Keresés

Részletes keresés

frissszél Creative Commons License 2016.08.27 0 0 16

Ha Isten változik, ha az isteni rend változik, akkor annyi nekünk... 

Előzmény: rhemaáb (13)
frissszél Creative Commons License 2016.08.27 0 0 15

Luk 9:23-24 

Azután azt mondta mindenkinek: Ha valaki énutánam akar jönni, tagadja meg magát,

vegye fel a keresztjét mindennap, és kövessen engem!

Mert aki meg akarja tartani a maga életét, elveszti azt, aki pedig elveszti az életét

énértem, az megtartja azt.

Ha valaki megtér, komolyan, tiszta szívéből, akkor Isten is komolyan veszi.

Beengedi Szövetségébe, közösséget vállal az illetővel, helyreállítja az illető

szellemét, és így magától értetődik, hogy lelkileg is helyreáll az ember.

Isten adja neki Igéjét, mint táplálékot, szelleme által tanítja, vezeti, így meg tud

változni a gondolkodásmódja, életmódja, és Isten szemében rendben lesz,

egészséges lesz.

Zsid 4:12 

Mert az Istennek beszéde élő és ható, és élesebb minden kétélű fegyvernél, és elhat

a szívnek és léleknek, az ízeknek és a velőknek megoszlásáig, és megítéli a

gondolatokat és a szívnek indulatait.

5Móz 32:47 

Mert nem hiábavaló ige ez néktek; hanem ez a ti életetek, és ez ige által

hosszabbítjátok meg napjaitokat azon a földön, amelyre általmentek a Jordánon,

hogy bírjátok azt.

Az őszinte bűnbánat, a tökéletes bűnbocsánat, Istennel, Igéjével való közösség

elegendő a lelki gyógyuláshoz.

Ha felvesszük a keresztünket, nap, mint nap, akkor a tökéletes helyreállás útján

járunk.

szerintem... :-)

Előzmény: frissszél (12)
polária Creative Commons License 2016.08.23 0 0 14

Jeremiás 17
Csalárdabb a szív mindennél, és gonosz az; kicsoda ismerhetné azt?
Én, az Isten vagyok az, a ki a szívet fürkészem és a veséket vizsgálom, hogy

megfizessek kinek-kinek az ő útai szerint és cselekedeteinek gyümölcse szerint.

-------------------------------

Lám Jézus tanácsára lincselő tömeg megvizsgálta a lelkiismeretét és rájött hogy selejtje van mindenkinek.Hiába mondja sok ember "a szivemre hallgattam" sajnos ez önmagában semmire sem garancia

Előzmény: rhemaáb (13)
rhemaáb Creative Commons License 2016.08.23 0 0 13

Ez a történet MÁSRÓL is tanit minket : Hogy a vallás is megujulhat,ime egy régi "igét" a mózesi előirást Jézus felülirja megreformálja mondhatjuk  az ÉGI TÖRVÉNY módosulhat.

Ez szinte botrány azoknak akik örök változhatatlan isteni rendet tételeznek fel és ezért léptek fel a zsidó vallás főpapja Jézus ellen.Nem rosszindulat miatt hanem mert nem értették miképpen lehet a RÉGI szövetség helyett UJ !

Na és ma 2016-ban mi a helyzet ? :)))

Előzmény: frissszél (11)
frissszél Creative Commons License 2016.08.23 0 0 12

Amikor Jézus "lelkigondozott" :-) 

János 11. fejezete.

Előzmény: frissszél (11)
frissszél Creative Commons License 2016.08.21 0 0 11

Itt van pl ez az eset is:

Ján 8:1-11 

Jézus pedig kiment az Olajfák hegyére.

Jókor reggel azonban ismét ott volt a templomban, és az egész nép hozzá ment,

ő pedig leült, és tanította őket.

Az írástudók és a farizeusok pedig egy asszonyt vittek hozzá, akit házasságtörésen

értek, és középre állítva azt mondták neki: Mester, ezt az asszonyt tetten érték

mint házasságtörőt.

A törvényben pedig Mózes megparancsolta nekünk, hogy az ilyeneket kövezzük meg.

Te azért mit mondasz?

Ezt pedig azért mondták, hogy próbára tegyék, és legyen mivel vádolniuk őt.

Jézus pedig lehajolt, és az ujjával írt a földre.

De amikor tovább faggatták, felegyenesedve azt mondta nekik: Aki közületek nem

bűnös, az vesse rá először a követ.

Majd újra lehajolt, és írt a földre.

Azok pedig ezt hallva, egymás után kimentek, kezdve a vénekkel; egyedül Jézus maradt

ott és az asszony középen állva.

Amikor pedig Jézus felegyenesedett, és senkit sem látott az asszonyon kívül, azt

kérdezte tőle: Asszony, hol vannak a te vádlóid?

Senki sem kárhoztat téged?

Ő így válaszolt: Senki, Uram! Jézus pedig azt mondta neki: Én sem ítéllek el, eredj el,

és többé ne vétkezzél!

Itt is csupán ennyi hangzott el: „többé ne vétkezzél”!

Nincs lelkizés, nincs pátyolgatás :) pedig egy nőről van szó... 

Előzmény: frissszél (0)
frissszél Creative Commons License 2016.08.20 0 0 10

A szentgyónás megerősíthet abban, hogy a bűnünk el lett törölve.

Ha ez sikertelen, akkor fordul elő, hogy egy bűnt, mely már eltörölve lett, újra

meg újra meggyónja az illető. Erre a gyóntató felhívhatja a figyelmet, és

figyelmeztetheti az illetőt, hogy hite torz, és fogadja el már végre az Isten

kegyelmét!

Na, de ha azért gyónja újra és újra, mert még mindig benne él?

Előzmény: CiniKuss (9)
CiniKuss Creative Commons License 2016.08.20 0 0 9

"nincs szükség emberi közvetítésre Isten és ember között"

Alapjaiban ez teljesen így van! Egy hajótörött egy lakatlan szigeten ugyanúgy üdvözülhet, mint az aki havonta, vagy akár hetente jár szentgyónásra. Ha elég erős, szilárd a hit, és helyes az ember istenképe, akkor nem szükséges más segítségét igénybe venni. Én is ritkán járok lelkivezetőhöz, és leginkább azért, mert egy kívülálló objektívebben tudja látni a problémám, ráadásul Isteni szemszögből, és olyan tanácsokat tud adni, amely megerősítheti a hitem, s közelebb tudok kerülni az Úrhoz.

Szentgyónásra pl. azoknak van szüksége, akik ismerik ugyan a hit alapjait, ismerik azt a tételt, hogy Isten egy szerető, és végtelen kegyelemmel megbocsájtó Isten, ám tudat alatt kételkednek ebben torz istenképük miatt, amelyben Istent valamiféleképpen emberszerűnek akarják látni. (pedig valójában nem alakul soha az Isten az ember képére, hanem az ember lett az Isten képére teremtve). Szintén probléma a megbánt bűnökkel, hogy - miután már megbántuk - önmagunknak is meg kell bocsájtanunk. Ha ez nem történik meg, akkor egy olyan ártalmas önvád marad bennünk, ami megnehezíti a halálunk pillanatában az Istenhez jutásunkat. Magunkat vádolva nem engedjük önmagunkat az Istenhez ilyenkor, pedig ő a végtelen szeretetével mást sem csinál, csak hív.

A szentgyónás megerősíthet abban, hogy a bűnünk el lett törölve. Ha ez sikertelen, akkor fordul elő, hogy egy bűnt, mely már eltörölve lett, újra meg újra meggyónja az illető. Erre a gyóntató felhívhatja a figyelmet, és figyelmeztetheti az illetőt, hogy hite torz, és fogadja el már végre az Isten kegyelmét!

A katolikus vallás csupán annyiban másabb a többi felekezeteknél, hogy sokkal több eszközt, lehetőséget biztosít azoknak, akiknek gyenge a hitük, és vágynak olyasmire, amelyben közelebb kerülhetnek Istenhez. Ám a legtöbb lehetőséget mindig az ima adja, feltéve ha ismerjük a különböző módjait.

Előzmény: frissszél (8)
frissszél Creative Commons License 2016.08.20 0 0 8

Igen, Te így éled meg a vallásodat.

Én arról vagyok meggyőződve, hogy nincs szükség emberi közvetítésre Isten

és ember között, Krisztus Jézusban, Óáltala az egyes ember személyesen,

közvetlenül mehet Isten Trónja elé. Erről szól a kárpit meghasadása is.

Van olyan, persze, hogy emberen keresztül üzen Isten, de először mindig

annak szól, akinek üzen, személyesen. A másik ember csak megerősítés 

céljából segítő, csatorna, esetleg.

Előzmény: CiniKuss (7)
CiniKuss Creative Commons License 2016.08.20 0 0 7

"Nem Istennek mondja el elsősorban gondjait"

A katolikus szentgyónás szentségében éppen az a különös, hogy noha egy ember ül velünk szemben (vagy mellettünk, és gyakran nem is a gyóntatószékben, hanem pl. a plébánia egyik félreeső szobájában), mégis a kapcsolatunk Istennel van a pap közvetítésével. S ő is a szentlélek által vezetve segít minket, a papszentelés szentsége által kapott adományával (nem katolikus számára az előbbi mondat kissé nehezebben felfogható, de itt komoly nem anyagi, hanem lelki tényezők logikus kapcsolatáról van szó).

A lényeg, hogy a lelkivezetést kérőnek is tisztában kell lenni azzal, hogy itt nem egy emberi kapcsolatról van szó!

Az, hogy az ember kibeszéli, hogy mi nyomja a lelkét, egy nagyon fontos aspektus. Mára már csak elvétve található olyan barát aki meghallgatja az embert. Mindenki csak beszélni akar, meghallgatni nem. Mindenki csak kapni akar (meghallgatást) de adni nem. Nagyon egyoldalúvá váltak az emberi kapcsolatok, és egy közös beszélgetésben nem arra figyelünk, ami a másik mond, hanem arra, hogy mikor kerülhetünk mi sorra a közlésben. Jól ismert okai vannak ennek, de itt most nem ez a téma.

Az, hogy egy lelkivezetést követően minden folytatódik tovább, éppen ennek köszönhető, hiszen annyira belesüllyedtünk ebbe a közlési kényszerbe, hogy nem kívánjuk meghallgatni az Istentől érkező tanácsokat, és aszerint élni tovább. Azaz ez a helyzetünk Istentől való fokozatos távolodást eredményez. Ezért fontos az, hogy gyakori imával igyekezzünk újra és újra Isten felé közelednünk, különösen egy lelkivezetést követően, és nem követelőzve, hanem hálát adva, megköszönve a segítségét, és azt, hogy ha ráhagyatkozunk akkor elfogadjuk azt, hogy az ő akarata tud érvényesülni, és az a legnagyobb bajokból is jót tud kovácsolni, még ha esetenként erre évek szükségesek.

Az is igaz, hogy vannak jó és rosszabb papok is. Aki bent van egy hívő közösségben az könnyen kérhet tanácsot, ötleteket, hogy kihez érdemes menni és lelkivezetést kérni. Minden papnak van valamilyen értékes karizmája, de nem mindnek a lelkivezetés az erős oldala.

Előzmény: frissszél (5)
rhemaáb Creative Commons License 2016.08.20 0 0 6

Senki sem lesz papfüggő ha lelki tanácsot kér tőle.

Részint mert a bölcs pásztor éppen az adott ember SAJÁT választási felelösségére mutat rá,használd a józan eszedet mérlegelj !

Az én esperesem egy homiliában ezt mondta " az ateista nem is ember"....kiesett az énekeskönyv a kezemből....erre visszakunkorodott és elmagyarázta a nyájnak hogy azért mégiscsak ember :)) Máskor diszkréten  panaszkodtam neki hogy a hosszu erőltető beszédén rendre elbóbiskolok :)) azt mondta : " maga nem ér rá istenre ? " Annyira begerjedtem hogy illetlenül reagáltam : istenre ráérnék de a te fecsegésedre már nem.

Namost forduljak hozzá LELKI tanácsért ? :)))Megoldom magam a problémámat mert élete alanya igyis ugyis mindenki ö n m a g a !

Persze vannak S Z E L I D aranyos jóember pásztorok IS.....tudom tudom...

Előzmény: frissszél (5)
frissszél Creative Commons License 2016.08.20 0 0 5

Igen, van benne valami abban, amit írtál. Csak az a gond, hogy legtöbbször

mindig ugyanazokkal a problémákkal mennek az emberek a lelkészhez, paphoz,

nincs igazi megoldás. Kibeszélik azt, ami nyomja a lelküket, megkönnyebbülnek

kicsit, aztán minden folytatódik tovább, és legtöbbször súlyosbodik a helyzet.

Aztán fennáll a veszély, hogy az ember emberben bízik, nem Istenben.

Nem Istennek mondja el elsősorban gondjait, nem Tőle vár választ, hanem

embertől, így nincs igazi, élő kapcsolata Istennel, és az Igével, amiben van

az igazi MEGOLDÁS.

Így aztán embertől függő lesz... 

Előzmény: CiniKuss (4)
CiniKuss Creative Commons License 2016.08.19 0 0 4

"Van-e szükség rá egyáltalán a hívőknek?"

Nagyon sok hívőnek van szükség rá! Főleg a mai időkben. Katolikus körökben ez a szentgyónás szentségében történik meg, egy olyan lelki-vezetővel, akit már régóta ismer (pontosabban aki őt régóta ismeri). Sokan - főleg az idősek, de sok fiatal is - azt gondolják, hogy a gyónás nem más mint a megbánt bűnök fölsorolása. Ez egyáltalán nem így van, illetve nem így kellene lennie. A lelkivezetés a gyónási titok miatt folyik e szentségben, s akár mindenféle bűnök felsorolás ill. feloldozása nélkül is lezajlik ilyenkor. Aki gyakran jár ugyanahhoz a lelki vezetőhöz, azt az adott pap jól ismeri, és nem szükséges minden alkalommal megismernie az illetőt, hogy hatékony segítséget tudjon nyújtani. De lehetséges idegen gyóntatóhoz járulni is, csupán az elején közölni kell, hogy lelkivezetésről lenne szó, gyónási titok alatt.

Más felekezetekben is lehetséges ilyen, s ott a lelkésznek kell szólnii, hogy lelkivezetésre van szükség.

Aki ezeket nem ismeri, vagy nem hívő, az mindenféle pszichológushoz, pszichoterapautákhoz járkál, ám ott nem mindig kap hatékony segítséget, mert azok nagy részét már megcsapta a mai világ mérgező szele. De az is igaz, hogy vannak olyan esetek, amelyben egy lelkivezető nem tudna segíteni. Ilyenkor épp ő küldi az egyént a megfelelő orvoshoz.

Előzmény: frissszél (-)
frissszél Creative Commons License 2016.08.19 0 0 3

Pontosan így gondolom én is! Mennyivel másabb ez a lelkigondozás, mint 

az emberi, ugye? :)

Előzmény: kviszacs haderak (1)
kviszacs haderak Creative Commons License 2016.08.18 0 0 2

bizonyára jézus nem tudott minden egyes emberrel személyesen foglalkozni, akivel találkozott, vagy akit meggyógyított. de a legtöbbnek mondott valami fontosat, vagy meggyógyította... és szabadjára engedte :)

"Rosszabb legyen annál, hogy 38 évig magatehetetlenül feküdt, várva a csodát?"

gondolom a meggyógyult állapotára értette...

Előzmény: frissszél (0)
kviszacs haderak Creative Commons License 2016.08.18 0 0 1

mert jézus tanításai mik, ha nem lelkigondozások? illetve az egész biblia...

frissszél Creative Commons License 2016.08.18 0 0 0

Pár eset, ember eszembe jut, akinek lehet, szüksége lett volna lelki gondozásra.

pl. az emberre, aki 38 éve várta, hogy meggyógyulhasson.

Ján 5:1-14 

Ezeket az eseményeket a zsidóknak egy ünnepe követte, amelyen Jézus felment

Jeruzsálembe.

Van Jeruzsálemben a Juhkapunál egy fürdőmedence, melyet héberül Bethesdának

neveznek. Öt tornáca van.

Ezekben elerőtlenülteknek, vakoknak, sántáknak, aszkórosoknak nagy sokasága feküdt.

És várták a víz megmozdulását.

Mert az Úr angyala időnként leszállt a tóra, és felkavarta a vizet: mármost, aki elsőnek

lépett bele a víz felkavarása után, az egészséges lett, bármilyen betegségben szenvedett.

Volt ott egy ember, aki már harmincnyolc esztendőt töltött el testi erőtlenségben.

Mikor Jézus meglátta őt ott fekve, és felismerte, hogy már sok ideje beteg,

megszólította: „Akarsz-e egészséges lenni?”

„Uram - felelte az elerőtlenült --, nincs emberem, hogy amikor a víz megháborodik,

belevessen a medencébe, és mire én odaérek, más előttem száll alá.”

„Kelj fel - mondta neki Jézus -, vedd fel a hordágyadat, és járj!”

És tüstént egészséges lett az az ember, felvette a hordágyát, és járt.

Aznap szombat volt, azért a zsidók azt mondták a meggyógyítottnak: „Szombat van,

ma nem szabad hordágyadat hordoznod!”

De ő így felelt: „Az, aki egészségessé tett, mondta nekem: Vedd fel a hordágyadat,

és járj.”

Megkérdezték tőle: „Ki az az ember, aki azt mondta neked: Vedd fel, és járj?”

A meggyógyult nem tudta, hogy kicsoda az, mert Jézus elsietett onnan, mivel tömeg

volt azon a helyen.

Később azonban Jézus találkozott vele a templomban, és megszólította:

Lásd, egészséges lettél, ne vetkezzél többé, hogy rosszabbul ne legyen dolgod!

"Ne vétkezzél többé" ennyi...

Ennek az embernek vajon lett volna szüksége lelki gondozásra?

Honnan tudhatta, mit jelent, hogy „ne vétkezzél”, hogy elkerülje azt, hogy

rosszabbul legyen dolga?

Rosszabb legyen annál, hogy 38 évig magatehetetlenül feküdt, várva a csodát?

Előzmény: frissszél (-)
frissszél Creative Commons License 2016.08.18 0 0 topiknyitó

Van-e példa a Bibliában, főleg az Újszöv-ben lelkigondozásra?
Van-e szükség rá egyáltalán a hívőknek?
Jézus folytatott-e lelkigondozást?
Lelkizett-e egyáltalán? :-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!