Keresés

Részletes keresés

diospyros Creative Commons License 2026.01.08 0 0 821

GYÚÉK!
Gyümölcsöző Új Évet Kívánok!
https://www.facebook.com/datolyaszilva/

Midnightx Creative Commons License 2025.12.26 0 0 820

Én is csináltam, tényleg nagyon jó! 30% cukrot tettem bele, nekem így túl édes lett, elég lett volna 20%

Te mennyit tettél bele?

Előzmény: eszemlilahegy13 (816)
Didergő Király Creative Commons License 2025.12.26 0 0 819

Keress rá Kovács Gyulára, akinek 2000 fajtából álló almafa gyűjteménye van Pórszombaton. 

Előzmény: csalántea (818)
csalántea Creative Commons License 2025.12.25 0 0 818

A véralma egy régi magyar fajta. Tud valaki beszerzési forrást? Fontos ajándék lenne ... nem sürgős, hanem fontos ...

beetee Creative Commons License 2025.12.15 0 0 817

A Vénusz szőlő rokonságban áll az Otellóval, legalábbis vannak direktermő génjei, és vannak benne olyan labruskás ízek, mint az Otellóban. 

Viszont magmentes, azaz csak nagyon ritkán van benne egy-egy léha (puha) mag és még ritkábban (szinte alig) egy-egy kemény. 

Tehát nem kell passzírozni, vagy szétfőzni azért, hogy a héj is átmenjen valami szűrőn, amin a mag még nem. 

Én szeretem az olyan lekvárt, ami nem teljesen pürés. Ezt is úgy csinálom, hogy a megforralom, beledugom a botmixert és csak addig hagyom működni, amíg ledarál annyi héjat, hogy a lé már lekvár állagú legyen, de a héjakból marad még benne némi darabos is. 

Előzmény: eszemlilahegy13 (816)
eszemlilahegy13 Creative Commons License 2025.12.12 0 0 816

Szőlőből érdemes kipróbálni az otelló lekvárt. Isteni.

Előzmény: beetee (809)
eszemlilahegy13 Creative Commons License 2025.12.12 0 0 815

Én is ezt csináltam gesztenye alá/fölé. 10 év alatt annyit sem nőtt, mint egy magról kelt két év alatt jó földben.

Előzmény: pintjano (813)
beetee Creative Commons License 2025.12.11 0 0 814

Nem elég, mert Magyarországon alig van olyan savanyú közegű természetes talaj, amit az áfonya kedvel. Plusz, ha szabadföldbe ki is cseréled egy gödörbe, a környezethez fog igazodni egy idő után, úgyhogy felesleges is lenne ebből az okból is.

Mondjuk nálunk kicsit savanykás a talaj térképszelvény szerint, de nem eléggé. 

A terv, hogy nagy kaspókban (cserepekben) nevelem (van) hozzá illő közegben. Tőzeges savanyú föld perlittel még szellősítve. Rá lesz vezetve egy csepegtetőcső, amiből kap naponta vizet a kútból, ami frissen itt szintén kicsit savas, de az sem eléggé, ezért hetente, kéthetente be fogom locsolni kannából ecettel vagy citromsavval jól megsavanyított öntözővízzel. Ha belövöm a dózisokat, akkor nem bonyolult beleborítani a kannába a kimért ecetet, vagy citromsavat. 

Előzmény: Didergő Király (812)
pintjano Creative Commons License 2025.12.10 0 0 813

Jó pár éve igy csináltam, ahogy irod--- ráadásul fenyő avart. Szépen fejlődött--a nagy gödör

teljesen ezzel lett feltötlve--de amikor elérte a gödör szélét vége lett. Igaz volt egy "igazi gesztenye

--szelid (a vad az bokrétafa) ugyanakkor ebbe ültetve, de az sem élte túl... Konténerbe és árnyékba

s esővízzel locsolva, az a biztos, de én nem fogok ismét venni, van más gyümölcs...

üdv PJ

Előzmény: Didergő Király (812)
Didergő Király Creative Commons License 2025.12.09 0 0 812

Áfonyánál nem lehetne azt csinálni, hogy erdei savanyú talajt hozni neki? Fenyőerdőből vagy cseresből, ahol talán elég savanyú a talaj. Mondjuk én nem erőltetném, de ha mégis próbálkoznék vele, akkor talán így. 

Előzmény: pintjano (811)
pintjano Creative Commons License 2025.12.09 0 0 811

Áfonya: elhittem egyik szaporitónak, hogy nem kell savanyú talaj... vettem

sokat, későn szedtem ki igy még konténerben sem maradtak meg. 1-2 évig

szépen fejlődtek és teremtek is---nagyobb már termőképest vettem tobb félét

Remélem nálad beválik... Persze ha nem savanyú a talaj akkor nem érik meg kisérletezni

üdv PJ

Didergő Király Creative Commons License 2025.12.09 0 0 810

hát nálad aztán van választék lekvárból. rangsor nálam is van, de én szeretem mindegyiket. a csipkebogyó lekvár az egyik legjobb íz a világon, szóval nekem az az első. 

most jut eszembe, hogy tavaly vettem egy üveg fekete berkenye lekvárt marha drágán (3600 ft/üveg), mondjuk az tényleg olyan volt, egy vagy két kiskanállal elég volt belőle.

az általad felsoroltak közül azért jópárat nem ettem még.

nem vagyok egy nagy tömény ital fogyasztó, de azért egy birspálinkát megkóstolnék...

beetee Creative Commons License 2025.12.08 0 0 809

Nekem az egyik kedvencem. Igaz, saját párlás, nem rontják el főzdében. 

Sajnos a nyers, éréskori fogyasztáson kívül nem találtam még értelmezhető felhasználást a pálinkán kívül. Egyszer volt próbálkozásom lekvárt főzni belőle. Egy naturt meg egy fűszerezettet. Nem rossz (pektint nem kér... ;)  ) , de valahogy nem fogy. 

A végén ki szokott derülni, hogy a lekvár igazából vagy sárgabarack, vagy szilva, vagy eper, vagy ribiszke, esetleg őszi-jam. Sok más gyümölcs ki lett próbálva, de ezek a kapósak. A többi meg csak ott áll a polcon évek óta.. 

futottak még a szőlő (Vénusz fajta, magmentes) és füge lekvár 

Nem fogy pl naspolya, egres, körte, kökény, bodza, egyebek. 

idén szereztem be áfonya töveket, arra azért kíváncsi leszek, ha pár év múlva belendülnek és jut lekvárnak, az majd melyik kategóriába esik.

Előzmény: Didergő Király (808)
Didergő Király Creative Commons License 2025.12.08 0 0 808

lekvárra tippeltem volna, de érdekes lehet a naspolya pálinka is. igazából az édes-savanykás ízarányok meg az állaga miatt finom a gyümölcs, olyan nagyon különleges aromája nincs, ami miatt el tudnám képzelni pálinkának, de azért megkóstolnám. 

Előzmény: Nobody1 (807)
Nobody1 Creative Commons License 2025.12.08 0 0 807

"de hogy mit csináltak belőle, azt nem tudom."

Hogy mit? Amit minden gyümölcsből - pálinkát... :-)

Előzmény: Didergő Király (806)
Didergő Király Creative Commons License 2025.12.08 0 0 806

köszi, pont naspolya szaporításon gondolkodom. eszerint nem csak birsre és galagonyára lehet oltani, hanem naspolya magoncra is, úgy féltörpe növényt kapunk. talán maradnék a galagonyánál, ahhoz könnyű hozzáférni erdőszélen. már ha az erdőszélen az a galagonya van, amit a leírásban említenek (Crataegus monogyna).

akinek van, mit csinál a naspolyából? én csak frissen ettem eddig, úgy nagyon szeretem. láttam egy helyen, hogy egyszerre leszedték az egészet, amikor már meg volt puhulva, de hogy mit csináltak belőle, azt nem tudom.

Előzmény: diospyros (800)
pintjano Creative Commons License 2025.12.01 0 0 805

Pontositok: ez a piros piszke nem savanyú és nem beteg... Ettem sok savanyút -igaz

mind fehér volt és lisztharmatos

üdv PJ

Előzmény: pintjano (803)
CBNora Creative Commons License 2025.12.01 0 0 804

Bocs, tényleg, rosszul olvastam.

Az érett egrest én is nagyon szeretem.

Gyerekkoromban viszont ki nem állhattam, csak azt az ehetetlen, kemény, savanyú rettenetet volt lehetőségem kóstolni, amit nagyanyámék vettek a piacon egresszószhoz. Akkor azt hittem, hogy az egres az ilyen. Érettet akkor ettem először, mikor a kertünkben kóstoltam. De az sajnos nem volt ellenálló.

Előzmény: pintjano (803)
pintjano Creative Commons License 2025.12.01 0 0 803

Bocs én piszkét---köszméte, egres--kinek hogy tetszik, irtam. Piros ribizlit én sem szeretem

épp amiatt, amit irtál. Piszke nem savanyú, nem bántja a gyomrot

üdv PJ

Előzmény: CBNora (802)
CBNora Creative Commons License 2025.12.01 0 0 802

Piros ribizlink nekünk is sok van, jobbak-rosszabbak, magról is kelnek, ami nincs útban, meghagyom. A diófa alatt is rendesen terem és beérik, ez nagy előnye, csak sajnos nem nagyon szeretem, nekem a piros ribizli túl savas, elvásik tőle a fogam és kicsípi a nyelvem. A fekete ribizlit jobban szeretem, és a fehér is jobb, abból is van pár bokor, én csak azokról eszem. A pirosat csak feldolgozva tudom fogyasztani, meg egy közelben lakó ismerős nagyon szereti, a zömét neki adom.

A vásárolt bokrok közül egyébként az egyik kimondottan jó, nagy fürtű, nagy szemű, nem is olyan rettenetesen savas. Ez sokkal később érik, mint a többi. 

Mindegyik ribizli bokrunk egészséges, strapabíró, egyedül a tartós szárazságra érzékenyek, ha sokáig nincs eső, öntözni kell, különben kiszáradhat.

A Ribes divaricata sokkal kevésbé savas, mint a piros ribizli.

Előzmény: pintjano (801)
pintjano Creative Commons License 2025.12.01 0 0 801

Van a tanyáról hozott piros piszke több helyen is ültettem s adtam is, nem beteg finom

ingyen is adok bujtással szaporitottat--nem sok van, de majd mindenki tud szaporitani

belőle (sokkal mélyebbre ültetve  már ősszel lesz szaporulat.

üdv PJ

Előzmény: CBNora (799)
diospyros Creative Commons License 2025.11.30 0 0 800
CBNora Creative Commons License 2025.11.25 0 0 799

Valószínű, hogy rezisztens, ha egy vásárolt tőről származnak. A magoncok zöme is rezisztens lett, nem valószínű, hogy a faiskola, ahonnan az eredeti származik, pont olyat szaporított volna, ami nem az.

De meg kellene kérdezni. 

Előzmény: Midnightx (798)
Midnightx Creative Commons License 2025.11.25 0 0 798

Ez a Facebookos hirdető állítólag dugványozással szaporította az eladásra kínált töveket, de hogy az anyatövek honnan valók, azt nem kérdeztem. Lutri az ilyen.

Régebben én is neveltem magoncokat, amik sima, fehér, nem rezisztens egres alatt keltek ki. Sok év után termettek is, de apró szeműt és természetesen nem voltak rezisztensek se. Azóta már vettem többfajta lisztharmat-rezisztens egrest és így nem kell permetezni őket.

Előzmény: CBNora (797)
CBNora Creative Commons License 2025.11.24 0 0 797

Amit vettem, az rezisztens.

Az eredeti bokor alól cserepekbe ültettem néhány magoncot, azoknak a zöme is rezisztens, de volt köztük 2 olyan, ami nem.

Előzmény: Midnightx (796)
Midnightx Creative Commons License 2025.11.24 0 0 796

A Facebookon árulta valaki. Magánszemély, nem kertészet.

A lisztharmatra érzékeny vagy rezisztens?

Előzmény: CBNora (795)
CBNora Creative Commons License 2025.10.31 0 0 795

Hol kapható?

Nekem van, azt Németországból rendeltem évekkel ezelőtt Schwarze Honigbeere néven.

Nagyon bevált, kevésbé savas, mint a josta, bőven terem és betegségekre sem érzékeny. Az érett egresnél kevésbé édes, de finom.

Rettentő tüskés.

Előzmény: Midnightx (793)
Midnightx Creative Commons License 2025.10.31 0 0 794

Van, ahol fekete egresként említik, de hivatalos magyar neve még nincs.

Midnightx Creative Commons License 2025.10.31 0 0 793

Ribes divaricatum - Wikipedia

Vad egres. Észak-Amerikából származik, az oroszok nemesítették tovább.

Már nálunk is kapható. Gyümölcse a Jostára hasonlít, de édesebb annál.

lala1961 Creative Commons License 2025.04.15 0 0 792

Üdv ! Sajnos a "pálinka fák"java a -1,3 c fokban tönkre ment(PÉCS) ,a magyar kajszi (ha az) ,teljesen elfagyott a két kisebb fám (Gönci és Ceglédi Arany) 80-90% fagykár ! Még amit sikerült tönkre tenni ez az alig mínusznak ,kivi (90-95%) most termett volna 1x ,és a datolyaszilva(tipo 100%) kár ! :-((((((((( Amit még nem tudok a cseresznye,meggy,szilva ,mert azok is virágba voltak ! :-((( Roppant mód megviselt ,és persze nem csak az anyagiak miatt ,hanem a leendő/várható esetleges jövőbeni persektíva aggaszt!:-(((((

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!