Keresés

Részletes keresés

schöweres Creative Commons License 2021.02.19 -1 0 1110

Lehet, nagyobb magyar , mint te.

Előzmény: ave én (1104)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.22 0 0 1109

Swaney Elizabeth tényleg nem ment valami atommenetet! :( Viszont legalább a külseje a helyén volt, még ha egy téli olimpián nem is ez a lényeges, hanem inkább a jó szereplés. De valljuk be, a szépség nem hátrány! :D

halottcash Creative Commons License 2018.03.16 0 0 1108

A szaki, aki nélkül Liu Shaolin Sándorék nem lennének olimpiai bajnokok

Kálnoki Kis Attila

ROVATVEZETŐ. 2018. 03. 16. 09:00

A 2002-es olimpián, Salt Lake Cityben még versenyzőként, Magyarországot képviselve csúszott a jégen. 2012-ben és 2016-ban a színfalak mögött, szürke eminenciásként dolgozott. Kvázi név nélkül, ismeretlenül, a háttérből. Pedig szerepe Magyarország első téli olimpiai aranyérmében sokkal nagyobb, mint gondolnánk. Mégis, miközben testvérére, Knoch Viktorra, Liu Shaolin Sándorra, Liu Shaoangra és Burján Csabára rivaldafény vetül, addig az ő munkájáért nem jár aranyérem.

Az olimpiai siker feldolgozása még folyamatban van és még sokáig eltart. Rengeteg munka van abban, hogy a sportág idáig eljutott. Mind az edzők, mind a versenyzők részéről. Talán én is kicsit hozzátettem a magamét

– fogalmazott szerényen Knoch Balázs, a rövidpályás gyorskorcsolya válogatott technikusa, amikor a 24.hu egy nappal a montreali világbajnokságra való indulás előtt meglátogatta a műhelyében.

A 39 éves pécsi fiatalember miután 2006-os torinói olimpiára porckorongsérve miatt nem juthatott ki, úgy döntött, a sportág mellett marad. De nem edzőként adta tovább tapasztalatát. A fizikai felkészítésnél sokkal jobban érdekelte sportága technikai oldala, ezért korcsolyagyártással kezdett el foglalkozni.

Fotó: 24.huMit csinál a technikus?Technikai turpisságok:

korcsolyacipő hasonlóan a száguldó cirkusz kasznijához karbontechnikával készül, egészen feszesen öntik a versenyző lábára.

A penge:

  • nem a cipőtalp közepén, hanem az oldalán helyezkedik el. Ha nem így lenne, a folyamatos éles balra kanyarodásnál leérne a cipő a jégre, aminek lassulás, esés a vége.
  • A dőlésszögét minden versenyzőnek külön külön a saját technikája és az adott jégminőség a figyelembevételével állítják be, vagy hajlítják meg.
  • A hossza nincs meghatározva. Létezik egy ideális hossz, ami a a versenyző lábmérete, magassága, súlya határoz meg. A fiúk 44-45 centis éllel korcsolyáznak, amely éle 1,1 milliméter vastag.
  • 2,7 G-t kell kibírnia, ami egy 80 kilós versenyzőnél nagyjából 200 kilogramm erőhatásnak felel meg.
  • Szabad szemmel nézve tökéletes egyenesnek tűnik, de a valóságban ezredmilliméternyi dőlésszög van benne, mindenkinél más.
  • Az éle mindkét oldalon derékszögű, de olykor élezésnél tizedfokokat állítanak a jégminőség függvényében.

HIRDETÉS

A rövidpályás gyorskorcsolya bizonyos szempontból a Forma-1 hez hasonlítható. A száguldó cirkuszban általánosságban elfogadott alapvetés, miszerint a végső sikernek csak a harmadát adja a pilóta tudása. A másikat mérnökök, szerelők tucatjai, a motor, a kasztni és egyéb beállítások, a harmadikat a gumik minősége adja.

A short trackben talán nem ennyire éles a határvonal, de itt is jelentős létszámú csapat áll a siker hátterében. Bánhidi Ákos, a válogatott edző-menedzsere megfogalmazása szerint, ha ebből a tortából egy szelet is hiányzik, akkor már nem kerek az egész, elmarad a kívánt siker.

Maradva az F1-analógiánál; gyorskoriban a motort, a versenyző erőnléti, állóképességi felkészítése, fizikai képessége adja. Ezen túl azonban akad még tényező, amely a siker elengedhetetlen kelléke.

A jégen a finomhangolást a fej, a megfelelő taktika adja. Ebben segít sokat Illefalvi Zsolt videós munkájaés az általa felvett anyagokból Zhang Jing, alias Lin, a kínai edzőnő által levont következtetések, a taktikai utasítások.

A „gumit” maga a korcsolya, annak az éle testesíti meg. Ez a technikus felségterülete. Nem fér bele, hogy bármely alkatrészével probléma legyen.

 

Szocsiban, a 2016-os Európa-bajnokságon fordult elő, hogy három magyar fiú is döntőbe került. Az elődöntő és a döntő között 20 perce maradt a technikai stábnak. Ebben benne volt az is, amíg a versenyzők az elődöntő után lihegve lekorcsolyáztak a jégről, majd felkorcsolyáztak a döntőre. Így fejenként három perc maradt a pengék optimális ívének ellenőrzésére, esetleges hajlítására, élezésére.

Lehet bármilyen sikeres a fizikai vagy mentális a felkészülés, ha ebben a három percben elszúrnak valamit az élezésnél, rosszul állítják be a versenyző korcsolyáját, akkor ezernyi óra befektetett munka vész el.

Magyar találmányok segítik a versenyzőket

Az ellenfelek csak azt tapasztalják, a magyarok egyre jobbak. Ezért miközben folyton lesik a mieink által használt felszereléseket, azt tapasztalják, a magyar korcsolyákon néhány apróság más, mint amit ők használnak.

HIRDETÉS

Knoch Balázs saját versenyzői tapasztalatából tudja, a siker a részletekben rejlik. Ezért koreai társával állandóan újabb és újabb újításokon töri a fejét. Ha nem találnak a célnak, az elképzeléseiknek megfelelő műszert, alkatrészt a piacon, azt maguk tervezik meg. Az elmúlt években több olyan találmányt dolgoztak ki, amit még sehol a világon nem alkalmaztak.

1. A korcsolyabak: A penge megfelelő elhelyezkedéséről, lábfejhez viszonyított szögéről a pengét és a cipőt összekötő úgynevezett bak gondoskodik. Knochék ezt saját maguk fejlesztették. A versenyző paramétereinek pontos ismeretében, személyre szabva gyártatják le.

Fotó: 24.hu

2. A korcsolyaélező: A gyémánt bevonatú lap saját fejlesztés, amely tökéletes egyenességét szintén a koreai társsal közös találmány, az ezredmilliméterre pontos mérőórák segítik. Ha hullám van az élezőben, úgy a korcsolya élében is hullám keletkezhet, amely eséshez vezethet.

Fotó: 24.hu

3. A korcsolya penge ívét mérő óra: Már amikor tervezték tudták, hogy az egyik legfontosabb eszközük lesz és a mai napig rácsodálkoznak, mennyire pontos – ezredmillimétert mér –, mennyire hatékony találmány.

Fotó: 24.hu

Az olimpiai döntőben mindenki láthatta, ezek a nüansznak tűnő újítások azok, amelyek az ezredmásodpercekről, a sikerről, vagy a kudarcról döntenek. A versenyző ezeknek köszönhetően tudja tartani az optimális ívet, a pozíciót, ergo arra tud haladni, amerre a győzelem érdekében szeretne. Ha egy-egy rossz beállítás miatt a felszerelés határozná meg a kanyarodás ívét, úgy lehetetlen lenne ott és akkor előzni, amikor a versenyhelyzet megkívánja azt.

 

Nem csak a mi munkánk van benne az újításokban. Több olyan külsős technikus működik együtt velünk, akik nincsenek nap, mint nap a csapat körül, csak alkalmanként állnak velünk kapcsolatban. A felszerelések gyártásában, fejlesztésében további nyolc tíz fő segít nekünk. Ők segítettek abban, hogy mérésügyi oldalról miként lehet megközelíteni egy-egy felmerülő problémát. Róluk senki nem tud semmit a csapatnál, még a versenyzők sem. Csak azt látják, valami kész lett, működik és jönnek az eredmények. Ez a mi előnyünk. A tudást nem adjuk ki senkinek. Foglalkozásköri ártalom, hogy amikor kimegyek egy-egy versenyre, mindig azt nézem, milyen más, szokatlan dolgot látok. Ha elesik egy versenyző én nem azt nézem, keze lába egyben van-e, hanem azt, hogy milyen beállításbeli hiba okozta a problémát

– vallja Knoch Balázs, aki nem tudta, vagy akarta számszerűsíteni saját százalékos szerepét Magyarország történelmének első téli olimpiai aranyérmében.  E cikk alapján azonban mindenki felmérheti, mekkora lehet.

Ami biztos, ez a fajta precízió is olimpiai, vagy világbajnoki érmet érdemelne. Hasonlóan a Forma-1 konstruktőri díjához.

 

Előzmény: VájtVarjú (1107)
VájtVarjú Creative Commons License 2018.03.14 0 0 1107

Az én véleményem hosszabban kifejtve erkölcsről, morálról, jellemről és Swaney Elizabethről: https://vajtvarju.wordpress.com/2018/03/13/swaney-elizabeth-az-uj-nepi-magyar-hos/

 

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.04 -1 1 1106
cscsocscso Creative Commons License 2018.03.01 0 0 1105

 

 

Majd küldök egy szövegértő linket ...

Előzmény: __Feyd (1102)
ave én Creative Commons License 2018.02.27 0 0 1104

szóval Magyarországra jött, és elvette a magyarok munkáját, na szép

Előzmény: olimpias (1103)
olimpias Creative Commons License 2018.02.27 0 0 1103
__Feyd Creative Commons License 2018.02.27 0 1 1102

Azt mondod, még akár külföldi csapatoknak is szurkolnának?

Előzmény: cscsocscso (1101)
cscsocscso Creative Commons License 2018.02.27 -1 0 1101

Nem gondolnám, h a levegő vételemmel lett volna a baj ..., sokkal inkább azt gondolom, h erősen elcsúszott itt néhány embernél az értékrend!!

Előzmény: __Feyd (1039)
Mx8 Creative Commons License 2018.02.26 -1 0 1100

Nem hinném hogy a videóelemző miatt csúszott ki a koreai. Amúgy meg Sanyinak egyéniben mondták az aranyesély, abból érem se lett.

Előzmény: van_Persil (1094)
tyler-durden Creative Commons License 2018.02.25 0 0 1099

Nem szeretem ezt a hangzatos felutes, de aztan nem is igazan ugy van cikkeket. Komolytalan. Pedig Kele total komolyan veszi magat es meg kell hagyni egesz kikupalodott.

Előzmény: Törölt nick (1098)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.25 0 0 1098

mondjuk Kele cikkében ez is benne volt.

Előzmény: tyler-durden (1097)
tyler-durden Creative Commons License 2018.02.25 0 0 1097

A MOB amugybis kivitte volna a videoelemzot. Tovabbra is okoskodo fassag es kenyszeres sztorigyartas. 

Előzmény: van_Persil (1094)
ave én Creative Commons License 2018.02.25 0 0 1096

az NSO-nál nem nagyon van lejjebb a sportújságíró szakmában

Előzmény: van_Persil (1094)
Dhomasson Creative Commons License 2018.02.25 0 1 1095

ez hihetetlen, hogy ezt megeszitek..

Előzmény: van_Persil (1094)
van_Persil Creative Commons License 2018.02.25 0 0 1094

Ha volt már, akkor elnézést:

http://www.nemzetisport.hu/teli_sportok/teli-olimpia-swaney-elizabeth-is-hozzajarult-az-aranyermunkhoz-2621419

Ennyit arról, hogy ez f.szság volna, vagy csak egyes hobbifirkászok vagy akárkik kitalációja...

tyler-durden Creative Commons License 2018.02.25 0 0 1093

Hat ezzel nem teljesen ertek egyet. Ez nem tajfutas.

Előzmény: ave én (1092)
ave én Creative Commons License 2018.02.25 0 0 1092

szerintem nem. vagyis nem sportszerűtlen, de ez nem rangsorol sportszerűség kérdésében. itt nem önhibáján kívül került hátrányba, nem egy mókus lökte fel, nem tört ela botja, ez is a verseny része, hogy nehogy már eltévedj

Előzmény: tyler-durden (1091)
tyler-durden Creative Commons License 2018.02.25 0 0 1091

Nem tudom. Sportszeru lett volna. Ugyis megeloztek volna igy.

Előzmény: ave én (1090)
ave én Creative Commons License 2018.02.25 0 0 1090

miért szóltak volna? és ha ő tudja jól? tanultak a holland gyorskoris edző példájából :D

Előzmény: tyler-durden (1089)
tyler-durden Creative Commons License 2018.02.25 0 0 1089

Szerintem igazan szolhattak volna a finnek Stadlobernek, hogy he hova mesz?

ave én Creative Commons License 2018.02.25 0 0 1088

most néztem csak meg, a kiállításig volt izgalmas. onnantól kivégzés volt

Előzmény: F1 Hierro (1085)
F1 Hierro Creative Commons License 2018.02.25 0 0 1087

Mindenesetre, az is kellemes érzés, hogy első alkalommal télen is "Aranygép" érkezett. :)

F1 Hierro Creative Commons License 2018.02.25 0 0 1086

Én sem igazán értettem, miért kellett ez azt élményt elvenni tőlük. A fogadás meg lett volna egy nappal később is, egy akkora helyszínre csak akadt volna elég ember Budapesten.

Előzmény: Dhomasson (1058)
F1 Hierro Creative Commons License 2018.02.25 0 0 1085

Hokiban elmaradt a "pjongcsangi csoda", végül bejött a papírforma, de legalább egy fordulatos, izgalmas mérkőzésen. Az oroszoknak elégtétel lehet ez a siker az elmeszelés után, a KHL-nek pedig megérte rugalmasabbnak lenni az NHL-nél.

Dhomasson Creative Commons License 2018.02.25 0 0 1084

egyetértek, a hosszabb verziók jól sikerültek. 

https://www.youtube.com/watch?v=pAu50sBoAfw

 

 

de 2 mp-es szignálként felesleges volt szöveges részt berakni

Előzmény: ave én (1082)
ave én Creative Commons License 2018.02.25 0 0 1083

ha minden sportágban, külön-külön férfi és női sportolóknál vesszük az érmek (színek szerint rangsorolva) ill. az összes érem rekordját, ez 58 kategória - 15 sportág, és nincs női északi összetett. ebből az 58-ból 29-ben változott az első helyzett személye, vagy az érmeinek száma, vagy valaki új beállította valamelyik rekordot

ave én Creative Commons License 2018.02.25 0 0 1082

nem volt jó a vágás. ezt érezniük kellett volna, hogy erre így, ekkora hosszban ez nem alkalmas

 

a montázsban, ahol a sífutó valami hotdoggal dobálózott, és ez ment alatta, látványosan jobb volt, mert hosszabb részlet volt

Előzmény: Dhomasson (1081)
Dhomasson Creative Commons License 2018.02.25 0 0 1081

:)

szeretem a Queent, a számmal sincs semmi gondom. sőt, pont ez volt a bajom, hogy ez az egy sor teljesen leakadt az agyamban, mert hetekig naponta 100x hallottam. 

Előzmény: Törölt nick (1077)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!