Keresés

Részletes keresés

lilian0405 Creative Commons License 2019.02.16 0 0 15

Sok sikert a kapcsolatfelvételhez, és kívánom, hogy segítségedre legyenek!

 

Nálam semmi változás, továbbra is éjjel-nappal használják az elektromos légfrissítőt, emiatt télen is kénytelen vagyok (félig-meddig) nyitott ablaknál aludni, ha nem akarok megfulladni. Így is komoly állapotromlást okozott.

 

Nem látok kiutat, mivel egyre többen használják az elektromos légfrissítőt, és olyan mértékben, hogy  a lépcsőházak is bűzlenek tőlük. Azt tapasztaltam, hogy a nem (vagy csak kismértékben) allergiásokat nem zavarja.

Előzmény: esőtánc (14)
esőtánc Creative Commons License 2019.02.16 0 0 14

Esetleg a Levegő munkacsoporttal vehetnéd fel a kapcsolatot. Ők végeznek méréseket is. Hátha van valami, ami egyértelműen kimutatható, hátha tudnak segíteni. Most én is ezt fogom tenni, fel veszem velük a kapcsolatot.

Előzmény: lilian0405 (4)
esőtánc Creative Commons License 2019.02.16 0 0 13

Nálam is hasonló a helyzet, annyival megspékelve, hogy az alattam lakó láncdohányos, a fogatlan nősténye is az, és qrvabüdös a lakásuk, és mindezt aromásított vackokkal spékelik meg. Így aztán a mosdatlanság szag keveredik a dohányszaggal és a folyamatos hagymás főzésszaggal (nem túlzok, minden nap hagymást zabálnak fáradt olajjal), amit aztán megkoronáznak egy levendulás-rózsás émelyítő büdös aromájú illatosítóval. Ezt mind én kapom, ugyanis 0-24-ben tárva nyitva van az összes ablakuk áprilistól októberig. Nekem pedig igen erős allergiám van amúgy is. A dolog pikantériája, hogy gyakorlatilag születésemtől itt lakom, és sosem volt korábban egyik szomszéddal sem ilyen gond, de amióta ezek beköltöztek, rohamosan romlott az állapotom. Az állam pedig nem véd meg a passzív dohányzástól sem amikor az a lakásodban ér, pedig bizonyítottan káros a környezetre... az egyéb bűzökkel szemben teljesen tehetetlen az amber. Bár nekem az is nagy előrelépés lenne, ha az otthonomban nem kényszerítenének passzív dohányzásra.

Előzmény: motor mz (11)
forgione1 Creative Commons License 2018.05.15 0 0 12

Ha a lakás minden ablaka azonos irányba néz, annyit tehetsz, hogy akkor szellőztetsz amikor az alattad lévő csukva tartja vagy valami extrém szél fúj.

Esetleg a lépcsőházon át, ha annak vannak nyitható ablakai.

 

Máskülönben én lakógyűlésen vagy olyan helyzetben ahol többen látják és hallják megajándékoznám szappannal és tisztító szerekkel hogy ezeket használja, minthogy a retekből adódó bűzt illatosítókkal nyomja el.

 

Napi útvonalamba esik egy olyan új építésű társasház, ahol a garázsok az épület alatt helyezkednek el. Az ottani garázsban makika állandóan buherál valamit. Garázs telis tele háztartási gépekkel, ő maga pedig szájmaszkban fest, szerel, csiszol stb. Nyilván a környék fekete fusizója. Elképzelheted, hogy felette lakó közvetlenül arcba kapja az összes felszálló festékszagot, port, zajt. Láttam bent PB gázpalackot is, ami társházban eleve tiltott.  Szóval akár még fel is robbanthatja.

 

De mindezt még tovább tudta überelni, ugyanis legutóbb éppen kint ült a garázsa előtt, szintén szájmaszkban egy nagyobb műanyag edényben lögybölt valamit. Amikor megcsapta az orrom a tömény sav maró szaga. Pedig tőle legalább 15 méterre bringáztam el. Nyilván NYÁK lapot maratott. Szegény felette lakó szomszéd......

 

Békés ember vagyok, de az ilyen köcsögöt már régen nyakon csaptam volna, úgy hogy a másikat a flasztertől kapja. Majd elmondanám, hogy végszükségben cselekedtem elhárítva a közvetlen közveszély forrást :-)  

Előzmény: motor mz (11)
motor mz Creative Commons License 2018.05.09 0 0 11

Kedves forgione1

Először is kifejezem, hogy minden megoldás érdekel a problémával kapcsolatban,tehát engem is érdekel, és nagyra tartom és köszönöm én is az észrevételeidet, ötleteidet.

 

Ugyanakkor, azt észlelem, hogy ezt a "légfrissítő problémát" te ilyen műproblémának tartod, úgy gondolod, hogy ez csak amolyan piperkőc dolog. Esküszöm neked, hogy nem az, ez egyszerű logikával is belátható, de érdemes utána is olvasni. Érdemes ezt komolyan venni.

Én érzékelem soraidból, hogy kvalifikált ember vagy és ezért nagyra tartom minden ötletedet a problémával kapcsolatban.

Hadd mondjam el az én problémámat is, ami hasonló lilian0405-éhez. Nálam szellőztetéskor van gond, ugyanis az alattunk lakó hölgy nagy mennyiségű illatosítót használ és sokszor nyitva tartja ő is a saját ablakát, és így minden át jön hozzám, ha akarom, ha nem. Nem tudok ezzel mit kezdeni.

Érzékelem, hogy a fizikában kémiában otthon vagy, ezért ha van valamilyen ötleted erre a problémára, nagyon hálás lennék érte.

Végezetül annyit írok még, hogy szerintem alapigény az, hogy ablaknyitáskor tiszta levegő jöjjön a lakásba, és nem pedig egy agyon aromatizált valami, ami émelyít és fojtogat.

Talán még úgy tudnám magyarázni ezt a problémát, hogy akkor sem lennék boldogabb, ha csapból víz helyett málnaszörp jönne, hiába lenne finomabb mint a csapvíz.

Köszönöm a türelmedet :) és minden észrevételt köszönök.

Üdv:  motor mz

 

Előzmény: forgione1 (10)
forgione1 Creative Commons License 2018.05.08 -2 0 10

100 ezret költöttél ilyen légtisztító vackokra? :-)

 

Már írtam, hogy csinálj enyhe túlnyomást a lakásban, akkor nem fog átjönni semmilyen illat a szomszédtól. Ugyanis ez fizikai képtelenség lenne.

De van olyan sejtésem, hogy te tipikusan olyan ember vagy akinek egyik megoldás sem lesz elfogadható, mondjon bárki bármit is.

Pont ezért hoztam fel a fizikát, hogy annak törvényeivel a legpiperkőcködőbb user sem szállhat vitába, anélkül, hogy lebukjon és közröhej tárgyává ne váljék. 

Előzmény: lilian0405 (9)
lilian0405 Creative Commons License 2018.05.08 0 0 9

PHILIPS AC2887/10 Series 2000 Légtisztítóról van szó, ami több mint 100 eFt-ba került. (Rendkívül zajos, nagyméretű készülék.)

A szennyeződések ellen biztos jó, csakhogy nekem nem azzal van bajom. Az illatok, pontosabban az abban levő irritáló (vegyi) anyagok továbbra is kínoznak. 

A szomszédok ingyen jutnak az illatosítókhoz (egy boltos ismerősüktől kapják), s nem áll szándékban lemondani a használatáról.

A közös képviselő szerint a lakóknak egymás között kell megoldani az ügyes-bajos dolgaikat.

 

A "Sorstárs" elektromos légfrissítő okozta tüneteiről még nem olvastam, örülnék, ha megosztaná velem! (Szerintem tegeződnünk kellene, hisz itt az a szokás.)

Előzmény: motor mz (8)
motor mz Creative Commons License 2018.05.07 0 0 8

Kedves lilian0405!
Elnézést az elírásért, tegnap már nagyon álmos voltam, amikor írtam.

Érdekes, de nekem azt mondták, hogy a légtisztító képes semlegesíteni a szennyeződéseket a levegőben. Az illatanyagok a a készülék használata után is ugyanúgy érezhetőek voltak? Nem lehet, hogy itt is azon múlik, hogy mennyire profi gépet vesz az ember?

Még egy kérdés: nem próbált meg beszélni a szomszéddal és rávenni őt, hogy hagyja abba az elektromos légfrissítő használatát, mert az Önt allergizálja? Esetleg nem volna érdemes szólni a közös képviselőnek? 

Előzmény: daisy1 (6)
daisy1 Creative Commons License 2018.05.07 0 0 7

lilian0405-ként szándékoztam ezt a témát közreadni, ill. megtárgyalni, de úgy tűnik, nem áll rá az agyam a nickváltásra.

Előzmény: daisy1 (6)
daisy1 Creative Commons License 2018.05.07 0 0 6

Kedves Motor MZ!

A légtisztító berendezést is próbáltam, de sajnos az sem lett megoldás. Zajos és terjedelmes, a lényeget tekintve - hiába mutat jó tisztaságú levegőt -, semmi sem változott. Továbbra is éppen úgy fojt, köhögtet, stb. a szomszéd elektromos illatosítója.

Páraelszívó berendezéssel is próbálkoztam, de az sem segített. (A két berendezés ára igencsak borsos volt, eladásra várnak.)

Előzmény: motor mz (5)
lilian0405 Creative Commons License 2018.04.28 0 0 4

Köszönöm a gyors, segítő hozzászólásokat!

Sajnos már mindent kipróbáltunk.

A falon át is jön az irritáló, bántó szag, ezáltal folyamatosan érződik a lakásban. Azt vettem észre, hogy különösen a konnektorok környékén erősödik fel.

A korábban felsoroltak mellett az orrdugulás, orrfolyás, köhögés, tüsszögés is velejárója a szenvedéseimnek, de ezek kevésbé zavarnak, mivel nem folyamatosan jelentkeznek.

A leírásomban szerepelt ártalmak - legalábbis a tüdőgyógyász szerint - csak folyamatos használat esetére vonatkoznak. (A környezetemben viszont éjjel-nappal szagosítanak.)

Olyasmi lenne jó, ami semlegesíti az illatot szagot, ill. az irritáló mellékhatásait!

forgione1 Creative Commons License 2018.04.27 0 0 2

Tanácsom:

 

Ne zárd le a szellőzőket!

 

Egyik falra, ablakra szerelj ventilátort, mely a külső levegőt szívja be. Így enyhe túlnyomás keletkezik a lakásban és nem fog visszafelé jönni a szomszéd bűze.

Számos ilyen ventilátor kapható, kimondottan erre a célra.

lxt Creative Commons License 2018.04.27 0 0 1

Az épület feltételezetten alagsori, információs szekciójában elhelyezett rövid (velős, ráutaló) ismertetése a problémának, gondolatébresztő lehet.

 

Egyébiránt, minimum felmerül a kérdés: miért van szükség folyamatosan elnyomni a lakás, illetve a lakásban lakók szagát – leszámítva azt az egy helyiséget. (Most nem élek annak lehetőségével, hogy részletezzem a lehetséges, nyilvánvaló okokat.)

De, ha már a lakáson belül is (mindezektől függetlenül), folyamatosan egy kertészetben, vagy (némi jó szándékkal) a természetben akarjuk 'érezni' magunkat - megteremtve annak (is) hamis illúzióját -, akkor arra ott vannak a természetes fűszerek őrleményei, vagy egy-két citrom, narancs héja…

 

Off

Adnék is tanácsot az okos otthonok okos tervezőinek (és a felfutóban lévő piac minden haszonélvezőjének), miként tudnának még több, rendszeres jövedelemhez jutni.

Okos illato(sító)k?

Néhány vegyítésre alkalmas aromát kombinálva, az elektromos illatosítóknál alig bonyolultabb/költségesebb, természetesen programozható és/vagy távvezérelhető módon, alkalomhoz/napszakhoz megfelelő illatot lehetne rendelni a lakásnak – ha kell, helyiségenként eltérőket.

Na ugye!:-)

 

On

Hogy lenne (és e perctől van) rá igény, afelől (sajnos) semmi kétségem.

BaGira-79 Creative Commons License 2018.04.27 0 0 0

B0rzal0m. 

Előzmény: lilian0405 (-)
lilian0405 Creative Commons License 2018.04.27 0 0 topiknyitó

A mesterséges illatosítok minden típusa (spray, illatgyertya, elektromos párologtató, illatosító gél, füstölő) jelentős mennyiségben bocsát ki káros anyagokat. Nem csak a légutakat irritáló, allergén anyagok vannak az ilyen termékekben, hanem szinte mindig tartalmaznak rákkeltő vagy az idegrendszert károsító összetevőket is. (benzol, formaldehid).

 

Az Európai Fogyasztóvédők közleménye szerint a légfrissítővel illatosított szoba levegője károsabb, mint egy forgalmas úté.

 

A füstölők használata tudományos vizsgálatok szerint növeli a daganatos megbetegedések esélyét.

 

Más vizsgálatok azt igazolták, hogy az elektromos illatosítók okozzák a légúti betegségek, köztük az asztma, az idült hörghurut és a hörgőrák kockázatát.

 

Bár nem tüntetik fel a termékeken, azok gyakran a hormonális rendszert megzavaró ftalátokat is tartalmaznak.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!