A gasztro-tehetségkutatóban amatőr és profi szakácsok próbálják meggyőzni a műsor három profi séfjét, Wolf Andrást, Vomberg Frigyest és Krausz Gábort.Az első fázisban, a válogató adások alatt mindenki főz, a séfekhez pedig futószalagon érkezik az étel, amiről fogalmuk sincs, hogy ki készítette. Kizárólag a kapott tányér alapján döntik el, kit juttatnak tovább a versenyben, majd újabb kihívások elé állítva a versenyzőket kiválasztják saját csapatukat.A séfek vezetésével egyre több feladatot megoldva napról napra szűkül majd a mezőny. A műsorfolyam végén az is kiderül, melyik séf tanítványa bizonyul a legjobbnak, ki lesz a Séfek séfe, és ezzel a 10 millió forintos fődíj és a franciaországi Paul Bocuse Intézet három hetes kurzusa.
A profi szakacsoknal nem szamit milyen allapotban vannak mert mindig a max standardet kell hozni.
A ngyi foztje meg azert volt a legjobb mert a nagymamak jol foznek nagyon jol ismerik az etel elfogyasztoit. Itt meg idegeneknek kellett fozni es ugye ez nem mindegy tudok e olyat fozni ami mindenkinek izlik..??
Davidot amikor elhajitotta avagodeszkat ki kellett volna zarni azonnal, ez aviselkedes megengedhetetlen mindenhol.
Frici egy regi letunt kor szakacs iskolajaba jart amikor az altala mondottak igazak voltak. A 60 as, 70 es, 80 as es valoszinu a 90 es evekben is ez volt a jellemzo bar talan mar voltak valtozasok. Volt szerencsem osszehasonlitani ket orszag szakacs iskolajat es a magyar nem a legjobb annak ellenere hogy sok magyar szakacs kivalo szakmai sikereket tud elerni. De amit itt lattam az ezektol a szakacsoktol nulla, nem volt onallo elkepzelesuk mit lehet es tubnak fozni, nemis merik a szakzsargont vagy a technikat, az alapokrol nem is beszelve. Nincs fogalmuk a komplex etel fogalmarol, stb.
Az viszont teny hogy ezekkozott a sracok kozott Patrik volt a legjobb. Volt itt nagykepuseg, ego, meg minden.
Nekem erről az jutott eszembe - és ebben lehet hinni vagy materialista alapon vitatni -, de olvastam olyan gondolatot, hogy a felszolgált étel 'ízét" valahol tudat alatt befolyásolja, hogy milyen lelkiállapotban készítették.
Nem véletlenül esett annyira jól gyerekkorunkban a nagymama által kent zsíros kenyér, mert ő azt szeretettel készítette. A régi öregek egyébként sűrűn mondják, hogy sütni is csak úgy lehet nekiállni, hogy az ember jókedvű, különben olyan is lesz a sütemény. De a péksütik, gyorsételek sem véletlenül műanyag-ízűek, ha igaz ez a "képzelgés", akkor okkal érezzük műkajának mindet.
Ebből kiindulva - akár igaz, akár nem -, én nagyon nem szívesen ennék olyan ételből, amit olyan körülmények között készítenek, mint pl. a Séfek séfe forgatása, ahol dobálózás, ugatás, áskálódás, kiabálás és a "panírozd már azt a majomagyvelőt, te állat!"- szintű mocskolódás folyik a konyhában.
Nemrég láttam én is egy beszélgetést Fricivel, ahol elmondta, milyen feszültség van a konyhán, sokan droghoz, alkoholhoz nyúlnak, hogy oldják, stb. Biztos, a vendégek egy részét ez nem érdekli, de ha én tudom, hogy valakinek a porig alázása árán kapom meg a kajámat egy étteremben, hát nem biztos, hogy tudnék jóízűen enni. És nem is hiszem, hogy a vendég kifogástalan kiszolgálásáért alázni kell valakit. Persze tudom, ott van a másik véglet is.
"Hogy van az, hogy a legbunkóbbakat tavaly is és idén is Frigyesnek sikerült a csapatába választania?"
Erről pár éve egy bennfentesnek tűnő hozzászóló írt egy nagyon jó hozzászólást.
A lényeg, hogy a szakács szakmunkások és a konyhai alkalmazottak között a bunkó stílus és/vagy a káromkodás bevett dolog (tisztelet a kivételnek, én például az úriember kinézetű Kalláról nem tudnám ezt elképzelni, de nem dolgoztam vele együtt), Vomberg is ezen szocializálódhatott.
Egy igazi konyhában meg a konyhafőnök (ha olyan a stílusa) lényegében bármilyen verbális (remélem, csak verbális) agressziót megengedhet magának a beosztottaival szemben, a lényeg, hogy kimenjen az étel. (Palágyi konyhai stílusáról is írt valaki érdekes sztorikat.)
Erre az a magyarázat, hogy egy konyhán iszonyatos nagy a feszültség, és ezzel vezetik le, hát nem tudom, sokszor az én munkám során is nagy a feszültség, de azt hiszem, a kollégáim furcsán néznének rám, ha ezt levezetendő mocskosul káromkodnék velük....
Úgyhogy lehet, hogy Vombergnél az előző és az idei évad kopasz verbális agresszorainak a stílusa egyáltalán nem verte ki a biztosítékot, mert pont ehhez van szokva, fel sem tűnt neki.
Az előző évad után elment Cukiszabival egy reggeli műsorba, ahol azt bírta mondani, hogy amikor ő jelen volt, Cukiszabi mindig normálisan viselkedett, arról meg nem tudhatott, ami az egyéni főzéseknél történt (miközben Krauszom meg azt mondta, hogy bármikor bármit visszanézhetnek).
Egyébként a szakmailag nagyságrendileg magasabb színvonalú első két évadban Főséf Vomberg is minősíthetetlen stílusban káromkodott folyamatosan, aztán visszavett, nem tudni, hogy mikor játszotta meg magát, amikor dőlt ki a száján a káromkodás, vagy amikor finomkodott, de lenne egy tippem....
Nem terveztem több hozzászólást (végre lejárt!!), de belefutottam a szinkronfőzés ismétlésébe (korábban csak részleteiben láttam). Dávid végig le volt maradva, végig Attila segített neki. Nóri meg is jegyezte, hogy a társai segítsége nélkül nem tudott volna tálalni. Azt is mondta, szép dolog a fair play, de ez egy verseny. Amikor viszont Attilának kellett egy kis eligazítás a tisztított vaj ügyében, akkor nem a csapattársa, hanem Norbi segített. Tálalás után már mérhetetlen nagy pofával mondta, hogy jól lehetett követni Andrást!!
Valaki megjegyezte, hogy a döntőben a főétel főelemét, a húst Attilára bízta. Ez is sokat elárul róla, meg az is, hogy Attilával kóstoltatott. Emlékszem, az egyik évadban András döntőse a segítőjével akart valamit megkóstoltatni, mire András: "te kóstolj, a te versenyed, b**d meg!" Frici bá hol van ilyenkor?! Végig Sovit szekálta, olybá tűnik, Dávidnak viszont egész verseny alatt mindent elnézett. Hogy van az, hogy a legbunkóbbakat tavaly is és idén is Frigyesnek sikerült a csapatába választania? Azért a lelke legmélyén gondolom, ő is tudja, hogy versenyzőjének a győzelme nem a segítőkön csúszott el. Dávidnak ugyanis egészen másfajta segítségre lett volna szüksége, és nemcsak a döntőben!!
Emlékeim szerint ez korábbi évadokban is így volt.
Ugyanakkor az sokat elmond Főséf Krauszom és Főséf Vomberg csapatairól, hogy ezek szerint Krauszomnál a harmadik legjobb a lilahajú üvöltözős konyhásnéni volt, Vombergnél meg az a Sovi, akire Főséf Vomberg durván beszólt a döntőben, hogy alkalmatlan és Cukiszabi 2.0 is folyamatosan zaklatta verbálisan.
Vagy a másik lehetőség, hogy a többiek közül már senki nem vállalta el, hogy ott bohóckodjon...
Kb. így történt. Dávid sem a tudása, sem pedig a viselkedése alapján nem érdemelte meg még azt sem, hogy döntős legyen. Meg kellene köszönnie Sovinak, hogy a sok savazás után elvállalta ezt a (hálátlan) feladatot!!
Megy a Piró szapulása is rendesen, s ha a verseny felől nézzük, nem is érdemel mást. Viszont: 1. mindenki tudta, hogy mennyit tud (ennyit), 2. ugyan kit hívhatott volna Norbi Palkón kívül?
Tanulság: nem elég egyetlen ütőképes embert a csapatba válogatni, mert annak az egynek a játékszabályok értelmében segítségre lesz szüksége a döntőben, ha eljut addig. Ja, hogy ilyen volt az idei felhozatal? Hát bizony a kések osztogatásakor nem valakit kellene a tányér mögé képzelni, hogy ha ez szakács, akkor nem kell, ha háziasszony, akkor meg jöhet. És nem kéne csak a show kedvéért ajándékozgatni egymásnak olyanokat, aki nem oda való elsősorban azért, mert ez az ember tárgyiasítását, megalázását jelenti, ugyanakkor a szakma meggyalázását is.
Úgy vélem, ez a műsor ebben a formában (a Nórika megavasodott szófordulataival együtt) olyan, mint az a gyümölcs, ami már a fán megrohad: még ott van, de minek?! Szóval alapos reformra lesz itt szükség, ha folytatni akarják, de persze le is lehet(ne) húzni a redőnyt.
Én általában csak az egyéni főzések értékelését láttam. Petra séf annyira kecsesen, aranyosan, gusztusosan tudott kóstolni, ahogy senki más. Nagyon szerethető személyiség, de sajnos ordibálni ő is tudott.
Sokak szerint ha be kellett volna fizetnie 10.000 Ft-ot minden esetben, ha mogorva/utálkozó/mitkeresekénitt pofával nézett ki a fejéből, nem sok maradt volna a gázsijából, sőt lehet, hogy még mínuszba is került volna.
Természetesen megint nem sikerült fékétének nyernie, dehát ezért tett Főséf Krauszom is a totál alkalmatlanok beválogatásával.
Sokan kíváncsiak lennének egy olyan évadra, amikor a séfeknek nem kellene nagyszámú totál alkalmatlan/üvöltöző/másokat alázó feszültségforrást bevennie a csapatába.
A pozitív csalódás Főséf Petra, neki csak az arcáról és a testbeszédéből jött le teljesen, hogy mit gondol erről az egészről és egyes, teljesen oda nem való szereplőkről (erről számos képillusztráció található a Redditen), dehát végül is a pénzért és hogy ő is felkerült a térképre az ismert "sztárséfek" közé biztosan megérte neki.
Én ezt az évadot nem néztem, csak nagyon hézagosan, a Reddit hozzászólásokat olvasgattam.
Sokan bírálták Főséf Vomberget, hogy a korábbi évadokhoz képest látványosan xart az egészbe, sőt csapata több tagját valószínűleg utálta is, más csapat tagjára szólt rá, de az idei évad verbális bántalmazóját, a döntőbe is bekerült (és ott is minősíthetetlenül viselkedő, pl. egy bazi nagy vágódeszkával dobálozó) Cukiszabi 2.0-át nem tette helyre.
(Főséf Vomberg egyébként nyilatkozta, hogy a családja sem nézi a Séfek séfét, mert nem akarják ezt látni, dehát szerinte senki nem tudhatja, hogy a felvételkor mi miért történik....)
Azt sem értették sokan, hogy ha Főséf Vomberg Szovi (?) szakács kiesésekor szépeket mondott neki, akkor a döntőben miért hülyézte le, meg miért az a Szovi ment segítőnek Cukiszabi 2.0-hoz, akit Cukiszabi 2.0 folyamatosan minősíthetetlen módon verbálisan bántalmazott korábban?
Miért, miért? Gondolom azért őt küldték a készítők, mert ez volt a legnagyobb feszültségforrás, pont úgy mint visszaküldeni a fekete (vagy ahogy a műsorban elhangzott fékété) döntőshöz a lilahajú artikulálatlanul üvöltöző konyhásnénit (aki nehezményezte, hogy a többiek miért tekintik konyhásnéninek).
Grat Patriknak szerintem is Ő érdemelte meg a fődíjat.Norbi is kapott 1 milka+nagyköveti státuszt azért az sem rossz,ja meg Krausz mellett,alatt melózik Siófokon szóval egész jól jött ki a dologból.Dávidka meg max nyalókát kapott :)Szerintem a viselkedésével ,hogy folyamatba szívta a vérét Sovinak előtte meg Melindának kb a karma visszaütött.Most a srác ha akaratán kívül is ,de betett neki a majonézzel.Bár szerintem nem ez döntött inkább egy fokkal gyengébbek voltak a kajái meg a desszertje is talán.Úgy érzem az előételben egál volt Patrik és Norbinál.Főételbe talán Patrik bár ott nagyon nem lehetett eldönteni valaki ezt dícsérte,valaki meg azt.
A desszertnél meg szerintem Patriké egy hajszállal.Bár a meló részét mondták sokan a stíriai metéltnél ,de látványban meg ízben is nagyobb durranás volt Patriké ahogy páran említették.Dávidka meg mindennél kb. lecsúszott valahogy így alakulhattak a döntések.
Néhány szót Attila is megérdemel: kiegyensúlyozott, türelmes, segítőkész embert ismerhettünk meg benne, és még főzni is tud. A szinkronfőzésnél is sokat segített hárítóbajnok hisztikirálynak. Szóval úgy gondolom, sok ilyen emberre lenne szükség!!!
Igaz, de ő az a hárító típus, aki mindenért másokat okol. Több energiát fektetett a Sovi cseszegetésébe, mint egy séfhez illő tisztességes irányításba. Egész verseny alatt ez ment. Őszintén: ki lenne jószívvel az ő beosztottja?! Gondolom, mindenfelé lenyilatkozza majd, hogy mások miatt vesztett. Ha ezt a szempontot vesszük, Norbi rosszabb helyzetben volt Piróval (sőt a tavalyi évad Melindája is kétlábon járó téboly volt), s Patriknak is akadtak gondjai a segítőkkel, de mindketten elmondták újra, hogy mit szeretnének. Már csak az hiányzik, hogy őt is meghívják a TV2 reggeli műsorába egy "hogy érezted magad" beszélgetésre!! Bárhogy is, azt gondolom, igazságosabb döntés született, mint tavaly, s a legjobb az, hogy vége lett!!
Sokan leírták, hogy bárki nyerhet, csak Dávid nem! Én is így voltam ezzel. Sajnálom Norbit, ő is megérdemelte volna, de gratula Patriknak, főként azért, hogy éppen azoktól nem kapott elismerést, akiktől a leginkább kellett volna: a szüleitől. Norbi kiegyensúlyozott, szimpatikus, jó játékos volt, örülök, hogy Gábor munkát ajánlott neki. Dávidra pedig nem érdemes egyetlen szót sem pazarolni.
Ez a "konyhai kisegítő"-ként dolgozó Piró valóban hozzásegítette Norbit a veszteséghez!
A győztesnek gratulálok, de jóval kevesebbet kellett bizonyítani egyéni főzésekben, mint ellenfeleinek és a segítői is remekeltek. Erre figyelemmel "csont nélkül" is győzhetett volna!
Az első körből továbbjuttattak egy hímsoviniszta csávót is, aki közölte, hogy ő nem szereti a női szakácsokat, mert menstruálnak, és megjegyzést tett Petrára is.
Természetesen azt vártam, hogy ezek után csak Petra csapatába kerülhet, de aztán a második körben már nem jelent meg, méghozzá úgy, hogy ennek pontos okáról teljes kuss volt.
Nem tudom, a TV2 gondolta úgy, hogy egy flexhangú Hercegnő, egy lilahajú üvöltözős konyhásnéni vagy egy nemtúléleskés temus Mestertamás belefér, de ez a hímsoviniszta már nem? (Csak későn kapcsoltak, és nem mondták rá a séfek fülére, hogy ennek ne adjanak kést.)
Vagy a csávó gondolta azt, hogy neki egy nő nem fog parancsolgatni?
A héten megnéztem az adásokat az egyéni főzésektől kezdve és megállapítottam: annyira kiszámítható ez az egész cirkusz:
- a zöld "kákabélű" pihenhetne, de egyéni főzésre jelentkezik, hogy megmutassa a fekete és piros ellenfeleinek: számolni kell a személyével. Láss csodát, persze, hogy ő nyeri a kitűzőt, hogy neki is három lehesen, mint a másik kettőnek.
- a többiek már csak statisztálnak a döntőhöz, amit a zöld "kákabélű", a fekete "márvanállása" és a piros "totálkopasz" fogja vívni (bocs, a neveket nem tudtam megjegyezni, keverném őket).
Jól látom, hogy a csatkai (vagy mittudomén milyen) szűzmáriás Tamásné is ott lesz a mai adásban?! Hát sokat elárul az igényességről és a színvonalról, ha úgy gondolják, hogy vele kell feldobni a műsort!!
Frici bá nagyon szimpatikus több okból is, de úgy látszik, jó érzéke van ahhoz, hogy a bennmaradók közül kiválassza a legbrutálisabb fickókat. Emlékszünk a tavalyira, ő ráadásul megnyerte (vagy megnyerették vele?!) a versenyt. Idén két trabális és durva fickót is beválasztott a csapatába, az egyik szerencsére feladta a versenyt. Ha most ez a nagydarab hisztikirály nyeri meg, nos annak akkor üzenet értéke lesz. Kérdés, hogy mit üzen?! Kérdés az is, hogy annak a bizonyos szűrőnek miért nem kisebbek lyukai, hogy ne csorogjon át rajta bárki.
Ez az egesz egy nagy gagyi vicc kedves TV2 azok akik bekerultek az adasba es meg versenyben vannak egyaltalan nemtudnak semmit a fozesrol. A versenyben levo szakacsok meg egyenesen szakmai analfabeta. Nem ertem miert nem csinal a TV2 ket kulonbozo musort egyet a profiknak ( szakacsoknak) egyet meg az amatoroknek ez igy lenne korrekt a nezokkel szemben. Szegyen hogy nem egyszer az amator jobb etelt keszit mint a kepzett szakacs 10 - 20 ev tapasztalattal. De ugyis kepzett szakacsok vivjak a dontot.
A szőlő utcában büntetés-végrehajtási intézet volt, gyilkosokkal, erőszakos nemi közösülőkkel, és hasonló állatfajtákkal. Aki azokat sajnálja, az áldozatok mellett miért nem áll ki?