A rákospalotai szemétégetőbe szállított pesti szemét 10-20 %-a biztos műanyag, a pet palackok nagy részét kiválogatják, a többi megy az égetőbe. Viszont magas hőfokon égetik, és utána mindenféle tisztítón meg füstgázmosón keresztül távozik a láthatatlan tiszta füst. Otthon ez milliós beruházás lenne.
Az egyébként nem világos, hogy pl Budapestről hogy kerül a Dunába a pet palack, rohadt fárasztó minden egyes palackkal kirohanni a dunapartra és beledobni. Azt pl tidom, hogy a Tiszába hogy kerül a pet palack, a Tisza és a gát közé szórják a szemetet az ukrán falvakban, és évente párszor áradáskor a Tisza megszabadítja őket a szeméttől.
Leginkabb Budapesten, meg otosre is erettsegiztem belolole, de akkor meg nem voltak hulyetelefonok, amik kepzelenek megerteni mit is akarok leirni a kilenc centis kepernyojukon.
Nyavajognak, hogy a folyokba meg a tengerekbe kerulnek a musnyagok, devki az s hulye akinpesten elzarandokol a Dunahoz hogy beledobja a najlonzacskojst ahelyett hogy a kukaba dobna. Eletem soran tobbezer zacskoz meg palackot dobtam a hulladekgyujtobe es kb ket-harom darab kerulhezett a Dunaba meg rsetleg a tengerbe smikor egy ket alkalommap beborult a kajakunk a folyoba. A helyzet petsze nem ennyire idealis, az ukran falvakban a szemetgyujto pl a Tisza partjan va a gatoj belul, igy evente ket haromszor avfolyo oldja meg a hulladek eltakaritasat.
Miert, semmivel se veszelyesebb mint a papir, a femdoboz vagy a gazolaj. Az meg rohejes hogy a vekony muanxag zacshokat uldozik, amikot kb tiz illye rakok egy otvenlitetes muanyg zakba ami tizszer annyi muanyagot tartamaz, maj a vegen bedobom egy kb s muanyag kukaba.