Szegeden is találtak ilyen alagutakat, bár ez offtopik, tehát SZEGED, interjúrészlet :
"
Amikor ott (az alsótelepi átemelőnél nyitott aknában) 2006-ban leereszkedtünk, több szintű alagútrendszer képe bontakozott ki. Legfelül természetesen a csatornarendszerek, alatta egy régebbi csatornarendszer, ami Mária Terézia korabeli rendszer és lefele igen komoly kazamatarendszerek. A legalsót, ha kibontanánk, akkor az lenne a legmegdöbbentőbb. Láttam annak a boltozatát illetve az egésznek a kialakítását. Ilyet szerintem nem is tudnának ma építeni... - Amik egymás alatt voltak alagutak, azok különböző korokból származnak? - Igen, különböző korokból származnak. Vizsgáltam a téglákat, köveket. A legfelsők egyértelmű, hogy a kőbányai téglagyárnak a jelzéseit mutatták, lejjebb már lehetett látni száz évvel régebbi téglákat, a legalsó szintet én olyan ezer év körülinek mondom. Foglalkozom egyébként régi építési anyagokkal is, és ennek tudatában jelentem ezt a ki. Nem lehetetlen, hogy ez alatt volt még egy komolyabb rendszer, hiszen a római korban Szeged egy átkelő pont volt és talán még ennél is komolyabb dolgokat lehetne találni, mert a város egy olyan szakrális helyen helyezkedik el, ami sokkal komolyabb pontja volt a magyarságnak és a korai történelemnek, mint azt jelenleg gondolnánk."
Azt amúgy nem értem, hogy ha a rómaiak i.e. nemtudomhányban képesek voltak boltozott csatornákat építeni mocsaras területekre, akkor mondjuk 1500 körül miért nem tudta ugyanezt megismételni az akkori ember kedvezőbb feltételek között? :)
Tehát ez, hogy technikailag nehéz vagy lehetetlen, szerintem nem igaz.