Keresés

Részletes keresés

Körtvélyesi Creative Commons License 2022.09.13 0 0 625

Kedves Diospyros!

 

100–120 kg lepotyogott házi berkenyéből, megvárva a szotyósodást és "ohne Zuckermittel", 10 – 12 L pálinkát nyertem. Az idei évben a cefre készítésénél kb. 1/4 Karamut (bosnyák, DMKert) körtét is felhasználtam. A berkenyepálinka készítésénél a régi körtefajták ill. a vackor felhasználása 50%-os mennyiségig megengedett a morváknál, kiknél igazi házi bajnokság van az évekig érlelt pálinkákat illetően. A díjazott nedűkért 100 €/L is elkérnek: https://www.jizni-morava.cz/cz/kalendar-akci/o73024-oskorusobrani  

Előzmény: diospyros (617)
fehérkutya Creative Commons License 2022.09.12 0 0 624

Szia, hol lehet ezeket beszerezni (nem a Jolico-ra gondolok)? 

Nekem 10 magoncom van. Azokból van amelyik sosem lesz ehető.1 olyan van, ami néha bokorról is ehető. Legtöbb csak leesve, esetleg 1-2 nap múlva.

Oltani próbált már valaki? Mennyire sima ügy? 

Előzmény: diospyros (620)
te_o Creative Commons License 2022.09.12 0 0 623

Naspolya lekvár: egyrészt annyira nem fog beállni, mint várod. Nekünk kb. olyan lett (ízre, állagra), mintha magát a gyümölcsöt ennéd. Kevés cukorral készült.

Turmixolni nem kell, a héját lehúzni, majd a magokat valahogyan szétválasztani, és kész is, minimális főzés kell neki.

A maradék magos húsból próbáltam bort, de az nem lett az igazi, hiányzott az aromája. (Meg a savat is pótolni kell citromsavval).

Előzmény: diospyros (621)
Amita13 Creative Commons License 2022.09.12 0 1 622

(Minden évben felmerül valaki által, hogy a lekvársűrítőkben zselatin lenne. Nem, nem az van bennük, hanem pektin. Átverős, mert a leírásban "zselésítést" írnak, de gondolom csak azért, mert ez fejezi ki, milyen lesz a késztermék állaga. Ami egyes dzsemfixekben van és sokan kifogásolják az a pálmaolaj. Szerencsére nem mindben van).

Előzmény: diospyros (621)
diospyros Creative Commons License 2022.09.12 0 0 621

köszönjük az infókat!

naspolya lekvár:

én azért erőltetném, mert bár ízben a kajszilekvár a király,

de sztem egy cukormentes naspolya sokkal egészségesebb,

és naspolyához nem kell állatihulladék zselatin.

gondolom nem is kell sokáig főzni, mert hamar "összeáll"

ez is jó lehet, több anyag marad benne.

az lenne jó, ha összeturmixolva kis eritrittel éppen csak pár percre forralva

lehetne elrakni, viszont akkor nyilván tartósítószerrel.

főzéshez nem értek, anyós csinálja mindig,

vagy a szomszéd ill. egyik munkatársam felesben,

ők is nagyon finomat és cukormenteset csinálnak.

anyós cukormentese nem nagyon szokott elállni, meg nem is esküszik a cukornélküliségre,

máik kettő főzőm viszont könnyen rávehető :)

Előzmény: beetee (618)
diospyros Creative Commons License 2022.09.12 0 0 620

jah, látom ide is írtál :)

 

Kostia: vettem egy tízes köteget Palesits-től,

nagyon szép, erős, nagy gyökerűek voltak.

A som nem bírja az átültetést, így idén az aszályban a létükért küzdöttem...

de megvan mind, egy nagyon satnya, de túléli remélem.

 

Van kb. 20 fajtám.

A Jolico a legnagyobb, mert régebben csak ezt lehetett beszerezni...

Azon pl. 2020-ban gyönyörű termés volt, amikor amúgy minden lefagyott (kajszi, stb.)

Prémium LEKVÁRt tudtunk csinálni, kertészbarátaim szerint boltban kellene árusítani, de még ott sincs ilyen jó, mint amit görög joghurttel kóstoltak!

Jolico megbízható, de az újak sokkal édesebek, nagyobbak. 

Friss fogyasztásra a Jolico nem annyira jó, de lekvárnak nem rossz.

 

A Kostia-t nem kóstoltam, de jók a leírásai.

Ami favorit az új fajták közül a Safer (lengyel), Schönbrunner Gourmet (új osztrák), 

és a nagy a szerelem a Matador (francia).

Frissen tehát az újak jók, mert az érettek már a bokorról szedve is érdesek, Jolico csak lehullva!

 

Előzmény: beetee (619)
beetee Creative Commons License 2022.09.12 0 0 619

Nemes somok közül próbálta valaki a Kostia fajtát?

 

Vagy a Jolikó megbízható?

beetee Creative Commons License 2022.09.12 0 1 618

Naspolyából készítettem lekvárt is és pálinkát is.

A lekvár nem fogy, mert sokkal előbb nyúlunk a klasszikusokért (barack, eper, szilva, stb) mint ezekért.

A pálinka finom. És a naspolyának igen jó a kihozatala.

 

Berkenyéhez még nem volt szerencsém. De a kihozatalához: nagyon nagyban függ attól, hogy mennyire volt beérve az a gyümölcs. Mert meglepően sok cukrot tartalmazhat, ha rendesen, és meglepően gyatra, ha még éretlen.

Barkócza írta évekkel ezelőtt a pálinkás topikban, hogy neki olyan  100 literre 5 hlf-es sikerült, ami kb 10 literes , de az szottyosra érett termés volt.

Cserébe hiányolta a frissességet a párlatban.

 

Találtam egy főzdés kimutatást, ott 3 hlf-os kiadhatóságot írnak. https://www.acsaiszeszfozde.wlap.hu/palinka/palinka-kihozatal.html

Előzmény: diospyros (617)
diospyros Creative Commons License 2022.09.12 0 0 617

Lekvár érdekes lehet!

Naspolya van még csak sok, ki kellene próbálni belőle 

a lekvárt, még állati hulladékos zselatin sem kell hozzá, mert magát sűríti

a sok pektin miatt, a házi berkenye lekvár is gondolom ilyen.

---

De persze a pálinka is "érdekes" :)

Nem is nagyon kapható itthon, amit

kidob a kereső, az ált. nem elérhető, tavaly sehol sem volt.

Most jobb a helyzet, 2 helyet találtam:

1. fél literes 12e Ft:

https://www.sappusztai.hu/hazi_berkenye_classic_palinka_350_ml_384 

 

2. fél liter 10e Ft:

https://lunczer.hu/webshop/lunczer-premium-palinka/premium-hazi-berkenye-palinka/

 

1 liter tehát 20e Ft. De nagyon nem "szapora". (1-2% a lihozatal?)

 

Mennyi gyümölcs kell 1 liter pálinkához?

Előzmény: Körtvélyesi (616)
Körtvélyesi Creative Commons License 2022.09.08 0 1 616

Kedves dg46!

 

Félidőben a házi berkenye szüretelése a Déli Végeken (Szegedtől délre, légvonalban 54 km): forr a cefre, folynak az előkészületek a lekvár készítésére. A képen szereplő terméseket "puhítani" (utőérlelni) illik a minőségi termékek előállításához.

 

 

Előzmény: dg46 (613)
Körtvélyesi Creative Commons License 2022.09.01 0 1 615

Kedves dg46!

 

Nem váratlan lépés a csodás terméssel bírt fa eltávolítása. Sajnos, a tűzelhalás mellett a beárnyékoltság juttatta e gyümölcsfát kihalásra, majd válhatott a láncfűrész martalékává. Mint tudjuk – a házi berkenye gyökérsarjról könnyedén megújul, ám erre az árnyékos hely és a hozzánemértők hada miatt kevés remény van. Szerencsére sk. lementettem e fajtát (is)...

Előzmény: dg46 (613)
barkócza Creative Commons License 2022.08.31 0 0 614

A fene beléjük. :(

Előzmény: dg46 (613)
dg46 Creative Commons License 2022.08.30 0 0 613

A szegedi Ady téri  berkenye fát kivágták, csak a földszínti csonkja látszik.

Előzmény: Körtvélyesi (602)
diospyros Creative Commons License 2022.06.09 0 1 612
barkócza Creative Commons License 2022.04.15 0 0 611

Az a tapasztalatom, hogy jobb ősszel vetni, és kint hagyni a kertben. A magokat hm, érdemes szépen tisztára szopogatni (kicsit bizzarul hangzik, de állítólag használ). Rögtön el kell vetni, nem szabad hagyni kiszáradni a magokat.

Amit én is most tavasszal vetettem, az (remélem, még) nem kelt ki. Ezek azért lehet, hogy idén átfekszenek, és jövőre azért kicsíráznak.

Előzmény: fehérkutya (610)
fehérkutya Creative Commons License 2022.04.15 0 0 610

Szia, Leírnád részletesen, hogyan veted? Termést egészben vagy kimagozod? Melegben vagy kint.

Tavaly tőled kapott termésekből hűtőben volt pár 1 évig. Jól néztek ki, elvetettem 1 hónapja házban, de semmi.

Nekem ez nagyon nem megy.

Előzmény: barkócza (609)
barkócza Creative Commons License 2022.04.11 0 0 609

Barkócavetés.

 

diospyros Creative Commons License 2022.01.13 0 1 608

Sorbus torminalis / Barkócaberkenye

https://www.medezs.hu/product/view/62/2483

 

Sorbus domestica / Házi berkenye

https://www.medezs.hu/product/view/62/1643

te_o Creative Commons License 2022.01.07 0 0 607

Én locsoltam nyáron néha, így nincs probléma. Annyi lett, hogy kétszer főztünk lekvárt, és még mindig azt eszem (és még van a fán).

Előzmény: diospyros (605)
pintjano Creative Commons License 2022.01.07 0 0 606

Van előnye a "laposnak" nem volt vizhiányuk a naspolyáknak minden locsolás nélkül

üdv PJ

Előzmény: diospyros (605)
diospyros Creative Commons License 2022.01.07 0 0 605

GYÚÉK! :)

2021 nagyon száraz volt, a naspolyák nagy részének nem volt elégséges víztartalma,

így nem túl élvezetes a fogyasztása... :( de azért eszegetem, van egy-két

jobb példány, ami kicsit levesesebb.

remélem 2022 jó(bb) lesz!

Előzmény: Körtvélyesi (602)
barkócza Creative Commons License 2022.01.03 0 0 604

Én is nagyon várom a többi képet!

Előzmény: Körtvélyesi (603)
Körtvélyesi Creative Commons License 2022.01.01 0 1 603

Előzmény: diospyros (600)
Körtvélyesi Creative Commons License 2022.01.01 0 2 602

Kedves Diospyros!

 

Szintén GYBÚÉ-et kívánok! Némi pozitívum a nem rég múlt évből: 12 db termő (30–50 éves) házi berkenyét fedeztem fel, szülőhelyemen, Adán (Délvidék). Összegyűjtött gyümölcsből sikerült 12 L pálinkát produkálnom! Sajnos a szegedi (Ady tér) 110 év körüli fa az utolsókat rúgja, tűzelhalás szerepel a kórlapján, a fa 20–23 g-os terméseket produkált és ezekből is készítettem a szeszes ital. Szerencsémre: kevesen ismerik e gyümölcsfajt így a lehullott termésért (Adán) az őzekkel kell csak versenyeznem. Néhány adai berkenyetípusról és a haldokló szegedi fa terméséről mellékelek képet.

Előzmény: diospyros (600)
te_o Creative Commons License 2021.11.21 0 0 601

Látom némelyik nála is kukacos. :)

 

Egy hónapja még színes volt a fa, mára szinte csak a golyók díszítik. :)

Előzmény: diospyros (600)
diospyros Creative Commons License 2021.11.21 0 0 600
barkócza Creative Commons License 2021.11.07 0 0 599

Na hát azért a berkenye rajongóknak sok mindent megbocsájtunk. :) Tény, hogy van nála spécibb berkenye, de a berkenyék kétség kívül a fásszárú növények evolúciójának csúcsán állnak. :)))

Előzmény: diospyros (598)
diospyros Creative Commons License 2021.11.05 0 0 598

Házi berkenye az 500 évig élő fa

https://www.youtube.com/watch?v=iLzpIDhc4Wc

(vigyázz, pont 500 évet él! :)

(és vigyázz, a 11 perces videóban csak 2 perc szól a házi berkenyéről! :))

 

(Bocs, de a "Datolyaszilva telepítése" https://www.youtube.com/watch?v=1h1NF_JLHV8

opusz után már nem tudom fetrengve röhögés

nélkül végignézni, biztos én vok éretlen ilyen érett, koros témához!)

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=159782630&t=9237388

 

az összes okosságot most nem tudom felgöngyölíteni, mint a datolyaszilvás videóban,

idő hiányában, de pár szépség, tallózva:

"leszedjük a leveleit" (meg össze is tördeljük apróra - itt a jelenet vicces)

"a gyökere fehér kis fonálkákat kezd el eregetni" - már megint, specifikus téma,

passzol az ötszáz éves berkenyéhez (is).

de valaki mondja már meg neki, hogy ő most a zöldségekről beszél!

 

"legjobb az ősz gyümölcsfa ültetésre" - igen, meg a tavasz, több faj esetében :)

"pont akkor fogja nálunk megunni a veteményes a munkát" - életre kelt a Gólem!

 

"ennél különlegesebb fát mi szerintem nem forgalmazunk"

- akkor köszi, a választékot már nem tekintem át.

[amúgy szívem kalácsának legédesebb mazsolája a fojtóska, de az túlzás, h ez a legkülönlegesebb,

lehet nagyon elfeledett, ritkán ültetett, stb. jelzővel illetni, de a különleges mást jelent.)

 

"ez a konténeres fa 10-12 év múlva fog teremni először"

matek: a videóban levő fa kb. 3-5 éves, akkor 17 éves terem?

akkor az magonc... itt a fórumon is megbeszéltük, hogy kb. 8 évesen terem először,

ezt saját ültetésem is bizonyította...

 

"ez ötszáz év múlva is ott lesz, ahová elültették" - kivéve ha nem viszi el a tűzelhalás, 

(kivágást említette, de van még pár gond azért.)

 "ez tényleg ötszáz év múlva is ott van" - a szeren!

 

a videó is nagyon ott van! :)

szép napot, hosszú életet, korai termékenységet! :)

pintjano Creative Commons License 2021.09.13 0 0 597

S mi lenne, ha mégis? Amelyiket meg szeretném tartani "eredetiben", rossz helyen van, mindig megfagyna. Igy mi lenne, ha mindkét félét-neked van- oltanék bele.

S Nyikitám nincs, de ha küldenél?

Bocs, nem tudom mit küldhetnék cserébe, de lehet van valamim...

üdv PJ

Előzmény: diospyros (594)
te_o Creative Commons License 2021.09.13 0 0 596

Mindig összemossák a berkenyét a fekete berkenyével...

Amúgy ja, ültessen mindenki valamit. Mára a som van olyan egzotikus, mint a káki. :D

Előzmény: diospyros (595)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!