Igazábol a bank engem telefonon keresett meg,illetve szóban mondta el azt,hogy az államkincstár ellenőrzése során derült ki,hogy nekünk így nem járt volna csok.Hogy ezt vissza kell fizetni. Sokak szerint várjam meg,hogy a bank hivatalosan leírva kézzelfoghatóan értesítsen erről. Aztán még is rábeszéltek,hogy vigyem ügyvédhez. Hát én nem szeretnék már ennyi gondot a nyakamba,de most lehet még is. Mivel ez sok nekem. Ezt az elbírálást elvileg egy személy nem is tehette volna a bankba. Szóval minimum ketten is hibáztak. Vagyis ezért az elbírálásért én fizettem is,mivel nem volt ingyen ez a munka. Mindenhogy nézve a bank hibázott. Akkor én miért fizessem úgy vissza,hogy még kamattal,sőt az akkori elbírálási,és becsüs költségről szó sincs. Illetve a sok szaladgálásról,stb...
7. § (1) A családi otthonteremtési kedvezménnyel megvásárolt lakásban - a (3) és a (3a) bekezdésben foglalt kivétellel - kizárólag a támogatott személyek szerezhetnek tulajdont.
(3) Nem érinti a támogatásra való jogosultságot, ha az igénylő vagy a támogatott személy halála esetén a lakásban annak egyenes ági rokona, házastársa vagy élettársa szerez tulajdont.
(3a) Ha a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtása előtt a kiskorú gyermek az elhunyt szülő után ingatlan tulajdont szerzett, és a túlélő szülő, a gyám vagy az örökbefogadó szülő a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével újabb lakást épít vagy vásárol, a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakásban - a gyámhatóság rendelkezésének megfelelő mértékben − a támogatott személy mellett a kiskorú gyermek is szerezhet tulajdont.
Ha az adásvételi szerződésben vevőként a nagykorú fiú is szerepelt, akkor sajnos a házastársa halála sem változtat az ügy állásán. A (3) bekezdés azért nem alkalmazható, mert adásvétel útján és nem örökléssel szerzett a fiú tulajdont. A (4) bekezdés pedig kiskorú gyermekre vonatkozik.
Annyit lehet tenni, hogy ha nem fizeti vissza a támogatást, akkor a hitelintézet átadja a járási hivatalnak az ügyet, a hatósági eljárásban már van lehetőség a méltányossági okok mérlegelésére.
Pereskedni már biztos nem,de a kivételes okként sajnálatos módon feleségem elhunyt néhány hónapjába. Amiről persze a bank is tud,de akkor ezek szerint ezt se veszik figyelembe. Szóval ez se lehet kivételes ok? A fundamentumát hívtam,persze csak azt tudták mondani,hogy aki adta a csok-ot bank(otp) azzal kell ezt megtárgyalni. Szóval nincs segítség.
A CSOK-ot vissza kell fizetni. Ez nem kérdés, mivel a vonatkozó jogszabály nem teszi lehetővé az igénylőkön kívüli más személy tulajdonszerzését. (Van kivétel, de ennek feltételei ebben az esetben nem állnak fenn.)
A bank hibázott, a nagykorú fiú tulajdonszerzését, mint kizáró körülményt észlelni kellett volna. Az adásvételi szerződést be kellett kérniük a kérelem elbírálásakor. A kárt peres úton lehet érvényesíteni, de ez további költségek megelőlegezésével jár (illeték, ügyvédi munkadíj stb.)
Meg kellene próbálni egyezkedni a hitelintézettel, hátha hajlanak vmi kompromisszumos megoldásra...
Két gyermekem van. A feleségem és a nagykorú fiammal egyharmadba tudtuk a házat fundamenta lakáshitellel megvásárolni,2018 évvégén. Otp-nél csokot igényeltünk a kisebbik gyerekre. Hosszadalmas rohangálós idővel,de sikerült mindent elintézni. Kaptunk 600ezret lakásra,illetve szocpolt. Vagyis csokot.
Persze ez nem 600ezer,mert 30-40ezer volt a becsüs. Illetve 10ezer kb az elbírálási költség. Meg ugye a sok rohangálás,fejfájás...
Szóval,ha 550ezer akkor már sokat is mondok.
De most a problémám az,hogy 2019 november. Illetve 1 évre rá,felhívott az otp,hogy nem vagyunk rá mégse jogosultak.
Mivel a nagyobbik fiam is tulajdonos. Így vissza kell fizessem a 600ezret,kamattal ami nem sok 6ezer ft.
Az ügyvédet is felhívtam,hogy most mivan ilyrnkor.? De semmi,vissza kell fizetni.
Kérdésem ide:
Az otp tévedése miatt,nekem vissza kell fizessem a 600ezret,illetve kamatot 6000,illetve amit akkor elkértek erre becsüst,meg elbírálási,stb költségeket?
Ui: Még jó,hogy elbíráltak,hogy jogosultak voltunk a csokra akkor.
Kérem, hogy a kérdőívem kitöltésével segítsétek szakdolgozati kutatásom sikerességét, amelyben a kisgyermekes nők munkavállalással kapcsolatos igényeit és lehetőségeit kutatom! Köszönöm szépen!
Akkor azt is tedd hozzá, hogy rengeteg volt a befektetési célú lakásvásárlás, kiadásra, mivel évi 8-10% hozam is elérhető, az alapkamat pedig 0,9% már jó ideje. Tudom, de a CSOK nagyot húzott rajta, épp 2015. végén, 2016. első félévben nézegettem sokat az ingatlanárakat.
A növekvő kereslet verte fel az ingatlanárakat, ilyen ez a kapitalizmus . A növekvő kereslet egy része a CSOK miatt van, nagyobb része azonban amiatt hogy több pénzük van az embereknek, olcsó a hitel és mindenki építkezni akar. Emellé társul hogy nem sikerült felfuttatni a kivitelező létszámukat munkaerő hiány miatt, ez is árfelhajtó tényező. Nem csak új építés, felújítás is rengeteg van. Pár év és lecseng a lufi megint.
De ezt a CSOK-ra fogni szűklátókörre vall.
Ha nem hiszed járj utána hány új építkezés van folyamatban, és hány CSOK 10+10MFt van megítélve.
Látom nem érted. A CSOK-kal felverték az ingatlanárakat. Most nehezebb CSOK-kal ingatlanhoz jutni, mint előtte anélkül. Aki meg igénybe sem tudja venni, az nagyon-nagyon ráfaragott.
2016-ban építettünk családi házat, 2 gyermekre felvettük a CSOK-ot, illetve az ÁFA támogatás egy részét is igénybe vettük. Az lenne a kérdésem, hogy van-e arra lehetőség ilyen esetben, hogy a házat eladjuk és egy használt, de valamennyivel nagyobb ingatlant vásároljunk helyette úgy, hogy a támogatást ne kelljen visszafizetni az ingatlan adás-vétel végeztével? (Azért írom így, mert korábban hallottam olyanról, hogy ugyan vissza kell fizetni, de visszautalják, amennyiben vásárolunk másik ingatlant).
Eladtuk a lakásunkkat mert elváltunk, amig mi nem vetetjük le a csokot addig a vevő nem tudja rárakatni . Mi a menete hogy ki tudjam fizetni vagy hol tudnak ebben segiteni mert fehérváron jártam már de még ott sem tudnak semmit mondani.
Üdvzlöm Csok-kal kapcsolatban szeretnénk érdeklődni 3 meglévő gyermek után szeretnék lakástámogatást igénybe venni. a nagy lányom (saját gyermek ) 24,5 éves 80% egészségkárosodott születése óta sajnos az is marad Gondokság ( nem gyámság) alatt áll az edesanyja a gondnoka a fiam 22 éves egyetemista a kicsi lány 8 éves mind vérszerinti gyermek egy lakcímen lakunk egyedül neveem őket együtt költöznénk az uj lakásba. amivel a Bank nem tud mit kezdeni hogy a Fiamnak és a nagy lányomnak is nyilatkozatot kell aláirni . hogy költöznek az uj lakásba a fiam aláirja de a 80% fogyatékos lányom nem tud irni és nem tudják a gondnokot , gondnokoltat hogy tegyék bele a szerződésbe köszönettel
Néhány hónap múlva kezdenénk építkezni, a generál kivitelezővel leszerződtünk (közel 30mFt lenne a költség). Olyan ajánlata volt, hogy a kp-ban fizetett összegekből tudna egy kis engedményt adni, bizonyos összeghatárig. Az nem kérdés, hogy neki ez nagyon jó, nem kell adózni stb, egyből a pénzénél van. Mivel elvileg 70%-ig van számlakötelezettség így gondolom erre van lehetőség is. A kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy a CSOK (10+10) szempontjából ez nekünk befolyásol-e valamit? Bank ugyebár, ha jól tudom, értékbecslés után fizet, nem a számlák alapján. Felmerült, hogy az épület annyival kevesebbet fog érni, amennyiről nem lesz számla, ez nyilván nem lenne jó. Nézi a bank ezt, is és származhat-e ebből kárunk? Köszönöm előre is ha valaki megtisztel a válaszával!
Vázolni szeretném az elképzelésemet és érdekelne a véleményetek, hogy hol lehet a buktató vagy probléma a megvalósításnál.
Adott egy 2000 nm- es dupla utcafrontos telek, ennek az egyik részén van jelenleg a 180 nm- es családi házunk. A telken belül van egy 2 m-es szintkülönbség, kerítés, úgyhogy jól elkülöníthető fizikálisan is. Lépcsővel és betonozott autó-feljáróval megközelíthető a "felső" rész. Itt van a garázsunk és kb 15 m hosszú melléképület. Ide szeretnék CSOK felhasználásával egy 90 nm-es házat építeni, úgy hogy megosztjuk a telket, a felső rész teljesen elkülönülne. A felső terület lenne a nagyobb, érdekes kérdés, hogy mi a helyzet a 30%-os max beépítéssel, mert szerintem, ha megosztunk a jelenlegi házunkra eső területnél túllépjük. Ilyenkor mi az eljárás? Nem engedélyezik a megosztást? A 15 m-es melléképületet elbontanám, de van egy szintén 15x8-as garázs, amit meghagynék. Ettől mondjuk fél méteres távolságra kezdenénk, az építkezést, hogy teljesen elkülönült legyen az új és a meglévő épület.
Kérdés, hogy a közműveknél elég, ha mint szerződő rendelkezem mindenre szolgáltatással(víz, gáz, villany), vagy külön kéne kötnöm szerződést? A törvény szövege alapján nem. Minden szolgáltatás elérhető a fenti részen is, ezért csak tovább kéne vinnem és órákat beépítenem, hogy mérhető legyen a fogyasztás és szükség esetén elkülöníthető.
Házhoz L alakban hozzáépített járólappal ellátott terasz (bejáraton és a nappalin keresztül is ide lépünk ki). Nincs teteje és falai sem. És NINCS RAJTA A TERVRAJZON!
Mi ennek a terasznak egy részét szeretnénk beépíteni (Sajnos az alapja is instabil, így a földig le kell rombolni, és alapot építeni).
CSOK_ot szeretnénk rá igényelni.
A kérdésem, hogy ha a rajzon nincs is terasz, de a helyszíni felmérésnél látszódni fog, hogy terasz, akkor a CSOKOT vajoln igényelhetünk-e?
Nekünk ma sikerült megkötnünk a hitelszerződést. Először az osztrák "első" bankhoz mentünk, de csak rossz tapasztalatunk volt. Érdeklődtünk, és mindenki a magyar országos bankot ajánlotta. 1 hónap alatt megkötöttük a szerződést. Az ügyintéző mondta, hogy van olyan ügyfele, aki 8 hónap alatt nem bírta az osztrák első banknál megkötni és átment hozzájuk.
na eddig voltam nehany banknal...hogy erdeklodjek es inkabb megtapasztaljam, hogy az ugyintezok mennyire tudjak a dolgokut...
-raifi...borzalmas, nekem kellett felvilagositanom, nehany dologrol az ugyintezot...
-erste...egy dolgot "rosszul" tudott es az elejen eleg lekezelo volt a stilusa, de utana szeirntem "egymasra talaltunk" ... es szimpatikus volt...amit nem tudott pontosan, es mondtam, hogy en maskepp ertelmeztem, tok rendesen felhivott egy kolleganot es tisztazta...szoval ott rendben volt.
-bb ott telefonos ugyfelszolgalat tok rendes volt...de utana az egyik kolleganak (bankfiokos ) atkuldte a hivasom, es nagyon bunko volt...szoval ott nem nyert :D
-otphez holnap megyek
-unicredithez is mennek csak nincsen a kozelben ...
ennyi...remelem nem zavartam a forumlakokat a posztommal!
vannak arrol tapasztalatok, hogy hol erdemes igenyelni a vissza nem teritendo 10Mos tamogatast?
továbbá:
arrol tapasztalat, hogy milyen sorrendben kell megigényelni a különböző dokumentumokat? valahol találkoztam egy ilyen írással, hogy kb mennyi idő beszerezni minden egyes igazolás, de most valami miatt nem találom...
Úgy kell értelmezni, hogy a csok + avt összege nem lehet több,mint a hátralévő költségek. Az avt összegének meghatározásához a korábbi, már kifizetett számlákat is figyelembe kell venni, tehát a 10,5 milla is beleszámit a vetítési alapba, mert a számlák 2015.01.01. utániak.
Az alábbi kérdésem lenn. Párommal tavaly kezdtünk el építkezni. A költségvetésünk bruttó 25 M Ft. Eddig önerőből építkeztünk, most akarunk 2 gyerekre CSOK-ot, 5 M ÁFÁ-t és kb 7 M lakáshitelt igényelni. 10,5 M-ról van számlánk, ezek tavalyiak, és ki vannak fizetve. Böngésztem a törvényt, és ez a sor nem világos: 37 § (1a): A családi otthonteremtési kedvezmény a kérelem benyújtásakor az épület készültségi fokának megfelelő, az építési költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségre igényelhető. Ezt a sort az ÁFÁ-ra is alkalmazni kell. Ezt úgy kell értelmezni, hogy a költségvetésből még hátra van 14,5 M. Ebbe belefér az 5 M ÁFA, CSOK, hitel,
VAGY
a fennmaradó 14,5 M-nak igényelhetem vissza az ÁFÁ-ját, ami 3,08 M, és ehhez jön a CSOK, de akkor több hitelt kellene felvennünk.
A hitel szempontjából nem mindegy, hogy 7 M-t, vagy 9 M-t kell felvennünk.