Datolyaszilva vagy diospyros kaki vagy sharonfruit, hurma, kákó, esetleg persimon .../?!/. Akárki, akármilyen néven ismeri ezt a hazánkban is egyre terjedő nem akármilyen gyümölcsöt, ideje, hogy saját topikja legyen!
Kihajtás előtt, március-április körül elég megszedni sztem, utána lehet is oltani.
Én mondjuk szemezni szoktam, ha jó meleg van T szemzéssel szinte 100% az eredés. Ha friss azévi hajtással akarsz szemezni, júli közepe után érdemes, előtte nem érett még eléggé az éves hajtás, nem ered jól a szem róla.(de ha a hűtőben előző évi de márciusban megszedett hajtást eltárolod, akkor azzal már májusban is jól lehet szemezni).
Üdv a csoportnak. Tavasszal szeretnék Virginiaba oltani. Kérem a hozzáértőket adjanak tanácsot az oltóvessző szedésének idejéről, mikéntjéről és a tárolásról. Köszönöm.
Tavasszal szerintem az enyémet nem lehet még oltani. Az a rész min végig toltam a fűnyírót megvan ceruza vastagság, de amik a tarolás után kinőttek belőle, szerintem vékonyak az oltáshoz. Aztán keresnem kéne valakit aki beoltaná mert én nem merem.
Én konténerezném, csak az a kérdés, hogy a gyökérről kihajtott növénynek van-e már saját gyökere, vagy még az anyanövényről táplálkozik.
Szerintem érdemes lenne helyben beoltani, és csak jövő ősszel átültetni. Ha mindháromba olt, akkor amelyik megmarad és erősebb lesz csak azt kell meghagyni.
Az oltásról: Tavasz felé több helyről kaptam/vettem datolyaszilva oltóvesszőt, de a május első hetének végén készült oltásaimból egy sem állt be. Sajnos hittem a meteorológusoknak, hogy nem lesz jelentős lehűlés, de e helyett lett egy hetes eső és napközben egyszer 12 C volt! Május végén oltottam még párat a hűtőben lévő saját vesszőkből egy lótusz alany oldalágaiba, 6-ból 5 beállt. Még az a probléma, hogy az oltóvesszőket addig hűtőben kell tárolni.
Tavasszal kihajtott gyökérről a Nikitám. Virginiai alanyon van. Sajnos le fűnyíróztam. Mikor újra hajtott akkor fedeztem fel, de az elvágástól 3 hajtást hozott. Mind vékonyabbak a ceruzánál.
1., Konténerezzem-e? Nincs 1m-re a fától.
2., Szeretnék oltani bele de még sosem csináltam, nincs sok esélyem a sikerre.
3., Levágjam-e a 2 gyengébb hajtást hogy jobban erősödhessen az 1, vagy hagyjam meg mindet hátha 1-ben megmarad az oltás?
Köszönöm a válaszokat. Én olyan nem túl keményre /megnyomva rugalmas/ aszalom. Harapható, kissé rágós, kellemes állagú. Az a kétségem, hogy így eláll-e hosszabb ideig.
Pár évvel ezelőtt aszaltunk utoljára datolyaszilvát és bizony előkerült egy elbujt doboz még két év után is és nem volt baja, azonkívül, hogy kőkemény lett és csak teába áztatva lehetett hasznosítani :)
Nálunk aszalás után a szobában, majd a spájzban voltak, illetve néhány dobozzal tettem a fagyasztóba is és a hűtőszekrénybe is.
Egyébként jól záródó műanyag dobozban tároltam őket.
Tavaly sokkal több volt a fán, 104db, és minden 10-ik be volt mag, idén kb 70 db lesz rajta, már 27 db-ot leszedtünk. Beporzóról nem tudok, a környéken nincs másik kaiki fa.
Együtt válaszolom meg a két kérdést. Egy Érden lakó kedves ismerősömtől kaptam a terméseket az elmúlt ősszel. Kiszedtem a magokat, megmostam, kicsit szikkasztottam. Többféle módszerrel teleltettem, volt amelyik földben a szabadban telelt, nagy része hűtőben, nedves perlitben. Tavasszal meleg helyre vittem és szinte minden beérett mag kikelt. Ugyanígy jártam el a Diospyros Virginiana magokkal is, de azt azért nem kínálom, mert sokkal kevesebb lett belőle és saját magamnak, valamint ismerősöknek fokok bele oltani. Ezt biztosabb alanynak gondolom itt északon. (Köszi előre is a jujuba magokat.)
Már 21 centi is megvan a kis sarj, és kiderült azért 3 van egymás mellett, mert eredetileg 1 szál volt, csak végig ment rajta a fűnyíró. A tövénél kb. 2 centi ceruza vastag és meg van fásodva. Szeretném tavasszal beoltatni, nem tudom találok-e rá valakit.
Tud valaki valamit Dmitrij Petrovicról? Nem válaszol a mailre és a fórumon is régen volt. Lehet hogy feleslegesen, de tőle kérdeztem meg hogy szerinte teremhet-e az a gyökérsarj, hátha van ebben tapasztalata, mert nagyon sok ilyen alanyt nevelt ki. Az én Nikitámat is ő oltotta erre.
A mostani gyökérsarj 3 szál egymás tövében. Az is kérdés ki tudom-e ásni onnan, mert egy füge bokor is ott van erős gyökérzettel. Konténerezném a picit, jó lenne beoltani a saját Nikitámról, mert ez a legjobb fajta. Csak sajnos ez nekem nem megy. Még nem is lehetne, nagyon vékony éls kb. 15cm ha megvan.
De mindíg lehet kísérletezni ha van idő és hely hozzá.
Én is ezt teszem.
Zotya papától vettem pár éve néhány káki gyümölcsöt.
Volt bennük néhány mag. Gondolom a folytatást nem kell részletezni.
Most van 2 db még cserépben(ugye a hely problémája), 2db a virágágyás szélében. Ezeket tavaly a kutya borogatta ki a cserépből valamikor a nyár végén, egyiken hajtás se maradt azért elültettem , idén jó későn de kihajtott.
És ami a lényeg kettő a kertben van. Ezek már a harmadik nyarukat töltik kint. A nagyobb tavasszal még csak suháng volt. Hozott kb 40 cm es hajtásokat. Utána leállt. Örültem , szép kis formás fácska lett. Aztán a nyár közepén újra indult, Hát jó, sok az eső....
Egy hete vettem észre hogy két ágon 2-2 kis gyümölcs van. Na erre nem számítottam.
Szóval bármi lehet.
Még a tavaly előtti cserepes tartás helyén a bentszakadt gyökerekről is kihajtott....
A paradicsomot is (mást is) jellemzően féléretten vagy éretten szívogatja a poloska. Nekem sem a kivit sem a kákit nem járják pedig rengeteg van. Ilyenkor olyan éretlen hogy nem hinném hogy kárt tesz benne. De ha szívogatja akkor az megfigyelhető és le kell fújni ciperkillel az lesöpri és egy darabig távol is tartja. A fogyasztástól még nagyon messze vagyunk.