A fórumot a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutyaiskola – ezen belül is Fiera és kölykei – iránti rajongás indította útjára. De nemcsak róluk lesz szó, hanem MINDENről, ami a kutyatartást, és a felelős gazdivá válást segítheti. Tippek, praktikák, nevelés, ápolás, egészségvédelem, állatvédelem, kortól, nemtől, fajtától függetlenül. És persze igyekszünk majd nyomon követni a 6 vakvezető-tanonc útját is, nem feledve küldetésük fontosságát.
A kutyák egyedi, nagyon speciális érzékszervekkel rendelkeznek, amelyek segíthetnek nekünk a jó és rossz emberek azonosításában.Finom jeleket ismernek fel az ember hangjából és testbeszédéből.
A pszichopaták felismerik az állatokban az "aranyos" tulajdonságot, de nem érdekli őket. Az emberek és az állatok iránti empátia hiánya egyaránt a pszichopaták egyik jellemző vonása. Emellett egyesekre jellemző, hogy durva vagy erőszakos viselkedést tanúsítanak.
Egy 2015-ös interjú szerint, amelyet Stephen Messenger, a The Dodo munkatársa készített Dr. Lillian Glass-szal, a testbeszéd és a kommunikáció szakértőjével, a kutyák segíthetnek megállapítani, hogy egy személy pszichopata-e vagy sem. Mindez az intuitív természetüknek és annak a képességüknek köszönhető, hogy már az emberrel való első találkozás során észreveszik, ha valami nem stimmel.
A kutyák nagyon érzékenyek a hangokra, így a hangszín is jelezheti számukra, hogy az illető valóban barátságos-e. Ez azt jelenti, hogy a kutyák elég intelligensek ahhoz, hogy értelmezzék egy ember testbeszédét és hangszínét.
Mivel a kutyák nagyon éles szemmel figyelik az apró jeleket is, képesek lehetnek megállapítani, hogy egy ember jó vagy rossz.
Számít, hogy odafigyeljünk arra, hogyan reagálnak négylábú barátaink az idegenekre.
Már jó ideje nem lottózom, a több évvel ezelőtt az egyik áremelésnél eldöntöttem, hogy részemről befejeztem, tehát nem reménykedhetem onnan származó nyereményben, de sokszor elgondolom: ha máshonnan valami nagyobb összeghez jutnék, keresnék egy erre alkalmas épületet, ahol megoldanám, hogy oda a kutyájukkal/macskájukkal együtt költözhessenek be ezek az emberek: normális fedél legyen a fejük felett. Az már onnantól az ő dolguk lenne, hogy rendben tartsák, lakcím birtokában már munkát vállalhatnának, a keresetükből közösen fizetnék a lakhatási kiadásokat.
Tudom, idealista gondolat, kérdés, mennyire lenne beszélő viszonyban a valósággal, de javíthatatlanul hiszek az emberek alapvetően jóra törekvési késztetésében, ha a lehetőség megadatik számukra. Ami, köztünk szólva, egyébként felfogásom szerint egy normálisan működő állami szociális ellátó rendszer feladata lenne.
Igen, de azon mindig nagyon kiakadok, hogy hajléktalanszállásra nem engednek be kutyát - ettől aztán inkább továbbra is inkább az utcán vagy valami lombokból tákolt kalyibákban élnek a szerencsétlenek, mert nem akarnak megválni az egyetlen barátjuktól, társuktól!
Ha lassan is, de van haladás. Sok helyen már elfogadott a terápiás állatok jelenléte, nem csak kórházban, de idősek otthonában is. Nem csak kutyák-macskák, de például póniló és alpaka is akad a kínálatban.
Zsuzsa nem akarta otthagyni az egészségügyet, így lett Ánizs az első magyar kórházi vakvezető kutya
Ánizs, a labrador az első magyarországi vakvezető kutya, aki kórházban dolgozik.
Gazdája Kollár Zsuzsa altatóorvosi asszisztens, akinek egy veleszületett genetikai betegség miatt nemrég rohamosan elkezdett romlani a látása. Már elveszítette volna munkáját, ha nem találkozik Ánizzsal.
A labrador segíti a közlekedésben, az ambulancián pedig a betegek és a munkahelyi kollégák szívét is rabul ejtette.
Magyarországon körülbelül 500 vakvezető kutya van, de jóval többre lenne szükség, hogy a látássérült emberek teljes életet tudjanak élni.
Dallam, a Baráthegyi Alapítvány egykori neveltje gazdájával együtt diplomázott idén Kaposváron, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen (MATE).
Gazdája, Mercédesz, gyógypedagógia szakon végzett, tanulmányai során pedig végig mellette volt kutyája, Dallam, aki az órákra, vizsgákra és még a diplomaosztóra is elkísérte.
Ez volt az első alkalom a Kaposvári Egyetem történetében, hogy egy segítőkutyát diplomával ismertek el.
Kotta eléggé meg van szeppenve, de Lótuszról pl. látszik, hogy érdeklődve várja az új élményeket! Lencse elfoglalja magát, egyelőre nem vesz tudomást arról, mi vár rá.
Mindegyikük külön egyéniség, már ilyen pici korban is jól kiütközik.
Ha nekem kéne választanom, kölyöknevelőként, talán azért választanám Kottát, hogy először is az önbizalmát fejlesszem ki, sok-sok pozitív élménnyel, dicsérettel, sikerélményekkel, szeretettel.
A K és az L alom nevelőkhöz költözött Azúr és Malina kölykei betöltötték a 9 hetes kort, ezért biztonságban elhagyhatták a szülői házat. Kifli, Kála, Köles, Kotta, Lótusz és Lencse most már megismerkedhetnek a külvilággal, és ezzel egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy vakvezető kutyák legyenek. Hálásan köszönjük az önkéntes nevelőcsaládok gondoskodását!
Egyhetes az M alom Darázs kölykei, a három fekete és a két fehér kis kan, már mind megduplázták a születési súlyukat, szépen fejlődnek. Naphosszat esznek, alszanak, és egyre erősebbek: ügyesen fedezik föl kúszva a helyüket. Darázs minden mozdulatukat figyelemmel kíséri, lelkiismeretesen gondozza őket. Nyolc hét múlva, szeptember elején kiváló alapokkal költözhetnek majd önkéntes kölyöknevelő családjaikhoz! Addig is olvasd el honlapunkon az életük első hetéről szóló cikkünket: https://barathegyisegitokutya.hu/igy-fejlodnek-az-elso-heten-a-pici-labradorok Videón is láthatod őket itt: https://youtu.be/AVyOMoD2hEE?si=VtvbiMvVugR-hs2R
Négylábú hősként ünneplik a hegyimentők azt a csivavát, ami jelezte nekik egy svájci gleccseren, hova zuhant be a gazdája – írja a CNN. A nem nevesített alpinista a Fee-gleccseren járt Dél-Svájcban pénteken, amikor leszakadt alatta egy jó adag hó, és 8 métert esett egy hadasékba – közölte a történetet az Air Zermatt kutató-mentő-szállító vállalat. A csivava jelezte nekik, hova esett a férfi.
Tekintettel az időjárásra, ma ismét bent fogadtuk a kutyusokat: először Gaiát, akivel a "kúszik" felszólításra a színes karikákon való áthaladást gyakoroltattuk - ebben kezdetben Bea jutalomfalattal ösztönözte, de mire ránk került a sor, már simán átvezettük őt a karikákon: hamar rájött, mit várunk tőle! :-))
Majd Gaia 1-1 búcsúpacsival elköszönt tőlünk, és helyette Zsazsát is behozta Bea, hogy szokja a közösségünkkel való találkozást, a szeretet-megnyilvánulásaink elfogadását. Nagyon édes pofa, kis szeretetgombócka - a hosszú szőrére rengeteg bogács tapad rá, Bea alig győzi kiszedni belőle - mesélte. De őt nem nyírathatja meg úgy, mint a saját pulijait, mert a californiai gazdik az eredeti, hagyományos pulifazont meg akarják őrizni. Aug. 25-én utazik a leendő otthonába, addig Bea minden fontosra megtanítja őt.
Mark Zuckerberg 2013-ban Beast miatt látogatott Magyarországra, a Facebook-alapító a kisújszállási Ludas Matyi Puli tenyészethez ment el. Egy egész estét voltak a pulitenyésztőnél, akinek Amerikában élő tenyésztőktől kapták meg a telefonszámát.
Vilmos herceget néhány hetes kölyökkutyái is felköszöntötték 43. születésnapján
A brit trón várományosa első születésnapját ünnepelte az után, hogy 2024-et „élete legnehezebb évének” nevezte. Katalin hercegné rákbetegségből való felépülése után a család most boldog pillanatokban osztozik – az új fotón a herceg családi kutyájukkal, Orlával és annak néhány hetes kölykeivel látható.
Egyébként sokszor eszembe jut a kemény, nehéz munkára befogott lovakról is, hogy szeretnék a fejükbe látni, hogy élik ezt a sorsukat meg, mert tudjuk róluk, hogy intelligens, érzékeny lények.
Vagy csak az állatszeretetemből adódik, hogy ilyesmik foglalkoztatnak.
A kis drágák még csak ismerkednek a világgal, fogalmuk sincs, milyen felelősségteljes hivatás vár rájuk.
Nem tudom, mennyire nyomasztja őket munkájuk során ez a felelősség, de mindegyikük szemében látom a fotókon, mennyire koncentrálnak. Nagyon komoly az ábrázatuk. Sokszor eszembe jut, nem írigylik-e az ilyen életre szóló megbízatás nélkül élő társaikat.
Miközben végtelenül tisztelem őket ezért a képességükért, ahogy a kiképzőiket is.
Cifra és Robi bizonyította a rátermettségét Cifra és gazdája sikeresen teljesítette a közlekedésbiztonsági vizsgát. „Könnyen ment, ketten együtt jól összehoztuk. Otthon jobban izgultam, de a vizsgán már kevésbé. Cifra a szemem, nagyon szeretem őt és bízom benne” – mondta Robi. Kutyánk kiképzője, Királyné Barkóczi Emese büszkén mondta: „Cifra és a gazdija bebizonyította a rátermettségét. Büszke vagyok rájuk! Sok-sok szép élményt kívánok nekik.” Mi is gratulálunk a fantasztikus teljesítményükhöz, és ahhoz, hogy mostantól hivatalosan is vakvezető kutyás párosnak számítanak!
Lassulnak Darázs léptei Darázs az első vemhessége vége felé jár, a kicsiket július elejére várjuk. A pocakja látványos növekedésnek indult, sőt, a babák finom rugdalózása is érezhető már a hasfalon keresztül. A kismama étvágya csillapíthatatlan, továbbra is aktív és lelkes, ám a nagyobb séták közben már lassabban jár, nem bánja a pihenők beiktatását. Szívesen ballag együtt a barátnőjével, Frappéval, a héten még piknikeztek is egyet. Otthon aztán a családja meg a cicapajtásai gondoskodnak a kényelméről. Reméljük, hogy a kölykök is öröklik majd az anyukájuk hihetetlen kedvességét és tettrekészségét!
Kedves élményem volt a napokban: a buszról leszállva, jött szembe egy hölgy egy kis keverék kutyával. Nem ismertük egymást. A kutya egyből farokcsóválva odajött hozzám, amin a hölgy nagyon meglepődött, mert elmondta: bárkit bottal a kezében lát meg a kutyája, azonnal hevesen megugatja. Ilyen reakciót még soha nem produkált!
Neki is azt válaszoltam, ami régóta a meggyőződésem: egy kutyát meglátva is már azonnal boldogsághormon termelődik bennem, és ezt ők megérzik rajtam. És attól fogva tökmindegy, hogy bot van a kezemben. :-))
Ugyanez nem igaz számos kisgyerekre: ha az utcán találkozunk, riadtan elhúzódnak az anyjuk mögé. Ilyenkor mindig elgondolkozom: milyen élményei lehetnek a gyereknek a bottal kapcsolatban? Jó esetben csak valamilyen meséből származók...
De mindig veszem a fáradságot, megállok, és elmondom nekik: ez a bot segít nekem a biztonságos járásban, nincs miért félniük tőle!