Keresés

Részletes keresés

evcn Creative Commons License 45 perce 0 0 6040

A Tamási Áron Színház tegnap leadott Vízkereszt, vagy amire vágytok c. előadását nem vette fel esetleg valaki? Sajnos csak egy részét sikerült megnéznem.

Előre is köszönöm, ha valaki megosztja!

TMoncsi77 Creative Commons License 10 órája 0 0 6039

Sziasztok!

Valakinek esetleg sikerült letöltenie tegnap a Pannon várszínház oldaláról az Egy csók és más semmi előadást? Sajnos lemaradtam. :-(

Nagyon szépen köszönöm.

Balu424 Creative Commons License 1 napja 0 0 6038

Ezt barátom :)   Ksözönöm szépen!

Előzmény: seci (6037)
seci Creative Commons License 2 napja 0 2 6037
Előzmény: Balu424 (6036)
Balu424 Creative Commons License 2 napja 0 0 6036

Tegnap volt egy dokumentumfilm a Duna World csatornán. "Nyilas Misi" egy napja volt a címe. Sajnos csak a közepén kapcsolódtam be (nem is tudtam, hogy lesz) https://port.hu/adatlap/film/gyerekprogram/nyilas-misi-egy-napja/event-tv-585456928-103/movie-199509

 

Valaki esetleg nem vette fel?  Szeretném ha értesítene. (természetesen átkutattam az oldalakat mielőtt ide írtam)

 

köszi

 

Balu

László 61 Creative Commons License 2 napja 0 1 6035

Bár én feltölteni nem tudok, de nagyon sok örömöm van ezekben a színdarabokban, filmekben. Én viszonylag fiatal vagyok, de szerintem igenis szükség van arra, hogy megismerjük ezeket a "régi" nagy művészeket, illetve őrizzük emléküket. 

Köszönöm a munkáját, munkájukat!

Előzmény: Zauberfl (6026)
Viola 89 Creative Commons License 3 napja 0 1 6034

Kedves Zauberfl !

 

Köszönöm, hogy jelentkeztél . A lájkkból látható , hogy mások is örültek ennek .

Szerintem sokan vagyunk itt, akik értékeljük a régi nagy színészeinket .

Szinetár amihez nyúlt , arannyá változott ...

Én nagyon örülnék a Data-feltöltéseknek is .

 

Jó egészséget, szép napokat !

Üdv : Viola

Előzmény: Zauberfl (6026)
Viola 89 Creative Commons License 3 napja 0 2 6033

Kedves Anomália !

Csodálatos volt ez a koncert , nagyon köszönöm !

 

Egy merész kérdés a Fórumhoz:

 

Olga Peretyatko   az  Opera Royal de Wallonie-Liege-ben , 2019   -ben bemutatott   Anna Bolena felvétele esetleg megvan-e valakinek .

Sem torrentben , sem fórumokon nem található .

Egy elérhető kis részlet a Youtube-on :

 

https://youtu.be/PxeXhi7K1u8

 

Hát ...a remény hal meg utoljára  ... : ))

 

Ha esetleg valaki rögzítette live streemből vagy a Mezzo-ról,nagyon megköszönném: ))

Előzmény: anomalia1 (6028)
anomalia1 Creative Commons License 3 napja 0 3 6032
fdeded Creative Commons License 3 napja 0 1 6031

Nagyon szépen köszönöm!!!!

Előzmény: jadam73 (6030)
jadam73 Creative Commons License 3 napja 0 6 6030
Előzmény: fdeded (6027)
RazorX911 Creative Commons License 3 napja 0 4 6029

Na, akkor kérem szépen, itt van logómentesen az operett, egy VHS-ről digitalizálva:

 

Csokos.asszony.HUN.SECAM.TVRIP.MPEG-2.25i.AC3-X911

 

Az operett-ből, az első/utolsó mp-ek hiányoznak! A műsor egésze alatt, időnként, apró zavarok miatti képhibák vannak.

 

https://ulozto.net/file/94udvSlDyzYV/csokos-asszony-hun-secam-tvrip-mpeg-2-25i-ac3-x911-mpg

 

vagy

 

http://indavideo.hu/video/Csokos_asszony_SECAM_TVRIP_

 

Jó szórakozást hozzá.

Előzmény: Zauberfl (4130)
anomalia1 Creative Commons License 3 napja 0 3 6028
fdeded Creative Commons License 4 napja 0 0 6027

Ha valaki fel tudná tölteni a Vörösmarty Színház leadott előadásait, nagyon hálás lennék. Előre is köszönöm !

Zauberfl Creative Commons License 4 napja 0 6 6026

Köszönöm az érdeklődést, jól.

Sajnos nekem ezek a felhő dolgok nem jönnek be. A datás könyvtáraim még élnek, amik élnek, oda feltölteni is tudok, de van-e érdeklődés ez iránt?

Aki valami olyasfélét keres, ami rettenetes régi felvételekből nekem megvan, szólok, de amúgy nem.

Lehet, túllépett rajtam az idő?

Szinetár Miklós szólt pár szót a Halhatatlanok Társulata kapcsán, én is abban reménykedem, vannak, s lesznek páran, akik tudják majd, ki volt Básti, Keres Emil, Major Tamás, és még folytathatnám soká, szerencsére, mert sokan voltak.

 

És örülök annak, hogy vannak, akik még nézik ezeket a művészeket.

 

Kicsit itt, ezen az oldalon. De biztos vannak még más oldalak is.

 

Tegnap Darvas Ivánnal beszélgetett Szegvári Katalin (M5). Többek között ezt az órányi beszélgetést is az általános iskolák tananyagává tenném.

 

Ha ilyesmi nem is várható, az igen, hogy az arra kíváncsiak számára sok műsor elérhető ezen az oldalon.

 

Köszönhetően az itt részt vevőknek.

 

Jó egészséget valamennyiünknek!

 

 

Előzmény: Viola 89 (6021)
Viola 89 Creative Commons License 5 napja 0 1 6025

Én  úgy emléxem 199 Mb. A 200-at már nem viszi.

Előzmény: [fidelio] Kuksi bácsi (6022)
Viola 89 Creative Commons License 5 napja 0 4 6024

Örkény Tóték 1978

 

Színmű: Tragikomédia két felvonásban. Még a könyv megjelenése évében, azaz 1967-ben Örkény átdolgozta a kisregényt drámává, amelyet máig nagy sikerrel játszanak a színházak. A premierre 1967-ben a budapesti Thália Színházban került sor parádés szereposztásban. Az előadást Kazimir Károly rendezte; Latinovits Zoltán mint Az őrnagy, Dayka Margit mint Tótné, Nagy Attila mint Tót és Hacser Józsa mint Ágika szerepelt benne.

Alább a Thália egy későbbi, 1978-as előadása tekinthető meg két részben. A színdarab rendezője: Kazimir Károly. Szereplők: az őrnagy: HARSÁNYI GÁBOR, Tót: NAGY ATTILA, Tótné: PÉCSI ILDIKÓ, Ágika: JANI ILDIKÓ

 

 

https://ulozto.net/file/HfJyu8beHGC8/orkeny-totek-thalia-1987-mp4

 

 

Örkény István bevezető szövege a színdarabhoz
Levél a nézőhöz

Albert Camus írja a Sziszüphosz mítoszában: “Az istenek arra ítélték Sziszüphoszt, hogy egy sziklát görgessen szüntelen a hegy tetejére, ahonnan a kő mindannyiszor visszagurult a saját súlyától. Úgy gondolták, s némi joggal, hogy nincs szörnyűbb büntetés, mint a haszontalan és reménytelen munka.”

Ebben az alvilági bűnhődőben látja Camus az abszurd hős típusát, akinek egész élete arra való csak, hogy semmit se vigyen véghez. Ő, amikor Sziszüphoszra gondol, mindig abban a helyzetben látja, amikor a szikla már legördült a csúcsról, s utána ereszkedik a síkságra, ahonnan újra föl kell majd hoznia. Mit érez Sziszüphosz leszállás közben? – kérdezi Camus. Néha a szikla az erősebb, s akkor a szomorúság elhatalmasodik szívén, de az is megesik, hogy öröm tölti el. “A magaslatok felé törő küzdelem elég ahhoz, hogy megtöltse az emberi szívet.”

Én is sokszor gondolok Sziszüphoszra, különösen azóta, amióta megéltem a háborút, és megjártam a frontot. Odáig azonban csak a sorsával küzdő ember jelképét láttam benne, s ezt úgy értelmeztem, hogy a halál: a nehézkedési erő. A háború azonban, életem és gondolkozásom sorsfordulója, sok mindenre megtanított. Arra is, hogy a magyar sors mindig is tele volt sziszüphoszi helyzetekkel, korszakokkal, évszázadokkal, de annyira talán még soha, mint ebben a háborúban. Az a szikla, amelyet mi ott, a Donnál hengergettünk, csak visszagurulhatott ott is, később is, ahányszor nekivetettük a vállunkat.

De én, az én Sziszüphoszomat, egészen másként láttam. Például, egészen más helyzetben. Nem a csúcsról lefelé indultában, mint Camus; én mindig a síkságon láttam, amikor a sziklának feszülve, görgetni kezdi fölfelé.

Mit gondol ő akkor? Azt, hogy mire van ítélve, tudja. Gyötrődése hiábavaló, a szikla legurul majd, és újra meg újra legurul, az idők végeiglen. Ezt ő tudja, de hiába tudja. Az ember nemcsak tapasztalat. Az esze ugyan azt mondja, hogy minden hiába, de ösztönei nem hallgatnak az észre. Ők azt súgják, hogy ez lesz az utolsó erőfeszítése, Sziszüphosz pedig bizakodva vág neki a meredélynek, újra meg újra, mindig csalódva, de mindig új erőre kapva.

Abban a paradoxonban élünk, hogy csak értelmünk veszi számba a ránk váró végzetet. Életösztönünk mást mond. Néha amannak szava győz, néha emezé. Ha a belátás, akkor az én Sziszüphoszom is szomorú, de ha az életösztön hangja az erősebb, akkor az én Sziszüphoszomnak is öröm tölti el a szívét.

Tót Lajos persze nem volt Korinthosz királya, hanem csak községi tűzoltó egy hegyvidéki községben. Ennélfogva sohasem sértette meg az isteneket. Hát akkor mi volt a bűne? Talán nem is volt bűne, legföljebb az, hogy abban a korban élt, amikor csupán egy választás volt: vagy lázadónak, vagy Sziszüphosznak lehetett csak lenni.

A történelem sokféleképpen ismétli önmagát. Nem egy ilyen kor volt, sok tehát a Tótunk. Ha egy népet beletörődni tanít meg a sorsa, persze nehéz bűnösnek bélyegezni azt, aki a végkimerülésig folytatja a beletörődést. Még nehezebb elítélni éppen ezt a tűzoltót, hiszen eljön a perc, amikor azt mondja: nincs tovább – és maga zúdítja le a sziklát a völgybe.

Igaz, a percet nem jól választotta meg: lázadása már hiábavaló, elkésett, esztelen. De ebben is miért ő a hibás? Vannak boldog népek: ők a jókor lázadók. Mi a nem jókor lázadók fajtája vagyunk.

Ha igaz, hogy életünk a remény és reménytelenség ingajátéka, akkor maga a létezés nem abszurd, csak azzá válhatik, bizonyos helyzetekben, korszakokban, időpontokban. Amikor már reménytelenül cselekszünk, akkor az a cselekvés abszurd. Én azt vallom – és ezt példázzák a Tóték -, hogy az ember egyetlen kiútja a tett. Ezért “hagyom” gyilkolni is Tótot, pedig az a gyilkosság akkor már fölösleges és esztelen. Ilyen értelemben, a reménytelenség állapotában, Tót Lajos valóban “abszurd hőssé” lesz.

A félelem az a közeg, melyben ez a változás lejátszódik. A darab idillikus helyzetben kezdődik; úgy is mondhatnám, hogy Tót Lajos egy Toldi Miklós, akire a rettegés harangja borul. Persze, az őrnagy is fél, de a terror forrása mindig a félelem, a félelem pedig mindig új félelmet szül, osztódni akar, mint az egysejtűek, tágulni, mint a gázok, fertőzni, mint a vírusok. Volt már ember, aki annyira tudott félni, hogy félelme egy nagy országot sodort a morális abszurditásba. Hogy vitte ezt végbe? Sokszor azt hiszem, ezt értelemmel meg se tudom magyarázni, hiszen lám, még egy Tót Lajossal is milyen nehéz elboldogulni, pedig ő igazán vértezetlen, névtelen “kisember”, akinek semmi hatalma, még esze sincs nagyon sok. De úgy látszik, hajlamunk van erre a fertőzésre. “Potenciálisan” az őrnagy és az áldozata vagyok egy személyben; jó lenne, ha nem kellene többé félelemben élni.

1943. január 13-án, a Don-kanyarban, elkezdett lefelé görögni az a szikla, mellyel a magyar hadsereg sziszüphoszi sorsa elvégeztetett.

Egy barátom, Cseres Tibor, aki ugyanezt megélte, kifejtette egyszer, hogy ezt a háborút magyar írónak lehetetlen megírnia. Ebbe a gondolatba nem tudtam beletörődni. Hatvanezer ember fagyott meg ott, abban az aknatűzben, a jeges szélben, a hóban.

Az, hogy én élek, a valószínűségnek egészen kicsike töredéke csak. Talán ezért van az, hogy az ő telük, az ő sorsuk azóta sem hagyott megnyugodni. A Tóték nem róluk szól, vagy nemcsak róluk, sőt, talán egészen másról, de én írás közben mégis mindig rájuk gondoltam. A legtöbben ülve fagytak meg, s ahogy ott ültek, márványba fagyott arccal, még most is hátamban érzem a tekintetüket.

Viola 89 Creative Commons License 5 napja 0 3 6023

 

Henrich von Kleist : Amphitryon

 

 

https://ulozto.net/file/GYLMok57R9UN/kleist-amphitryon-mp4

 

A győztes hadjáratból hazatérő Amphitryon szolgája, Sosias előresiet Thébába, értesíteni gazdája feleségét, Alkménét, hogy férje haza jön. A kapuban azonban szakasztott másába botlik, aki szintén "Sosias" és nem engedi be a palotába, ahol viszont Alkméne fogadja házastársi szeretettel Amphitryon hasonmását. Az igazi Amphitryon egy szavát sem hiszi el szolgájának, de amikor felesége közli vele, hogy tegnap együtt háltak, rádöbben, hogy valami nincs rendben, hiszen ő ki sem mozdult a táborból. Amikor egyszerre látható a két Amphitryon, sem felesége, sem katonái nem tudják eldönteni, melyik az igazi. Remek vígjátéki szituációk sorozata után az ál-Amphitryon bebizonyítja, hogy ő nem más, mint Jupiter, s Alkménét férje képében, egy fiúgyermekkel ajándékozta meg, aki majdan a Hektor nevet fogja viselni, és nagy hős lesz.


Szereplők:

Benkóczy Zoltán
 Garas Dezső
 Horváth Jenő
 Pécsi Ildikó
 Rajhona Ádám
 Sinkó László
 Törőcsik Mari
 Velenczey István
Várkonyi Mátyás
 Éless Béla

 

 

[fidelio] Kuksi bácsi Creative Commons License 5 napja 0 0 6022

Megtréfált a rendszer. Bejelentkezés nélkül is elkezdtem letölteni, így azt hittem, már nincs ez a korlátozás. 
Azt viszont nem találom, hogy mekkora lehet a maximális méret. Régről mintha 200 MB-ra emlékeznék.

Előzmény: seci (6015)
Viola 89 Creative Commons License 5 napja 0 3 6021

Kedves Zauberfl !  Már nagyon régen hallottunk felőled, remélem, minden rendben.

Üdvözlettel :Viola

Balu424 Creative Commons License 5 napja -3 0 6020

OK. ezt vártam volna - levélben. Köszöm, hogy válaszolsz, így szállt el feleslegesen 2 hónapom.

Előzmény: seci (6019)
seci Creative Commons License 5 napja 0 0 6019

Bocs, de meghalni sincs idom, nemhogy video-szinezessel foglalkozni. Amiota lockdown van azota lenyomom a napi 8+ oramat a fejlesztessel, utana max sorozatot/filmet/szinhazat vagyok hajlando a szamitogepen nezni, programozni nem.

-seci

Előzmény: Balu424 (6017)
bukti1 Creative Commons License 6 napja 0 0 6018

Örülök, hogy segíhettem.

Előzmény: gropos (6012)
Balu424 Creative Commons License 6 napja 0 0 6017

Seci.  Március 23 óta várok tőled egy válaszemailt. Várjak még, vagy hagyjam a fenébe?

 

Előzmény: seci (6015)
fdeded Creative Commons License 6 napja 0 0 6016

Kedves,[fidelio] Kuksi bácsi

 

Már lényegtelen, sikerült leszednem. de azért köszönöm !

Előzmény: [fidelio] Kuksi bácsi (6013)
seci Creative Commons License 6 napja 0 0 6015

Ezert: "Ez a fájl 1 002.4 MB méretű, így csak Prémium felhasználóinknak érhető el.***"

 

-seci

Előzmény: [fidelio] Kuksi bácsi (6013)
[fidelio] Kuksi bácsi Creative Commons License 6 napja 0 2 6014

Dundo Maroje

magyar színházi felvétel, 1979, 98 perc, 960 x 720

 

Az 1970-es években Szentendre főtere színházi előadások hangulatos szabadtéri helyszínévé vált. Ilyen nagysikerű előadás volt a Szirtes Tamás rendezésében bemutatott szórakoztató Dundo Maroje is Körmendi Jánossal a címszerepben, olyan nagyszerű szereposztásban, mint Márton András, Schütz Ila, Székhelyi József, Tímár Béla, Sunyovszky Sylvia, Koltai János, Kalocsay Miklós vagy Bajza Viktória. A vérbő komédia az életét Rómában tengető léhűtő aranyifjú és a nyomába eredt atyja komikus, ugyanakkor életszerű története.

 

https://data.hu/get/12445160/Dundo_Maroje.mp4

[fidelio] Kuksi bácsi Creative Commons License 6 napja 0 1 6013

Ha lesz több időm, tudok majd darabolni, bár nem tudom, hogy az mire jó. Kérlek, pontosíts, hogy mekkora darabokra gondoltál.

Előzmény: fdeded (6007)
gropos Creative Commons License 2020.05.20 0 1 6012

köszönöm!

Előzmény: bukti1 (6011)
bukti1 Creative Commons License 2020.05.20 0 2 6011

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!