A régi magyar filmek szerelmeseinek találkahelye, ahol a téma az archív film, régi forgatások, alkotók, színészek és moziépületek története. Minden érdekes észrevételt és felfedezést ide várunk, de jöhetnek kérdések, megoldhatatlannak tűnő rejtélyek is a magyar film múltjából.
Az itt született megfejtések és észrevételek beépülnek a Hangosfilm.hu adatbázisába, ami egy civil kezdeményezéssel indított magyar filmtörténeti portál. Olyan, mint legjobb barátunk, a Fortepan.
Továbbá lenne egy olyan kérdésem, hogy esetleg a Hangosfilm.hu-n várható-e, hogy lesznek adatok a 30-as, 40-es években készült rövid játékfilmekről, mert tudtommal elég sok készült, de ezen kívül szinte semmit nem lehet tudni ezekről. Ezek a filmek a nagyközönség számára egyáltalán nem hozzáférhetők, a TV-k sem vetítik soha egyiket sem, nem is értem, hogy miért... Engem pl. érdekelnének a pontos forgatási időpontok, szereplők, stb...Nekem megvan pl. a Játékfilmek 1931-1998 kézikönyv, az sem tesz említést sem a rövid játékfilmekről.
Írok néhány példát, persze nem csak ezek érdekelnének, hanem az összes rövid játékfilm.
Pl.: A két ültetvényes (1934), Cigarettafüst (1941), Film a filmről (1941), Tessék jegyet váltani! (1942), Tábori levelezőlap (1942), Valahol Oroszországban (1942), Harmatos rózsaszál (1943), Palócvirág (1943), Valse triste (1943), Fekete leves (1943), A vadon fia (1944), Rémhír (1944), Hangod elkísér (1944), stb, stb, stb....
Köszönöm szépen a válaszokat, és az adatpótlást! :)
Viszont azóta megint felfedeztem egy hiányosságot: Vay Ilus adatlapja is hiányzik a Hangosfilm.hu-ról, pedig remek komika volt, és a 40-es évek elején (és később is) szerepelt több magyar filmben, pl.: Szeptember végén (1942), Jómadár (1943), Éjjeli zene (1943), Anyámasszony katonája (1943), Magyar Sasok (1943), A vadon fia (1944), Mágnás Miska (1948), stb...
Hát nem túl sűrűn látogatott topic ez mostanában, úgy látom...
Szintén a Hangosfilm.hu szerkesztőinek szeretném jelezni, hogy Keresztessy Mária szerepel a Futótűz című filmben is, de itt a filmográfiájából hiányzik ez a film. Egy Dérynére nagyon irigy színésznőt játszik benne. Ha valamikor illetékesek olvassák ezt a hozzászólást, kérem, hogy Keresztessy Mária filmográfiáját egészítsék ki a Futótűz című filmmel. Köszönöm :)
Én most írok ide először, de én is régi magyar film rajongó vagyok, már gyerekkorom óta.
Nagyon szeretem böngészni a Hangosfilm.hu-t, és most fedeztem fel, hogy az Enciklopédiából hiányzik Kabos Gyula. Nem tudom, hogy véletlenül maradt-e ki, vagy valami hiba folytán, de az biztos, hogy nem található.
De igen, ahogy mondod, ez "mindenféle jogokba" ütközik. Alá is kell mindig írni, hogy nem teszünk ilyesmit, ennek ellenére, mindenki csinálja. Aztán ahogy lemegy a film, a moziban, tévében, mindenki elkezdi kipakolni pl a facebook oldalára ezeket a képeket, de belső zárt/titkos csoportokba, már menet közben is. Én a diszpós papírokat is gyűjtöm, ha hozzájutok nap végén. Ezeken van mindig, hogy aznap, hol, mikor, milyen jelenetet veszünk fel, kik a színészek, hány statiszta kell bele stb. A stáb, a gyártás, ezeket mindig eldobálja, a munka végeztével, én meg begyűjtöm, mert szent meggyőződésem, hogy egyszer még iszonyatos érték lesz.
Kicsit off-os dolog, de ha majdan felmerül az utóbbi években magyarországon forgatott, külföldi filmekről adatokat gyüjteni, akkor keressétek majd meg a statisztákat. A legjobb belsős lesifotókat ők lövik. :) (én is)
Úgy tudom a vhs-felvételek nem alkalmasak a tévés közlésre. Ugyanakkor nekem van egy vhs-felvételem az Arizona Színház búcsúelőadásáról. Mivel tudtommal a tévében elveszett az eredeti felvétel, ezért mondom: ha van rá igény, a kazettát szakértőknek átadnám átmásolásra.
Hátha segítség valakinek, színészek azonosításánál: ezt a férfit Kozmának hívják. A keresztneve sajnos nem került elő a hagyatékban fennmaradt cikkekből.