A gasztro-tehetségkutatóban amatőr és profi szakácsok próbálják meggyőzni a műsor három profi séfjét, Wolf Andrást, Vomberg Frigyest és Krausz Gábort.Az első fázisban, a válogató adások alatt mindenki főz, a séfekhez pedig futószalagon érkezik az étel, amiről fogalmuk sincs, hogy ki készítette. Kizárólag a kapott tányér alapján döntik el, kit juttatnak tovább a versenyben, majd újabb kihívások elé állítva a versenyzőket kiválasztják saját csapatukat.A séfek vezetésével egyre több feladatot megoldva napról napra szűkül majd a mezőny. A műsorfolyam végén az is kiderül, melyik séf tanítványa bizonyul a legjobbnak, ki lesz a Séfek séfe, és ezzel a 10 millió forintos fődíj és a franciaországi Paul Bocuse Intézet három hetes kurzusa.
Arra azért kíváncsi leszek, hogy az új évadot is ugyanúgy leviszi-e kutyába a TV2, mint a legutóbbit (most ismétlik az eggyel korábbi évadot, még az is jóval nézhetőbb volt, mint a legutolsó, pedig már ott is voltak magamutogatók, vásári bohócok és egyéb pojácák).
És ha igen Petra vajon mit fog kezdeni Narancsoslecsó, Irritáló Tamásné vagy Krauszvillanyalogató (Köpködős) utódaival?
Ez még viccnek is rossz Beja legyen a séf, akkor az ország háziasszonyai sokan lehetnének. Talán még tortát is tudnak sütni nem úgy mint ő nyers volt a tortája mégis nyert. Én már meglátok egy műsorban valamelyik Gáspárt kapcsolom is el.
Gáspár Béjja egy évadot volt zsűri a Konyhafőnökben is (Rácz Rolexszel és Fördős Zoltánnal), lehet, hogy innen jött azt ötlet. Az évadot nem láttam, így nem tudom, milyen volt benne, de egy évad után lecserélték a most kirúgott Sárközire.
Nekem Annoninak nem a mozgásszervi problémájával van bajom, hanem a stílusával, de biztos sokaknak bejön az erőltetett vicceskedés.
Egyébként én nem apróztam volna el, hoztam volna Cukiszabit és Balogh Tamásnét séfnek.....
A neten komoly kérdőívek keringenek, ahol az ilyen nagy nézettségű esti műsorokat kell "zsűrizni".
A Séfek séfe is benne van, és személyekre lebontva is megkérdezik az embereket, tehát 1-től 5-ös skálán pontozni kell a három séf és a műsorvezető hitelességét, kedveltségét, stb. Még összehasonlításokat is kérdeznek, úgy mint ha a Séfek séfével párhuzamosan menne mondjuk az Árulók vagy a Házasodna a gazda, akkor melyiket nézné szívesebben a kérdezett.
Szerintem csúnya eredmények fognak kijönni ebből, és ha a negatív kommentáradattal mindezt összetesszük, nem tudom biztosra venni, hogy a következő évadban is el merik játszani azt, amit az idei botrányosra sikerültben. Wolf András kilépése is el kell, hogy gondolkodtassa a tévés csapatot. Állítólag komoly rimánkodások is mentek, hogy maradjon, de hajthatatlan volt.
És persze van egy olyan verzió is, hogy végleg leáldozik a műsor. Azzal nyernénk talán a legtöbbet.
Olvastam, hogy Gáspár Bejja asszonyt is felkérték Wolf pótlására. Mire fel? Ő csak egy főzőgtő háziasszony, nulla képuettség nélkül. Még jó, hogy végül nem őt választották. Kérdés, hogy végül Annoni hogy teljesít majd, mert azt is olvastam, hogy mozgászervi problémája miatt csak mankóval tud közlekedni.
Úgy tűnik a legutolsó trash reality évadot, meg hogy nyilvánvalóan alkalmatlan és/vagy a többi szereplővel köcsög szereplőket kellett beválogatni a csapatokba, éppen a balhézás miatt, már Főséf Wolfi gyomra sem bírta, és beintett a TV2-nek - nagy valószínűséggel már nem akarta még jobban lejáratni magát egy újabb ilyen jellegű trash évadban való részvétellel (mert hogy az új is ilyen lesz, vagy még ennél is jobban lemennek kutyába, az tuti)....
Arra azért kíváncsi leszek, hogy az új évadban a verbális bántalmazás (ami a Főséfeket a legminimálisabban sem zavarta) mellett megengedett lesz-e a fizikai bántalmazás is, pl. valamelyik, magát baromi sokra tartó szakácska lekeverhet-e majd egy sallert is a neki nem tetsző csapattársának, de vicces lenne az is, ha a szereplők néha picsán rúghatnák Főséf Vomberget és Főséf Krauszomat (de az lenne az igazán vicces, ha a félkész kotyvalékokkal megdobálhatnák a mindíg frissen sminkelt Ördöglányt is, amikor bejön, hogy húsz perc alatt dobjanak össze egy dobostortát)....
De nem kell aggódni, mert Főséf Vomberg és Főséf Krauszom vállalja továbbra is a bohóckodást (vagy jobban kell nekik a pénz, vagy jobban kötődnek a csatornához, lsd. más műsorokban való szerepléseik), és hát jön maga a nagy Főséf Jancsi, gondolom ő meg imád szerepelni.
Aki szerencsés volt, és nem maradt le róla, ma megcsodálhatta Cukiszabit a Tényekben, a TV2 éppen azt próbálta beadni a nagyérdeműnek, hogy a minősíthetetlen stílusú verbális bántalmazó tulajdonképpen baromi jó fej (a pizzázóját nem a nyereményből gründolta, hónapokig egyedül dolgozott benne, azt a jelenetet is előveszik, amikor az addig alázott Doriánt a testvéréhez hasonlította), telefonon az azóta országos cimborájává vált Tamásnét is hallhatjuk, hogy mennek hozzá pizzázni (nem fejti ki, de gondolom Tamás tatával)….
Az egész aktualitását nem nagyon értem, de biztosan volt…..csak nem még mindig akkora az ellenszenv a csávó iránt (néhányszor ugyanis megemlíti a negatív visszhangokat, persze úgy, hogy ő azzal nem törődik), hogy kellett egy kis mosdatás?
Sajnos ez a hajó már elment. Azt a bizalmat, ami elveszett nagyon nehéz lenne visszaszerezni. Pláne így, hogy esélyt sem adok rá.
Hiába lenne bónusztrack a döntési mechanizmusról, már annak sem hinnék, hiszen ugyanazok rakják/vágják össze, akik az adást is.
A verbális zaklatók közé feliratkozott Wolf András is. Őt is kizárják?
A TV2 letette a garast. Nekik nem az eredeti nézőközönség kell, ők a Maunikasó célközönségét akarják. Én nem tartozok bele. Furcsa ez a döntés 3-4-5 sikeres évad után, de meghozták. Lelkük rajta.
Meg ha nem vinnének be a csapatokba főzni totálisan nem tudó hisztiseket és a többi versenyzőt (ideértve a saját csapattársait) verbálisan zaklatókat meg rövid úton kizárnák....
Szerintem pl. attól szerezné vissza a hitelét a műsor, ha a full döntési mechanizmust a végén a kieső rábökésével végig felraknák a weboldalra extra videónak, az epizód levetítése után.
Nem lehet mondani, hogy nem számoltam el tízig, mielőtt leírnám a véleményemet.
Szerettem ezt a műsort, őszintén meg voltam lepődve, hogy egy kertévé ilyen műsort le tudott tenni az asztalra. Megpróbálták, bejött, a nézettségi adatok alapján van igény gasztro-tehetségkutató műsorra ebben a viharvert országban.
Bevallom, mi évek óta nem nézünk tvt, csak addig míg átkapcsoljuk a valamelyik streaming-szolgáltatóra. Kivéve néhány sportműsort.
Bár teljesen véletlenül akadtunk rá valamelyik évad ismétlésére, ez a műsor megfogott valamit bennem is, elkezdtem újra főzni, kipróbálni ételeket, technológiákat, párosításokat.
A séfeket megkedveltem, tetszett, hogy a válogatón még a legbénábbakat is úgy savazták, hogy nem sértő volt, hanem építő. Kivéve persze a moslékot főző, 20 éve szakmában levő versenyzőket, de részemről ott is full respect volt, hiszen ha olyat kapok egy étteremben, én is kihívom a szakácsot a konyhából.
Wolf András, a végtelenül nyugodt, halk séf. Frigyes, az apafigura, ha kell, ordít (többnyire kell), de nem fél kimutatni a szeretetét sem. Krausz Gábor, a hisztis szakács - aki fukarul bánik a dícsérettel, annál kevésbé a lecseszéssel - egy teljesen más vezetési stílussal próbálkozik. (Mint a mellékelt ábra mutatja, nem jön be.)
Aztán a negyedik évadtól elkezdett k...rvulni, a gasztro-tehetségkutató kezdett átcsúszni gasztro-tehetségkutató-realitybe.
De a koktélcseresznyét a tejszínhabra a 6. évad tette fel. Ez már simán trash reailty volt, konyhai környezetben.
Ezzel körülbelül félmillió embert sikerült megsérteni a TV2-nek, csak nem biztos, hogy mindenki észrevette. Nagyobb szemétség volt, mint a Mátrix 2-3 együttvéve.
A válogatón teljesen összevissza értékeltek a séfek (ez az 5-ben is így volt már, de itt...), tehetséges versenyzőket nem engedtek be, végtelenül egyszerű, de elrontott ételekkel be lehetett kerülni a 30-ba.
Aztán a csapatok összerakásánál lehetett látni, hogy ugrott a régi recept, miszerint fele amatőr, fele profi minden csapatnál. A 6. évadban egyharmad profi, egyharmad amatőr, egyharmad félkegyelmű. Itt sikerült meg is pecsételni az egész évad sorsát.
Az évad fele elment a fogyatékosok bukdácsolásával, csak a krumpliorr meg a bohóccipő hiányzott róluk.
Mivel látták, hogy egyelőre semmi tétje a verenynek, közben felnőtt hozzájuk pár verbális agresszor akik szinte csak a másik versenyzők kicsinálásával foglalkoztak.
Itt szeretném megjegyezni: lehet, hogy a konyhában, a vendéglátásban ez megy, ezek a hétköznapok nagy átlagban, de én ezt egy tvműsorban nem szeretném látni. Abban a néhány éttermi konyhában, ahova belátok, nincs is így. Másrészről egy-két megjegyzésnek lehetett volna simán feljelentés a következménye a való életben.
És itt merül fel a kérdés: mit is nézünk?
1. Ekkora türhőket sikerült beválogatni, ezt a szintet helyből tudják?
2. Kis bíztatással, szemét kérdésekkel, megfelelő vágással-szerkesztéssel összeraktak egy ilyen ócska képet előttünk a versenyzőkről?
3. (Semi-)Scripted reality?
4. Full kamu az egész?
Nem jó úgy nézni egy eredetileg gasztro-tehetségkutatónak indult műsort, hogy ezen tűnődsz folyamatosan, vajon melyik a négyből.
Aztán, mikor már elkezdődött a verseny, jöttek a fura értékelések, kiesések. Nyilván nem nyalogatom a képernyőt kóstolásként, de mégis fura, hogy az értékelés szerint lehúzott, szar, ehetetlen étel továbbjut, a középszerű kiesik. Nem egyszer. Értem én, hogy az értékelést is vágják, node kedves szerkesztők, tessék akkor koherens képet mutatni nekünk is, mert így hiteltelen az egész.
Aztán eljött a döntő. ami megkoronázta az egész évadot.
Kék csapat: Tibi nem hibázott többet, mint Edina. Egy nagy hibája volt, a tokhal előkészítése (ín), de azt észre sem vette a zsűri. Dani alapvetően a saját kisebbrendűségi komplexusából fakadó elégedetlenségét vetítette ki Tibire (l. döntő előtti 3 főzése, mindegyiket ehetetlenre minősítette, kitűzőt kapott érte). Mégis minősíthetetlenül viselkedkedtek vele. Wolf András itt írta ki magát, a kicsontozáson kívül ugyanazt a verbális agressziót nyomta vele szemben, mint Szabi Doriánnal szemben. Pedig szerintem Dani a legkönnyebb kezű séf, kifinomult ízléssel. Én őt vártam győztesnek. Csakhát ideggyenge.
Piros csapat: tragédia. Mondjuk én Doriánt vártam 2. segédnek. Az lett volna az igazolása annak, amit mondtak, hogy közben az bizony csak szekálás, motiválás volt.
Fekete csapat: Le a kalappal. Fantasztikus volt. Ugyanolyan precíz, tökéletes főzést műveltek, mint amit a főséfektől irigyeltünk. És ez a menü... Vagány. Nekik meg szurkoltam.
A zsűri: egyáltalán nem vette figyelembe, hogy itt bizony időre kellett teljesíteni. Már elnézést, de 1.5 óra alatt egy töltött káposzta önmagában szenzációs, de még mellette 2 órában egy aranygaluska.
Mindegy, a döntőt meg lehet nyerni egy krumplipürével, sült hússal meg nyers bébirépával. Nem voltam ott, nem kóstoltam, elfogadom, hogy az az étel volt a legjobb.
Azt azért megkérdezem, mi lett volna, ha valamelyik csapatból két szakács jut be? Kit hívnak be segítőnek? Odettet, Tamásnét, Lólé Melindát vagy Pamelát? Így utólag megkockáztatom, ezért esett ki Dínó Szabival szemben: egy rossz vicc lett volna döntő.
Soha többet nem nézem ezt a műsort. Főzni ettől még fogok.
Rántott sütőtököt már én is. Én egyébként évek óta nem értem, hogy ez hogy nem terjedt el pl. gyorséttermekben.
Gyorsan elkészíthető, olcsó alapanyag, az édes íze miatt a gyerekeknek is bejönne, meg az egészségmániásoknak, vegáknak, stb.
Évek óta rántott sajtfalatokkal, hagymakarikákkal turnéznak ezek az éttermek, amire meg lenne kereslet, izgalmas újdonság és profit is lenne rajta, az sehol sincs.
Gabiék (ha jól emlékszem a nevére) legalább bevállalják az ilyen ételeket, a sárgarépával sincs semmi baj.
Én csináltam már "rántott sütőtököt" (a hosszúkás részét felkarizkáztam), előtte grillfűszereztem és nagyon finom volt. A sárgarépa hasonló lehet, panír nélkül, sütőben megsütve nálunk sűrű köret pl. burgonya helyett.
Borbás Marcsi már többször is meghívta, szerepelt a műsorában tavaly is.
Homályosak az emlékeim, innentől amit írok, fenntartással fogadjátok, de úgy tudom, vegetáriánus éttermet (vagy büfét?) üzemeltet, a Balaton partján.
Az egyik Borbás Marcsi adásban rántott sárgarépát készített, ami elsőre baromi furcsa és érthetetlen, de Marcsinak ízlett, ill. a főzés során lépésről lépésre elmondta, hogy az étel hogyan lesz tényleg jó és fogyasztható. Állítólag az egyik legnépszerűbb ételük volt (vagy van?) az étlapjukon.
Egyébként én egy ilyen ételt még mindig fantáziadúsabbnak tartok azoknál, amikkel néha a versenyzők előjöttek.
Külön kedvencem volt az a rész a döntőben, amikor a hét meghívott séf dícsérte a desszerten a gyümölcsöt, szó szerint: "a málna az jó!". Na most ha három málnaszemet ráteszek a desszertemre, amivel az égvilágon nem csináltam semmit a ráhelyezésen kívül, és az a "jó", akkor ezt a műsort kábé így is vegyünk komolyan, úgy gondolom.
Sőt olyan is történt, hogy valaki egy kést hagyott a földön, ami miatt kiakadta a séfek és kérdezték ki tette oda, de senki nem jelentkezett.
Ekkor közölte Főséf Krauszom, hogy jobb, ha most jelentkezik, mert úgyis visszanézik, mi történt, és kiderül a tettes és akkor a sunnyogóról még külön is meg lesz a véleményük.
De ebben az évadban nem néztek vissza semmit, különösen Főséf Vomberg nem, hogy Cukiszabi mit adott elő....
Anegyedik évadban a séfek legalább ennyire durván tolták. Folyamatos sípolás ment.
Az utolsó bekezdés azért érdekes, mert korábban volt olyan egyéni főzés ( pohár krém volt, ha jól emlékszem), és a versenyzők, a süti egyes elemeit elosztották. Emiatt újra kellett főzniük. Vagyis szóltak a szerkesztők, mi történt.
Ma reggel a Mokkában Főséf Vomberg és Cukiszabi, a verbális bántalmazásokról és a nézői felzúdulásról a győzelme és a stílusa miatt természetesen egy fél szó nem esett.
Annyit kérdeztek, hogy "Frici, Szabi végig ilyen higgadtan dolgozott, ahogy most beszél?"
Erre Főséf Vomberg azt válaszolta, hogy amikor csapatban dolgoztak, amikor ő jelen lehetett, akkor minden mederben volt tartva, amikor meg nem volt ott, azt nem tudhatta...
Ebből megtudhattuk, hogy ezek szerint amikor Cukiszabi a csapatverseny során pl. Doriánt alázta, az mederben tartott dolog volt, vagyis Főséf Vomberg szerint, ahogy Cukiszabi a csapattársaival beszélt, viselkedett, az teljesen rendben volt.
Mondom, hogy a konyhai emberek ehhez a stílushoz vannak szokva, az eddigi évadok alatt azért Főséf Vomberg is eleresztett verbális bántalmazásokat, csak nem ennyire töményen és irritálóan.
Megtudhattuk továbbá azt is, hogy ezek szerint a főséfek előtt teljesen ismeretlen volt, hogy az egyéni főzések során mi történt, arról a készítők egy árva szót nem szólhattak nekik, illetve ezek szerint szigorúan tilos volt nekik ott helyben visszanézni, hogy nem történe-e valami nem helyénvaló ......biztos.....(bár végül is, mivel a feléköpésen kívül az égvilágon minden belefért, szerintem ha visszanézték, akkor sem zavarta őket).
Én csak azt láttam: Borbás Marcsi "házi konyhájába" úgy ment, hogy fehér séfkabátjára rá volt írva: "Michelin 2023", ebből következtettem -helytelenül-, a csillagra!
Végülis mindegy abból a szempontból, hogy egy ilyen szinten lévő séf mit keresett anno a fekete csapat versenyzői között?
Viszont nekem is úgy tűnik, azért szerepelhetett a Séfek séfében, hogy közismert arc legyen legyen, gondolom reklám szempontjából sem rossz az. Akkor még nem volt trash reality a műsor és tényleg nem negatív értelemben adott ismertséget.
Egyébként még döntőbe sem jutott, ami azért a róla és étterméről később született cikkekben írtakra tekintettel kicsit furcsa.
Persze állítólag ami ott folyik és egy valódi konyhán való főzés köszönőviszonyban sincs egymással, sokakban már felmerült a kérdés, hogy vajon mit domborítana ott a három nagyokos főséf, ha versenyzőként, nem közismert szakácsként kellene főzniük....
És ez még mind semmi! Ez mind nem volt fontos! Másnap ért minket az igazi katasztrófa: "Belőle, ha megéri, nagy király vált volna még": Vomberg Frigyes kiesett a Dancingból...