Megosztok veletek egy esetet, hátha másnál is előjön és így rögtön tudni fogja mi a gond.
(Magára a problémára rátaláltam más fórumokon is, de azért kellet vadászni.)
2020-as 1.5TSI Kodiaq, 63000km.
Múlt hónapban tettünk egy kisebb külföldi utat, minden OK volt, de azt vettem észre hogy néha közvetlen reggeli indítás után nem indult el a tempomat. Csak az össz. km jelent meg a kijelzőn (digit műszerfal) függetlenül attól hogy be volt-e kapcsolva a tempomat vagy nem. Utána ... akár már 1p múlva egy újraindítás megoldotta.
Hazaérve elkezdett sűrűsödni a probléma (gyakorlatilag minden reggel) és utánaolvasva egy helyen olvastam, hogy akkuhiba lehet, főleg ha a duda sem szól mellette. És tényleg ... valahányszor nem indult el a tempomat, a duda sem szólt és már a Start/stop is jelezte, hogy nem tud bekapcsolni. Egy idő után már az sem segített, hogy néhány perc múlva újraindítottam. Ekkor már reggel 12V alatt volt a kapocsfeszültség az akksin. Ok ... csere (gyári 5,5 éves Varta EFB, 59Ah, inkább városi használat, startstoppal). Megrendeltem, másnapra ígérték. Ekkor történt hogy egy sima kis útra még el akartam vele menni kerületen belül és indítás után (természtesen az említett komfortfogyasztók nélkül) egyszer csak EPC hibát dobott, max. 4000 fodulat, alig ment. Leállás, újraindítás, picit várni alapjáraton és simán haza.
Otthon leálltam, másnap kicseréltem az akksit, minden OK volt újra, de azért elvittem feltaníttatni, mert írták hogy az energiagazdálkodás szempontjából fontos hogy tudja a kocsi az új akksi pontos paramétereit.
Szóval először egy egyszerű tempomat hiány jelezte hogy cserés az akksi.
Végül közel 1 évet jártam így a Kodiaq-kal, gyakorlati problémát nem okozott az akksi. Most volt a 120 ezres szerviz, megoldották a problémát (rosszul volt megtanítva az autónak, hogy új akksit kapott 1 éve).
Amúgy 1 év/kb. 24000 km után nagyon jók a tapasztalataim az autóval. Fogyasztása 6.3-6.4 körül (2.0 TDI 200 LE), amikor már bemelegedett a motor, nagyon csendes, szinte suhan. Előzéskor, ha odalépek, megy mint az állat, nem kell gondolkodni, hogy meg tudom-e előzni az előttem haladót, mert meg tudom. Hatalmas a belső tere, bár a csomagtér a hét ülés miatt alacsonyabb mint a korábbi Zafira/Galaxí esetében, így mosógépet nem lehet állítva beletenni (na de azt nem is fuvaros mindennap az ember ;- )). Ami még külön tetszik, hogy a tetőcsomgatartó leszerlve befér a csomagtartó takarólemez alá, a szükségpótkerék mellé (ahová egyébként gyárilag a csomagtérrolót kellene betenni, ha kinyitom a 7 ülést). 7 ülést is elég gyakran használjuk, és persze nem ugyanolyan mint a többi (meg mint amilyen a Galaxyban volt, ahol pont egyforma volt mind az 5 hátsó ülés), de ha a középső sort előretolom (lehet, mert bőven van hely), akkor még felnőtt is befér hátra. Összességében 1 év után is nagyon jó autónak tartom, amihez persze lehet, hogy ez a motor is kell.
Most vettem észre, hogy már egyszer válaszoltam:) Hülye vagyok:) (Egyébként ezt a konkrét konfogurációra mondták. Egy dolog zavar nagyon, hogy a hátsó, egybekötött lámpákra sajnálok majdnem 600e Ft-ot, úgyhogy az nem lesz benne, de van egy határa a dolognak.)
Most 8-12 hetet mondott, de ezt két hete beszéltük meg. Ez augusztus végére változhat, de nem annyira kritikus nekünk. Én örülnék, ha kará sonyra meglenne.
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy a B oszloptól való sötétített üveg mennyire akadályozza a kilátást, ha az ember a tükrök mellett még hátra is néz előzéskor vagy sávváltáskor? Van lényegi különbség? Előre is köszi!
nekem csak az ultrahangos rendszer van benne, ez is bőven elég a pontos manőverezéshez. Teljesen átlátható a karosszéria még anélkül is (Gyakran kikapcsolom, mert oldalsó oszlop stb miatt pánikol a mélygarázsos szűk helyeken, engem spec ez zavar, 30 cm alatti oldaltávolságnál már fokozottan sípol. Maga a rendszer pontos egyébként.)
Az a kérdésem, hogy 15 év kombi octaviázás után a parkolási élet mennyire lesz nyomorúságosabb Park Assist nélkül Budapesten egy Kodiaq-ban? Azt tervezek venni ugyanis. Nyilván millió helyzet van, de örömmel venném gyakorlott Kodiaqosok tapasztalatát a városi parkolásokról. Ma ültem a Kodiaqban, amiben a hossza megegyezik a combi Octaviával, de nyilván 5-6 centivel szélesebb, és a jobb-bal első sarka jóval magasabban van, sokkal kevesebbet látok a lapos occtaviához képest.
Üdv, 3 éves a Kodim. Eddig kapott olajat 1 évesen kb 18 ezernél, volt 2 éves szerviz 21 ezernél olajcsere nélkül és most 2 év 10 hónaposan 28 ezernél jött kiírta, hogy olacsjerét kér, sajnos sokat jár városban.
Eddig tehát a 2 éves szerviz tartva volt az olajcsere meg ha sokat ment akkor 1 évre ha nem akkor meg 8 e km után, majd 2 évre volt meg.
A lényeg, hogy anno a POHU-val leveleztem erről és megerősítették, hogy az ellenőrző szerviz és az olajcsere elválhat egymástól a lényeg, hogy előbbi 2 évente meglegyen a másik (olaj) pedig szintén vagy 2 év, vagy 30 ezer km, vagy pedig esetleg majd maga írja.
Most tehát 2 év 10 hónaposan már egy köztes cserével 28 ezernél írta, hogy olajat kér. Kértem erre árajánlatot több helyről dél-alföldön. Szegedi PoHU kb 125 ezret mondott, ebből 50 volt egy "3 éves ellenőrző szerviz olajcserével" és 75 ezer maga az olajcsere és minden ami hozzá kell.
Vadkerti VW szalon azt mondta nincs 3 éves szerviz, és 49-ért adják az olajat.
Újabb levél ment a POHU-nak akik a korábbi levelezésre utalva megírták, hogy ell. szerviz 2 évente, v 30 ezrenként, és olajcsere is, de ezek külön külön.
És nincs 3 éves szerviz. Visszakérdeztem, hogy akkor mégis mi a bánatot akarnak az autón csinálni ezen okkal 50 ezerért. Kaptam egy nem informatív választ.
Azt, hogy Szegeden és Vadkerten mennyire más az átlagbér, meg hogy POHU szalon drágábban ad mindent mint egy sima VW szalon már megszoktam nem is ez a baj, hogy az olajcsere Vadkerten 49 Szegeden meg 75 ezer. De, hogy 3 éves szerviz nincs és mégis akarnak csinálni? Ezt nem igazán értetettem.
Végül megvolt a Vadkerti olajcsere, spóroltam rajta 75 ezret (125-50).
Eltelt 1 hónap kiiírta az autó, hogy ell. szerviz 30 nap múlva. Felhívtam Vadkertet ez mi a bánat. Mondták, hogy a szegedi 2 éves szervizkor beállítják a köv. figyelmeztetést, de nem tudnak csak 1 éveset akkor is, ha a kocsi amúgy 2 éves intervallummal megy...
Én ezt nem értem. Van egy autó ami 2 évente kell ell. szervizt kapjon de mégis évente is el kell vinni minden második évben, hogy kiüssék ezt belőle?
Vagy Szegeden ez lett volna 50 ezer?
Vadkerten azt mondták ne foglalkozzak vele, ha arra járok kiütik ingyen és majd találkozunk 4 évesen akkor egybe esik majd újra az olaj és az ell. szerviz.
Egy kis saját tapasztalat akku ügyben... is. 2 hete volt az autó a 4 éves szervizen. A szokásos előírtakon kívül
egy olajcserét kértem. Átnézték az autót, elvégezték amit kellett. Azt mondták, minden OK, kiolvasták a hibatárolót, nem volt benne semmi.
A hosszú hét végét az ország másik felében töltöttem. Vasárnap kirándulni indultunk. Tankolás, majd kb. 40 km megtétele után megálltunk egy kilátónál.
Szerettünk volna felmenni, de nem volt nyitva. Így tovább indultunk...VOLNA. De az autó nem indult be. Még 10 percet sem álltunk. Volt nálam egy
multiméter, rámértem az akkura: 12.4 V-ot mértem álló helyzetben, de nem indult a motor. Az asistant szolgálatot felhívtam, kiküldtek egy szerelőt, aki úgy vélte, hogy akkumulátor probléma van. A szerviz autó "power bankjáról" beindítottuk az autómat. Így elmaradt a kirándulás. Hétfőn reggel felhívtam a
Skoda márkaszervizt, és soron kívül fogadtak. Hozzáteszem reggel gond nélkül indult az autó. Rögtön leellenőrizték az akkut egy teszterrel, ami alapján
cserét javasoltak. Ki is cseréltettem, és nyugodtan autóztunk hazáig.
Csak azt nem értettem, hogy ahol a 4 éves szervizen voltam, miért nem ellenőrizték le az akkut?
Tudom, ez nem a reklám helye de abszolút pozitív a véleményem a soproni Walter Skoda márkaszervízről! Csak ajánlani tudom!
Szóval, ha szervizben jártok, és nem egy-két éves az autótok, meg az akkumulátorotok, inkább ellenőriztessétek le.