(Jó, biztos volt közben nyugdíjemelés is, nem tudom mennyi, nem figyelem, de mivel az inflációt jelentősen gondolom nem haladta meg soha nem szokása a kormányoknak az ilyesmi... , talán kihagyhatjuk a képletből.)
Na okés, ez sem igaz így. A magyarországi nyugdíjeleméseket az osztrák inflációval kell összevetni az évek során. De annyira sokat csak nem folyásol be ez sem.
De akkor még mindig rosszabbul élsz (legalábbis ebből a bevételi forrásból), mint egy éve meg két éve meg három éve meg még régebben. :)
Szóval az 5 évvel ezelőtt kb. 750 eurót érő nyugdíjad nagyjából folyamatosan csökkenve elérte az 500 eurót őszre, majd most szerencsére újra 600 eurót ér.
Valahogy így pontos a mondat, nem? Az, hogy csak az éppen emelkedő fázist vesszük figyelembe, nem éppen csinos fogalmazás- és gondolkodásmód. Mindig, minden instrumentumon lehet találni emelkedő és csökkenő időszakokat, nem nagy kunszt olyankor bármit okoskodni. Ha valaminek van értelme, mondjuk gazdaságpolitikai szempontból, az csakis a nagy kép, a több éves.
(Jó, biztos volt közben nyugdíjemelés is, nem tudom mennyi, nem figyelem, de mivel az inflációt jelentősen gondolom nem haladta meg soha nem szokása a kormányoknak az ilyesmi... , talán kihagyhatjuk a képletből.)
... illetve új rést hozott létre (sziget a 200 naposon) a tegnapi nap alja (108,88), és a mai maximum (108,78) között. Tavaly augusztus közepén már volt egy hasonló fordulója a 200 naposnál.
Ha a portfóliókezelők véleménye egységesen negatív, akkor ki vásárol? A nyugdíjalapok? A részvénypiaci alapok, amibe a lakosság tolja megtakarításait? Vagy mi van?
És ma ráadásul nőnek a kötvényhozamok, erősödik a dollár és ezek ellenére tudnak emelkedni a részvények...
Mi van, ha visszatér a régi rezsim? Tehát a kötvény eladásból származó pénzt rögtön a részvénypiacra teszik be: kötvények le, hozamok fel és részvények is fel
én mint nagy longos azt mondom nem teljesen igazi az emelkedés cég jelentésre megy plusz short tuti sok van már ... veszik vissza de valahogy nem igazi, na meg a bét de az más ott alig van erő felfelé ...remélem azért megy még fel .....ekkora kamatokra tuti lesz esés ....
Túlgondolod. Én is azt írtam, hogy ha kell!!!! longolok is, leszarom merre megy, csak menjen. DE nekem most még még mindig inkább short a piac, mint long, ami azt jelenti, inkább a short lehetőségeket nézem, (mint a longot.) mert azzal is lehet keresni. Ellentétben a minden héten ATH bikapiaccal, ahol inkább a longgal lehetett jobban keresni... Most még úgy érzem a short-okkal fogok kevésbé befürödni, ha valami galiba van, mint egy akár beragadt longgal. Azért arra számíts, ha fordul lefelé, akkor nagy eséllyel nagyon aljasul fog, szándékosan arra játszva, hogy rohadt sokan benn ragadjanak... nem biztos, hogy kellemes lesz a stop. Még erősen dereng előttem pl. a 2020 februári vagy a 2018-s esés (most nem tudom melyik volt már) kezdődött úgy, hogy a pénteken felrántott piac, már hétfő hajnalban úgy kezdte OTC-n hogy vagy SP 40-50 pont-tal lejjebb nyitás, majd onnan még leverve a futikat OTC-n nyitásig, amennyire csak lehet, kb. egy szakadék volt a pénteki záróhoz képest. Szóval akár valami ilyesmi sunyiságot is kinézek ebből. (Ha fordul!!, aztán majd elválik, még az is lehet innen long egész 7000 fölé, majd meglátjuk.)
Na erre írtam, hogy a futures önmagában már nem jó indikátor...
A másik meg, hogy igazából mindegy, hogy ezt az emelkedést minek hívod (bull vagy bear market rally), mert időtávtól is sok függ, és a végén meg a lényeg hogy nyerjél rajta.
Mindegy, hogy ez "kontra" long, vagy sima long. Én ezt most felfele látom, nem érdekel hogy 1 hónap múlva mi lesz, amikor kell majd fordítok.