Keresés

Részletes keresés

haromegesztizennegy Creative Commons License 2018.11.30 0 0 76
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.28 -1 0 75

Németországban a faluhely van olyan szinten, mint nálunk a Rózsadomb.

F1 Hierro Creative Commons License 2017.05.14 0 0 74

Saját tapasztalat néhány héttel ezelőtt.

 

Nyíregyháza, tavasz, péntek este. Mozi után megyek az állomásra a Széchenyi utcán (amiről a házszámtáblák szerint sem világos, hogy Széchenyi vagy Széchényi, út vagy utca), ami nem nevezhető félreeső utcának, és egy teremtett lélek alig volt. Jóformán pár buszmegállóban várakozó ember, meg jött egy-két autó. Később aztán jött szembe egyvalaki. Szerintem az ujjaimon meg tudtam volna számolni, hány embert láttam. Egy ekkora városban ez lenne a normális?

gabornick Creative Commons License 2016.12.10 0 0 73

Élhetőek. Pest után viszont lehet, hiányzik a nyüzsi.

vonakodó Creative Commons License 2016.10.26 0 0 72

Ezt most találtam, nekem bejött:

 

vonakodó Creative Commons License 2016.10.10 0 0 71

Igen, tisztában vagyok vele, de - sajnos - valaki kitalálta, hogy új pályát építenek Csepel végében (vagy hol?)... és további kreatív baromságok is várhatók...

Előzmény: Törölt nick (70)
vonakodó Creative Commons License 2016.10.07 0 0 69

Jogos, csak túl hangos a Meistersingersektől:)

 

Ja: meg magyar vidéki nagyvárosokról szól a topik - az ismertető szerint...:)

 

 

Előzmény: Törölt nick (68)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.07 0 0 68

Nürnberg

 

videknek videk, 800 km-re Budapesttol :-)

 

nagyvarosnak nagyvaros, ~500e lakos

 

franko hely, kifejezetten elheto

vonakodó Creative Commons License 2016.10.06 0 0 67

"Mostmár nem a legvidámabb barakk vagyunk."

 

A legsilányabb...

 

 

Előzmény: püfffneki (53)
vonakodó Creative Commons License 2016.10.06 0 0 66

A vidéket most beetették a 2024-es olimpiával.

Szegedet most selejtezték ki, de a többi is lapátra kerül, mert kritikán aluli az infrastruktúrájuk!

 

Ez alól - talán - Debrecen és Győr a kivétel, ahol van esetleg némi alap az olimpiai helyszínhez - egy TESCO-gazdaságos helyszínhez.

Bellatrixa Creative Commons License 2016.08.14 0 0 65

Túl Budapest-központú az ország és a kormány nem is igazán tesz a változásért. 

F1 Hierro Creative Commons License 2016.04.15 0 0 64

http://pixwords.hu/hv/2016/04/10/54/

 

Szintén zenész (interjú), ezúttal ByeAlexszel, a Miskolccal kapcsolatos részletek miatt idézném:

 

Nagyon sokszor utalsz Miskolcra, ahova egyetemre jártál. Mi a legemlékezetesebb pillanatod abból a korszakból?

Az egész emlékezetes. Miskolc egy nagyon különleges atmoszférával rendelkező város, de szerintem ezt csak az élheti meg, aki ott él vagy ott nő fel. Miskolc más, mint Pécs, megtestesíti a magyar valóságot. Én akkor jöttem rá, hogy milyen fontos számomra Miskolc, amikor eljöttem onnan. Akkoriban már nagyon elegem volt, mert bölcsészként, diplomásként munkát keresni Miskolcon lószar esélye van az embernek – de szerintem általában véve Magyarországon is annyi. Az akkori állásom megszűnt: újságíró voltam. Úgy volt, hogy elmegyek dolgozni Angliába én is, és elkezdek gályázni, mint mások. Közben megjelent a Csókolom, elkezdték játszani a rádiók, és akkor mondta a csajom, hogy szerinte valahogy még húzzam ki. Közben találtam egy melót Pesten, egy újságíróit, és így kezdődött négy éve a pesti életem.

 

Azért tartottam érdemesnek megemlíteni, mert Miskolcról szinte szó szerint ő is azt mondja, amit én itt leírtam: "egy nagyon különleges atmoszférával rendelkező város". Bár én tartósan sosem éltem ott, de elég volt megtapasztalni úgy is, hogy sokszor jártam ott, töltöttem is ott éjszakákat.

F1 Hierro Creative Commons License 2016.03.29 0 0 63

Egy kicsit helyesbítenem kell, mint megtudtam, most már nem jó a Keletibe váltott retúr a Nyugatiból, de az változatlanul megáll, hogy a két útvonal ugyanannyi távolságban és árban.

Előzmény: F1 Hierro (37)
F1 Hierro Creative Commons License 2016.03.19 0 0 62

Interjú Czutor Zoltánnal, aminek egyik kérdése és válasza témába vágó:

 

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/czutor-zoltan-halalos-dofest-kapott-a-popzene/

 

- Ki lehet most is törni vidékről ebben a Budapest-centrikus országban?

 

Nem a fővárost hibáztatom azért, hogy szegediként ide költöztem. Budapest soha nem követeli meg magának ezt a pozíciót. A vidék mond le erről a lehetőségről. Hiába indítanál mozgalmat, elhal, mert – néhány örömteli kivételtől eltekintve – Budapesttől távolabb egyszerűen nincs rá igény.

Száz évvel ezelőtt, a békebeli időkben feltűnően prosperált a vidék, és olyan városok, mint Hódmezővásárhely vagy Szabadka, vagy akár Nagyvárad, meghatározó kulturális központok lehettek a zenében, irodalomban, képzőművészetben is.

vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2016.03.19 0 0 61

Kétezres évek elején még szoft rendszerek voltak. Ma már azt is beszedik ami nem jár, fuss te utána.

Előzmény: freyya (60)
freyya Creative Commons License 2016.03.18 0 0 60

Nekem meg pont fordítva volt. A fővárosban éltem, ott volt a könyvelőm is, de azt javasolta, hogy inkább a szülővárosomban (állandó lakhelyem ott volt akkor is) legyen a székhely. Mondta, hogy ha bármit intézni kell, még utazással együtt (80 km) is gyorsabban megvan, mintha egy budapesti hivatalba kell mennie. Persze ez még a kétezres évek elején volt, akkor még nem volt ilyen időre bejelentkezős rendszer, és még itt három embert kellett kivárni, egy fővárosi hivatalban ötvenet. 

Előzmény: nyman (59)
nyman Creative Commons License 2016.03.17 0 0 59

Anno, mikor ceget csinaltam, mivel van bp-i ingatlanom, nekem is az javasolta, hogy Bp-re jegyezzem be.

 

Nem azert, mert trukkozni kell, hanem mert kisebb esellyel dobjak ki a szuroproba szeru ellenorzesre az adohivatal rendszere. Akkor is ha minden rendben, idot kell tolteni a hivatalban.

 

A dolog azert kontraszelektiv, mert a helyi ado befizetesek elmennek mashonnan, es akkor meg kevesebb penz jut a videknek.

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (58)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2016.03.15 0 0 58

Azért nem működnek az ilyen városok,mert forráshiányosak, túl sok éhenkórász van bennük, amivel a behajtás lépést kell tartson. Ettől elbátortalanodnak a cégek akiket ütnek. Ha meg tele lesz a burájuk elmennek Bp-re vagy Pest Megyébe ahol nem vegzálják őket naponta.

Előzmény: Közgázos (57)
Közgázos Creative Commons License 2016.03.07 0 1 57

Én sem értettem, miért tiltakoztak a decentralizáció ellen, mert lényegében ez az egyetlen járható útja a vidékfejlesztésnek. Egyrészt olyan infrastruktúrát teremteni, hogy a cégek ne csak Budapestre települjenek be, ha ez nem működik, legalább az állami működést szétosztani egy kicsit, mert vidéken ezzel is létre lehet hozni munkahelyeket. 

Bár, visszatérve a cégek betelepedéséhez, azt sem értem, miért megy minden nagyvállalat Budapestre, ahelyett, hogy megcéloznák a vidéki egyetemvárosokat. Tőlünk is sok egyetemista megy el azért, mert nem talál normális munkát, még mérnökök, informatikusok is, pedig számukra azért akad lehetőség. De pl. mit csinál egy biológus Debrecenben? Jóformán semmit, anno diákként volt szerencsém az egyik nagy gyógyszergyárban dolgozni, megdöbbentem azon a belterjességen, ami ott volt. Komplett családok dolgoztak benne, szülők és gyerekeik, a diákmunkások hiába jelentkeztek állandó dolgozónak, csak azt vették fel, akinek ott dolgozott valamelyik rokona. Ha nem a szememmel látom, el sem hiszem. 

Szóval, érdekes dolog, hogy a vidéki egyetemvárosok (lsd. pl. Szeged, Pécs, Debrecen, Miskolc) szép lassan lepukkannak és munkahely híján elvándorolnak a fiatalok, de cégek meg nem nagyon akarnak betelepülni, pedig ilyen helyeken még azt sem lehet mondani, hogy egyáltalán nem találnak képzett munkaerőt. 

Előzmény: nyman (46)
cressiman Creative Commons License 2016.03.07 0 0 56

Érdekes dolgot hallottam saját fülemmel, egy dunántúli nem csóró régió nagy multi cégénél beszélgettem az üzemmérnökkel (munkaügy) és amikor elmondta, hogy a szalag mellett kevesebb az órabér, mint nálunk Miskolc környékén, hát néztem, mint hal a szatyorba.

Pont nem ezt hinné az ember, ergo anomália is sok van, de azért összességében a dunántúl könnyebben élhető.

Közgázos Creative Commons License 2016.03.07 0 0 55

Értem. Azért, engedd meg, hogy nekem is legyenek személyes tapasztalataim ilyen téren, dolgozok pár éve :) De a téma alapvetően nem ez, hanem a vidéki nagyvárosok élhetősége. 

Előzmény: Törölt nick (54)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.07 0 0 54

a vállalkozók minimálbérért a sz*rt is kihajtják az emberből, a milliárdos bevételeket pedig offshore számlákon külföldre viszik vagy elnyaralják a Bahamákon

 

Ostoba komcsi duma

Előzmény: Közgázos (49)
püfffneki Creative Commons License 2016.03.07 0 0 53

Volt statisztikai szám is róla, hogy a dolgozók fele minimálbéren van.

 

Ezért váltottunk rendszert.

Mostmár nem a legvidámabb barakk vagyunk.

Előzmény: Közgázos (52)
Közgázos Creative Commons License 2016.03.07 0 0 52

De úgy rémlik, te fővárosi vagy, nem? ;) Mármint ne érts félre, de itt vidéken tényleg ez megy. Boltok, nyomtatók, kisüzletek... sokféle helyen dolgoznak a barátaim, én is dolgoztam már 1-2 helyen, papíron minimálbér, zsebbe megy még 10-20 ezer, ha megy egyáltalán. A párom egy ideig dolgozott egy sima háztartási üzletben eladóként, ez mondjuk se nem illegális hely volt, magas hozzáadott értékű dolgokat sem termeltek, de mindenki minimálbéren volt, a tulaj többi üzletében is. Van egy milliárdos ismerősöm, országos szinten vannak üzletláncai, dettó minimálbéren van mindenki, csak ők még zsebbe sem kapnak.

De elfogadom, nem csinálja ezt minden vállalkozó és nem mindenhol, ám felénk kifejezetten gyakori. 

Előzmény: anticonstitutionelle (51)
anticonstitutionelle Creative Commons License 2016.03.06 0 0 51

" vállalkozók minimálbérért a sz*rt is kihajtják az emberből, a milliárdos bevételeket pedig offshore számlákon külföldre viszik"

 

hagyjad már. Aki ezt csinálja az jellemzően:

 

1. illegális vagy kockázatos tevékenységet folytat

2. magas hozzáadott értékű terméket v szolgáltatást forgalmaz

3. a klientúra tagja, állami megrendelésekből él.

 

ha az átlagvállalkozóra igaz lenne amit te írsz, mindenki vállalkozó akarna lenni..

Előzmény: Közgázos (49)
nyman Creative Commons License 2016.03.06 0 0 50

azert igy nem altalanositanek.

 

Mo-n a par evben csokkeno terhek miatt az elvonasok meg mindig magasabbak.

 

Egy olyan ceget, aki esetleg alkalmazna 4-6 oraban pl. gyerekes embereket, az adohivatal potencialis adocsalokent kezeli, 4 ill. 6 orara bejelentett alkamazottak miatt.

 

A nemet munkaadoi terhekkel nem vagyok tisztaba, de az irrel igen. Nevetseges aranyu a Mo-i-hoz kepest.

 

Ugyanakkor ott is volt, hogy fiktiv km elszamolassal kaptam a fizetesem egy reszet. 

 

De olyan is, hogy A orszagban mukodo cegnek dolgoztam B orszagban, Europan kivul. A fizetesem 80%-a L orszagbol ment I orszagi szamlara, adomentesen. 

 

Tehat nem kell oket sem felteni

Előzmény: Közgázos (49)
Közgázos Creative Commons License 2016.03.06 0 0 49

Igen, ezt nem fejtettem ki: errefelé a kis- és középvállalkozások is normális, élhető fizetést adnak. Nyilván nem dúskálnak az aranyban Németo-ban sem a gyári munkások, főleg egyedül, de párban már elég jól meg lehet élni a fizuból, még félretenni is tudnak. Ha gyerek születik, az húzósabb, viszont jóval kiterjedtebb a szociális háló is. Otthon két minimálbéres ember.... vagy két olyan, aki 90-90 ezret keres nagyvárosban....

Magyarországon ezzel szemben az a jellemző, hogy a vállalkozók minimálbérért a sz*rt is kihajtják az emberből, a milliárdos bevételeket pedig offshore számlákon külföldre viszik vagy elnyaralják a Bahamákon. Tisztelet a kivételnek. Az nem sok van. 

Előzmény: Törölt nick (48)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.06 0 0 48

No-ban persze autópályán mindenhova el lehet jutni, de a vonat- és repülöközlekedés is más, de amíg Mo-n a multiktól várják minden szinten a csodát és a kormány is erre a koncepcióra támaszkodik, addig No-ban rengeteg az egészséges kis- és középvállalkozás amely szintén jó munkalehetöséget biztosít korrekt fizetés mellett. 

Előzmény: nyman (46)
Közgázos Creative Commons License 2016.03.06 0 0 47

Igen, habár amit megemlítettem Debrecen - és a többi egyetemváros - révén, mivel ezek oktatási és munkahelyi központok is, ezért rengeteg a diák, illetve sokan járnak ide a környékről dolgozni, tehát elég nagy a kereslet az ingatlanok iránt, viszont ehhez képest kevés a munkahely és azok sem fizetnek valami jól. Nem véletlen, hogy ha belegondolok, az ismerősi körömben más 25-26 évesek szinte még mind otthon élnek, aki gyereket vállalt, az is mind a "szülő nyakára" tette, mert két átlagos kereső hosszú távon nem tud előre önállóan élni és előre jutni. Persze, vannak, akik így is bevállalják, csak nem tudom, megéri-e? Arról nem beszélve, hogy mi van, ha valaki elveszíti a munkahelyét...? Én még azon is csodálkozom, mikor olyanokat mondanak, hogy gyárban is meg lehet keresni 130-140 ezer forintot... hol? Itt felénk tuti nem, volt szerencsém párhoz anno, sima egyműszakban sehol nem adják meg a 65 ezer forintos minimálbérnél többet. Ha valakinek nem tetszik, lehet menni, jön helyette öt másik. 


Előzmény: nyman (45)
nyman Creative Commons License 2016.03.05 0 0 46

Az infrastruktura egy dolog. No-ban mennyi barmelyik autopalyatol a legtavolabbi telepules?

 

A masik a decentralizacio. Termeszetesen ha az orszag nagy, akkor termeszetes, hogy tobb regiokozpont is van, de kisebb orszagnal is szet lehet szorni sok mindent.

 

A kozigazgatas szetszorasaval be tud avatkozni az allam is ebbe, de nemreg mikor a kurmany szetszort volna nehany miniszteriumi feladatot, volt tiltakozas rendesen.

 

Pedig tok mindegy, hogy honnan jon az utlevel, szemelyi, erkolcsi bizonyitvany stb. Teljesen mindegy, hogy hol szamfejtik pl. az allamkincstari kifizeteseket. 

 

Lasd. pl. a gyorshajtassal kapcsolatos birsagok is videkrol jonnek.

 

Ha ezek a hatteradminisztraciok akar kisvarosokban vannak, annak lehet megtarto ereje, illetve a helyi gazdasagot is segitheti.

 

Ilyet csinaltak Svedorszagban mar evtizedekkel ezelott, egy evtizede meg Irorszagban is futott egy program tobb-kevesebb sikerrel.

Előzmény: Közgázos (43)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!