Keresés

Részletes keresés

pici mici a pók Creative Commons License 2021.05.04 -1 0 274

ez nem korrupcio.  A magyar nyugdijasnak a legdrabb vakcina kell ami a WHO szerint nem is igazolt hogy jo az oregeknek...

 

 

https://telex.hu/koronavirus/2021/05/04/tobb-mint-felmillioan-neztek-meg-a-parlamenti-kepviselo-videojat-aki-szerint-az-oltottak-vedtelenebbek-az-oltatlanoknal

 

 

 • 45 napot vártunk rá, hogy ne árulják el Müller Cecíliáék, miért kellett zűrös hátterű közvetítőn keresztül venni a Sinopharmot Gazdaság Koronavírus
 • 2021. május 04. – 13:17
 • frissítve
 • Előd Fruzsina
 • Másolás
 • Vágólapra másolva
 • A magyar kormány az oltási program felgyorsítása érdekében az uniós vakcinabeszerzési körön felül is vásárolt oltóanyagot: Oroszországból 2 millió adag Szputnyik V-t és Kínából 5 millió adag Sinopharmot.
 • Mivel a Szputnyik V esetében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közvetlenül szerződött az eladó orosz állami ügynökséggel, felvetődött a kérdés, miért nem ugyanígy történt a Sinopharm beszerzése is. Meg szerettük volna tudni, mi szükség volt a Danubia Pharma plusz költséget jelentő bevonására, és mi alapján választották ki a munkára a céget, ezért közérdekű adatigénylést küldtünk az NNK-nak. Ebben azt kértük, adják ki nekünk:
 • A kurta levélben foglaltakat nehéz lenne érdemi válasznak nevezni. Az országos tisztifőorvos közölte, hogy az első kérdésünk nem közérdekű adat megismerésére irányul”. Az tehát, hogy miért volt szükség egyáltalán a Danubia Pharmára, az NNK szerint nem tartozik a cechet álló magyar társadalomra, hiába fizeti minden adófizető a cég hasznát.

 

 

A WHO szerint nincs bizonyíték rá, hogy a Sinopharm jó az időseknek

 

Koronavírus

 

2021. május 04. – 07:15

 

https://telex.hu/koronavirus/2021/05/04/who-shinopharm-kinai-vakcina

 

 • A WHO állásfoglalását a koronavírus-vakcináció témájában mérvadónak számító Dobson Szabolcs gyógyszerész tette közzé az alábbi címmel:
 •  
 • „Sinopharm vakcina: magyarországi blamázs vagy téved a WHO, abban, hogy éppen nem időseknél kellett volna felhasználni, hanem majd a 18-59 éves korosztályban?”
 •  
 • A nyugati oltóanyagok reméltnél lassabb érkezése miatt a magyar kormány 7 millió keleti vakcinát rendelt, a Szputnyik mellett 5 millió Sinopharmot Kínából, melyek közül 2,1 millió adagot már le is szállítottak Magyarországra. A kínai oltóanyaggal nálunk az időseket kezdték beoltani, A Sinopharm-vakcinák 93 százalékát a 60 év felettiek kapták, és a legidősebb korosztályban is ezt az oltóanyagot használták tömegével.
 •  
 • A Sinopharm részben éppen azért került a támadások kereszttüzébe, mert úgy kapott engedélyt, hogy nem voltak közzétéve nyilvánosan elérhető, független szakértők által megvizsgálható adatok a klinikai vizsgálatok harmadik, kulcsfontosságú fázisából.

 

 • Tényleges, tartalmi magyar engedélyezési eljárás azonban nem volt.
 • Miután a kormány rendelettel üresítette ki az OGYÉI engedélyét, a rendeleti engedélyezés jogalapját gyakorlatilag az adja, hogy Szerbiában már engedélyezték a kínai vakcinát. A magyar gyógyszerhatóság így saját hatáskörben nem értékelte a vakcinát, így nem vizsgálta azt sem, hogy kinek, melyik korosztályoknak adható.
 • Miközben az AstraZeneca vakcináját adathiány miatt 60 év felett eredetileg nem javasolták a magyar hatóságok (március 8-tól már az idősebbek is megkaphatják a brit–svéd oltóanyagot), a Sinopharmét – amelynél szintén adathiány áll fenn ebben a korosztályban – minden korosztálynak engedélyezték. Ennek okára sem az OGYÉI, sem az operatív törzs nem adott választ a Telex kérdésére, pedig az még a hivatalos magyar alkalmazási előiratból is kiderül, hogy a Sinopharm klinikai vizsgálatainál mindössze az alanyok 0,7 százaléka volt hatvan év feletti – más oltóanyagoknál ennek sokszorosa volt az idősek aránya, a Pfizernél például 42 százalék.

 

pici mici a pók Creative Commons License 2021.04.17 0 0 273

ez nem korrupcio, ez a magor valosag es teljesen korrekt.

 

 

Mende polgármestere vezeti a helyi uniós pénzosztó szervet, családja szépen kapja is a támogatásokat

 

Gazdaság Belföld

2021. április 16. – 06:53

frissítve

Előd Fruzsina

 

A LEADER-program vidékfejlesztési támogatásainak elosztásában is szerepe van Mende polgármesterének, akinek családja több tízmillió forintban részesült ebből a keretből – tudta meg a 24.hu.

Kaszanyi József néhány napja lett téma a sajtóban, amikor Hadházy Ákos megszellőztette, hogy a független polgármester lánya feltűnően drágán hirdet egy a vendégházában található apartmant. A képviselő azt gyanította, hogy az irreális árszabás célja a vendégek távoltartása lehet, amire azért van szükség, mert valójában más célra használhatják az 59 millió EU-s támogatásból épült apartmanokat, papíron viszont 3 évig üzemeltetni kell őket a támogatás fejében. Kaszanyi Vivien korábban azzal is felkeltette Hadházy érdeklődését, hogy Zanzibáron nyaralt, miközben Orbán Viktor épp arra kérte az elitet, hogy az egzotikus nyaralásaikat ne most ejtsék meg.

A 24.hu most arról ír, hogy Kaszanyi József vezeti a Hajt-a Csapat Egyesületet, ami a Tápió-vidék egyik LEADER-szervezete. Az egyesület bírálóbizottságának (melyet szintén ő vezet) egyik feladata, hogy rangsorolja a 670 millió forintos keretből támogatható helyi vállalkozás-, illetve településfejlesztési, turisztikai és egyéb projekteket.

 

A lap összesítése szerint Kaszanyi József és testvére, Kaszanyi István, valamint Kaszanyi Vivien összesen 35,5 millió forinthoz jutott a vállalkozásfejlesztésre szánt 248 millió forintos LEADER-keretből, vagyis ők hárman megszerezték a 26 településre jutó pénz 15 százalékát. Megkeresték Kaszanyi Józsefet azzal, korrektnek tartja-e, hogy családjával ekkora arányban részesült a vállalkozásfejlesztési támogatásból, de a polgármester nem válaszolt a cikk megjelenésééig.

pici mici a pók Creative Commons License 2021.03.26 0 0 272

Ne feledjuk hogy ugyanez a Fideszes volt aki a mentoseg beremelesere ezt tudta mondani...

 

http://kettosmerce.blog.hu/2017/09/22/_kurva_anyad_ennyi_volt_a_fideszes_kepviselo_reakcioja_a_mentosok_beremelesere

Előzmény: pici mici a pók (271)
pici mici a pók Creative Commons License 2021.03.26 0 0 271

Blikk: Nejlonzacskóban utaztak a Boldog Istvánéknak visszaosztott milliók Belföld

2021. március 26. – 08:22

 

 

https://telex.hu/belfold/2021/03/26/blikk-nejlonzacskoban-utaztak-a-boldog-istvaneknak-visszaosztott-milliok

pici mici a pók Creative Commons License 2021.03.23 0 0 270

mino meglepo ujabb rokon nyert szazmillios megbizast...

pici mici a pók Creative Commons License 2021.03.18 0 0 269

Nkincs itt latnivalo kerem csak a luxus ingatlan tulajainak az egesz balaton

 

 

https://index.hu/belfold/2021/03/17/rettenetes-epuletszorny-magasodhat-a-balatonaligai-parton/

 

Bukovszki András, Balatonvilágos önkormányzati képviselője az Indexnek azt mondta, az építési tervdokumentációhoz nem jutnak hozzá, a polgármester nem ad tájékoztatást számukra a beruházóval folytatott egyeztetésekről. 

A megszerzett látványtervek azonban így is sokkolták a falu lakosságát. A hétszintes épületről nemcsak az egész Balaton, de az összes szomszéd telek is belátható, így a nyaralók intim szférája megszűnt, a telkek értékvesztése is egyértelmű

– teszi hozzá a képviselő. A legnagyobb baj azonban szerinte az, hogy bár az önkormányzatnak a 30 méteres parti sávra elővételi joga lett volna, nem tudta érvényesíteni, mert az említett augusztusi kormányrendelet megtiltotta a szabad parti sétány közhasználatát. Az egykori úttörőtábortól alig száz méterre lévő Club Aliga 610 méteres elveszített partszakasza után most újabb 65 métertől kell búcsúznia a település lakóinak és az ide látogató nyaralóknak. Könnyen lehet, hogy Balatonvilágos 4,5 km-es partszakaszának 30%-nyi parti sétánya mind elvész. Ez esetben ez lesz az első olyan Balaton-parti település, amelynek nem marad közvetlen kapcsolata a tóval. 

Ez azért is érdekes, mert Balaton-törvény szerint is tilos a parttól 30 méterre bármit is építeni. A jogszabály szerint 

a Balaton szabályozási partvonalától számított 30 méteres sávon belül – a medencés kikötő és a hozzá kapcsolódó épületek kivételével – épület nem helyezhető el, kivéve, ha különleges terület- és településrendezési ok vagy kialakult állapot miatt a Balaton vízparti területeinek közcélú területfelhasználása tárgyában e törvény felhatalmazása alapján kiadott miniszteri rendelet ettől eltérően rendelkezik.

 

A privatizáció a képviselő szerint felveti a hűtlen kezelés gyanúját is, hiszen a MNV 410 millióért úgy adta el az ingatlant, hogy előtte közforgalmú parti sáv húzódik (a nemzeti törzsvagyon forgalomképtelen vagyontárgya). Ha nem augusztus 7-e előtt, hanem csak utána (a partszakasz elvétele után) pályáztatja meg, akkor a vételár többszörösét realizálhatta volna. Kerestük a kormányzat képviselőjét, a Miniszterelnökség építésügyi helyettes államtitkárát, Füleky Zsoltot, aki György István közigazgatási államtitkárral együtt szeptember 29-én részt vett a településsel folytatott egyeztetésen. Levelünkre nem válaszolt, a telefont nem vette fel, ezért nem tudta megerősíteni nekünk azt az információt, hogy nem is járt a közterület elvételét előkészítő rendelettervezet az államtitkárságon. Más forrásunk azonban azt valószínűsíti, hogy az úttörőtábort megszerző, kormányközeli jogászokból álló tulajdonosi kör által összeállított koncepcióra bólinthatott rá a Miniszterelnökség.

Gurmai Zita, az MSZP országgyűlési képviselője mai parlamenti felszólalásában is szóvá tette az ingatlan körüli visszaélésgyanús eljárást, amikor úgy fogalmazott: 

Önök még a saját jogszabályaikat is lábbal tiporják. Semmibe veszik a 2018. évi, területrendezésről szóló törvényt, magasról tesznek a korábbi szerződésekre. A fennálló jogsértések miatt Balatonvilágos önkormányzata már az Alkotmánybírósághoz fordult.

pici mici a pók Creative Commons License 2020.12.13 0 0 268

Vegul is Merkelt miert zavarna hogy szolgenepnek ez kell? A nemet nagytokenek csak annal jobb!

 

 

 

„Angela Merkel most is elvtelen kompromisszumot kötött a magyar diktátorral”

 

Lehet, hogy Angela Merkel most azt gondolja és abban a szerepben tetszeleg, hogy megőrizte Európa egységét, szerintem azonban éppen ellenkezőleg, Európa egységének sírásója

 

 

pici mici a pók Creative Commons License 2020.11.27 0 0 267

A magyar azt akarja legyen korrupcio...

 

 

Pintér Sándor: Gyakorlatilag nem marad olyan korrupció felderítetlenül, amely sérti az állampolgárok érdekeit

A Nemzeti Védelmi Szolgálat eredményeit nem az ügyek számában méri.

pici mici a pók Creative Commons License 2020.11.19 0 0 266
Marischkám Creative Commons License 2020.11.17 0 0 265

2014. május. 14. 20:48 Vállalkozás

Biden fia egy ukrán gázcég vezetőségének tagja lett

Egy ukrán gázipari cég, a Burisma Holdings igazgatótanácsának tagja lett Joe Biden amerikai alelnök fia és John Kerry külügyminiszter fogadott fiának egyik közeli barátja - közölte szerdán a Wall Street Journal.

Az ügy azért keltett feltűnést, mert Biden és Kerry fontos szerepet tölt be az Egyesült Államoknak az ukrán válsággal kapcsolatos diplomáciájában.

https://hvg.hu/kkv/20140514_Biden_fia_egy_ukran_gazceg_vezetosegenek

Watchdog Creative Commons License 2020.11.17 0 0 264

Ezek még mindig azt hiszik, hogy a kormány a feladatának érzi, hogy fellépjen a korrupció ellen... sőt, pontokba merték szedni, hogy mit kell tenni:

 

https://hvg.hu/itthon/20201117_greco_magyarorszag_korrupcio_orszaggyulesi_kepviselok_birak_ugyeszek

 

https://rm.coe.int/fourth-evaluation-round-corruption-prevention-in-respect-of-members-of/1680a062e9

Traubi Creative Commons License 2020.11.03 0 0 263

Gusztustalan.

Előzmény: pici mici a pók (262)
pici mici a pók Creative Commons License 2020.11.03 0 0 262

DK: Hegedűs Zsuzsa kozmetikai cikkeket is vett közpénzből

2020. november 03. – 13:19 (frissítve: 2020. november. 03. – 15:19) – Iván-Nagy Szilvia Belföld Hegedűs Zsuzsaközpénzszámla

 

Nemcsak pezsgőkre vagy vörösborokra költött közpénzt Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadója, Hegedűs Zsuzsa, hanem kozmetikai termékekre, két esetben pedig rózsacsokrokra is – tudatta kedden kiküldött sajtónyilatkozatában a Demokratikus Koalíció.

pici mici a pók Creative Commons License 2020.10.27 0 0 261

https://index.hu/belfold/2020/10/26/lazar_janos_nyilatkozata_nyoman_az_lmp_hu_tlen_kezele_s_gyanu_ja_miatt_tett_feljelentest/

 

 

A Lázár-interjú után a Válasz Online összefoglaló cikkében azt írta: a korábbi kancelláriaminiszterrel készült interjújuk „a magyar igazságszolgáltatás kendőzetlen bírálatába torkollt”.

A volt kancelláriaminiszter egyértelművé tette: a hatóságok anélkül sikálták el a Feneketlen-tavi ingatlanmutyit, hogy őt – a bizonyítékok gazdáját – tanúként kihallgatták volna, noha »az nyilvánvaló bűncselekmény volt«

Miajó Creative Commons License 2020.10.27 0 0 260

 

Ne tegyék... az "Államosított korrupció." vizsgálata fontos!

 

Szakítanak az ellenzéki pártok Hadházy Ákossal? Szalai Szabolcs követés 2020.10.26. 20:04 Formális döntés ugyan még nem született, de több ellenzéki szereplő sem támogatná, hogy Hadházy Ákos induljon az ellenzéki összefogás színeiben a 2022-es országgyűlési választásokon abban a körzetben, ahol korábban megmérette magát a politikus.

XNC Creative Commons License 2020.10.25 0 0 259

A korrupció nem csak OV bűne!

Előzmény: Luis Nevis (-)
Break Break béka Creative Commons License 2020.10.07 0 0 258

Ogy is mondta az EU?  A tamogatasok ne Orban koreot gazdagitsak hanem a magyar nephez keruljenek..

Break Break béka Creative Commons License 2020.08.13 0 0 257

 

Bizonyos vállalkozókkal, befektetőkkel szemben úgy érezzük, védtelenek vagyunk. Úgy látjuk, ezeket a folyamatokat településvezetőként már nem tudjuk megállítani, így a testület a lemondásával szeretné felhívni a közvélemény figyelmét a veszélyekre

Mészáros Lőrincék félmilliárdért vettek medencés nyaralónak látszó gyümölcsöst Tihanyban

Halász Júlia, Boros Juli Balaton augusztus 12., szerda 17:58 3439 Új fejezet kezdődik a 444 életében. Érdekel

Vélhetően nincs még egy olyan nemzeti park a világon, melynek területén annyi luxusnyaralónak látszó gazdasági épület lenne, mint Tihany egyik páratlan panorámát kínáló területén, Óváron. Az egykori halászfalunak tényleg erről a részéről nyílik a legszebb kilátás a Balatonra. 

Most Mészáros Lőrinc és felesége is itt, ugyanabban az utcában vettek több mint 500 millió forintért gyümölcsöst, ahol Rogán Cecília és Dzsudzsák Balázs nyaralója található, nem messze a hírhedtté vált építési gödörtől. Első ránézésre azonban úgy tűnik, nem lesz idén túl erős a termés.

A Mészáros házaspár csupán néhány nappal azelőtt, június 30-án írta alá az adásvételi szerződést, hogy megjelent a rendszerszintű tihanyi természetkárosításról szóló cikkünk.

Az építési törvények kijátszhatók, az ellenőrzéseket megnehezítették, így a megfelelően gazdag és befolyásos ingatlantulajok gyakorlatilag azt csinálnak a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó Óvár területén, amit csak akarnak.

Előzmény: Break Break béka (256)
Break Break béka Creative Commons License 2020.08.03 0 0 256

https://index.hu/belfold/2020/08/02/szigliget_lemondott_poglarmestere_balassa_balazs_vallalkozok_befektetok_vedtelenek/

 

Bizonyos vállalkozókkal, befektetőkkel szemben úgy érezzük, védtelenek vagyunk. Úgy látjuk, ezeket a folyamatokat településvezetőként már nem tudjuk megállítani, így a testület a lemondásával szeretné felhívni a közvélemény figyelmét a veszélyekre

Break Break béka Creative Commons License 2020.08.03 0 0 255

Mi valtozott 500 ev alatt?

 

 

http://www.ujexodus.hu/tanulmany/a_magyar_karakter

 

 

Francesco Massaro velencei titkár a következőképpen összegezte a Mátyás korabeli Magyarországon szerzett utazási tapasztalatait:

 

 

A magyarok általában a világ legrosszabb fajtája. Nem szeretnek és nem becsülnek egyetlen nemzetet sem a világon, és egymást sem szeretik. Mindenki a maga kényelmére gondol, lopják a közt, és kevesen törődnek vele. ...Kevés dologgal foglalkoznak, kivéve a dőzsölést és a köz meglopását. Ebben nagyon serények.

Ollie a Rehm2 Creative Commons License 2020.07.18 0 0 254

Biden fia egy ukrán gázcég vezetőségének tagja lett

..

Egy ukrán gázipari cég, a Burisma Holdings igazgatótanácsának tagja lett Joe Biden amerikai alelnök fia és John Kerry külügyminiszter fogadott fiának egyik közeli barátja - közölte szerdán a Wall Street Journal.

https://hvg.hu/kkv/20140514_Biden_fia_egy_ukran_gazceg_vezetosegenek

 

 

 

Na ez az igazi állami korrupció.

Break Break béka Creative Commons License 2020.07.18 0 0 253

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/siriusmed-geneplanet-magyarorszag-lelegeztetogep-vasarlas.709955.html

 

Egy cégben találkozik a 300 milliárdos magyar üzlet és a szlovén korrupciós botrány Szlovéniában átlagosan fele annyiért vásároltak lélegeztetőgépeket, mint Magyarországon, ott mégis egy miniszterek ellen folyó nyomozást eredményezett a beszerzés. A szomszédos ország botrányában érintett Geneplanet nevű vállalattal a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium is üzletelt.

ötödiklenin Creative Commons License 2020.06.16 0 0 252

A Fideszben csak az alsóbb szinteken lehet korrupció! Nem hiszem, hogy Viktor ilyesmi felett szemethuny!

Előzmény: Watchdog (251)
Watchdog Creative Commons License 2020.06.16 0 1 251

Ami már a NER-nek sem fér bele:

https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/06/16/magyarorszagon_most_tenyleg_kapott_egy_gigantikus_pofonszornyet_a_korrupcio/

 

... összehangolt akcióban, három helyszínen...

Vöcsök_ Creative Commons License 2020.06.16 0 1 250

A korrupció tarja egyben a Fidesz gépezetet. Fentről lefelé indulva mindenki kap egy kis "birtokot" ki céget, ki vezetői kinevezést, ki trafikot. 

 

Saját farkába harapó kígyóvá vált a rendszer: Hatalom kell önmagáért, és még több hatalom, hogy megtarthassák.  És minden feláldozható, a rendszer fennmaradásáért cserébe semmi sem lehet túl drága, és semmilyen eszköz nem lehet túl aljas.

 

Ez a NER.

Break Break béka Creative Commons License 2020.05.31 0 0 249

1 nappal az alapítása után kapott 8 000 millió forintos állami támogatást mészáros cége:

 

http://www.atv.hu/belfold/20200529-szabo-timea-orbanek-mar-a-latszatra-sem-adnak-a-kozpenzek-elrablasanal/hirkereso

Break Break béka Creative Commons License 2020.05.21 0 0 248

"Mint törvénytisztelő ember és a jogállam iránt elkötelezett politikus", arra kéri az embereket, adjanak időt az igazságszolgáltatásnak, hogy megnyugtató módon lehessen lezárni a múltat - írja Orbán. A megújulás azt is jelenti, hogy Magyarország nem lehet a jövőben olyan következmények nélküli ország, mint az elmúlt nyolc évben volt - rögzíti a közösségi portálon Orbán Viktor, hozzátéve: "mindannyian azt akarjuk (...) hogy Magyarországon ne lehessen többé visszaélni a hatalommal, ne lehessen kibújni a törvények alól".

 

Mint fogalmaz, "az elszámoltatással a jövőnek tartozunk, hiszen a jövő nemzedék számára az lesz a példa, amit mi most mutatunk";

Break Break béka Creative Commons License 2020.05.16 0 0 247

82 milliárdot elvesznek a Gazdaságvédelmi Alapból, és a Budapest-Belgrád vasútvonalra fordítják

 

 

Minden idők legdrágább magyar vasúti beruházása készül, és nem látszik, hogy a kínaiakon és Mészáros Lőrincen kívül kinek lesz jó üzlet.

 

 

 

https://index.hu/gazdasag/2020/05/15/82_milliardot_elvesznek_a_gazdasagvedelmi_alapbol_es_a_budapest-belgrad_vasutvonalra_forditjak/

 

 

82 milliárdot elvesznek a Gazdaságvédelmi Alapból, és a Budapest-Belgrád-vasútvonalra fordítják

 

A projektről számos cikkben írtunk már, ez minden idők legnagyob

b vasúti beruházása Magyarországon, összértéke a 700 milliárd forintot is meghaladhatja. A nagy részét kínai hitelből építjük majd, és minden jel arra mutat, hogy a megépítéséhez is elsősorban a kínai félnek fűződik érdeke.

 

 

A projektet magyar részéről Mészáros Lőrinc cégcsoportja fogja lebonyolítani, Semjén Zsolt egyik salátatörvény-javaslatában pedig a beruházás szerződéseit tíz évre titkosítanák külgazdasági és külpolitikai érdekekre hivatkozvaRészletesebben itt írtunk a projektről, a keleti nyitás eddigi eredményeiről pedig ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Break Break béka Creative Commons License 2020.05.09 0 0 246

https://korrupcio.blog.hu/2020/05/07/csucsra_jar_a_haveri_kapitalizmus_jarvanykezeles_mint_figyelemelterelo_hadmuvelet

 

A diktatúra-vita közben a kormánytöbbség dörzsöli a tenyerét és tartja a markát. Egyre-másra fogadnak el és bocsátanak ki olyan törvényeket és rendeleteket, amelyeknek elsődleges célja a már eddig is helyzetbe hozott oligarchák és kliensek támogatása. A haveri pénzosztás a válságkezelés ürügyén és annak kulisszái mögött zajlik. A felhatalmazási törvény utáni első salátatörvény rögvest két, addig állami tulajdonú ingatlan átadásáról rendelkezett Schmidt Mária alapítványának. Majd következett a Mathias Corvinus Collegiumnak juttatott 10-10 százalékos, Mol- és Richter részvénypakett, három ingatlannal megfejelve. A szakkollégium alapítója, Tombor András szerint „eljött az idő, hogy az MCC (…) olyan kiemelt nemzeti intézménnyé váljon, (…) mint a Tudományos Akadémia, a Nemzeti Múzeum vagy a Nemzeti Színház”. Ha csak úgy nem.

Nyilván a tetőzőben lévő járványhelyzet indokolja azt is, hogy a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez köthető vadászati kiállításra 1,7 milliárd forintot kellett elkülöníteni, azonnali hatállyal. Az erőpolitika és a haveri kapitalizmus csúcsra járatását jelzi az is, hogy a részben a kínai Eximbank által finanszírozott Budapest-Belgrád vasútvonal beruházási iratait tíz évre titkosították, szintén a felhatalmazási törvény után elfogadott első salátatörvényben. Most nagyobb a valószínűsége annak is, hogy a városligeti beruházásokból többet tudnak keresztülerőszakolni, mint békeidőben. Erővel vetett véget az állam a Kartonpack tulajdonosi vitájának is, Mészáros Lőrinc és családja pedig, akárcsak békeidőben, most is egymásután nyeri a közbeszerzéseket.  

A haveri pénzosztás együttjár a további központosítással. Magyarország már eddig is az EU legcentralizáltabb országa volt, bár az önkormányzati választások után a hazai politikai rendszer valamelyest elmozdult a pluralizmus irányába. A válságkezelés ürügyén a kormány ezt máris megtorolja: magához vonta a gépjárműadó-bevételeket, ingyenessé tette a parkolást (megfosztva a településeket ettől a pénztől) és különleges gazdasági övezetek fedőnévvel az iparűzési adóbevételek elvonásától sem riad vissza. Utóbbi például azt jelenti, hogy Göd elesik bevételének egyharmadától. A közérdekű adatigénylés pedig az eddiginél hosszadalmasabb lesz: az eddigi 15 nap helyett 45 napig is eltarthat, amennyiben a közintézmények így rendelkeznek a veszélyhelyzetre hivatkozva. 

A NER a saját politikai elitjéről sem feledkezik meg: április közepén alaposan felemelték a képviselők fizetését, és 35 százalékkal nőtt az államtitkárok fizetése is. Eközben az Orbán-kormány, dacolva – szokásos módon – a nyugati trenddel és a kényszerűségből költségvetési költekezést szorgalmazó javaslatokkal, no meg az emberiességgel, vonakodik mentőövet dobni a leginkább rászorultaknak. Nincs tehát semmiféle rendszer- vagy paradigmaváltás (a „demokráciából” a „diktatúrába”), hanem „felgyorsulni látszik a történelem”, ami itt a magyar ugaron sem többet, sem kevesebbet nem jelent, mint azt, hogy a rendszerszintű korrupció és a haveri államkapitalizmus újabb fokozatba kapcsolt.

Bakter. Creative Commons License 2020.01.25 0 0 245

Ezüst érmesek vagyunk a korrupcióban!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!