Keresés

Részletes keresés

jogértelmező Creative Commons License 2021.03.11 0 0 26

Vannak vírusok, amelyek átmenetileg nem képesek rohamosan szaporodni, de "alvó oroszlánként" eléldegélnek a szervezetben. A herpesz vírus is ilyen, ha jól tudom.

Ha egy esetleges emberes marsi expedícióra gondolok, már csak emiatt is borzongni kezdek.

TormentingVoices Creative Commons License 2021.03.11 0 0 25

Én nem tudom, hogy hogyan lehet ezt a bezártságot túlélni, én már kb minden praktikát megpróbáltam, ami létezik, de kezdek belefárdani az egészbe... Pedig így előzőleg leírva reálisnak hangzott, hogy jó lesz védekezni vele a vírus ellen...Senki sem számított rá, hogy ez akár több év bezártságot jelent...

jogértelmező Creative Commons License 2020.12.18 0 0 24

"... Úgy tűnik, most fél év is elég volt rá."

 

Vélhetően jelentősebb tőkeinjekciókkal - ami által eddig fiókokban heverő technológiák is bevetési lehetőséget kaphattak.

Előzmény: Törölt nick (23)
Törölt nick Creative Commons License 2020.12.17 0 0 23

Ja, csak a védőoltás kifejlesztése 1.5 ev...

 

Úgy tűnik, most fél év is elég volt rá.

Előzmény: Break Break béka (22)
Break Break béka Creative Commons License 2020.04.19 0 0 22

karantén helyett inkább védőoltás, egy influenzás 1 hét alatt 2 embert fertőz meg - 10 hét alatt ezerszeresre nő a fertőzöttek száma

 

 

Ja, csak a védőoltás kifejlesztése 1.5 ev...

Előzmény: pert2 (21)
pert2 Creative Commons License 2016.10.26 0 0 21

karantén helyett inkább védőoltás, egy influenzás 1 hét alatt 2 embert fertőz meg - 10 hét alatt ezerszeresre nő a fertőzöttek száma. Ha csak a lakosság fele be van oltva, akkor minden influenzás csak 1 ember tud megfertőzni, a betegek száma állandó marad, ha meg 60% a beoltott, akkor elhal a járvány. Sajnos egyes betegségeknél több tucat embert is megfertőzhet egy beteg, itt már 5-10% beoltatlan delikvens is képes fenntartani a járványt.

Előzmény: Láló 36 (18)
Láló 36 Creative Commons License 2016.10.22 0 0 20

Akkor mindenkit sokkolni és hűteni kell, hogy előjöjjenek, hogy utána a karanténban eltűnhessenek.

Előzmény: moonshadow (19)
moonshadow Creative Commons License 2016.10.21 0 0 19

Tudtommal a rhinovírusok, amelyek pl. a megfázást okozzák, úgy működnek, hogy jórészt az egészséges emberek torkában élnek a nyálkahártyán, csak ott nem okoznak tüneteket. Meghűlésnél a szervezetet fizikai sokk éri, amely legyengíti az immunrendszert, ilyenkor felszaporodnak ezek a vírusok és enyhe tüneteket okoznak csak, de egyúttal ürülnek is, beszéddel, köhögéssel, tüsszentéssel kerülnek át más emberekre, akiknek viszont nincsenek ez ellen a változat ellen antitestjeik, így  megbetegednek, és náluk már így súlyosabb tüneteket okoznak.  Vagyis a karantén nem pusztítja el ezeket a vírusokat, mert egészséges emberekben tünetmentesen is folyamatosan jelen vannak kvázi jól megférve a vírusgazda egyén immunrendszerével. 

Előzmény: Láló 36 (18)
Láló 36 Creative Commons License 2016.10.20 0 0 18

Ezek zömében gyorsan lefutó vírusok. Ezeket lehetne talán így száműzni, amiről a topik szól. A lepra baktérium. Az nem tűnik el a szervezetből úgy mint a vírusok.

Előzmény: pert2 (17)
pert2 Creative Commons License 2016.10.20 0 0 17

A leprásokkal évszázadokig próbálgatták (igaz ott a betegeket zárták karanténba egy életre) mégse vált be igazán. A védőoltásokkal már sikerült 1-2 betegséget felszámolni, de az oltásellenes elméletek terjedésével, meg jópár polgárháborúval fűszerezve nem túl bíztató a folytatás.

Előzmény: Láló 36 (-)
Láló 36 Creative Commons License 2016.10.17 0 0 16

 

"- néhány hetes termeléskiesés több billió dollár veszteséget, globális gazdasági összeomlást eredményezne"

 

Így is eredményez kiesést, csak mindig mások és mások nem dolgoznak ezen betegségek miatt. A kiesés szét van osztva.

 

"- a karantén időtartamára elegendően szükséges élelmiszer tartalék és az ahhoz történő (izolált) hozzáférés problémája"

 

Az egyik csapat látná el azokat akik nincsenek a karanténba.

 

"- egyszerűbb lenne mindenkinek speciális védőruhát biztosítani, mint minden egyednek biztonságos távolságot tartani másoktól"

 

Ez lenne a legjobb és legolcsóbb karantén.

 

"- nem mindenkinek egészséges az immunrendszere (számuk és személyük ismeretlen) és/vagy a mesterségesen legyengített védekezőrendszerű (pl. transzplantáció) egyedek jóval hosszabb időn át fertőzhetnek"

 

Tanulni kéne a dolog végrehajtását. 

 

:-)

"Mindazonáltal érdekesnek tartom bizonyos (fejlett idegrendszer nélküli) vírusok és baktériumok védekező mechanizmusát, ha úgy teszik, immunrendszerük fejlettségét."

 

A rendkívül gyakori generáció váltás, mutációk elterjedése, szaporodási ráta megoldja az adaptációt.

 

Vajon mi lenne, ha a mostani összes fajta ilyen vírust, pl. rhinovírust, mint egy koktélt,  egyszerre használnánk fel mindenki megfertőzésére? Kialakulna vajon az immunitás mindre?

 

Előzmény: lxt (15)
lxt Creative Commons License 2016.10.15 0 0 15

Randall Munroe (Mi lenne, ha?) is (mint humorforrás) elemzi a kérdést, igaz, csak a rhinovírusokra vonatkozóan tesz megállapításokat.

A "Csak egy sima megfázás..." fejezet tárgyalja:

- néhány hetes termeléskiesés több billió dollár veszteséget, globális gazdasági összeomlást eredményezne

- a karantén időtartamára elegendően szükséges élelmiszer tartalék és az ahhoz történő (izolált) hozzáférés problémája

- egyszerűbb lenne mindenkinek speciális védőruhát biztosítani, mint minden egyednek biztonságos távolságot tartani másoktól

- nem mindenkinek egészséges az immunrendszere (számuk és személyük ismeretlen) és/vagy a mesterségesen legyengített védekezőrendszerű (pl. transzplantáció) egyedek jóval hosszabb időn át fertőzhetnek

 

:-)

Mindazonáltal érdekesnek tartom bizonyos (fejlett idegrendszer nélküli) vírusok és baktériumok védekező mechanizmusát, ha úgy teszik, immunrendszerük fejlettségét.

Amíg mi, sajnos a legtöbb esetben még mindig csak a sötétben tapogatózunk, addig ezek a néhány mikrométernyi lények – nem rögzítve és örökítve őseik minden tapasztalatát és ismeretét, hovatovább oktatási rendszerek hiányában... –, egymástól függetlenül, akár néhány év alatt képesek rezisztensé válni; aminek, legalábbis a megértéséhez és elfogadásához, az alábbiaknak kell(ene) megtörténnie:

- izoláltan felismerni az (őket támadó) ellenanyagokat

- azok összetételét és hatásmechanizmusait elemezve, kidolgozni egy-több stratégiát; kutatás – tervezés – végrehajtás

(…)

És mindezeket úgy, hogy fogadok, lövésük nincs arról, mi az a Petri-csésze.:-)

Láló 36 Creative Commons License 2016.10.14 0 0 14

Más esetleges megoldás. Egyszerre fertőzni meg mindenkit ezekkel a vírusokkal. Miután megbetegítette az embereket egyszerre halnának ki a vírusok. Nem lenne hová átterjedni. Mindenki az adott vírusra immunis lenne. 

Láló 36 Creative Commons License 2016.10.14 0 0 13

Hiába létezik számtalanféle vírus, ha egyszerre tűnnének el a karantén miatt. Nem tudnának tovább terjedni emberről emberre. Kihalnának. Lételemük a szaporodás, mutálódás, új nem immunis szervezeteken való megtelepedés.  

Előzmény: CiniKuss (7)
Láló 36 Creative Commons License 2016.10.14 0 0 12

Úgyis az lesz a vége, ha így folytatódik minden. Lassan haladunk a fosszilis mentes világ felé. Reméljük megéljük a végét.

Előzmény: őszszakál (11)
őszszakál Creative Commons License 2016.10.14 0 0 11

Arra gondoltam, hogy a Föld anyácska, Gaia megérdemelne egy kis betegszabit, hogy kipihenjen bennünket. :)

Előzmény: CiniKuss (9)
Láló 36 Creative Commons License 2016.10.14 0 0 10

Nem értem. Esetleg sejtem, hogy a 2. világháborúra gondolsz. Igen?

 

Engem a politikától és összeesküvésektől mentesen eredetileg tudományos szempontból érdekel. De ha már behoztátok ezt mint egy összeesküvést ami gátolja a megvalósítását, akkor az is a rendszer része.

Előzmény: CiniKuss (9)
CiniKuss Creative Commons License 2016.10.14 0 0 9

OFF

 

Első pillantásra jó gondolatnak tűnhet.

 

Ám, ha belegondolunk, volt már ilyen próbálkozás.

Csak nem az egész földön, hanem egy kisebb régiójában. Nem is az egész emberiséggel végezve azt. Ráadásul a hal feje helyett az ártatlan testén ejtettek majdnem végzetes sebet. Azóta az ilyesfajta gondolatok a legkevésbé kívánatosnak vannak kinyilvánítva, még akkor is, ha más módon mások sokkal súlyosabb cselekedeteket követtek el sokkal több emberen.

 

Azt lehetne mondani erre, hogy az aki ilyet kitalál, és azok akik egyetértenek vele, először próbálják meg saját magukkal megtenni. Ha erre az a válasz, hogy: "ja persze mindenki, csak kivéve én" (vagy kivéve mi), akkor rájöhetnek, hogy pont ez történt akkor.

 

A hatalmi érdekek kereszttüzében erről többet nincs mit kinyilvánítani.

 

Egyébként pedig ha mégis megtörténne, akkor nem találnánk egyetlen egy olyan embert sem, aki ne tartaná magát arra érdemesnek, hogy újra visszajöhessen.

 

ON

 

 

Előzmény: őszszakál (8)
őszszakál Creative Commons License 2016.10.14 0 0 8

Az egész emberiséget (7Md) kellene karanténba zárni, mondjuk egy másik Naprendszer bolygóján, hogy a Föld kiheverje azt a betegséget, amit az embertől kapott. Azután az arra érdemesek újra visszajöhetnének vendégségbe, ha a csimpánzok megengedik.

Előzmény: Láló 36 (6)
CiniKuss Creative Commons License 2016.10.14 0 0 7

Szerintem nem az a kérdés, hogy lehet-e vagy nem lehet!

Évtizedek óta teszem föl a költői kérdést, hogy ha számos betegséget sikerült már fölszámolni, akkor a megfázás jellegű fertőzéseket (és vele együtt a hányás hasmenéseseket) miért nem? Érdekel már csak azért is, mert ezeken minden évben a lakosság jelentős része átesik, a munkaképes felnőttek körében ez észrevehető mértékű munkakiesést, és ezzel együtt gazdasági kárt eredményez, sőt az idősek közül nem kevésnek a szövődmények a halálukat okozzák. De egyébként is rengeteg kellemetlenséget évről évre majdnem mindenkinek, és az egész világ örülne, ha megszabadulhatnánk tőlük.

Azt persze tudni kell, hogy e vírusokból számos törzs létezik (a becslések szerint akár 100-féle is lehet), és ha az egyikre valaki védettséget szerez, akkor még a többit simán elkaphatja, ráadásuk az évtizedek folyamán ezek változásokon esnek át (mutálódnak). Nem véletlen tehát, hogy aki az ovodába adja a gyermekét, annak kb. 2 évig számítania kell arra, hogy 2-3 hetente betegállományba megy vele 1 hétre, mert alkalmanként 4-5 vírus is kering, s hosszabb távon folyamatosan cserélődik is.

Mára már azonban pontosan tudom a választ, melynek megvitatása semmiképpen sem a tudomány rovatba való. Valójában egy "Szép új világ"-ban élünk amelyben egyáltalán nem gazdaságos ezeknek a felszámolása. A gazdasági hátrányt bőségesen ellensúlyozza a tünetek kezelésére  újra meg újra megvásárolt gyógyszerekből kinyert haszon, az orvosok, gyógyszertárak folyamatos foglalkoztatása, mivel a gazdaság alapja a gazdaság elemeinek állandó működése. A legtöbb esetben ugyanígy nem a Hippokratészi eskü által elszavalt gyógyítás a cél, hanem a baj által okozott tünetek állandó csökkentése, időszakos megszüntetése. Tucatjával lehetne sorolni az egyszerűbb esetektől a súlyosakig mi történik a valóságban. A gyomorfekélyt időlegesen megszüntethetjük a baktériumának antibiotikummal való kiirtásával (hogy majd később újra belénk juthasson), és fölírnak rendszeresen(!) szedendő savcsökkentőket, vagy rendszeresen szedhetjük be a sav közömbösítőket. Vesekő után állandó vízhajtók szedése javasolt, férfiak vizelési problémáira szintén van életük végéig szedhető gyógyszer, vagy más zavarokra tedalafil változatok. Noha pl. titkolt forrásokból megtudható, hogy van az érelmeszesedést felszámoló szer is, mégis az állapotromlást gátló drága szerek gyártása növeli a gyógyszeripar amúgy sem alacsony profitját. Beszélhetünk még magas vérnyomásról, egyes daganatfajták stagnálását biztosító szerekről, az AIDS egyes gyógymódjairól, de a sornak sose lesz vége.

Talán majd jön egyszer egy sokkal "rosszabb" világ a "szép új" helyett, ahol nem a gazdaságért vannak az emberek (nélkülük nem is lenne gazdaság), hanem fordítva. De ehhez el kell jönnie annak a kornak először, hogy a gazdaságot valóban objektív módon lehessen tudományosan vizsgálni, és arról itt a fórumban teljes nyugalommal vitázni, nem pedig a hatalmi érdekek minősítő kereszttüzében.



Előzmény: Láló 36 (-)
Láló 36 Creative Commons License 2016.10.14 0 0 6

Az állatokat is bevonni. Vajon hány vírus él csak az emberben? A vadállatok és az azokban tenyészőek az rázós ügy.

Előzmény: XRive (2)
Láló 36 Creative Commons License 2016.10.14 0 0 5

Mondjuk technikailag esetleg hogyan lehetne. Kijelölünk a városok falvak felét megtisztításra. Onnan ki senki és semmi. Ők bent a házaikban. A többiek akik kint vannak ezeket ellátják valahogyan. Csak befelé a cucc kis semmi. Nem érintkeznének a bent levőkkel. 

 

Mondjuk a fél ország tiszta. Aztán csere. A tiszták látnák el a fertőzötteket. Csak gondolkodom. 

Láló 36 Creative Commons License 2016.10.14 0 0 4

Kolera, pestis stb. megszüntek. MIért ne szűnhetnének meg a többiek is. Úgy kéne hozzáállni ezekhez, mintha életveszélyesek lennének. Holott egyelőre "csak" milliók életét keserítik meg időről időre.

Előzmény: Fat old Sun (0)
Láló 36 Creative Commons License 2016.10.14 0 0 3

"A legtöbb vírus szerintem bölcsiben, oviban, iskolában adódik át és kerül aztán a szülőkre, akik viszik a munkahelyre."

Mondjuk a karantén egysége a család lenne. Három hétig amíg az összes vírus ki nem tisztulna az összes családból, addig sehová senki. Általános kijárási tilalom. Minden családnál ez. Egész Európában, Amerikában.

 

Vagy lennének tiszta , fertőzésmentes zónák és azok folyamatos bővítése történne. 

Előzmény: moonshadow (1)
XRive Creative Commons License 2016.10.14 0 0 2

Egy rakat vírus/baci elsődleges/kizárólagos gazdája nem az ember (pl. rögtön az influenza).

Szóval nem lehetséges/nem ér semmit.

moonshadow Creative Commons License 2016.10.14 0 0 1

A legtöbb vírus szerintem bölcsiben, oviban, iskolában adódik át és kerül aztán a szülőkre, akik viszik a munkahelyre.

Fat old Sun Creative Commons License 2016.10.14 0 1 0

Vajon kivitelezhető, hogy

 

Nem.

Láló 36 Creative Commons License 2016.10.14 0 0 topiknyitó

Álatalános karantén.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!