Keresés

Részletes keresés

Tar Antal & Ul Anna Creative Commons License 2022.07.23 0 0 34

kiveve tan norvegokat meg briteket- tehat tan mi fogunk oda menekulni nyaralni az itteni hoseg elol

 

ja...

 

2022.07.20. 20:08

Pokoli hőségben pokoli károkat okozott a briteknél a rekordhőség

 

https://index.hu/kulfold/2022/07/20/nagy-britannia-rekord-hoseg-gazdasagi-karok/

Előzmény: pert2 (33)
pert2 Creative Commons License 2021.01.11 0 0 33

A golf leallasa felenk allitolag csak evesebb csapadekot jelent majd. Nyaron nem hut a nyugati szel, telen meg nem fut. Eszakon altalaban melegebb es csapadekosabb lesz- kiveve tan norvegokat meg briteket- tehat tan mi fogunk oda menekulni nyaralni az itteni hoseg elol.

Előzmény: jogértelmező (32)
jogértelmező Creative Commons License 2021.01.08 0 0 32

Ha leáll a Golf-áramlat, Európában jégkorszak lesz - állította a Pentagon. Az északi népek emiatt lejjebb költöznének, ami háborúkhoz vezet. Mi értékes helyen lakunk, mert vannak termálvizeink.

 

Előzmény: pert2 (31)
pert2 Creative Commons License 2021.01.07 0 0 31

Az a kerdes milyen eghajlatot videlunk el? Az emberfija minusz 30 es plusz 40 kozti homersekletet vidaman elvisel. Ha jon plusz 3-5 fok felmelegefes maximum otszaz kilometerrel eszakabbra koltozik.

Előzmény: vörösvári (30)
vörösvári Creative Commons License 2020.12.31 0 0 30

A mostani télen bejött az előrejelzésed, sok eső, nulla hó, én mondjuk nem bánnom hogy nincs hideg és az eső jó a nagyvárosi szmog ellen télen.

Előzmény: Törölt nick (24)
bölcsuhu Creative Commons License 2020.09.17 0 0 29

Látom, megnőtt az amatőr időjósok száma, akik hagyják előtanulmányok nélkül elhülyíteni magukat a médiától! 

Mikor fogtok végre különbséget tenni az éghajlat (klíma) és az időjárás közt? 

Az éghajlat ugyanis folyamatosan változóban van, mióta a Földnek légköre van, de a változás nem években,hanem ezer években mérhető, sőt milliókban. Okai a Nap tevékenységben, a Föld tengelyének az elmozdulásában,  a légkör összetételének a változásában, a földfelszín borítottságának a mértékében, a lemeztektonika okozta változásokban, a világóceán jellegében, stb. rejtőznek.  Az időjárás meg ía napi változások eredménye, ami többnyire pillanatnyi okok miatt jön létre. 

A topik bevezetőjében a mindössze 30 éves (2050-re) vonatkozó jóslat irreleváns, mivel csak helyi és pillanatnyi változást okozhat. 

Jómagam tanultam klimatológiát s vizsgáztam is belőle, a kutatási területemben az utóbbi millió évek klímaváltozásainak az eredményei az élővilágra is helyet kap, ráadásul igen idősként már az ötvenes évektől kezdve akarva-nem akarva követtem az időjárás változásait s megéltem a mostaninál mind jóval melegebb/szárazabb, mind csapadékosabb és hűvösebb éveket, hideg nyarakat és enyhe teleket, vagy igen nagy kánikulát és farkasorditó hideget, méteres hóval. Persze, egy újszülöttnek minden vicc új! 

Mivel az utóbbi 2,5-3 millió év a Föld északi felének nagy részén eljegesedési időszakokat (glaciálisokat) hozott létre (volt már ilyen az eocénben, de az oligocén vége-miocén elején is), ezek több százezer évig (003-500) tartottak s köztük már - bár rövidebb - enyhébb, melegebb időszakokkal (interglaciálisok), de egyik sem volt egyfolytában ugyanolyan, hanem bennük  is hűvösebb és enyhébb szakaszok válogatták egymást (stadiálisok,illetve interstadiőálisok) amelyek átlagban 20-25 .000 évig tartottak. Sőt ezeken belül pár száz-vagy pár ezer éves ingadozások, oszcillációk sorozata volt. A legutóbbi glaciális (Würm)  kb. 120.000 éve kezdődött a Riss-Würm interglaciális után, három eddigi stadiálisa volt (W I, II, III), s jelenleg minden valószinüség szerint egy interstadiálisban vagyunk (Holocén), amely 12.000 éve kezdődött és az északi-félgömb északi felét boritó, többezer méter vastag, jégpáncél visszahúzódásával járt. Ebben az interstadiálisban váltogatták egymást a melegebb és hűvösebb éghajlatú időszakok, de más a leszálló ágban vagyunk , lassan, de biztosan közeledve egy újabb hideg stadiálishoz! 

Ezeket a változásokat legjobban az őslénytani eredmények tükrözik, amelyekből kimutathatóak mind a növény, mind az állatvilágban bekövetkezett változások , amikből következtetni lehet az akkori éghajlati viszonyokra. Ezek nem véletlenszerű eredmények, hanem pontosan tükrözik az egykori állapotokat. Sajnos a mai időjósok, globális felmelegedés hívők és terjesztők, ezekre az őslénytani eredményekre soha sem hivatkoznak, annál inkább a saját próbáik elemzésére, amelyek viszont mind helykiválasztás és értelmezés tekintetében is sok problémát vethetnek fel! 

Voxio Creative Commons License 2020.09.15 0 0 28
Törölt nick Creative Commons License 2016.08.01 0 0 27

Erre a nyárra többek között az a jellemző, hogy nem igazán tudnak hosszabb kánikulai időszakok kialakulni, mert 3-5 meleg, száraz nap után szinte "menetrend szerint" érkezik egy hidegfront, jellemzően viharokkal, záporokkal és zivatarokkal, sőt felhőszakadásokkal, amely lehűti az egész medence légkörét, így gyakorlatilag a Kárpát-medence nem tud "túlmelegedni".

 

Ebben az a jó, hogy nincsenek olyan rettenetes kánikulák, mint pl. tavaly nyáron, viszont a viharok és a nagy esőzések nagy károkat tudnak okozni az infrastruktúrában, az épületekben, adott esetben a mezőgazdasági kultúrákban.

 

Nem tudom, hogy ez a mostani nyári időjárás mennyire lesz tendenciaszerű a jövőre nézve, de ha igen, akkor erre is meg kell tanulni felkészülni...

Törölt nick Creative Commons License 2016.07.24 0 0 26

Érdemes nézegetni a www.idokep.hu oldal tematikus térképeit, de szöveges elemzéseit is.

Ha valaki elég időt rá tud szánni erre, 5-6 hónap alatt kész amatőr meteorológussá képezheti ki magát :-)

Törölt nick Creative Commons License 2016.07.24 0 0 25

Véleményem szerint egyre pregnánsabb különbség mutatkozik az ország déli és északi részének éghajlata, pl. a Dél-Alföld versus Északi-középhegység és Gödölői-dombság viszonylatában.

 

Az északi rész éghajlata csapadékosabb és hűvösebb, míg a Dél-Alföldé melegebb és viszonylag szárazabb.

 

A tegnapi nap folyamán pl. a Szeged környéki pusztaságokon késő délután 34-36 fokos hőségben izzottak a rónaságok, addig nálunk, a Gödöllői-dombság északnyugati lejtőin mindössze 28 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

 

Rögtön hozzáteszem, hogy én a 28 fokkal is tökéletesen meg voltam elégedve...

Törölt nick Creative Commons License 2016.07.24 0 0 24

A régebbi klímamodellek Magyarország egészére szárazabb éghajlatot prognosztizáltak a 21. sz.-ra, az Alföldre egyenesen félsivatagi éghajlatot.

Ma már jól látható, hogy ezek a prognózisok az általános szárazodásról nem jöttek be.

Az újabb klímamodellek már finomabb, regionálisan tagolt megközelítést alkalmaznak:

e szerint az országnak csak egy kisebb részén fog valamelyest csökkenni az éves csapadékmennyiség, az ország nagyobb részén - a Dunántúl nagy részén és az Északi-középhegység területén - egyenesen az éves csapadékmennyiség növekedésével kell számolni.

Egyes területeken akár jelentősen is nőhet az évi csapadékmennyiség.

 

Ma már egyes területeken jól látható ez a tendencia: pl. a Gödöllői-dombság nyugati, északnyugati lejtőin jóval több csapadék hullik, mint mondjuk 10-20 évvel ezelőtt.

 

Az évi csapadékmennyiségnél is fontosabb azonban, hogy megváltozik a csapadék időbeli eloszlása és intenzitása.

 

A telek többnyire rendkívül csapadékosak lesznek, de ez a csapadék túlnyomórészt eső és nem hó formájában fog lehullani.

 

A csapadék intenzitása pedig nő, egyre gyakoribbak a rendkívül intenzív esőzések, a zivatarokra és felhőszakadásokra való hajlam megnő, főleg a nyári időszakokban.

Törölt nick Creative Commons License 2016.07.19 0 0 23

Egyenlőre tegyük össze a két kezünket, hogy ez a nyár eddig nem olyan, mint a tavalyi, ahol 5-ször kellett hőségriadót elrendelni, ráadásul azok közül némelyik meglehetősen hosszú ideig tartott igen magas napközbeni átlag- és csúcshőmérsékletekkel.

A tavalyi nyár időjárása  már-már a borzalmas határát súrolta...:-(

 

De ne bízzuk el magunkat, még az idei nyárnak is közel a fele hátra van...

Törölt nick Creative Commons License 2016.07.17 0 0 22

:-))))

Előzmény: Bétaverzson (20)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.17 0 0 21

Az ilyen nyárközépi, hosszabb-rövidebb hűvös, csapadékos időszakok egyáltalán nem mondanak ellent az éghajlatváltozás elméletének, sőt jól illeszkedik abba a szcenárióba, amely szerint az éghajlat egyre szélsőségesebb lesz.

 

 

Szóval az élet szétzúzta a klímaszkeptikusok áltudományos és féltudományos halandzsáit és bebizonyította, hogy az éghajlatváltozás igen is létezik és valós probléma.

 

A kérdés ma már nem az, hogy van-e éghajlatváltozás, hanem sokkal inkább az, hogy milyen mértékű, mennyire gyors ütemű és milyen következményei lesznek az ökoszisztémákra (a bioszférára)  és az emberi civilizációra (az antroposzférára vagy technoszférára).

 

Továbbá az is egy nagyon kardinális kérdés, hogy hogyan tudunk védekezni a klímaváltozás káros hatásai ellen.

Bétaverzson Creative Commons License 2016.07.10 0 0 20

"Lehet, hogy érdemes beruházni valami hegyvidéki hétvégi házba, ahová elvonulhatunk majd a perzselő hőség elől..."

 

És a ház alatt persze legyen egy/több titkos alagút, telis-tele tartósított élelmiszerrel ...

De az se rossz megoldás, ha házhoz járó TESCO helikopter jön telefonos megrendelésre,  feltölteni.a spájzot. :)

Előzmény: Törölt nick (18)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.10 0 0 19

Javaslom elolvasásra Dr. Péczely György Éghajlattan c. könyvét, amely az éghajlattan, a légköri fizika és a tengeráramlatokkal foglalkozó tudományok elvi alapjait ismerteti, egy-két nehezebb matematikai összefüggéstől eltekintve a köznép számára is jól érthető. de mégis alapos stílusban.

 

Nem kifejezetten az éghajlatváltozással foglalkozik, hiszen ez a könyv az 1970-es években íródott, amikor az éghajlatváltozás még nem volt ennyire nyilvánvaló, de nagyon jól meg lehet érteni belőle az éghajlati, időjárási folyamatok elméleti alapjait.

Előzmény: csehrigo (17)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.25 0 0 18

Szia Csehrigó!

 

Nézd meg Magyarország hőtérképét az Időkép oldalon és az ott szereplő hőmérsékleti értékekhez gondolatban adjál hozzá 2-3 Celsius fokot:

 

http://www.idokep.hu/hoterkep

 

Olyan lesz Magyarországon egy átlagos nyári nap 10-20 év múlva.

 

Jól látható, hogy nyaranta csak az Északi- és a Dunántúli-középhegység magasabb régióiban és az Alpokalján lesz elviselhető időjárás Magyarországon :-(

 

Lehet, hogy érdemes beruházni valami hegyvidéki hétvégi házba, ahová elvonulhatunk majd a perzselő hőség elől...

Előzmény: csehrigo (17)
csehrigo Creative Commons License 2016.06.24 0 0 17

Végig fogom olvasni !

Törölt nick Creative Commons License 2016.06.24 0 0 16

A válasz szerintem egyértelműen igen.

Előzmény: Bétaverzson (13)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.24 0 0 15

Ami engem illet, én kedvelem a gyíkokat, főleg a nagy zöld a kedvencem, amelyiknél a hímnek kék színű a torka :-)

 

De azért nem bent a lakásban :-)

Előzmény: Bétaverzson (14)
Bétaverzson Creative Commons License 2016.06.23 0 0 14

Erős érv az ellen, hogy lakhelyeinket dús növényzettel védjük/árnyékoljuk túlmelegedés ellen:

 

Elszaporodnak a rovarok, és a rájuk vadászó gyíkok, ill. egyéb állatocskák.

Aztán felmászva az indákon - ezek könnyedén be tudnak jönni az ablakon ...

 

Belegondolni is rémes, ennél még a hőguta is jobb!

Bétaverzson Creative Commons License 2016.06.23 0 0 13

Hozzájárulunk-e klímaberendezések reklámozásával, legyártásával, kiszállításával, felszerelésével, ill. üzemeltetésével bolygónk felmelegítéséhez?

 

Előzmény: Bétaverzson (11)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.23 0 0 12

Dehogynem. Ráadásul rengeteg áramot fogyasztanak.

Lassan már nem télen, hanem nyáron fogyasztjuk a legtöbb villamos energiát a légkondik miatt.

 

De mindez az emberek túlnyomó többségét nem érdekli, ha a saját kényelméről van szó.

Előzmény: Bétaverzson (11)
Bétaverzson Creative Commons License 2016.06.23 0 0 11

"Továbbá érdemes lesz a lakásokat légkondival felszereltetni, ..."

 

Az ilyen készülékek legyártása égéstermékek kibocsátásával jár. A házhoz szállításuk is.  A felszerelésük is. Ez nem baj? Ezeknek nincsenek káros következményei?

Előzmény: Törölt nick (10)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.23 0 0 10

Továbbá érdemes lesz a lakásokat légkondival felszereltetni, mert nyaranta hatalmas hőhullámok várhatóak kánikulai napokkal, napközben 36-40 fokokkal, éjszakánként is magas, 25 fok feletti hőmérsékletekkel, ami azt jelenti, hogy éjszakára sem hűl vissza a lakás, tehát nem lesz zavartalan az éjszakai alvás, ha valami praktikával éjszakára vissza nem hűtöd a hálószobád hőmérsékletét.

Előzmény: csehrigo (-)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.23 0 0 9

Ez a teória nagyon divatos volt az előző évtized közepe tájékán, de eddig szinte semmi nem jött be ezekből a prognózisokból.

Az újbóli jégkorszak semmi esetre sem, hanem pont ellenkezőleg, a tapasztalatok és a mérési eredmények szerint inkább a felmelegedés folytatódik.

Persze elméletileg nem zárható ki, hogy valamikor a távolabbi jövőben a felmelegedés hirtelen leáll és az éghajlat egy újabb jégkorszakba csap át.

Előzmény: Bétaverzson (8)
Bétaverzson Creative Commons License 2016.06.22 0 0 8

Ezt 2004-ben olvastam, és egyből elkezdtem azon filózni, hogy hova is költözzek:

 

http://index.hu/tudomany/kornyezet/klima0212/

vörösvári Creative Commons License 2016.06.22 0 0 7

Nem szégyen az ókori és középkori emberektől tanulni, ha ők ezt tudták, a mai ember is megtanulhatja.

Előzmény: Törölt nick (6)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.22 0 0 6

Igen, ezt sokan felvetették már, de még a technikai részletek kidolgozása várat magára.

 

Lehet, hogy óriási vízgyűjtő ciszternákat kellene építeni, mint a régiek is tették némely ősi kultúrában.

Előzmény: vörösvári (5)
vörösvári Creative Commons License 2016.06.22 0 0 5

Akkor érdemes lenne vízgyűjtő medencéket építeni és abból locsolni később.

Előzmény: Törölt nick (4)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!