Keresés

Részletes keresés

SpikeSpiegelisBAE Creative Commons License 2021.07.04 0 0 102

Helloka!
Valaki tudja, hogy ez a támogatásos rendszer ami elvileg most Júliustól lesz elérhető ez ugyanaz-e amivel ijesztgetik az embereket, hogy valójában csak hitel, vagy ez most konkrétan támogatás is? Előre is köszi!

Kfcsh123 Creative Commons License 2021.03.19 0 0 101

Sziasztok

Ha van valakinek Solar edge rendszere megtudná nekem mondani hogy az applikációban mi az èlettartam termelès?

Mert ha összeadom az adott 2 hónap termelèsèt az mondjuk 478 Kwh az èlettartam alatt megjelenő pedig 708 Kwh előre is köszönöm

Steer D.Y. Creative Commons License 2020.06.10 0 0 100

Aki ismeri a napelemes pályázatok rendszerét, és már hosszabb ideje van ilyen támogatással telepített rendszere, talán csípőből meg tudja válaszolni ezeket a kérdéseket:

1. Ha telepíttetek egy rendszert, egy a pályázatot is elintéző céggel, akkor milyen kötelező adminisztratív feladatokat veszek a nyakamba ezzel? Van valamilyen rendszeres riportolás a szolgáltató vagy a támogató felé? Milyen gyakran, és mit kell prezentálni? 

2. Magánszemélyként csak lakóingatlanra lehet pályázni, vagy "nyaraló" is szóba jöhet?

3. Mi van akkor, ha az alacsony költségvetés miatt valami olcsó-cégtől, ócó-kínai inverter választok, ami 1-2 év után megpusztul, és gyakorlatilag nem tudok garanciális követeléseket érvényesíteni, mert mondjuk az olcsó cég csődbe ment? 

Mit szól ehhez a helyzethez az áramszolgáltató? 

De a legfőbb, hogy mit szól a támogató? Érdekli őt, hogy adott ugyan pénzt, de a projekt célja mégse valósult meg igazából? Vagy ha fizetem a részletet, akkor nincs semmi dráma?

3/b Mi van, ha nem megy csődbe a cég, de több hónapos pereskedés után ad csak csere invertert (ami remélhetőleg már nem is ugyanolyan típus lesz...) szolgáltató/támogató mit szól ehhez?

köszi

eristof1 Creative Commons License 2020.05.02 0 0 97

A Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség oldalán találtok ezekről infót. 

https://www.moefsz.hu

shinkanzen01 Creative Commons License 2019.03.20 0 0 96

Üdv! 5 éves napelemes rendszerem szeretném bővíteni (2 tetősíkon 6-6db 250W-os Kyocera polikristályos napelemmel, SunnyBoy 5000TL inverterrel ami képes a 2  bemenetet kezelni). ELMŰ kapacitás van, inverter kell hogy bírja (5kW-os - http://files.sma.de/dl/15330/SB5000TL-21-DEN1551-V20web.pdf)

Mindkét ágba még 2-2 új napelemet illesztnék be. Kérhetem a véleményeteket: lehet ebben valami rizikó? (pl  okozhat problémát a régi és az új napelemek "keverése"). Milyen panelt javasoltok most megvenni?  Különböző típusok keverése jelenthet gondot? Köszönöm!

forgione1 Creative Commons License 2019.03.04 0 0 95
aladar644 Creative Commons License 2019.01.22 0 0 94

Nem nekem,hanem Sfjodorovnak kell a 88-as commentbe egy fagyás elleni temperálás.

Előzmény: NAND708 (93)
NAND708 Creative Commons License 2019.01.22 0 0 93

Amennyiben neked elég, ha nem 20-22fok van a lakótérben, hanem kevesebb, mondván a sugárzó hő neked OK, úgy tényleg olcsóbban fűt.

Pl.: kint 0 , bent 7 (gy. k. kiírva hét ) fokot tartva költségben máris a gáz szintjén vagy.  Muhaha.

Az a baj hogy erről nekem mindig qrva nagy raktárak jutnak eszembe, amiket fentről próbálnak gázos forrásról sugárzó fűtéssel temperálni, a füled kilóg a sapka alól, ott érzed, de egyébként rohadtul fázol, mert HiDEG van.

Előzmény: aladar644 (91)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.22 0 0 92

A hatásfoka pontosan ugyanúgy 100% minden elektromos fűtésnek, legyen az teszkós olajradiátor, infrapanel, vagy elektromos kazán.

Kivételt csak a hőszivattyú és a klíma (ami szintén hőszivattyú) képez semmi más.

Minden más csak parasztvakítás.

Előzmény: aladar644 (91)
aladar644 Creative Commons License 2019.01.22 0 0 91

Olcsóbban,mert jó a hatásfoka.És felső elhelyezéssel a sugárzás lefele hat,előbb az alsó részeket melegíti fel,míg a villanyradiátor sugárzó hője,rögtön felszáll.

Lehet,hogy drágább a telepítése,de szerintem érdemes körüljárni a témát.

Előzmény: nihill01 (90)
nihill01 Creative Commons License 2019.01.22 0 0 90

Ezt úgy írod, mintha azzal olcsóbb lenne kifűteni, mint egy teszkós villanyradiátorral.

Előzmény: aladar644 (89)
aladar644 Creative Commons License 2019.01.22 0 0 89

Szerintem infrapanelben gondolkodj,amit a tető alá szerelj fel,lefele sugároz.Elég jónak tűnik a szigetelés,az infra pedig nem fogyaszt sokat.

Előzmény: Sfjodorov (88)
Sfjodorov Creative Commons License 2019.01.21 0 0 88

Sziasztok!

Van egy különálló garázsom, ami könnyűszerkezetes. Az alapterülete 35 m2, a belmagassága 2,5 m. A falazat belülről kifelé osb lap, 10 cm kőzetgyapot, osb lap, 5 cm hungarocell. A padló az nincs szigetelve, a mennyezeten pedig szintén 10 cm kőzetgyapot van. 

Van egy 270-es enyhén szigetelt garázskapu és egy 100 cm-es nem szigetelt ajtó + van egy 90×90-es kétrétegű ablak. 

Ennek a fűtésére szeretnék tőletek segítséget kérni, mivel elektromos fűtésben gondolkodom, mert nagyon mást nem tudok oda tenni.

Igazából nem is nagyon akarom fűteni, csak hogy éppen ne fagyjanak meg a hidegben az ottani dolgok. 

Mit javasoltok nekem? 

a tömeg az tömeg Creative Commons License 2019.01.21 0 0 87

Sok mindent összehord ez a Gábor !

Pl. itt ezen értekezik: az elektromos radiátorokon és  konvektorokon

"Ez a kettő nem ugyan az?

Sokan azt gondolják, hogy ezek szinonim szavak, pedig nem! Lássuk, mi a különbség a két típusú fűtőtest között.

Elektromos radiátor

Be kell valljuk őszintén ez a fogalom még a szakmán belül sincsen teljesen letisztázva. Vannak, akik úgy gondolják, hogy azokat a fűtőtesteket nevezhetjük radiátoroknak, amik valamilyen forró folyadék segítségével adnak le hőt, mások szerint pedig azok tartoznak ebbe a kategóriába, melyek képesek valamelyest tárolni a hőt. Mi az utóbbival értünk egyet, így a kínálatunkban is megtalálhatóak olyan darabok, melyek alumínium vagy vas fűtőfelülettel rendelkeznek. Ezek a radiátorok teljesen egyenletesen melegszenek fel, így a hőt is ugyan ennyire egyenletesen adják le. Vannak, akik szerint az elektromos radiátorok az elektromos fűtési megoldások Rolls- Royce-ai, mivel olyan komfort érzetet képesek teremteni, mint a hagyományos fűtések vagy egy cserépkályha."

Nos az elektromos kütyükbe  azért tesznek folyadékot, hogy tűzveszély elkerüljék.

Egy  folyadéknélküli elektromos  fűtőtest meglehetősen tűzveszélyes, ha  a hőt közvetlenül a levegő helyett valmilyen folyadéknak adja át   az elektromos izzó szál /pl. a cekász /  tűz lehet.

A hőtárolás az badarság... egyszerűen a készülék tömege miatt.

Előzmény: bonsaifacska (84)
Lucus34 Creative Commons License 2019.01.21 0 0 86

Csatlakozom. Mi is az eurovill-től vásárolunk nem olyan régen 2 elektromos konvektor. Bár csak kiegészítés, de egyenlőre jól működik. :)

Előzmény: bonsaifacska (84)
forgione1 Creative Commons License 2019.01.17 0 0 85
bonsaifacska Creative Commons License 2019.01.17 0 1 84

Nálunk is ez a kombó van. A napelemeket már nem tudom kitől vettük, de fűtőtestekből vettünk most 1-2 újat és jó a tapasztalatom a kereskedővel. Ezt csak azért mesélem el, mert tudom, hogy milyen nehéz ez a döntés. Szóval, mi az eurovill profit választottuk http://www.elektromosfutotestek.hu/

Gyulus111 Creative Commons License 2019.01.11 0 0 83

Vegyél egy libalegelőt!

Előzmény: zsigusz83 (82)
zsigusz83 Creative Commons License 2019.01.11 0 0 82

Még a rendszer kiépítése folyamatban van. Most vezérlés nélkül a betétek termosztátjával szabályoztuk az előremenő hőmérsékletet. Ha mindkét betét bekapcsolva ment, 4 nap alatt fűtötte fel 16 °C-ról 28 °C-ra a házat (~95m2 padlófűtés). Most átlag -3°C van kint és egy betét megy folyamatosan a másik kb 10 percenként bekapcsol 1 percre így van 23 °C a házban, az előremenő 35 °C és 29 °C a visszatérő. Az első felfűtések és az első tél nem mérvadó, mert az építkezéssel bekerült vizet ki kell fűteni a házból, így nem néztem a fogyasztást. Majd, ha beköltözünk kíváncsi leszek én is mekkora mezőt kell vegyek :)

Előzmény: Hrabotica (81)
Hrabotica Creative Commons License 2019.01.11 0 0 81

köszönöm, ez jól  hangzik. És nálad ez a kisebbik rendszer miylen hőfokot tud tartani a házban, mekkora energiafelhasználással? Napközben monjduk mennie kell folyamatason, szakaszosan a temeperáláshoz? Nagyobb költség ez neked így a vegyeshez képest? Mennyivel?

Azon agyalok, hogy ha napaelemben gondolkodnék, akkor ezt ki lehetne váltani vele, csak vajon mekkora rendszer tudná ezt(és mondjuk még a többi elektromos igényt is) kiszolgálni.

Tudom, ehhez már rendes igényfelmérés, tervezés kéne :)

Előzmény: zsigusz83 (80)
zsigusz83 Creative Commons License 2019.01.10 0 0 80

Igen, egy 30 l-es tartályban van 2 db 3 kW-os fűtőbetét ez kb 55e Ft ezt kötöttük be a rendszerbe, mint egy másik kazánt. Tehát a szivattyú ebből a kis tartályból is tud és a pufferből is tud szívni, ha akarom. Nálunk a vegyes és a kis puffer (mert csak 500l) csak vésztartalékra van, nem szeretném használni...

Amit linkeltél 12 kW-os elektromos kazán teljesen kulturált, ha van belőle kisebb azt venném, mert nem biztos, hogy elbírja a hálózat (nálunk 3*25A lett kiépítve) és még vezérlése is van. A miénket a szobatermosztát és a padlótermosztát fogja vezérelni.

Előzmény: Hrabotica (77)
Poc2 Creative Commons License 2019.01.10 -1 0 79

Felesleges árammal azt a puffert fűteni,mivel az áram mindig ott van.A puffernak az lenne a lényege hogy akkor pótolja a hőt mikor nincs hőtermelés.

Előzmény: Hrabotica (72)
Hrabotica Creative Commons License 2019.01.10 0 0 78

az ilyesmi megoldás is megfelelő lehet? fűtőkörre szerelve mire képes egy ilyen a radiátorokkal?

https://futespiac.hu/elektromos-kazan/villanykazan/elektromos-kazan-12kw.html

Hrabotica Creative Commons License 2019.01.10 0 0 77

tehát akkor egy külön kisebb tároló van a rendszerben és ebből megy a keringetés ha nem megy a kazán?  ez egy külön fűtőkör akkor igaz?

Előzmény: zsigusz83 (75)
zsigusz83 Creative Commons License 2019.01.10 0 0 76

Persze, de itt is. Az emailom a nickem frííméles verziója. (Ne haragudj ha nem válaszolok azonnal)

Előzmény: Hrabotica (74)
zsigusz83 Creative Commons License 2019.01.10 0 0 75

Szia!

Ne a pufferbe rakd a fűtőbetétet, hanem egy 30-50 l-es kis tárolóba (nálunk így működik). Ha radiátoros és azok elég nagyok (nem cseréltétek kisebbre a szigeteléskor) akkor fel tudja majd fűteni. Nagyon saccra 6 kW is elég lehet, ha nincsenek nagy mínuszok (arra ott a többi rásegítésre).

Ezekkel elég jól meghatározhatod a ház hőigényét:

rétegrend kalkulátor és hőigény kalkulátor.

Előzmény: Hrabotica (70)
Hrabotica Creative Commons License 2019.01.10 0 0 74

Zsigusz83 , kérdezhetek tőled  a kombó ügyében? e-mail?

zsigusz83 Creative Commons License 2019.01.10 0 0 73

Menthetetlen vagy ami fejlődést érinti, úgyhogy feladom. A többire nem reagálok...

Előzmény: Gyulus111 (66)
Hrabotica Creative Commons License 2019.01.10 0 0 72

ezt nem teljesen értem, amikor a patron fűt-úgy érted?

Előzmény: Poc2 (71)
Poc2 Creative Commons License 2019.01.10 -1 0 71

Elaktromos patron esetében kiiktatnám a pufit a rendszerből amikor az fűt!

Előzmény: Hrabotica (70)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!