sőt nem csak sakkoznak egymással, hanem nulláról megtanulnak sakkozni egymás ellen, úgy, hogy ha jól emlékszem egy sima asztali gépen pár óra alatt nulláról mester fokra tanul..
Szamitogepek mar most is sakkoznak egymassal es robotrepulok.is lovik.egymast. En utoljata a kilencvenes evek elejen sakkoztam egy primitiv xts programmal de miutan a het fokozat kozul mar a negyedikben is megvert abbahagytem a szamitogepes sakkozast. Harci dronnal eddig szerencsere nem zalalkoztam, de azzal ugyis csak egyszer lehet.
kell alá egy masszív 4 kerekű kis kocsi (készen vásárolva), legyen 500 ezer ft. robotkar (készen vásárolva), 1 millió, egyéb alkatrész 100 ezer (rapsbery pi, kamerák stb). egyéb ami még kellhet, kerekítsük felfelé, eddig 2 millió. szorozzuk meg kettővel és kerekítsük fel, mert igazából nem értek a témához.
eddig akkor 5 millió. szoftver kifejlesztése (nem kókler dumagépekkel), legyen 10 millió ft. kerekítsük fel, 20 millió ft. ennyiből megvan egy prototípus, ami valahogy műxik. még ugyanennyi pénz, és működőképes lesz és gyártható. 50 millióból megvan szerintem.
tök jó spotmini elemzés. a robot részben önállóan mozog, feltérképezi a környezetét (lát!). pl az itt megadott linken érdemes megfigyelni, ahogy a lábát felemeli egy kis akadály miatt, nem semmi: https://youtu.be/R-PdPtqw78k?t=294
El se fárad ha dolgozni kell az jó, de nem is lehet elküldeni fizetetlen szabadságra ha nem kell, az meg nem jó. Mármint a bankot ahonnan a kölcsön fel lett rá véve.
Nálunk is ez van, hiszen ilyet lehet venni. De itt az a jogos felvetés, hogy létezhetnek-e ezeknél jóval egyszerűbb, de extrém hasznos robotok, amik felseprik a havat és a port, levágják a füvet, felszedik a szemetet, megtalálják a parlagfüvet, kivágják a nagy fát, stb.
Amerikában már évtizedek óta úgy működnek pl. a kombájnok, hogy egyben ül ember, a kötelék többi tagja azt követi, persze több száz hektáros táblákon. Pár éve már aludni is lehet a kabinban, mert GPS alapján elszántogatnak, vetnek, aratnak a gépek, akkor csipog csak ha baja van. A mezőgazdaság már így is alig foglalkoztat élő munkaerőt, még Európában is.