Keresés

Részletes keresés

NevemTeve Creative Commons License 2025.10.28 0 0 733

Azt mondanám, hogy ha az ő axiómája nem teljesül, akkor az enyém sem, és fordítva.
A kavarás kedvéért most legyen U az alaphalmaz, és S a rákövetkezés-függvény jele.

Ha az ő axiómája nem teljesül, akkor létezik egy vagy több A⊆U valódi részhalmaz, amely rendelkezik azzal a T tulajdonsággal, hogy tartalmazza az 1-et, és zárt a rákövetkezésre, azaz S[A]⊆A.

Az U összes T tulajdonságú részhalmazának metszete is rendelkezik a T tulajdonsággal, nevezzük ezt el A0 halmaznak. [Itt felhasználtuk azt az axiómát, hogy minden halmaznak létezik hatványhalmaza, illetve azt, hogy nemüres halmazrendszernek létezik metszete.]

A0 komplemensét nevezzük el B-nek, és bizonyítsuk be azt az állítást,
hogy S[B]⊆B. Ugyanis ha ez nem lenne igaz, tehát valamely b∈B-re S(b)∈A0 teljesülne,akkor A0\{S(b)} is T tulajdonságú lenne, ami ellentmond A0 definíciójának.

Tehát S[B]⊆B, S[A]⊆A\{1} és S tudjuk, hogy bijekció U és U\{1} között, ebből S[B]=B következik. (Vagyis az én aximám sem teljesül.)

A másik irányhoz tegyük fel, hogy az én axiómám nem teljesül,
vagyis egy nemüres B⊆U részhalmazra B=S[B].

Ekkor A:=U\B sem üres, mivel 1∉B. S injektív, tehát S|B is injektív,
vagyis S|B:B->B bijekció, vagyis B minden elemének a megelőzője (S-1) is B-ben van (S-1[B]=B=S[B]), amiből az következik, hogy A is zárt a rákövetkezésre nézve: S[A]⊆A. Ezzel kimutattuk, hogy az ő axiómája sem teljesül, nevezetesen A rendelkezik a T tulajdonsággal, de nem egyenlő U-val.

Előzmény: NevemTeve (732)
NevemTeve Creative Commons License 2025.10.16 0 0 732

Aki keres, az talál: https://www.math.u-szeged.hu/~twaldha/tanitas/regi/szamfog_2022tavasz/termeszetes%20szamok.html

Azt az axiómát használja, hogy nincs olyan valódi B részhalmaz, ami tartalmazza az egyet (1∈B), és az S nem vezet ki belőle (S(B)⊆B). Ez lehet, hogy egyenértékű azzal, amit én véltem kitalálni az előbb.

Előzmény: NevemTeve (731)
NevemTeve Creative Commons License 2025.10.14 0 0 731

Off: a múltkor azon töprengtem, hogyan lehetne a pozitív egész számok halmazát olyan egyszerű axiómákkal megragadni, amit még én is értek.

Mondjuk gondoljunk egy A halmazra, annak egy a1 (vagy röviden: 1) elemére, és egy S függvényre, hogy az alábbiak teljesüljenek: S:A->A\{1} bijekció, és minden B nemüres valódi részhalmazra S(B)≠B.

Még azt kellene tudni, hogy az utóbbi ugyanazt jelenti-e, mint az A= {1} U ⋃(n∈N)Sn(1) (Persze ez utóbbi sem rossz, kivéve azt az apró részletet, hogy indexhalmazként felhasználja magát a definiálandó halmazt.)

sehr1sehr1 Creative Commons License 2025.09.06 0 0 730

Nem tudni kérdezni engem? 

Előzmény: mmormota (728)
sehr1sehr1 Creative Commons License 2025.09.06 -1 0 729

Uram! Szóljon hozzá tárgyszerűen.Ha untatja, ne olvassa.

Ha zavarja, tartsa titokban. És mosolyogjon, miközben minden féle kínzásomra gondol. Láttam én már bajuszos, szakállas, fehér áttetsző harisnyanadrágost, hozzáillő tütüben és csipkeblúzban, tetováltan, fekete bakancsban, hátizsákkal, miközben egy  elegáns öltönyös, madárfej álarcot viselő szintén a semmibe bámuló mellette álló úrra olyan réveteg és csodálkozó pillantást vetett, amubek értelme: hát te meg ki a tököm vagy?

Előzmény: mmormota (728)
mmormota Creative Commons License 2025.09.06 0 0 728

Nem tudni, hogy ez tart valamilyen érdekes gondolathoz, vagy gyakorló feladatok sora. 

Előzmény: NevemTeve (725)
sehr1sehr1 Creative Commons License 2025.09.06 0 0 727

Sum( log(1/(1-1/p^s)))= log (Sum(1/n^s))

Ez Euler összefüggés. Csak írzam elé egy logaritmust.

sehr1sehr1 Creative Commons License 2025.09.06 0 0 726

Akkor int ( integrandus) (-inf,1) is kell. plusz additivitás.

NevemTeve Creative Commons License 2025.09.05 0 0 725

És mi is a következő kérdés? Hogy ez hogyan segít ennek a függvénynek a kiszámításában? Hát lehet, hogy nem segít.

Előzmény: sehr1sehr1 (724)
sehr1sehr1 Creative Commons License 2025.09.05 0 0 724

Igen. 

Előzmény: NevemTeve (723)
NevemTeve Creative Commons License 2025.09.05 0 0 723

> Mennyi 1/x^n határozott integrál értéke [1,inf] között?

Oké, erre mennyi jött ki? Vagy ehhez kérsz segítséget? Szerintem a primitív függvény x^(-n+1)/(-n+1) (ha n≠1), tehát a kért határozott integrál 0-1/(-n+1) = 1/(n-1)

Ha n=1, akkor a primitív függvény ln x, tehát a határozott integrál ln(vegtelen)-ln(1) = vegtelen

Előzmény: sehr1sehr1 (716)
sehr1sehr1 Creative Commons License 2025.09.04 0 0 722

A szumma és a logaritmus képzés felcserélhető lenne.

(De ez olyan álom, hogy a mátrixszorzás kommutatív legyen. Az se lenne kis tett)

Előzmény: sehr1sehr1 (721)
sehr1sehr1 Creative Commons License 2025.09.04 0 0 721

szóval az a probléma, hogy a log függvény nem túl alkalmas ilyen számolásokra. És ezen próbált meg szerintem Euler javítani. Azaz Sum( log(1/(1-1/p^s)))= log (Sum(1/n^s))

itt p az összes pozitív és negatív prímszám

n pedig az összes pozitív és negatív egész szám beleértve a nullát is. 

log (Sum(1/n^s)) na ezzel nem igazán vagyunk kisegítve.

tehát olyan fv. kellene, hogy tudja amit a ligaritmus tud, plusz még F(sum x)= Sum F (x)

Akkor lényegében a logaritmus elfelejthető. 

Ez szerintem 3 vagy több dimenzióban talán, a kétdimenziós Abel sík helyett. 

Előzmény: sehr1sehr1 (720)
sehr1sehr1 Creative Commons License 2025.09.04 0 0 720

log(p)= log( p1+p2+....+pN)

Előzmény: sehr1sehr1 (718)
sehr1sehr1 Creative Commons License 2025.09.04 0 0 719

k=1,....,N

Előzmény: sehr1sehr1 (718)
sehr1sehr1 Creative Commons License 2025.09.04 0 0 718

Akkor most már csak az a kérdés, hogy egy N elemszámú halmaz felett, ha az elemek prímszámok, n kitevő komplex 

szám a véges összeg pedig f/ log(pk ) ,k=1,....,n, 

f=2pi , illetve f=+-i*2pi , előjel asszerint, hogy

Re(s)< vagy > Im(s).

tehát periódus w=(2pi+-i2pi)/log(pk ) 

Ha a halmaz az összes p, akkor is.

sehr1sehr1 Creative Commons License 2025.09.04 0 0 717

Akkor ennek az integrálnak az értéke az összes n>1 felett összegezve -1+ ln2, 1, 2/3. -1, Pi/4. -1 ből összegezéssel nem adható meg. Így gondoltam. Tehát még nincs k-->n számelméleti függvény (szef). Másrészt nem is szef. Mert értékkészlete nem természetes szám. Érdekesebb számítógéppel bizonyítást adni rá.

sehr1sehr1 Creative Commons License 2025.09.04 0 0 716

Talán, ha bővebben szemléltetnéd. 

Biztos

hogy

jelent 

valamit 

?

5 elemű halmaz Akkor elhagyom a kérdőjelet.

Te konkrétabban megfogalmazom.

Vegyük az összegezést , szumma a jele

Integrál jele is az, elnyújtott S betű vagyis szumma

Mennyi 1/x^n határozott integrál értéke [1,inf] között x valós

n paraméter legyen n>1 nagyobb természetes szám.

Vessük össze 1/x^n sor összegével, aztán nézzük meg, x szerint mikor értelmes.

(A téma ontopik, mert Peano szerint....)

Előzmény: NevemTeve (715)
NevemTeve Creative Commons License 2025.09.03 0 2 715

Biztos, hogy egyáltalán jelent valamit?

Előzmény: sehr1sehr1 (714)
sehr1sehr1 Creative Commons License 2025.09.03 0 0 714

Természetesen nem Landau munkásságát támadtam.

Semmi okom rá. Csupán a "gépolaj matematika" miatt említettem meg. (Ugyanakkor vígan bedolgozott biztosító társaságnak, mint Matematikus.) 

És persze a topikot sem akarom tönkretenni.

Ezért egy konkrét kérdést teszek fel inkább.

Mit jelent egy kifejezés értékének kiszámítása 

az összes n egész, n termésuetes szám, vagy az összes (pozitív és negatív prímszám felett venni.

Előzmény: sehr1sehr1 (713)
sehr1sehr1 Creative Commons License 2025.09.01 0 0 713

Itt lehet rákeresni. Egyébként fizetős.

Címe:

Die Überheblichkeit eines Mathematikers prägt das Fach bis heute

(Egy matematikus arroganciája ma is formálja a témát)

Előzmény: sehr1sehr1 (710)
sehr1sehr1 Creative Commons License 2025.09.01 0 0 712

Szóval a KI (itt Künstlicher Intelligente, AI angolul) hatására is, de régebbi munkamódszer is az volt a német rendszerezettség és precizitás. Ugyan nem tudom, milyen sanyarú sorsa van most a TIT nek otthon, de itt az ismeretterjesztés virágkorát éli. Szóval ismeretterjesztésként elébe mennek, hogy hogyan értsd, ha egy tudományos kérdésedre a KI ben választ kapsz.

Azon túl, hogy gőzerővel építik az adatbázisaikat. Például a Johann von Neumann Institut ban a nem lineáris dinamikai

rendszerekről, a numerikus megoldási algoritmusokkal, és korábban C, C# programokkal, ma már inkább Pytonban.

Rengeteg a Review. És a széles közönségnek szóló képzés, továbbképzés. Egy egyszerű példa arra, hogy mit kelk tudnia például csak egy vállalkozói alapismeretek címszó alatt polypol, Monopol környezet. És pontos leírás, mit kell kiszámolni egy üzleti tervhez. Ez mondom, nem egyetemi szint. Csupán Selbstandige ( maszek, válkakozó akarsz lenni)

Előzmény: sehr1sehr1 (711)
sehr1sehr1 Creative Commons License 2025.09.01 0 0 711

Szóval Landaut Teichmüller nyírta ki 1933 ban, Göttingenben származási alapon. Az volt a probléma vele szemben ( mai modern felfogásban ( hallgatók előadók véleményezése), hogy túlságosan megterhelte a hallgatóságot az ő előadásmódja, számozott definiciók, tételek és azok bizonyítása. Mindez egy árja Matematikus hallgatótól.

Továbbá ezt meg is követelte a vizsgákon is. Ugyanakkor, mint kolléga is nehéz ember volt, ez tartották arroganciájának. 

Namost No. ezen belül Berlini tapasztalataim.

Durván egyenlően távol a Humboldtól és a TU tól, de rögtön itt van a sarkon a Freie Uni Geo- Campus ( Geo itt földtudomány)

Előzmény: sehr1sehr1 (710)
sehr1sehr1 Creative Commons License 2025.09.01 0 0 710

Meg kell keresnem az eredetit. Az előzmény az amit mondasz. De a kettő végül is ugyanaz.

Előzmény: Gergo73 (708)
sehr1sehr1 Creative Commons License 2025.09.01 0 0 709

Ohh, hát persze. Én csak egy egyszerű példaként hoztam fel. Ontotta a cikkeket. Termékeny volt. Rengeteget alkotott. De az alkalmazásai nem érdekelték.  Holott ma egyik algoritmusa benne van a Google kereső motorban. A matematika ugyan nem szabadalmaztatható, de mint program, algoritmus úgy igen. Így az egyik Google alapító ezt simán lenyúlta. Szóval  ő is olyan volt, mint Hardy, aki azt hitte, semmi hasznosat sem csinált egész életében. :) Azért van egy történelmi vonulata is a dolgoknak.  Abban a történelmi időszakban. Noha én aztán tuti nem vagyok náci, faj vagy fajtagyűlölő, sőt még a cigányokkal is elvagyok (de simán be szoktam szólni a kunyerálóknak, hogy munka meg hogy a sarkon szembe van a dohánybolt, tudom ajánlani én is ott veszek cigit) de arra a vonulatra is ki kell térni.

Abban a korban ki kell mondani, a pénzügyi, bank stb világban már korábban, de abban az ipari robbanásban egyébként mindenhol a zsidók sikeressége még fokozódott is lásd a régi nagy magyar gyárak. Természetesen támogatták is egymást, de azt is ki kell mondani, hogy soha nem érdemtelenül. Ugyan a vallási alap domináns összekötő kapocs lehet, ugyan ezt meg lehet kapni római katolikusként is, az vagyok elvileg apám után is, merthát akkoriban egy evangelikus vagy protestáns lány ilyen alapon szóba se jöhetett. De talán a módszert kellett volna inkáb eltanulni.

Előzmény: Gergo73 (708)
Gergo73 Creative Commons License 2025.09.01 0 0 708

Például Ő úgy definiálta a pi állandót, hogy a szinusz függvény legkisebb pozitív gyöke. Azt nem tudni miért nem úgy, hogy a cosinus függvény legkisebb pozitív minimum helye.

A pi eredeti definíciója az volt (vö. https://en.wikipedia.org/wiki/Pi), hogy a kör kerülete osztva az átmérővel, avagy a kör félkerülete osztva a sugárral. Tehát a pi az egységkör félkerülete. Mivel - a szinusz és koszinusz definíciója szerint - az egységkör t szögű pontja (cos t, sin t), ezért a pi a legkisebb t>0, amire sin t=0, és egyben a legkisebb t>0, amire cos t=-1. Tehát - ha igaz, amit mondasz - Landau csak a pi eredeti definícióját mondta fel másként, és a koszinuszos definíció szintén csak az eredeti definíció egy átírása. Gyakorlatilag semmi különbség nincs ezen három definíció között. Ha engem kérdezel, az eredeti definíció volt a legjobb.

Egyébként nevét a Landau - Ramajuan állandó őrzi.

A nevét sok más dolog őrzi (pl. Landau-Siegel gyök vagy Landau-Page tétel).

Előzmény: sehr1sehr1 (707)
sehr1sehr1 Creative Commons License 2025.09.01 0 0 707

Igen. Edmund Landau (1877-1938)

Valójában már 1908 ban megfogalmazta "hiányérzetét" a matematikában. De ki is volt Ő, mint matematikus.

Abszolut teoretista. Tagadta az alkalmazott matematika létét. Ami a definició-tétel-bizonyítás végtelen ismétlődésével nem következik az nincs. Tehát definiált minden objektum. Neki már a geometria, Eukleidesz axiómái

és a párhuzamosság, mint posztulátum, egy bonyolult irtóztató analog számítógépnek számított. Nem is használta. Érdekes, hogy korának ezzel az arrogáns ( minden tekintetben arrogáns felfogásával sikereket ért el, szegény nehogy megforduljon a sírjában ahogy a nép mondaná) de a mérnöki alkalmazásokban is, amit valójában lenézett, tagadott. Például Ő úgy definiálta a pi állandót, hogy a szinusz függvény legkisebb pozitív gyöke. Azt nem tudni miért nem úgy, hogy a cosinus függvény legkisebb pozitív minimum helye. Na e két definició közé a mérnökök rögtön oda tudták képzelni a kihajlott rúd karcsúságot jellemző számát. Később Krylov is csinált ilyen egyenletrendszert egyébként, azt pedig lemezek kihajlási, hajlítási, horpadási feladaira jó, továbbá arra is, hogy a trigonometrikus egyenletrendszerek előjelére mindig figyelni kell. A hiperbolikus függvényeknél ettől a kellemetlenségtől meg vagyunk szabadulva. Szóval Landau az, aki elemi konstruktív bizonyítás iránti hiányolva, felsorolta az RH is, a bizonyítandók között. Egyébként nevét a Landau - Ramajuan állandó őrzi. Ha már számok négyzetei összegei szóba került itt. Szóval az Ő kora, fénykora Einstein Spec. relativitáselmélet cikke. Plusz a császárságok és arisztokraták kora. Vesd össze az iparosodás kora, gépek forradalma, nem jobbágy, hanem kétkezi munkás. Házi cseléd. Polgárság. Történelmi analógia)

Előzmény: mma (695)
Gergo73 Creative Commons License 2025.08.27 0 0 706

Vajon mindig létezik legalább egy prímszám az egymást követő tökéletes négyzetszámok között

Még két idevágó eredmény, hátha valaki olvassa. Cully-Hugill (2023) igazolta, hogy bármely két szomszédos 155. hatvány között van prímszám. Dudek (2016) pedig igazolta, hogy exp(exp(35)) után bármely két szomszédos köbszám között van prímszám.

Előzmény: Gergo73 (703)
Gergo73 Creative Commons License 2025.08.26 0 0 705

Vajon mindig létezik legalább egy prímszám az egymást követő tökéletes négyzetszámok között

Még annyit tennék hozzá, hogy a legjobb idevágó eredményt hazai szerző jegyzi. Baker-Harman-Pintz (2000) igazolta, hogy minden elég nagy x-re az [x-x21/40,x] intervallumban van prímszám. Ha a 21/40 kitevőt le tudnánk vinni 1/2-re, akkor következne, hogy bármely két kellően nagy (különböző) négyzetszám között van prímszám.

Igazából Baker-Harman-Pintz (2000) többet igazolt. Az [x-x21/40,x] intervallumba nagy x-re legalább (9/100)x21/40/log(x) prímszám esik. Persze sejthető, hogy az intervallumba eső prímek száma aszimptotikusan x21/40/log(x), de ezt egyelőre nem sikerült bizonyítani. Ebben az irányban Guth-Maynard (2024) javította meg Huxley (1972) korábbi rekordját: ha c>17/30, akkor az [x-xc,x] intervallumban aszimptotikusan xc/log(x) prímszám van.

Előzmény: Gergo73 (703)
Gergo73 Creative Commons License 2025.08.26 0 1 704

Végtelen sok olyan p prímszám van, hogy p+2 prímszám?

Itt is volt áttörés a közelmúltban (11 évvel ezelőtt). Nevezetesen ma már tudjuk bizonyítani, hogy végtelen sok olyan p prímszám van, amire a p+2, p+4, ..., p+246 számok egyike prímszám. Ez azért jelentős, mert az ilyen p prímszámok aszimptotikus sűrűsége hasonlóan csökken, mint az ikerprímeké, csak itt bizonyítani is tudjuk, hogy ezek a p-k nem fogynak el. Ennél egyébként jóval többet is tudunk bizonyítani: tetszőleges k-ra végtelen sok prím k-ast tudunk garantálni korlátos távolságra egymástól (k=2 esetén 246 a legjobb ismert korlát, lásd fent).

Előzmény: takacs.ferenc.bp (699)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!