Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.28 0 1 8

Javitok: Szerintem ez azt mutatja, hogy a szaducceus - karaita korbol valo irnokok igen igyekeztek azon, hogy az angyalokrol szolo szavakat kitoroljek vagy legalabb is osszezavarjak, mivel szerintuk az angyalok, mind Istentol kulon allo lenyek nem is leteznek. Szerintuk csak Isten van es az angyalok csupan Isten megjelenesei.

 

Pl ott ahol Isten angyala volt, kihagytak az angyal szot amikor lemasoltak a regi keziratot.

4Móz 23,4 És elébe méne Isten angyala Bálámnak, és monda néki Bálám: A hét oltárt elrendeztem, és áldoztam mindenik oltáron egy-egy tulkot és egy-egy kost.

4Móz 23,4 És elébe méne Isten Bálámnak, és monda néki Bálám: A hét oltárt elrendeztem, és áldoztam mindenik oltáron egy-egy tulkot és egy-egy kost.

 

Miert tettek?

Itt van a valasz:

Csel 23,8 Mert a sadduczeusok azt mondják, hogy nincs feltámadás, sem angyal, sem lélek; a farizeusok pedig mind a kettőt vallják.

Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.28 0 0 7

Jo tipp. Mar reg kutattam es bizonyos kulonbsegekre akadtam.

Pl. egy helyen Isten helyett a szamaritanusban "Isten angyala" van, amikor Balam az Isten angyalaval beszel... Szerintem ez azt mutatja, hogy a szaducceus - karaita korbol valo irnokok igen igyekeztek azon, hogy az angyalokrol szolo reszeket kitoroljek vagy legalabb is osszezavarjak, mivel szerintuk az angyalok, mind Istentol kulon allo lenyek nem is leteznek. Szerintuk csak Isten van es az angyalok csupan Isten megjelenesei.

 

 

 

Előzmény: Leslie07 (6)
Leslie07 Creative Commons License 2016.12.28 0 0 6

Ez az i.e. 604 -es adat felmerulta Szamariánus Pentateuch esetében.

 

Szerintem abban az irányban kellene kutakodnod.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Samaritan_Pentateuch

 

 

 

http://www.bl.uk/onlinegallery/sacredtexts/samarpent.html

 

https://www.biblegateway.com/resources/asbury-bible-commentary/Samaritan-Pentateuch

Előzmény: Törölt nick (3)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.28 0 0 5

Mar nincs a Szentpetervari konyvtarban???

 

A masodkezu informacio az 1929-es kiadasu Magyar Zsido Lexikonbol valo. A kezirat Dagesztanbol valo, Derbentbol, 580-604 kozott dataljak. Csak Mozes ot konyvet tartalmazza. Eloszor is meg kell allapitani, hogy mirol is van szo, ha nem egy sajtohiba vagy eliras. Valoszinuleg az i. sz. 604 a helyes, mivel az elso zsido telepeseket Khosrow I (mas neven Anushirwan Az Igaz) (530-578) perzsa sah hozta. A keziratnak nincsenek maganhangzoi, csak massalhangzokkal irtak. . Azert fontos mivel regebbi mint a mai Maszoreta szoveg.

 

Meg egyszer utana kellene nezni a Szentpetervari adatbazisban...

Előzmény: chEszed (1)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.28 0 0 4

A legregebbi ABC a heber ABC lenne?

 

Egy új jelentés szerint a legrégebbi ábécé a világon a héber és alátámasztja a bibliai azon állítását, hogy a héberek valóban Egyiptomban éltek a Kivonulás (Exodus) idején.

 

Bovebben itt:

 

Earliest Alphabet Ever Identified As Hebrew: Substantiates Biblical Narrative

 

A new report states that the oldest alphabet in the world is Hebrew, and substantiates Biblical claims that the Hebrews indeed lived in Egypt at the time of the Exodus.

http://www.dailywire.com/news/10975/earliest-alphabet-ever-identified-hebrew-hank-berrien?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_content=062316-news&utm_campaign=benshapiro-share#.WDc5H73F3rk.facebook

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.28 0 0 3

"A fentiek alapján a 604-es adat sehogyan sem jó." Akkor honnan vehettek az informaciot a Zsido Lexikon szerkesztoi? "Az itt olvasható változat forrása: Nagy Péter Tibor: Az 1929-es magyar zsidó lexikon adatbázisa."

 

"A Zsidó lexikon 1929-ben készült, a legkiválóbb magyar zsidó tudósok részvételével, a korabeli zsidó társadalom és vallási vezetés támogatásával. A "ki a zsidó?" - már akkor is erősen vitatott - kérdését azzal az informatív módszerrel oldja meg, hogy minden címszóban külön megjelöli a kikeresztelkedetteket, viszont semmilyen módon nem foglalkozik azzal, hogy valaki vajon hívő-e, zsidónak tartja-e magát, stb.

Nem tudjuk, hogy a mű hány példányban jelent meg.

A Zsidó Lexikon a rendszerváltás előtti antikváriumi piac egyik ritkaságának számított. A kilencvenes években reprint formában megjelent. A 2000-s évek elején Nagy Péter Tibor szerkesztésében elkészült egy meglehetősen kezdetleges CD változat. 2006 augusztusra a magyar elit összetételét (többek között felekezeti összetételét) vizsgáló Karády Viktor és Nagy Péter Tibor vezette tudományos projekt feldolgozta a Zsidó Lexikont is. Ennek a munkának a melléktermékeként - és köszönhetően a WJLF és a Hanadiv támogatásának - elkészült az immár sokféle mutatóval felszerelt internetes változat is, mely a zsidlex.extra.hu címen mindenki számára elérhető."

http://www.wikiwand.com/hu/Vita:Magyar_zsid%C3%B3_lexikon

https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_zsid%C3%B3_lexikon

 

Nagy Peter Tibor

Nagy Péter Tibor (Budapest, 1963. június 28. –) történész, oktatáskutató, szociológus, oktatástörténész, neveléstörténész egyetemi tanár.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_P%C3%A9ter_Tibor

 

 

Előzmény: chEszed (1)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.28 0 0 2

Koszonom az infot.

 

Előzmény: chEszed (1)
chEszed Creative Commons License 2016.12.27 0 0 1

Kódex, mint olyan a legrégebbi a Leningrádiként is ismert "Codex Petropolitanus". Ez Szentpéterváron van kiállítva, és i.sz. kb 1010-ből való, valamint az Aleppo kódex, kb isz. 960-1010 körül, de az Aleppo kódex nem teljes Ószövetség.

 

A legrégebbi biblia-verstöredék leletek Ketef-Hinnomból (Izrael) valók, és i. e. 650-587 körüli időben keletkeztek. Jelenleg Izraelben van kiállítva.

 

Jelentős lelet még a kumráni, ahol csaknem az összes bibliai könyvből találtak részleteket i. e. 150-i.sz. 70-ig datálva.

 

A fentiek alapján a 604-es adat sehogyan sem jó. A levéltár honlapján sem szerepel. (http://www.nlr.ru/eng/coll/)

Előzmény: Törölt nick (0)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.27 -1 0 0

"A ma meglevő legrégibb Biblia kódexek a következők: A szentpétervári volt császári könyvtár Biblia-kézirata, mely a legrégibb s amelynek Dagesztánból származó Pentateuch-része a mai időszámítás előtti 604-ből való. (...)"

 

Itt egy kis eliras lehet: "a mai időszámítás előtti (utani?) 604-ből való. (...)"??? Ki tudja kinyomozni?

Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.27 0 0 topiknyitó

 Biblia-kéziratok topikja

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!