Keresés

Részletes keresés

Kard Creative Commons License 9 órája 0 0 99610

Igen, de ettől még igaz, az osztaléktól és mindenféle kamatoktól eltekintve az egész tőzsde egy zéró összegű játék (feltéve ha elfogadod a zéró összegű játék definícióját amit a játékelmélet állít felÉ https://alternativgazdasag.fandom.com/wiki/J%C3%A1t%C3%A9kelm%C3%A9let). A zéró összeg az nem két szereplőre vonatkozik hanem mindenkire beleértve a tőzsde kibocsátást is, mert akkor is valaki pénzt kap a részvényéért még ha annak IPO is a neve. Ugyanolyan eladás. Amikor bevonják a részvényeket az is egy eladás/vétel csak a másik irányba. Egyáltalán nem sérül az elv.

 

Persze a másik oldalról kivenni egy komoly tényezőt, ami az osztalék képletből nem túl bölcs dolog így nyilván csak egyes piacokat lehet igazán zéró összegűnek nevezni, jellemzően a származtatott piacokat. Ettől függetlenül az az állítás, hogy az osztalék kivételével zéró összegű a játszma nagyon is megállja a helyét.

Előzmény: Mr_Tc (99601)
Mr_Tc Creative Commons License 13 órája 0 0 99609

Téged azért nehéz überelni!

Előzmény: Mr Reacher (99608)
Mr Reacher Creative Commons License 13 órája 0 0 99608

Te tényleg egy retardált fasz vagy. 

Előzmény: Mr_Tc (99606)
Mr_Tc Creative Commons License 13 órája 0 0 99607

Na ilyen egy grafikon a te "tolladból" ... szánalmas vagy.

Előzmény: Mr Reacher (99605)
Mr_Tc Creative Commons License 14 órája 0 0 99606

"1998-ban keltezett szakvizsgád van"
Még ezt sem tudtad értelmezni, hogy mit írtam pár napja ... akkor mit várok egy összetett mondat esetén?!
Amikor beszúrtad a fórumba a netről vett definíciót, hogy mi a technikai elemzés, akkor már tudtam, hogy ehhez nincs semmi közöd sem, amiben a válaszaid is megerősítettek, és amikor leírtad, hogy hosszútávú befektető vagy (Bullshit tőled: "Az én barátom a trend."), akkor tudtam már, hogy a gyakorlathoz sincs semmi közöd az 1995-ös a tőzsdei szakvizsga ellenére sem, mert ez tipikus kezdők megnyilvánulása, illetve a te esetedben újra kezdő.

 

"Napokig nem írtatok ide, hátha nem veszi észre senki."
Te tényleg retardált vagy!!! Kérd számon az asszonyt, a gyerekeidet, meg a nénikéd!!!

 

Nem a fórumon éljük az életünket!
Nem számon kérünk, hanem köszönjük, ha valaki megoszt egy saját koncepciót!
Nem számon kérünk, mert már leírtam, hogy senki feje fölött sincs glória ... kivéve téged!
Nem azért bukik egy koncepció, mert a tankönyvben másképpen van leírva, hanem mert a piac másképpen mozdult!!!

 

"Érveket tudnál felhozni?"
Számos érvet hoztam fel válaszaimban, amire "elfelejtettél" reagálni (lapítottál, mint sz@r a gazban), vagy szimplán szajkóztad a hülyeségeidet.
Évekig kurva jól megvoltunk nélküled, és most sem sírnánk utánad, ha eltűnnél könyvet olvasni!

Előzmény: Mr Reacher (99604)
Mr Reacher Creative Commons License 14 órája 0 0 99605

Miután az spx törte a középtávú csökkenő trendet, 2,2*-es longban vagyok. A középtávú csökkenő trend törését bemutattam. Te nyugodtan shortolgass. Keress még egy pár grafikont, amire a hülyeséged rá tudod húzni.

Előzmény: Mr_Tc (99602)
Mr Reacher Creative Commons License 14 órája 0 0 99604

Ha neked _tényleg_ 1998-ban keltezett szakvizsgád van, akkor többet várok el annál, hogy csak azt szajkózd, hogy hülye vagy.

 

Hathor olyan csártra képzelt egy alakzatot, ami a tankkönyvvel volt ellentétes. Nem is jött be, remélhetőleg kistoppolódott.

Te szintén olyan csártra képzeltél egy alakzatot, ami a tankkönyvvel volt ellentétes. Nem is jött be, remélhetőleg kistoppolódott.

 

Napokig nem írtatok ide, hátha nem veszi észre senki.

 

Majd te ismét olyan csártra képzeltél egy alakzatot, ami a tankkönyvvel volt ellentétes. Nem is jött be, remélhetőleg kistoppolódott.

 

Ha neked _tényleg_ 1998-ban keltezett szakvizsgád van, akkor többet várok el annál, hogy csak azt szajkózd, hogy hülye vagy. Érveket tudnál felhozni?

Előzmény: Mr_Tc (99603)
Mr_Tc Creative Commons License 14 órája 0 0 99603

Erre azért válaszolhatnál már, ha már a bejegyzés elejére reagáltál:

"Árkot nevetek köréd."
Milyen faluból származol? Lassan értelmező kéziszótár kell hozzád!
Ezeket még légyszi fordítsd le nekem (korábban is kértem már):
- "Te horgadtál fel."
- "Boldoztam, mert látom, szereted."

Előzmény: Mr Reacher (99600)
Mr_Tc Creative Commons License 14 órája 0 0 99602

"Mégis, milyen nyakvonalat tört az OTP?"
Olvasd el az eredeti hozzászólást, hogy mit írtam, és értelmezd.
Várom már a friss saját elemzésed, hogy én is kiértékelhessem!

Ne a netről szedjél le más elemzést, hanem a saját kútfőből szerkessz!

Amíg ezt nem prezentálod, addig ugord a hozzászólásaimat.

Előzmény: Mr Reacher (99600)
Mr_Tc Creative Commons License 14 órája 0 0 99601

Az elszámolás alapján zéró összegű "játék" a határidős termékeknél lehet, mert a kifutás miatt termék megszűnik, így azért zéró összegű, mert amit valaki megnyert, azt a másik elveszítette. A DayTrade ügylet lehetne még hasonló (miután napon belül nyílnak illetve zárulnak a poziciók), de ott nem feltétlenül két daytrader köt ügyletet egymással, hanem lehet, hogy napon túli ügylet párosul napon belülivel. Minden egyéb esetben mindig máshol keletkezik a nyereség/veszteség (nem ugyan az a szereplő, nem ugyan azon az árfolyamon köt ügyletet), ebből kifolyólag nem zéró összegű az ügylet (még ha közben a darabszám nem is változik), amit még "színesít", ha új részvény kibocsátás történik, vagy a kereskedett részvények egy részét bevonják a piacról. A zéró összeg helyett a zéró darab (a kibocsátott darabszám elvileg állandó, a nyereség veszteség sosem) inkább helytálló, ha az előbbi sortól eltekintünk. Ha az összes piacon kizárólag két szereplő lenne (egy eladó és egy vevő), akkor igaz lenne a "zéró összegű játék".

 

A gyakorlatban: nem ugyan ott keletkezik a nyereség, vagy a veszteség, aminek a mértéke sem egyforma, ezért nem valaki megnyeri amit más elbukott, mert bármikor előfordulhat, hogy az eladó nyereséget realizált, majd a magasabb bekerülési ár ellenére az új vevő is nyereséget fog realizálni, vagy eső piacon valaki veszteséggel adott el valamit, de ez még nem zárja ki, hogy az új vevő is realizálhat veszteséget.

Előzmény: Kard (99599)
Mr Reacher Creative Commons License 15 órája 0 0 99600

"Milyen nyakvonalat tört az OTP?"


Már bebizonyítottad, hogy elméletben is gyenge vagy, ebből kiindulva ne erőltesd a gyakorlatot.

 

Mégis, milyen nyakvonalat tört az OTP?

Előzmény: Mr_Tc (99589)
Kard Creative Commons License 15 órája 0 0 99599

"Mindent tankönyvből másolsz, vagy néha van saját véleményed is? Gyerekeket/unokákat is könyvből nevelted, vagy néha volt saját elképzelésed is? Kizárólag a határidő, ami "zéró összegű játék", a tőzsde nagyon nem ... ezen gondolkodj el, hogy miért (megint a gyakorlat hiánya ütötte fel a fejét). Nehogy azt írd le, hogy valaki megnyeri a másik meg elbukja, mert ennél azért szofisztikáltabb ennek a megoldása." - mondjuk erre én is kíváncsi lennék mire is gondoltál itt.

 

Mert alapvetően az osztalékon (vagy bármin amit az eszközök fizetnek pl. kamat) kívül nem nagyon van más. Az más kérdés, hogy az osztalék elég jelentős tétel gyakorlatilag minden évben sok %.

Előzmény: Mr_Tc (99598)
Mr_Tc Creative Commons License 21 órája 0 0 99598

"mekkora esélyed van a nyerő 17%-ba kerülnöd?"
Neked az elméleti tudással nulla (minden személyeskedés nélkül mondom), de az én (és itt jó pár ember) gyakorlati tapasztalatom mellett azért adnék magamnak  / magunknak némi esélyt. ;)

 

"Az értéktőzsde, ha az osztalékot figyelmen kívül hagyjuk, egy zéró összegű játék."
Mindent tankönyvből másolsz, vagy néha van saját véleményed is? Gyerekeket/unokákat is könyvből nevelted, vagy néha volt saját elképzelésed is? Kizárólag a határidő, ami "zéró összegű játék", a tőzsde nagyon nem ... ezen gondolkodj el, hogy miért (megint a gyakorlat hiánya ütötte fel a fejét). Nehogy azt írd le, hogy valaki megnyeri a másik meg elbukja, mert ennél azért szofisztikáltabb ennek a megoldása.

 

"Mint egy kaszinóban."
Nem egészen ... ezen még fuss egy kört, hogy miért!? Kicsit azért segítek ... a "szereplőknek" sem a gyakorlata, sem a tapasztalata, sem a tudása nem azonos (stb. ..). Csak zárójelbe jegyzem meg, hogy a guruk sem tévedhetetlenek (ahogy mi sem), és az alapkezelők fején sincs glória (ahogy nekünk sem). A lényeg, hogy győzzön/nyerjen/profitáljon a jobbik!

Előzmény: Mr Reacher (99597)
Mr Reacher Creative Commons License 21 órája -1 1 99597

Az XTB-nél a náluk lévő lakossági ügyfelek 83%-a veszteséges. Próbálkozhatsz mindenféle hókuszpókusszal, mekkora esélyed van a nyerő 17%-ba kerülnöd?

 

Az értéktőzsde, ha az osztalékot figyelmen kívül hagyjuk, egy zéró összegű játék. Bedobunk egy nagy kalap pénzt a közösbe, és azt valamilyen szisztéma alapján újraosztjuk. Mint egy kaszinóban. Két bibi van. Ott vannak a brókerek, akik minden tranzakció végrehajtása során nyernek. Ott van még az állam, akik a nyerők jövedelmét fosztogatják. A játékosok összességében bukóban vannak.

 

Mivel van osztalék, ott a reálgazdaság, annak gazdasági növekedése (a mai világ teljesen másképp néz ki, mint amikor lejöttünk a fáról), ez adja a tőzsde értelmét. Egy részvény értéke a végtelen idő alatt kifizetett osztalékok jelenértéke (örökjáradék). Ezt az értéket megkapod egy szimpla buy and hold stratégia esetén is. 

Előzmény: Mr_Tc (99591)
tru64 Creative Commons License 24 órája 0 0 99596

Több, mint negyed év eltelt, hati évesítve 19,5%-os kamatot tart.

DrDax Creative Commons License 1 napja -1 0 99595

Buffet nem csupán az árfolyamon nyer. A cég vezetésében részt vesz, ha kell és a nyereségből is jut neki.

Előzmény: SZI2000 (99590)
Kard Creative Commons License 1 napja -1 0 99594

Két dolog.

1. Pusztán játékelméletileg beletartozni abba a néhány darab nagyon nehéz. Gondold csak végig, hogy az aki ügyes, megveri a piaci átlagot, egy idő után magához fogja vonzani a tőkét. Ebből kifolyólag, egyre több és több vesztesnek kell szemben állnia.

2. A másik, hogy ezek a jellemzően nagy intézményeknek iszonyatos számítási és emberi kapacitás áll a hátuk mögött. A rengeteg backtestől kezdve a különböző stratégiák kitalálásáig.

 

Főleg az első alapján nagyon kicsi az a szám aki ténylegesen piaci átlag felett van és nagyon nagy akik meg alatta.

Előzmény: SZI2000 (99583)
Mr_Tc Creative Commons License 1 napja 0 0 99593

Igen, azt jelöltem a nyíllal.

Előzmény: tru64 (99592)
tru64 Creative Commons License 1 napja 0 0 99592

Várja a rés 9500-nál.

Előzmény: Mr_Tc (99586)
Mr_Tc Creative Commons License 1 napja 0 0 99591

Szerintem már túl sok energiát fektetünk egy olyan emberbe, aki saját bevallása szerint is trollkodni jött ide:
"ezért rugdosom szét a világotokat"

Előzmény: SZI2000 (99590)
SZI2000 Creative Commons License 1 napja 0 2 99590

De hogy ne csak a levegőbe beszéljünk.

SP500 elmúlt 30 éves átlag hozama: 9.749%

pl. Druckenmiller elmúlt 30 éves átlag hozama: 30%

Soros 30%, Simons Renaissance Technologies 66%

Buffet 9.21%

Előzmény: SZI2000 (99588)
Mr_Tc Creative Commons License 1 napja 0 0 99589

"Milyen nyakvonalat tört az OTP?"
Már bebizonyítottad, hogy elméletben is gyenge vagy, ebből kiindulva ne erőltesd a gyakorlatot.

Ha már kiolvastál minden könyvet, akkor talán majd próbálkozhatsz egy kis valósággal is ...

 

"Árkot nevetek köréd."
Milyen faluból származol? Lassan értelmező kéziszótár kell hozzád!
Ezeket még légyszi fordítsd le nekem (korábban is kértem már):
- "Te horgadtál fel."
- "Boldoztam, mert látom, szereted."

Előzmény: Mr Reacher (99587)
SZI2000 Creative Commons License 1 napja 0 3 99588

A közgazdaságtan és a tőzsde sem egzakt matematikai tudomány. Nincs rá tökéletes matematikai modell. Ráadásul folyton változik, dinamikus.

Tehát Soros, Ken Griffin, Buffet, Simons sem verte meg a piaci átlagot?

Előzmény: Mr Reacher (99584)
Mr Reacher Creative Commons License 1 napja -1 1 99587

Milyen nyakvonalat tört az OTP? Felefelé trendben fordított fülest? Árkot nevetek köréd.

 

csökkenő árfolyam támaszba ütközik először, másodszor, kialakul a nyakvonal, majd újabb, de immár kevésbé mély konszolidáció után, sikeres letörést követően folytatódik a csökkenő trend.

...

Ha a befektetési döntést utólag 3/4 év után értékeled, 75%-os a jósága (hihihi 3/4 esély!) annak, ha szimplán a long oldalra álltál.

Előzmény: Mr_Tc (99586)
Mr_Tc Creative Commons License 1 napja 0 2 99586

Letörték az OTP nyakvonalát, de még nem szignifikáns. OTP 10 perces:

Az OTP órásra egy éket is rá lehet húzni, aminek pontra csinálták meg az alsó szárát. OTP órás:

Előzmény: HathorChart (99524)
Mr_Tc Creative Commons License 1 napja 0 0 99585

Köszönjük Emese, hiánypótló hozzászólás volt! Van még hasonló a tarsolyodban?

Előzmény: Mr Reacher (99582)
Mr Reacher Creative Commons License 1 napja -2 0 99584

Ha olvastad volna azt a könyvet, akkor tudhatnád, hogy 

 

n e m

 

sikerülhet.

 

Egy sztáralapkezelő sem okosabb, mint a piaci átlag. Ne is bízzuk a pénzünket másra. Malkiel óta lettek "divatosak" az ETF-ek. Olcsó, transzparens.

Előzmény: SZI2000 (99583)
SZI2000 Creative Commons License 1 napja 0 0 99583

Ez így nem igaz. Az átlag befektető nem tudja megverni a piaci átlaghozamot.

De mindig vannak páran, akiknek sikerül, akár tartósan is.

Na most mindenki ehhez a pár%-hoz akar tartozni, ezért próbálkozik.

Lottóban is az emberek 99% soha nem nyer semmit, vagy csak minimálisat, mégis milliók játsszák mert mindenki a főnyereményre hajt. Még úgy is, hogy tisztában vannak vele, hogy minimális az esélyük elnyerni.

Előzmény: Mr Reacher (99582)
Mr Reacher Creative Commons License 1 napja -3 1 99582

Ha olvastad volna ezt a könyvet, akkor tudhatnád, hogy 

 

n e m   t u d o d   m e g v e r n i   a   p i a c i   á t l a g o t.

 

Lehet, hogy egyszer. Kétszer. Akár egymás után. De

 

t a r t ó s a n   n e m.

 

Jöhetsz bármilyen stratégiával, úgysem sikerül.

 

V e g y é l   i n d e x   E T F - e t.

 

Vedd meg, és ülj rá. 3/4 éves időtáv alapján 3/4 esélyed van a jó oldalra állni. Semmilyen hókuszpókusz alapján nem tudsz 75%-os jóságot elérni. Ráadásul alacsony költséggel.

Előzmény: Mr_Tc (99578)
Mr_Tc Creative Commons License 1 napja 0 1 99581

MNB márciusi inflációs jelentésében volt, hogy a forint elleni pozíciók 450mrd forinttal csökkentek október közepe óta.

Usd/Huf napos nálam (200 napos most is a zöld görbe):

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!