Az a tapasztalatom, hogy jobb ősszel vetni, és kint hagyni a kertben. A magokat hm, érdemes szépen tisztára szopogatni (kicsit bizzarul hangzik, de állítólag használ). Rögtön el kell vetni, nem szabad hagyni kiszáradni a magokat.
Amit én is most tavasszal vetettem, az (remélem, még) nem kelt ki. Ezek azért lehet, hogy idén átfekszenek, és jövőre azért kicsíráznak.
Szintén GYBÚÉ-et kívánok! Némi pozitívum a nem rég múlt évből: 12 db termő (30–50 éves) házi berkenyét fedeztem fel, szülőhelyemen, Adán (Délvidék). Összegyűjtött gyümölcsből sikerült 12 L pálinkát produkálnom! Sajnos a szegedi (Ady tér) 110 év körüli fa az utolsókat rúgja, tűzelhalás szerepel a kórlapján, a fa 20–23 g-os terméseket produkált és ezekből is készítettem a szeszes ital. Szerencsémre: kevesen ismerik e gyümölcsfajt így a lehullott termésért (Adán) az őzekkel kell csak versenyeznem. Néhány adai berkenyetípusról és a haldokló szegedi fa terméséről mellékelek képet.
Na hát azért a berkenye rajongóknak sok mindent megbocsájtunk. :) Tény, hogy van nála spécibb berkenye, de a berkenyék kétség kívül a fásszárú növények evolúciójának csúcsán állnak. :)))
S mi lenne, ha mégis? Amelyiket meg szeretném tartani "eredetiben", rossz helyen van, mindig megfagyna. Igy mi lenne, ha mindkét félét-neked van- oltanék bele.
S Nyikitám nincs, de ha küldenél?
Bocs, nem tudom mit küldhetnék cserébe, de lehet van valamim...
d. lotus-ról: van három magról ültetett fám. Hagynám egyiket, hogy teremjen ez alig nőtt, csak ültetés évében locsoltam, de mikor várható termése?
Egyikbe 1 éve Costatatát oltottam-ez a csurgón van. Takarva volt, szárral -cirokkal, s nem fagyott el. Most közel 3 m-es.
Másikat átoltanám (lehet Costata, vagy más fajta kellene?Ha más akkor jó lenne oltóvessző.), ez is a fal tövében van a csurgón. Már vagy 3 méteres elágazó, ezt oltanám tavasszal de addig is metszeni lehetne-pontosabban ágakat ritkitani, s mikor? 3.éve van ide ültetve, de magról keléstől még 2-3 évet hozzá lehet adni (pontosan nem emlékszem)
Igazából a csipkebogyó fagyás nélkül is megpuhul, ha október végén leszeded és leteszed a pincébe, akkor is meg fog puhulni. Ez a "meg kell, hogy csípje a dér" a vadgyümölcsöknél inkább koincidencia, mint feltétel.
Csak kiegészíteném az előzőeket még azzal, hogy gyerekkoromban (50 éve!) amikor síelni vagy szánkózni jártunk, rengeteg fagyott csipkebogyót ettünk. Ahogy levettük a bokorról puha (fagyás utáni) állapotban, a szára felőli részen a csipkebogyó hús nagy részét ki lehetett szívni.
Mondjuk szerintem ez a "rothasztás" körül forgó cikk eléggé túloz.
Tavaly direkt kipróbáltam, a legjobb, mint minden gyümölcsnél, ha a fán érik meg. Novemberig nem volt komoly fagy, és szinte folyamatosan érett a gyümölcs, gyakorlatilag annyit szedtem mindig a fáról, ami éppen kellett/érett.
Utóérlelésnél korábban nálam sokszor "megcsiccsent", azaz alkoholosan vagy már ecetesen erjedni kezdett némelyik, és a többi sem volt olyan finom.
Fehér hajam jelzi az éveket, és szívem is azonmód vénhedett. Nem érek én a naspolyánál többet; ez a gyümölcs egész lottyadtra töpped, végül szalmára vetve elrohad. Hát az öregember se ér sokat: mire megérünk, el is rothadunk, ---
De hogyha vak, meg nem találja célját. Egy naspolyafánál most azt kívánja, Bár lenne a babája oly gyümölcs, Mit „naspolyá”-nak hívnak víg cselédek. Ó, Romeo, bár lenne a babád Egy szétnyílott izé s te téli-körte!
---
„majd belé oltalak téged, s akkor aztán lasponyát oltottam belé: mert akkor a legkoraibb gyümölcsöt fogja teremni; mivel te már rothadsz, mielőtt félig megértél volna, és ez ép a lasponya fő erénye”