itt a lehetőség,ha valaki chatelni szeretne a rádiós adok veszek eladói és vásárlói magára haragítása nélkül.
itt mód van anyázásra,felmerült technikai problémák,találkozók,emlékek megbeszélésére,nosztalgiázásra,stb....
ne szemeteljük tele az ADOK-VESZEK oldalt.Én is fogom ezt használni,ha úgy adódik.Vy 73 minden kedves amatőr társamnak!!!
Gyári rádió - gyári akku párosítás, nyilvánvalóan működik! A töltő is hozzávaló, alapvetően a "discharge" indul, teljes lemerítés után kezd csak tölteni.
Zárt akku, ennél a lúgcsere nem játszik. A házi "erőmű" akkujában kétévente kell! (Az NiFe)
Komoly igénybevételre azért annak is megvan a korlátja. Nem véletlenül van előírva időnként totális lemerítés, lúgcsere. Utána formázás. Viszont sokszor vissza lehet hozni az életbe a lepunnyadt darabokat. Vannak célberendezések időszakos karbantartásra, mérésre ahol durva impulzusokkal tartják jó kondiban őket. (ún. reflex charging.) Sajnos a NiCd is hajlamos az ún. memória effektusra. Ha kisütés nélkül újra és újra töltik, akkor elvesztik a kapacitásuk jelentős részét. Ilyenkor 2-3 totális le-fel akciót kell csinálni.
Bő 40% a töltési veszteség és számottevő az önkisülés is. Viszont szibériai hidegben sem halnak meg.
Ami mókásabb, hogy a 20+ éves NiCd akku mindenféle trükkös noszogatás nélkül, pusztán a töltőbe téve egyből föléledt, ciklikusan járatom. Ami Li-ion, mind dög.
(Netes nyomozás eredménye: a teljes pakk UK-ból van!)
Laposvas+collos gázcső+KPE cső. Nem tudnak belekapaszkodni és átmászni, a belső csövön elforog a KPE. Plusz csirkeháló, mert a normál drótkerítésen átpréseli magát.
Védett státusztól függetlenül a kiskert-tulajdonosok rendesen irtják az egész környéken, csak nem verik nagydobra. Ásóval lesben álló módszertől a légpuskán át a szódagép-palackig meg a foszfinig mindennel, amihez hozzáférnek. Pláne az újmódi minden fát kivágunk+golfpálya-minőségű gyepet csinálunk újgazdagok. Legalább nekem már nincs dolgom velük 🙂. (A hülyébbek meg mindent letérköveztek.)
Én nem védem, de nem is üldözöm, 2022-ben beköltözött egy a kertembe, először kis lyukat fúrt aztán egy félméteres halmot túrt a gyepen, mert valahová muszáj kilapátolni az alagút földjét. Ha néha ás, akkor egy lapáttal elegyengetem a földet. Gondolom családos lehet feleséggel és gyerekekkel akárcsak én - elférünk egymás mellett mert egyezséget kötöttünk: "ők nem árulnak lángost, én nem adok kölcsön pénzt". Tavaly megvolt magának a föld alatt, idén nyáron három helyen is túrt, gondolom lakásfelújítás vagy bővítés lehetett náluk.
Macskabiztos kerítés az nincsen. 7 út, indiaiak fegyverkereskédők. A CIA műholdat állíthatott rájuk. NBH beszervezte a kertészt. A takarítónő főhadnagy volt. Lépésbiztos kerítést madár biztos radar. Egy légy semtudott berepülni. Aztán, elköltöztek az országból mert a baszgó mascskák riadorzágtatták az őrséget.
Itt pedig bentiek, macskabiztos kerítés. Kertbe csak akkor mehetnek ki ha itthon vagyunk. Énekesmadarakat nem piszkálják, egyedül a seregélyt vadásszák le a paradicsom-tövek között, meg a betévedő rágcsálókat. Mindkettő hasznos tevékenység.
Szomszédban volt egy nagy kandúr, aki meg a vakondot kiszedte a földből. Jó munkát végzett, mert azóta se költöztek vissza, nem csinálnak holdbéli tájat a kertből.
Nálunk a szomszéd ide szoktatott egy fiatal kóbor kandúrt.
Azóta eltűntek a kis énekes madarak. Amikből 2 éve még rengeteg volt. Naponta töltöttük fel az etetőket. Pár rigó próbálkozik, de a minap is egy fiókát kellett a macskától elvenni. Szerencsére időben. Már a kitett dió és szotyi sem fogy.
Nálam meg azt kapják,.amit a természet kitalált nekik, nem a túlárazott élelmiszeripar hulladékot különböző agyonreklámozott színes csomagolásban. 17-19 évig éltek/élnek, szóval működik a dolog.
Amíg volt macska a háznál bevált az a módszer hogy nem a macska rendelte az ételt, hanem én. Aztán ha nem tetszett neki, jogában állt elmenni a boltba és venni amit csak akar. Ugyanez működik a gyerekeinkkel és a ránkbízott unokákkal is.
Igen, ezt el tudtam olvasni, csak a jelentését nem. Ehhez kellett a szaki, aki 30+ évig kisgépes szerelő volt.
Egy ezrest megér, remélem marad a következő börzére. Jó lesz a játszó műszerfalamba a vario, műhorizont, rádióiránytű, Pitot-csöves sebességmérő mellé beépíteni 🙂. Autóban jó móka.