Helloka! Valaki tudja, hogy ez a támogatásos rendszer ami elvileg most Júliustól lesz elérhető ez ugyanaz-e amivel ijesztgetik az embereket, hogy valójában csak hitel, vagy ez most konkrétan támogatás is? Előre is köszi!
Aki ismeri a napelemes pályázatok rendszerét, és már hosszabb ideje van ilyen támogatással telepített rendszere, talán csípőből meg tudja válaszolni ezeket a kérdéseket:
1. Ha telepíttetek egy rendszert, egy a pályázatot is elintéző céggel, akkor milyen kötelező adminisztratív feladatokat veszek a nyakamba ezzel? Van valamilyen rendszeres riportolás a szolgáltató vagy a támogató felé? Milyen gyakran, és mit kell prezentálni?
2. Magánszemélyként csak lakóingatlanra lehet pályázni, vagy "nyaraló" is szóba jöhet?
3. Mi van akkor, ha az alacsony költségvetés miatt valami olcsó-cégtől, ócó-kínai inverter választok, ami 1-2 év után megpusztul, és gyakorlatilag nem tudok garanciális követeléseket érvényesíteni, mert mondjuk az olcsó cég csődbe ment?
Mit szól ehhez a helyzethez az áramszolgáltató?
De a legfőbb, hogy mit szól a támogató? Érdekli őt, hogy adott ugyan pénzt, de a projekt célja mégse valósult meg igazából? Vagy ha fizetem a részletet, akkor nincs semmi dráma?
3/b Mi van, ha nem megy csődbe a cég, de több hónapos pereskedés után ad csak csere invertert (ami remélhetőleg már nem is ugyanolyan típus lesz...) szolgáltató/támogató mit szól ehhez?
Üdv! 5 éves napelemes rendszerem szeretném bővíteni (2 tetősíkon 6-6db 250W-os Kyocera polikristályos napelemmel, SunnyBoy 5000TL inverterrel ami képes a 2 bemenetet kezelni). ELMŰ kapacitás van, inverter kell hogy bírja (5kW-os - http://files.sma.de/dl/15330/SB5000TL-21-DEN1551-V20web.pdf)
Mindkét ágba még 2-2 új napelemet illesztnék be. Kérhetem a véleményeteket: lehet ebben valami rizikó? (pl okozhat problémát a régi és az új napelemek "keverése"). Milyen panelt javasoltok most megvenni? Különböző típusok keverése jelenthet gondot? Köszönöm!
Amennyiben neked elég, ha nem 20-22fok van a lakótérben, hanem kevesebb, mondván a sugárzó hő neked OK, úgy tényleg olcsóbban fűt.
Pl.: kint 0 , bent 7 (gy. k. kiírva hét ) fokot tartva költségben máris a gáz szintjén vagy. Muhaha.
Az a baj hogy erről nekem mindig qrva nagy raktárak jutnak eszembe, amiket fentről próbálnak gázos forrásról sugárzó fűtéssel temperálni, a füled kilóg a sapka alól, ott érzed, de egyébként rohadtul fázol, mert HiDEG van.
Olcsóbban,mert jó a hatásfoka.És felső elhelyezéssel a sugárzás lefele hat,előbb az alsó részeket melegíti fel,míg a villanyradiátor sugárzó hője,rögtön felszáll.
Lehet,hogy drágább a telepítése,de szerintem érdemes körüljárni a témát.
Van egy különálló garázsom, ami könnyűszerkezetes. Az alapterülete 35 m2, a belmagassága 2,5 m. A falazat belülről kifelé osb lap, 10 cm kőzetgyapot, osb lap, 5 cm hungarocell. A padló az nincs szigetelve, a mennyezeten pedig szintén 10 cm kőzetgyapot van.
Van egy 270-es enyhén szigetelt garázskapu és egy 100 cm-es nem szigetelt ajtó + van egy 90×90-es kétrétegű ablak.
Ennek a fűtésére szeretnék tőletek segítséget kérni, mivel elektromos fűtésben gondolkodom, mert nagyon mást nem tudok oda tenni.
Igazából nem is nagyon akarom fűteni, csak hogy éppen ne fagyjanak meg a hidegben az ottani dolgok.
Pl. itt ezen értekezik: az elektromos radiátorokon és konvektorokon
"Ez a kettő nem ugyan az?
Sokan azt gondolják, hogy ezek szinonim szavak, pedig nem! Lássuk, mi a különbség a két típusú fűtőtest között.
Elektromos radiátor
Be kell valljuk őszintén ez a fogalom még a szakmán belül sincsen teljesen letisztázva. Vannak, akik úgy gondolják, hogy azokat a fűtőtesteket nevezhetjük radiátoroknak, amik valamilyen forró folyadék segítségével adnak le hőt, mások szerint pedig azok tartoznak ebbe a kategóriába, melyek képesek valamelyest tárolni a hőt. Mi az utóbbival értünk egyet, így a kínálatunkban is megtalálhatóak olyan darabok, melyek alumínium vagy vas fűtőfelülettel rendelkeznek. Ezek a radiátorok teljesen egyenletesen melegszenek fel, így a hőt is ugyan ennyire egyenletesen adják le. Vannak, akik szerint az elektromos radiátorok az elektromos fűtési megoldások Rolls- Royce-ai, mivel olyan komfort érzetet képesek teremteni, mint a hagyományos fűtések vagy egy cserépkályha."
Nos az elektromos kütyükbe azért tesznek folyadékot, hogy tűzveszély elkerüljék.
Egy folyadéknélküli elektromos fűtőtest meglehetősen tűzveszélyes, ha a hőt közvetlenül a levegő helyett valmilyen folyadéknak adja át az elektromos izzó szál /pl. a cekász / tűz lehet.
A hőtárolás az badarság... egyszerűen a készülék tömege miatt.
Nálunk is ez a kombó van. A napelemeket már nem tudom kitől vettük, de fűtőtestekből vettünk most 1-2 újat és jó a tapasztalatom a kereskedővel. Ezt csak azért mesélem el, mert tudom, hogy milyen nehéz ez a döntés. Szóval, mi az eurovill profit választottuk http://www.elektromosfutotestek.hu/
Még a rendszer kiépítése folyamatban van. Most vezérlés nélkül a betétek termosztátjával szabályoztuk az előremenő hőmérsékletet. Ha mindkét betét bekapcsolva ment, 4 nap alatt fűtötte fel 16 °C-ról 28 °C-ra a házat (~95m2 padlófűtés). Most átlag -3°C van kint és egy betét megy folyamatosan a másik kb 10 percenként bekapcsol 1 percre így van 23 °C a házban, az előremenő 35 °C és 29 °C a visszatérő. Az első felfűtések és az első tél nem mérvadó, mert az építkezéssel bekerült vizet ki kell fűteni a házból, így nem néztem a fogyasztást. Majd, ha beköltözünk kíváncsi leszek én is mekkora mezőt kell vegyek :)
köszönöm, ez jól hangzik. És nálad ez a kisebbik rendszer miylen hőfokot tud tartani a házban, mekkora energiafelhasználással? Napközben monjduk mennie kell folyamatason, szakaszosan a temeperáláshoz? Nagyobb költség ez neked így a vegyeshez képest? Mennyivel?
Azon agyalok, hogy ha napaelemben gondolkodnék, akkor ezt ki lehetne váltani vele, csak vajon mekkora rendszer tudná ezt(és mondjuk még a többi elektromos igényt is) kiszolgálni.
Tudom, ehhez már rendes igényfelmérés, tervezés kéne :)
Igen, egy 30 l-es tartályban van 2 db 3 kW-os fűtőbetét ez kb 55e Ft ezt kötöttük be a rendszerbe, mint egy másik kazánt. Tehát a szivattyú ebből a kis tartályból is tud és a pufferből is tud szívni, ha akarom. Nálunk a vegyes és a kis puffer (mert csak 500l) csak vésztartalékra van, nem szeretném használni...
Amit linkeltél 12 kW-os elektromos kazán teljesen kulturált, ha van belőle kisebb azt venném, mert nem biztos, hogy elbírja a hálózat (nálunk 3*25A lett kiépítve) és még vezérlése is van. A miénket a szobatermosztát és a padlótermosztát fogja vezérelni.
Ne a pufferbe rakd a fűtőbetétet, hanem egy 30-50 l-es kis tárolóba (nálunk így működik). Ha radiátoros és azok elég nagyok (nem cseréltétek kisebbre a szigeteléskor) akkor fel tudja majd fűteni. Nagyon saccra 6 kW is elég lehet, ha nincsenek nagy mínuszok (arra ott a többi rásegítésre).