semmilyen szórakozó hely nincs, csak vagy 15 km-re, vagyis közlekedést is figyelembe kellett venni)

Előzmény: apa6703 (0)
apa6703 Creative Commons License 2018.06.10 0 0 0

Mi a lányokat 15-16, míg a fiúkat 14-15 évesen engedtük el.

A lányok sokkal jobban odafigyeltek magukra és egymásra, mint a fiúk. Pedig a fiúk között volt kisebb a korkülönbség. A legidősebb fiam 21, a legidősebbik öccse 20, a középső öccse 19 éves. A legkisebb 16 éves egyébként, nem mellesleg ő nagyon otthonülő típus.

szulo75 Creative Commons License 2018.06.10 0 0 topiknyitó

A tapasztalat, javaslat nagyon jól jönne! De kérlek ne olyan történeteket osszatok meg, amelynek esetleg halál lett a vége. Remélem, hogy azért fogtok tapasztalatokkal szolgálni! Köszönöm szépen előre is a tapasztalataitokat és javaslataitokat!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!