Természetesen meleg fehér ledes. Van benne egy poti, azzal le lehet csavarni a fényerőt, én meg is tettem. Sajnos ilyenkor a zárfény pedig már túl halvány lesz...
Hát ugye az akkori időkben a kocsik (de szinte bármi: lakás, munkahely) megvilágítása melegfényű volt. Leszámítva a nagyobb csarnokvilágítások pl. higanygőz lámpáit.
És persze a ledekkel brutális a fényerő, nem tudom, lehet-e csökkenteni valamilyen módon a fényerejüket. Mert alapból betéve rettentő életszerűtlen, ahogy a pálya környezetét kivilágítják a kocsi mellett.
Ismer valaki esetleg valami gyűjtő oldal régebbi Roco mozdonyok leírásairól? Van több mozdony ami már a modernebb kék-narancs, vastag dobozos kiadás, nem az a vékonyabb olcsóbb kartonos verzió, viszont ezeken gyakran nem szerepelt még a digitális dekóder jelölés, így van ahol ténylegesen nincs és van ahol elvileg van. Emiatt lenne jó megnézni leírást, mert az alapján egyértelmű lenne, akár egy alkatrészlistás ábrával, hogy lehet e könnyen dekódert belerakni, vagy külön forrasztgatni kell. Pl Roco 43288 vagy hasonló 4XXXX sorszámú mozdonyok. Még régebben találtam, valamilyen BR 50, BR 51 vagy BR 52 mozdonyt, ami 4XXXX sorszámú volt, de nem volt jelölve a dekóder foglalat, viszont elméletben volt a szerkocsiban egy rendes 8tűs foglalat a szén imitáció alatt. Az újabb 6XXXX szériától már átállt a Roco a sötétkék dobozos mozdonyokra, ott elvileg már minden rendesen jelölve volt amit néztem.
Vennék pár gőzmozdonyt ebayről és emiatt lenne jó, ha tudnám, hogy még külön költeni kell e digitalizálásra vagy nem. Esetleg a szerkocsi és a mozdony közötti kábelek lehetnek az árulkodóak ilyen esetben, ha több kábel megy akkor dekóder lehet bennük? Amit utoljára vettem digitálisként az egy Roco 43203 BR 58-as. Ez mint kiderült egy foglalat nélküli forrasztott dekóderrel jött, és sajna világítását meg kellett szervizelni, mert nem működött jól (nem ment át kábel az első fényekhez a szerkocsiból).
Már korábban is piszkálta a csőrömet, hogy ez az őslény (is) belül üres. A múlt hétvégén úgy döntöttem, hogy szánok egy kis időt ennek a kocsinak is a berendezésére. Mivel sok régi PIKO Ci-33b (?) einheitswagent földaraboltam, így a maradék kocsibelsőkből volt alapanyagom bőven. Kellett még valamilyen étkezőkocsi belső is, de olyan is akadt még szétfűrészelve is. Úgyhogy nekiláttam.
Először a kasztnit rögzítő csonkot kellett egy kicsit megfaragni, mert a gyári rögzítés meglehetősen primitív volt: egyszerűen ráolvasztották az alvázra.
Ezen művelet után lehetett szétválasztani a két kocsirészt.
Nekiálltam vagdalni, fűrészelni, ragasztani a kocsibelsőket, majd ráhelyeztem próbaképp az alvázra. Arra is figyelemmel kellett lenni a kialakításnál, hogy a kasztni rögzítőcsonkjai a kocsi belsejében egy még vastagabb dudorban folytatódik, így ott a kocsibelsőnél némi bemarásra is szükség volt.
Mivel így nem lehetett összerakni a kocsit, két lehetőség volt: az alvázra, vagy a kocsi belsejére (pontosabban az üveget imitáló műanyag fóliára) ragasztani. A pontosabb megoldás az utóbbi volt azzal, hogy a nagyobb darab kellően hozzászorult a dudurhoz, így azt nem volt szükséges ragasztani.
A kocsi így már jobban néz ki, főleg, ha bele világítunk, merthogy a gyári fólia füstszínű.
Az majd egy következő projekt, hogy az ablakok közül az a feketére festett dudort lecsiszoljam, majd újrafestés után feliratozást is kapjon. A III-as korszak második feléhez illően meg az osztály jelzést is el kell tüntetni.
Egy kis javítási techológiai ötlet annak, aki nem ismeri.
A múltkor vettem egy régi poggyászkocsit, aminél a forgócsap lukja sokkal nagyobb volt, mint kellett volna. Valami zárlat miatt korábban megolvadt a műanyag:
Nem voltam túl boldog a látványtól, de úgy gondoltam, hogy egy próbát megér, hátha sikerül meggyógyítani. A kocsi belseje felől leragasztottam a lyukat egy maszkoló szalag darabbal (de bármi más is jó, pl. szigetelő szalag, cellux). Az alja felől a luk alsó részébe szódabikarbónát szórtam. Arra figyeltem, hogy a luk köré ne kerüljön, illetve ami oda jutott, azt egy kis ecsetel besöpörtem a lyukba. Ezek után folyékony pillanatragasztót cseppentettem a szódabikarbónára. A még folyékonyan maradt ragasztóra ismét került egy kis szódabikarbóna. Így már begyógyult a lyuk, sőt, egy kis dudor is keletkezett. Ezt optikai okokból egy kicsit simábbra martam egy drémel segítségével, igazából annyi a lényeg, hogy a forgóvázat támasztó két léc szintje alatt maradjon ez a dudor, illetve a felület nagyjából párhuzamos legyen a kocsi aljával, hogy az ezt követő fúrás véletlenül se ferdüljön el. Megjegyzés: a szódabikarbóna-pillanatragasztó kombóból egy jó anyag keletkezett, mert sokkal szilárdabb, mint a megkeményedő pillanatragasztó. Érzésre még a műanyagnál is szilárdabb, de erre vonatkozóan nincs adatom, mérésem.
A fúrás helyét a maszkoló szalag levétele után először megpontoztam egy árral, majd 0,6-ostól kezdve több lépcsőben kifúrtam a ~2,2 mm átmérőjű lyukat.
Az eredmény belülről:
Az alváz felől meg ilyen lett:
A művelet tökéletesen sikerült. Belül a javítás helye nem ordít, gyakorlatilag nem látszik, alul meg a forgóváz takarja. Tehát igazából a kocsi úgy vált tökéletesen használhatóvá, hogy optikailag is rendben van. Persze ettől nem vált még gyűjteményi darabbá. A képen az is látszik, hogy a forgóvázat később kicseréltem a porosz rendszerűre (amilyen a SCHICHT "oldtimer" kocsi alatt van), ugyanis ennek a típusnak ilyen forgóváza volt eredetileg. A forgóváz cseréhez a poggyásztér lépcsőjét le kellett sarkítani, hogy a forgóváz ne akadjon el benne. (Hogy a SCHICHT miért hattyúnyakasat tett ennek ellenére alá, azt csak találgatni tudom.)
A múltkor vettem még 2 ős PIKO kocsit, ezek felújításához, tuningolásához szükségem lenne még 2 db. "SCHICHT oldtimer" személykocsi belsőre. Van esetlen valakinek ilyenje fölöslegben? Akár romos kocsival együtt.
Szép estét/napot (ki mikor olvassa) mindenkinek! Adódott egy olyan probléma, hogy az MTB Bbmot-om kardánja azon a részen ahol találkozik a forgóváz csigájának tengelyével, elrepedt, és nem rögzül feszesen elcsúszik a tengelyen, emiatt nem is hajt, kérdés a következő, lehet hozzá pótalkatrészt találni, vagy próbáljak meg egy donort vadászni hozzá? Megpróbáltam javítani de nem változott semmi..