Jó reggelt! Nemrég egy Peugeot 3008-at béreltem egy hétig, és nagyon megtetszett a vezetési élmény - most komolyan gondolkodom egy új autóban, ami akár az is lehetne.
Volt viszont egy idegesítő dolog, amit nem értettem. Naponta lejött egy szoftverfrissítés, aminek telepítése fél óra, addig nem lehet vezetni. Oké, ilyen korban élünk, rendben.
Viszont, pont azért, mert Budapesten váratlanul lezárnak utcákat, a belső navigációt használtam, hátha jobb útvonalat tud, mint én.
Hát kár volt, mert minduntalan a lezárt pesti rakpartra akart vinni, aminek a lezárása minden navigációs appban benne volt. Csak pont azért nem akartam a mobilt használni, mert van beépített navigáció.
Erről mi a vélemény/tapasztalat? Tényleg ennyire nem naprakész a navigációs rendszer, vagy csak szarul volt beállítva a frissítés?
Az ablakok és a napfénytető bezárása A reteszelő gomb nyomva tartásával lehet az ablakokat bezárni és - változattól függően - a napfénytetőt a kívánt helyzetbe állítani.
Nekem Active felszereltség van és nem tudja (vagy nincs bekapcsolva). A lábtér világítás is magasabb felszereltségtől van, ebben viszont be volt kábelezve csak belekellett rakni a kinai 5.000 Ft-os lámpákat.
Hmm érdekes. Ha kiveszem a pipát az érintőképernyő elől akkor letölti a térkép frissítést. De csak a képernyőfrissítés (térkép nélkül se) indul el. Na legalább ezt is tudom, bár az okát nem értem, mert talál újabb verziót abból is.
További kérdés (igaz fizetős), hogy a naviba bele lehet tölteni a speedcam adatbázist, ami jelzi a fix (vagy gyakori) mérőhelyes trafikat. Valaki ezt próbálta már?
Köszi az ötletet. Figyelni fogom a regenerálásokat. Csak az volt a szokatlan, hogy nem változtattam autózási szokásaimon, mégis jelentkezett most ez a jelenség.
Ezért szoktak utólag egy led-et rákötni a (jellemzően bal) visszapillantó tükörfűtés áramkörére. Amikor regenerál, bekapcsol nagy fogyasztókat, pl. a tükörfűtést is, így amikor üzemmelegen elkezd világítani a led (és a tulaj tudja, hogy nem ő kapcsolta be a szélvédőfűtést), abból lehet tudni, hogy regenerál az autó és akkor a befejezéséig (amikor kialszik a led) érdemes járni hagyni a motort, így nem lesz egy csomó nem befejezett regenerálása.
Nekem a 308-as is ezt csinálja, ha a városban használom minden nap. Ilyenkor amikor hazaindulok, az utolsó pár km-en tudok haladni, és akkor kezd el regenerálni a DPF. És ha nem figyelek oda, és hirtelen leállítom, akkor még kb 5 percig hűt a ventillátor. Ha hegyom járni, akkor 1-2 perc után leáll a ventillátor. Én azért ijedtem meg, mert a hűtővíz is eléggé visszahül, és nem jelzi, hogy mikor regenerál.
Egy diagot érdemes lenne megejteni, mert ha vészüzembe "megy" a vezérlő valamilyen hiba miatt, akkor is lehet ez a jelenség. A diagból kiderülne és akkor már érdemes vele jobban körülnézni a vezérlők lelkivilágában.
Múlt nyáron vásároltam a 2021-es évjáratú Peugeot 3008-at, kb. 10 eKm-et mentem vele meleg/kánikula időjárásban. Akkoriban nem tűnt fel, hogy a motor leállítása után tovább működne a ventillátor. (Tudom, hogy addig működik, míg kellően vissza nem hűl a hűtővíz.)
Manapság viszont kb. 20 fokC körüli hőmérséklet mellett, rövid távon (városban) használva megállítás után kb. 5 percig még tovább működik a ventillátor. Kezdjek aggódni?
Annyi történt előzőleg, hogy szervizben kicserélték a vékony/7 mm-es vezérmű láncot vastagabbra, az ezzel járó alkatrészek cseréjével együtt. Elképzelhető, hogy valami változott ennek kapcsán a hűtőkörben?
Típusra néztem a Kovacsauto oldalán, ehhez a típushoz ezen gyártók tárcsái vannak megadva (persz sok más is), különgségek elenyészőek, nagyobb eltérés csak a centírozási átmérőben ("középfurat külső átmérő") amelyre ráül a kerék, esetemben 65mm, de hozza pl. ezt az értéket 56mm-nek, 61mm-nek is, ami viszont kizárja, hogy az én autómhoz jó legyen. Viszont ahol szerepel a Nm, az a legtöbb esetben 300.
Az hogy lehet, hogy az autó (3008 mk1 1.6 BlueHDi) azonos alkatrészéhez (hátsó, csapágyas féktárcsa) különböző meghúzási nyomatékok szerepelnek a tengelyvég (kerékagy) anyájának? Van 90Nm és van ahol 300Nm. PL. a Brembo, Ferodo, Magnet Marelli 90Nm-t ad meg, az NPR, SNR, Samko meg 300-at. Ez az egyik dolog, a másik, ahol viszont nincs jelezve se a dobozán, leírásában, se a gyártó oldalán, ott honnan lehet tudni mekkora Nm kell?
Nekem off auóban töltöttuk után. Ott zacskós volt. Annyira el volt érve a zacskó hogy "elrepedezett" és szivárgott. Az új tulaj persze új zacskót kért, tehát nálam az kidobott pénz volt. A diaggal szenvedtek a nem márkaszervizben, igy utólag az akb 25 eft megtakarítás nem ért annyit, főleg, hogy az új tulaj dobhatta ki a feltöltött szivárgó zacskót.