Keresés

Részletes keresés

lukacs89 Creative Commons License 2026.03.26 0 0 576

Most már be tudok róla számolni mikor virágzik a Supernova mandula. ~Március 20. körül kezdte, gönci kajszim után 5-6 nappal, őszi- és kopaszbarack előtt 1-2 nappal. Most van még teljes virágzásban. Még csemete a fa, de remélem meg tudjuk kóstolni a gyümölcsét. Moníliával nem kockáztatok, fújok rá 2 alkalommal, amikor a többi fára is megy. 

lukacs89 Creative Commons License 2026.02.12 0 0 575

Igen, elvileg ez a fajta ellenálló a betegségekre, de majd meglátjuk. Azt mondják későn virágzónak számít a mandulák közül. Március végén kezdi a virágzás, papíron, internetes leírások alapján legalábbis, hát nyilván hiszem, ha látom... de akkor is április 10-15-én is lefagyhat. Na mindegy. Idén még nem hiszem, hogy hoz virágot. Majd egy pár éven belül talán kiderül mi várható tőle. :) Köszi az infókat, válaszokat!

Előzmény: zoli1437 (574)
zoli1437 Creative Commons License 2026.02.11 0 0 574

Úgy nézem az enyémeknél nem is annyira a fagy a probléma, hanem a monília.

A tiedre van ahol azt írják, jó az ilyen irányú ellenállása.

Előzmény: lukacs89 (572)
lukacs89 Creative Commons License 2026.02.10 0 0 573

Kajszi nálam általában március 10-15 körül kezdi a virágzást, többi barack 7-10 napra rá, majd nem sokkal később a szilva. Szóval a mandula is kb akkor vagy lehet még előbb várható... 

Előzmény: lukacs89 (572)
lukacs89 Creative Commons License 2026.02.10 0 0 572

Hát tudom, hogy alapból a mandula az egyik legkorábban virágzó. Annyi, hogy a Supernova elvileg valamivel későbbi. De jogos a felvetésed, így belegondolva én sem értem miért gondoltam így hirtelen, hogy később virágozna, mint április eleje. :D Mikor addigra nálam is már kivirágzik a kajszi, összes barack és a szilva is, miért pont a mandula lenne későbbi. Inkább az lesz a kérdés, hogy mennyire bírja virágzásban vagy mondjuk virágzás után a fagyokat. Amúgy én is eléggé délen vagyok. 

Előzmény: zoli1437 (571)
zoli1437 Creative Commons License 2026.02.10 0 0 571

A fajtát nem ismerem, csak magoncaim vannak és a lehető legdélebben vagyok, de furcsállom amit a virágzási idővel kapcsolatban vársz.

Nálam 02.20-03.15 között szoktak virágozni. Előzik még a legkorábban virágzó kajszit (Ceglédi óriás) is.

Most volt valami télszerűség, ma így néz ki az egyik:

Csak viszonyításhoz írtam és raktam be a képet.

Előzmény: lukacs89 (570)
lukacs89 Creative Commons License 2026.02.10 0 0 570

Van már valakinek tapasztalata a Supernova mandulával kapcsolatban? Régebben beszéltük itt, 4-5 éve kb, hogy többen is ültettek. Közben én is beszereztem 1,5 évvel ezelőtt. Nyilván még nem termett. Vázakoronával indítottam. Gondolom 4-5 éves kornál előbb nem nagyon lesz rajta termés. Szóval valami tapasztalat? Virágzása mennyire korai/késői? Március végi, április elejei fagyokat elkerüli? Kártevők/betegségek mennyire okoznak gondot? Olvastam, hogy betegségekre viszonylag ellenálló. Szóval esetleg a kártevők okozhatnak nagyobb gondot, molyok, darazsak.

Köszönöm, ha szolgál valaki infóval! :) 

Amita13 Creative Commons License 2025.11.27 0 0 569

Sziasztok! Vettem szabadgyökerű mogyorócsemetét. Természetesen akkor érkezett, amikor fagy volt, úgyhogy első körben cserébe tettem, földbe. Mivel úgy olvastam, hogy a mogyorót szabadgyökérrel mindenképp ősszel kell ültetni, úgy gondoltam, ha elmúlik a fagy, kiültetem. Viszont közben arra gondoltam, mivel amúgy sem volt valami nagy gyökere (tisztán látszik, hogy sarj lett felszedve), mi lenne, ha egy évet konténerezném így cserépben, és jövő ősszel menne a helyére? Nem vagyok mogyoróban ennyire jártas, aki ért hozzá segítene, hogy melyik lenne jobb: ha most mielőbb kiültetem, vagy maradhat egy évet becserepezve?

AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.10 0 0 568

Nem találom a diós topikot, ezért itt kérdezem. Miért nem árulnak több helyen nagyszemű, vékony héjú diót?

Majdnem mindenhol csak a 3-4 jól ismert aprószeműt árulják. Milotai stb.

Amita13 Creative Commons License 2024.08.08 0 0 567

Ha itt nem is, de a FB-n legalább találtam választ. Ha esetleg másnak is feltűnt, hogy a mandulája idén mintha "kissé" korán érne: https://www.facebook.com/AkerteszBalint/posts/pfbid02tben2n5KVP995ecURRjM75QnaSqyvhxTX4XuMFB8NndMQ7fsprA8mwbNXLDMGmi3l

Előzmény: Amita13 (566)
Amita13 Creative Commons License 2024.08.02 0 0 566

Budatétényi 1 mandula termésburok felnyílt, a mandula héja még nem barna, fehéres-barnás foltos. Lehet ebből még valami? Mármint ha begyűjtöm ezt a félérett mandulát, mi lehet vele? Beérik, megpenészedik, kiszárad? A magbél már szilárd, de nem túl kemény... 

Törölt nick Creative Commons License 2024.03.13 0 0 565

Üdv!

Szívesen!Valószínű  a kései fagy volt a ludas,én max zsurlólevet használok permetként,vagy azt sem,próbálok olyan gyümölcsök felé orientálódni amik megvannak állandó odafigyelés nélkül is.Például most láttam hogy a kajszi moniliás,rengeteg virág rászáradt,tavaly a fagy vitte el a termést,ha idén nem lesz semmi rajta,akkor kivágom és ledarálom az ágdarálóval,helyére meg ültetek japán körtét,vagy datolyaszilvát.Ezekkel eddig semmi problémám nem volt, csak teremnek...a barackot pedig ha megkívánom, veszek egy pár kilót.

Előzmény: lukacs89 (564)
lukacs89 Creative Commons License 2024.03.13 0 0 564

Üdv!

Köszönöm az infókat! Nekem is már hozza a leveleit a kis csemete (GF677 alanyon van). Vajon miért lehetett alacsony a termés kötődés? Fagy, vagy valami betegség/kártevő? Olvastam, hogy nem szükséges permetezni, akár bio termesztésre is javasolt. Azért monília ellen fújtam és fogom is a jövőben, ha már a többi csonthéjasomat is fújom, akkor semeddig nem tart a biztonság kedvéért. Plussz lemosót is fog kapni, amikor épp aktuális. Érdekes, hogy elkapja a tafrina, azt hittem az csak őszibaracknál van. 

Köszi még egyszer! 

Előzmény: Törölt nick (563)
Törölt nick Creative Commons License 2024.03.01 0 0 563

Üdv, nekem van.Erőteljes növekedésű középmagas ,szétterülő ágrendszerű fa. Kb 4 évesen már lehet pár szem rajta,a levelét előbb hozza és csak utána a virágokat. Példaként a kajszi már bontogatja a virágszirmait, a supernova mandula is elkezdte hozni a leveleit.Virágot rengeteget hozott tavaly is,  termés kötődés  nem volt nagy számban  és még kevesebbet tartott meg a fa  ami most 6 éves.Termése nagy,íze nem túl intenzív. Dekoratív fa,formás.Ágai mézgásodásra hajlamosak.És a tafrina sem veti meg de azt elég jól lerúgja magáról egy idő után.Permetezni nem szükséges.Szerintem nem rossz választás,kiskertbe mandulaként.Én is anno kísérletezgettem a növény fajtákkal,így vannak a két kertben nálam fügék,gránátalmák,datolyaszilvák,ananász kajszi,magyar kajszi,japán szilva,japán körte ,naspolya melett tradis gyümölcs fák is pl,birs ,megy ( ami lassan kivágós),vilmos ,duval körte,fehér eperfa,fekete törpe eperfa (ami csalódást keltő),besztercei szilva,mogyoró és alma fajták,szibériai mézbogyó (ami dettó nem érte meg nekem).Málna ,szamóca,josta,és szeder.Remélem segített a válaszom.

Előzmény: lukacs89 (562)
lukacs89 Creative Commons License 2024.02.28 0 1 562

Megvettem a Supernovát. Jelentkezek majd róla véleménnyel, hátha segít valakinek. 

Előzmény: lukacs89 (561)
lukacs89 Creative Commons License 2024.02.16 0 0 561

Üdv!

Supernova és Tuono mandula fajtákkal valakinek tapasztalata? Mennyire korán virágoznak, mennyire fagyérzékenyek virágzásban? Mennyire érzékenyek betegségekre, stb? Érdemes-e próbálkozni velük? 

Köszönöm előre is!

othiss Creative Commons License 2024.01.14 0 0 560

A feleségem unszolására  ültettem egy torkomogyorot 10 évvel ezelőtt.  Termés dögivel, csak ne kellene kibontani a szúrós házából 

arpad-lajos Creative Commons License 2022.12.21 0 0 559

Az ember élete rövid, én feleslegesnek tartom bizonytalan magoncokkal foglalkozni, akkor amikor van egy bevált fajta, amelyet oltással szaporítottak és beszerezhető.

Előzmény: hevezoli64 (557)
Ali-bá Creative Commons License 2022.12.21 0 0 558

Ld.: 553. hsz.

Előzmény: hevezoli64 (557)
hevezoli64 Creative Commons License 2022.12.20 0 0 557

Kedves Fórumtagok!

Milotai 10-es fa alatti magoncot elültettem máshová. Szépen fejlődik.

A kérdésem:

Elképzelhető-e, hogy hamarabb terem, mint egy szokványos vad dió?

Mekkora esélyem van, hogy a Milotai 10-esre fog hasonlítani?

Törölt nick Creative Commons License 2022.10.10 0 0 556

Mitől függ a mogyoró növekedése?

Nemrég voltam látogatóban egy régi ismerősnél, a szomszédjának négy mogyoró fája van a közös kerítésük mentén, közel tíz méter magasak, míg ő az átellenes kerítés mellé ültetett néhány mogyoró palántát, ami a lehullott mogyorókból kihajtott magától, de azok tucatnyi vékony ágakkon bokrosodva nőttek úgy három-négy méter magasra és nem hoznak termést, viszont sokkal sűrűbb a lombozatuk.

Amita13 Creative Commons License 2022.09.27 0 0 555

Köszönöm! Ez nem rossz arány.

Előzmény: Ali-bá (553)
Amita13 Creative Commons License 2022.09.27 0 0 554

Hát, ott nem kerestem volna, az tuti. :) De köszi.

Előzmény: CBNora (552)
Ali-bá Creative Commons License 2022.09.26 0 0 553

1992-ben elültettem ugyancsak nagyszemű diófáról származó diókat. Már régóta teremnek. 6 fa közül egy jobb lett, mint az eredeti. Kicsivel kisebb, de sokkal tömöttebb belű. Egy nagyon gyenge lett. Négy olyasmi, mint az anyafa.

Próba, szerencse.

Előzmény: Amita13 (551)
CBNora Creative Commons License 2022.09.26 0 0 552
Előzmény: Amita13 (551)
Amita13 Creative Commons License 2022.09.26 0 0 551

Diós kérdés (külön diós topik nem volt, ide gondolom, belelillik). Találtam egy nagyon nagy szemű termést hozó diófát. Mekkora az esélye hogy a magonca legalább hasonló méretű diót termne? A közelében (kb. 40 m) vannak más diófák, vegyes diómérettel (gondolom, magoncok, de nem biztos, hogy ennek a fának a magoncai). Itthoni tapasztalatom a dió magoncokkal rossz, ami a kertben van (örököltük), az kis szemű, nehezen pucolható mind, pedig a szomszéd "anyafája" szép méretű terméssel van megáédva. 

Szóval érdemes egy próbát tenni, vagy hagyjam? 

(Oltani is megpróbálok a fáról, de amilyen nehézke sez diónál, nem fűzök sok reményt hozzá, hogy sikerül).

diospyros Creative Commons License 2022.05.03 0 0 550

igen, lehetett volna tenni a virágföldhöz homokot és nagyszemű perlitet.

esetleg át lehet konténerezni, de úgy, hogy ne essen szét a földje.

ehhez szét kell vágni a műanyag cserpet. előre kivágni az alját, oldalát elvágni függőlegesen,, és úgy 

a nagyobb konténerben kilakított lyukba becsúsztatni, cserepet kihúzni felülre.

az új föld virágföld-homok-nagyszemű perlit keverék legyen.

esetleg egy kis tojáshéj törmelékkel "megbolondítva"

Előzmény: Tepertő66 (545)
gesszti Creative Commons License 2022.05.03 0 0 549

Nem nagyon szeretik a növények, ha csak úgy kiássuk őket, megbögyözzük a gyükerüket, majd visszaültetjük. Egész kis kémia alakul ki a talajban a gyökér körül. Ha ez meg van bolygatva, akkor az semmiképp se tesz jót nekik. 

Nagyon feketének látom azt a földet. Inkább egy kicsit homokosabb, meszesebb talaj kellene talán nekik. Nem kell túl sok tápanyag még ilyenkor. Pláne nem túl sok víz. Épp csak nedves legyen, és mindenképp legyen alul kifolyása a cserépnek. 

Most már hagyd őket, lesz, ami lesz. (szerintem)

Előzmény: Tepertő66 (545)
diospyros Creative Commons License 2022.04.11 0 0 548

a hideg, sztem

Előzmény: paca76 (547)
paca76 Creative Commons License 2022.04.10 0 0 547

Sziasztok!

Van egy 3. éves Tétényi bőtermő mandulafám.

A virágzás után a kis pici levelei deformáltak. A nagy és erős szél az oka, vagy valamilyen betegség?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!