Keresés

Részletes keresés

Emma F. Creative Commons License 2024.02.21 0 0 761

Mariusz lelkes gyűjtő, angolul vagy németül lehet vele kommunikálni, az angol jobb.

Nekem azt írta, hogy a legtöbb fajtából most még vannak eladó növényei, aztán a tavasz előrehaladtával csökken az állomány, nyár végén viszont minden fajtából szokott lenni, a ritkaságokból is.

Én nem ritkaságokat kerestem, hanem bevált fajtákat, amiket kisgyerekeknek is lehet adni frissen.

A legjobb a Szafer, a gyerekek miatt sárga gyümölcsűeket is rendeltem, azokban kevésbé erős az aroma állítólag.

Vannak fincsi késői fajták is, de ha hűvös a nyár akkor nem feltétlenül érnek be, úgyhogy olyanokat nem rendeltem.

 

Az Bolestraszyce Arboretum esetében talán ez a legérdekesebb a som kedvelői számára:

https://archiwum.bolestraszyce.com.pl/kolekcje/deren-w-bolestraszycach/

 

 

Ha jól értettem időről időre rendeznek somfesztivált is az arborétumban.

Emma F. Creative Commons License 2024.02.21 0 0 760

A húsos som kedvelőinek: Lengyelországban Mariusz Zasepa rendelkezik hatalmas gyűjteménnyel különböző fajtákból.

Árul is fiatal oltványokat, egy növény 15 €-ba kerül.

Szállítás Magyarországra: 25-30 € attól függően, hogy mekkora a csomag.

A Szkólka Cornus címe:

https://cornus.pl/

 

Én a 3 éves gyerekeimnek rendeltem tőle somokat, a következő fajtákat:

Alyosha(Alesha)
Bolestraszycki
Dublany
Kasanlak
Nezhnyj
Swietłana
Szafer
KorałŁowyj Marka
Paczoski

Nikolka

Marceli

 

Rengeteg fajtát szaporít, a honlapján a fajtáknak csak kis része van fent.

Együtt dolgozik azzal a lengyel arborétummal, ahol a húsos som tenyésztése folyik.

https://archiwum.bolestraszyce.com.pl/

 

üdv:

Emma

 

 

te_o Creative Commons License 2024.01.19 0 0 759

Nekem egy Viking fajtám van, már a neve sem melegkedvelő... :D

Ehhez képest, mióta kiment egy nagy fenyő mellőle, szinte direkt kapja a napot egész nyáron, a talaj homokos öntéstalaj (Pesti sík).

Öntözöm néha, de egészen jól bírja, minden ágon termett, stabilan. Tény, hogy kicsike maradt, nem nő túlzottan, kb. combig ér (de a kert mérete miatt nem is baj). Ehhez képest Zalában ember magas bokrot láttam...

Szóval alapvetően északi, nedves élőhelyű növény létére szerintem szép teljesítmény tőle az, hogy nem csak túlél, de bőségesen terem.

Előzmény: diospyros (753)
szucsl57 Creative Commons License 2024.01.18 0 0 758

Köszi a választ! Ennyi tövet nem tudok árnyékolni, de egy része így is félárnyékban van. Megpróbálom a tűző napon lévőket átültetni fa árnyékába. (Ezt persze nem írták a növények vásárlása előtt!) Mondjuk a fekete ribizli bokraim is ott szebbek, ahol félárnyék van, valamint olyan nedves és hűvös a föld, hogy a nád is kedveli.

Előzmény: pintjano (757)
pintjano Creative Commons License 2024.01.18 0 1 757

Én is vettem 2 -t egyik már abban az évben termett, a másik a következőben, de ezek sem nőttek, viszont 23-ban vastagon takartam és árnyékoltam csicsókával és "megugrottak", igaz volt bőséggel eső is. Tehát takarás árnyékolás, ahogy a körtét is. üdv PJ

 

Előzmény: szucsl57 (756)
szucsl57 Creative Commons License 2024.01.18 0 0 756

2021 őszén ültettem kb. 30 db több éves fekete berkenye csemetét. 2022-ben nagy szárazság volt, lehetőségekhez képest locsoltam, nem is nőtt csak 2-3 cm-es hajtása. 2023-ban viszont kiemelkedően sok csapadék volt, de ismét csak 2-3 cm-es hajtásokat hozott a meglévő vesszők végén. A földemen (kötött agyagos talaj) ahová ültettem, fekete ribizli, csipkebogyó, alma, szilva, dió, körte, meggy, cseresznye stb. megél és szépen nő. Abban szeretném segítségüket kérni, hogy miért nem nőnek a fekete berkenyék? (Tápoldatozni semmilyen növényemet sem szoktam.) Adjak neki műtrágyát, vagy esetleg vágjam vissza erősebben?

CBNora Creative Commons License 2024.01.16 0 0 755

Ez a Galicjanka megfontolandó...

Egy Aronia bokrunk van, nem tudom, milyen fajta, de az nyersen nem jó. Lekváradaléknak viszont nagyon finom és minden évben megbízhatóan terem. Szóval talán érdemes lenne beszerezni egy jóízűt is.

Van egy mahóniánk, valószínűleg M. bealei, az hasonlóan fekete gyümölcs, és egész finom. Sok leírással ellentétben alig savanyú, és a mi bokrunk termésében nagyon kevés mag van. Ráadásul a növény nagyon szép. Nem gyümölcstermőként vettem, de olvastam, hogy ehető, megkóstoltam, és még ízlett is.

Előzmény: diospyros (753)
diospyros Creative Commons License 2024.01.16 0 0 754

igen, beérik fagy nélkül is, sőt úgy jobb, mert eltartható.

ezért is kell leszedni időben, fagy előtt, hogy eltartható legyen sokáig.

bár a túl meleg hely meg gyorsítja az érést. hűvös, de szellős hely a legjobb.

a fán is lehet hagyni 20-40%-ot. még most is jó, bár már sokszor megfagyott,

de mivel most a környezet olyan mint a hűtő, nem romlik el.

nálam a "szedd magad-osok" a datolyaszilvával együtt a naspolyát (10+ fajta)

is leszedték (tudták mi a jó... :) :(

de 1 fán hagytak (nem a többi között volt), arről eszegetek még most is...

nem a legfinomabbat hagyták, a "Tűzelhalás álló" fajtát, ami leginlább a 

Nottingham-hez hasonlít, ami szintén kis-közepes termésú, és elég savanyú éretten is.

a kedvenc a Szentesi rózsa és a Delice de Vannes.

Előzmény: te_o (746)
diospyros Creative Commons License 2024.01.16 0 0 753

A fekete berkenye (Aronia spp.) tényleg jó cucc,

nagy része a leírásnak tényeleg így van, s

zupergyümölcs!

De "Fojtócska" (Fojtóska) néven a házi berkenyét (Sorbus domestica) nevezték régen.

Az igaz, hogy ettől is csókra áll a száj, ha nyersen esszük.

"És hogy ezt (az égetés szerű érzést) mi váltja ki?"

Elsősorban a csersav (tannin), persze sok más is közrejátszik,

de elsődlegesen a csersav.

Termesztés: sajnos nem olyan vidám a helyzet.

"Klímanövény", mint akár a málna. Nem bírja a nagy melegeket.

2023-ban minden jó volt neki, de 10 évből sajnos max. 2-4 ilyen év lesz.

Nem csoda, hogy érzékeny a kevés csapadékra, melegre, UV-re: északi(bb) növény.

Ha aszályos év lesz, rengeteget kell öntözni, és még akkor sem fog jól teremni, mert a

légköri aszályt nem viseli el, és az ellen nehéz tenni.

1-2 megoldás: félárnyékba ültessük, mulcsozás, párásítás pl. sok vízfelülettel (kerti tó vagy

"csak" sok vizeshordó kihelyezése, mulcs locsolása (párolog), ill. a sok növény is párologtat.

A Galicjanka fajta friss fogysztásra is finom (persze ha már feket, jól érett), ellentétben a többi

fajtával. (Van sok fajtám, 8 éves is, ez alapján írom.) Ha pl. Nyugat-Dunántúlon,

Északi khg-ben van a kert, akkor az jobb feltételeket fog biztosítani.

Jó kertészkedést!

Előzmény: Levestészta (751)
Levestészta Creative Commons License 2024.01.10 0 0 752

És még előny lehet a Fekete Berkenyénél az, ha kedveled a madarakat.

Amit ugyanis nem szüretelsz le, ősszel és inkább majd  télen a madarak 

előszeretettel látogatják meg és eszik a fekete berkenyét.

(Akkor, amikor már télen nem találnak egyéb élelmiszerforrást, átsegíti őket a nehéz időkön).

Ezért a "madárbarát" kert nem épülhet a Fekete Berkenye bokrok nélkül.

Előzmény: Levestészta (751)
Levestészta Creative Commons License 2024.01.10 0 0 751

Melyik berkenyére gondolsz, attól függ.

 

Ha a fekete berkenyére, akkor 6-700 ft/100 g szárítva a neten.

De, - ültethetsz magadnak bokrokat.

 

Nagyon igénytelen, szárazság, hő és fagytűrő, nincs gomás/vírusos betegsége,

sem bogárkártevője, és sövénynek is nevelhető, lombhullató, de cserébe ősszel nagyon különleges látvány a vörösre változó leveleivel.

És gyökérsarjairól jól szaporítható is.

 

Én ültettem vagy 10 évvel ezelőtt, de első termés után kivágtam, sajnos, sajnos..

Mert a bogyó nyersen nem finom, nyersen ilyen cigerettacsikk íze van, legalábbis amíg nem teljesen érett és kék.

Amikor feketére vált, akkor van teljes érésben, no akkor már érett és valamivel finomabb.

De nyersen nem az igazi, legjobb vagy aszalva fogyasztani

(kis bogyó, egy üvegtábla alatt kiaszalhatod, augusztus közepén érik, az erős napon akár néhány

nap alatt) Az aszalványból tea, bor, bármi készülhet. 

Vagy fagyasztás után a gyümölcshúst lepaszírozva. A gyümölcshúsból szintén tea, bor, lekvár, bármi készülhet.

 

Szóval idén rendeltem 4 bokrot, és újra szaporítom őket. Hogy miért?

Hát.. keress rá a beltartalmi értékeire, és akkor megértheted.

4* több polifenol van benne, mint a fekete áfonyában.

Hihetetlen sok jótékony hatású komponense van és iszonyatos töménységben benne.

Olyan mint egy roboráló szer, mint egy "koksz"

Csak ha ezt eszed kb. 20 évvel még tovább élhetsz.

Szóval újra ültettem.

"Fojtócska" néven is hívják a magyar, és az angol nyelvben is, utalva arra az érzésre,

amit érzel ha megeszel 5-10 szemet, de ehhez hozzá lehet szokni, és el is múlik ha rendszeresen

eszed.

És hogy ezt (az égetés szerű érzést) mi váltja ki?

Hát az a koncentrált polifenol, vitamin, antocianid, és egyébb bioaktív növényi komponensek

(kamferol, kverticin), amik ezekben a bogyókban 5-6 szemben annyi található,

mintha megettél volna 5-6 kg almát, és még akkor se tartanál ott.

 

Nagyon bánom hogy régen kivágtam a bokrot, mostanta már eghy egész ültetvényem lehetne belőle.

De... ami késik, nem marad el. Idén újratelepítem. 

Előzmény: Balage-81 (727)
te_o Creative Commons License 2023.12.01 0 0 750

Némelyik külső sérülésnek tűnik, némelyik kukac.

Nekem már tavaly is sok kukacos volt. Általában a magok körül és a szárnál rágják meg, a kimeneti nyílás is a felső részen szokott lenni.

Ezeken itt a képen biztosan nem mind kukac, a széles, mély horpadás pl. külső sérülés lehetett.

 

Amúgy kevesebb van idén, igen, de nagyobbak.

Előzmény: sesase (749)
sesase Creative Commons License 2023.12.01 0 0 749

Nálam is kevés naspolya termett idén  a min 60éves bokron/fán. Viszont van pár luk a héján. Mi lehet ez? , Eddig nem volt ilyen=vagy nem figyeltem.

Amita13 Creative Commons License 2023.11.27 0 0 748

Az éréshez, meg a "meg kell csípnie a dérnek": tavaly direkt kipróbáltam, kamrában, hűvösben a keményen, de éretten leszedett naspolya finom édesre érett. Nem kellett sem fagy, sem sötét.

Előzmény: te_o (746)
te_o Creative Commons License 2023.11.27 0 0 747

Még a fagyok előtt, lassan érni kezdett:

 

 

Idén kevesebb van ebből is, lekvárt nem kell csinálni...

Előzmény: te_o (746)
te_o Creative Commons License 2023.11.14 0 0 746

Valaki elkezdte ezt a hülyeséget, hogy nem lehet metszeni, mert a vesszők végén van a virág...

Gondolom nem láttak ilyet élőben... akkor úgy nézne ki, mint a hétágú ólmos ostor, gondolom...

Amúgy a valóságban a többi almatermésűhöz hasonlóan van ott bőven termőnyárs, és nem csak ágvégen nő virág...(És ritka ágas-bogas koronát képes fejleszteni, nálam pl. sok párhuzamos vesszővel, ritkítani kell.)

 

A másik, hogy a termésnek meg kell fagynia, meg sötét helyen kell utóérlelni... Persze, és ha világos helyen van, akkor fényt kap, mint a negatív, mi? A fán simán megérik fagy nélkül is, idén könnyű kipróbálni. Én végig fent hagytam, és csak a puhákat szedtem le az elmúlt években. Mert mint minden gyümölcs, megérik...

Előzmény: diospyros (745)
diospyros Creative Commons License 2023.11.13 0 0 745
Amita13 Creative Commons License 2023.11.01 0 0 744

Köszi! 

Előzmény: pintjano (743)
pintjano Creative Commons License 2023.10.31 0 0 743

Nem lehet, még oltása sem egyszerű szabadban alig sikerül, ezért drága az oltvány. Magról jó sokat és abból kikelnek

üdv PJ

Előzmény: Amita13 (736)
diospyros Creative Commons License 2023.10.30 0 1 742

Üdv,

1. "bolgár fajták" (és szlovák fajták): nem olyan jók mint a lengyelek.

2. íz toplista: nekem is növekvőben vannak a somok, csak felnőtt (8-10 éves) fa ad

a fejtajelleget teljesen megmutató termést.

A zúj fajták nagyok, finomak. Leírások (és eddigi kóstolás alapján is) alapján a legjobbak:

Safer, Schönbrunner Gourmet, Matador, Starokijevskij, Elagantnij, de a többi új is biztos finom, mindegyiki kicsit más, érési időben, alakban,  vagy hogy pl. aszalódik-e, cukortartalom, de ami savasabb az ízletesebb is...

3. "lehet valahol berkenye termést kapni elfogadható áron?" ha házi berkenéyre gondolsz:

nem tudom, de friss fogyasztásra nem szállítható, mert szottyosan jó. kicsit monyákolós összeszedegetni, mert nem egyszerre érik, cefrézni is így nehezebb és a lékihozatal sem jó.

de amúgy a pálinkák királya :)

Előzmény: Balage-81 (730)
Mókuscic Creative Commons License 2023.10.21 0 0 741

Nem halt, csak remélem mindenki kint van a kertben :)

Balage-81 Creative Commons License 2023.10.08 0 1 740

Behalt a topik. :(

Balage-81 Creative Commons License 2023.09.18 0 0 739

Mit rendeltél még a somon kívül?

Előzmény: beetee (734)
Balage-81 Creative Commons License 2023.09.17 0 0 738

Az a baj, hogy nagyon sok fajta jelenleg nem elérhető. Pl. a nagytermésű Matador. De már a Szafer sem elérhető, pedig pár napja még volt!

Még csak most kezdődik a szezon és már alig van valami... :(

Szerinted később, október-november fele lesz nagyobb választék? 

Előzmény: beetee (731)
Balage-81 Creative Commons License 2023.09.17 0 0 737

15 ezer az korrekt ár. Van olyan HAZAI kertészet, amelyik 6 ezerért postáz, akkor is, ha csak 1 csemetét rendelsz. Na, az már túlzás!

Előzmény: beetee (734)
Amita13 Creative Commons License 2023.09.16 0 0 736

A somot lehet dugványozni? Nem találok erről hiteles infót, bár gondolom, ha jó eredménnyel lehetne, nem oltással szaporítanák... Ha valakinek van tapasztalata, megköszönném ha megosztaná.

beetee Creative Commons License 2023.09.13 0 0 735

a csomagról tettem fel képet régebben.

Előzmény: beetee (734)
beetee Creative Commons License 2023.09.13 0 0 734

8 tételre 182 zlotyi.

nem csak somot rendeltem.

Előzmény: Balage-81 (732)
Balage-81 Creative Commons License 2023.09.12 0 0 733

Diospyros!

 

 

Tőled azért meghallgatnék egy top 10-es som listát. Abszolút laikus vagyok a témában.

A múltkori hozzászólásod alapján ezek már szimpatikusak:

 

 

Schönbrunner Gourmet

Szafer

Matador

Nikolka

Kostia

Svetlyachok

Nyizsnij 

 

 

 

Balage-81 Creative Commons License 2023.09.12 0 0 732

De a lengyelek által árult cirka 30 fajta mind relatív nagyszemű? Amúgy nagyságrendileg mennyibe került a posta?

Előzmény: beetee (731)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!