Keresés

Részletes keresés

somytomy Creative Commons License 2015.08.28 0 0 10

Ez kábé világos volt, a harmadik drótot nem értem, mert látszólag semmilyen célt nem szolgál, még jobban is működik, ha kiforrasztom a helyéről. Szóval szerintem így hagyom, mert így (látszólag) jó.

Előzmény: Törölt nick (9)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.27 0 0 9

Valószínűleg ébresztésre van kapcsolva.

Előzmény: somytomy (8)
somytomy Creative Commons License 2015.08.27 0 0 8

És ez mire jó?

Egyébiránt bekapcsoltam a rádiót egy külső stabil táppal (6 voltról működik), így full hangerőre vált, amikor a hangerő-potméterre épített kapcsoló kikapcsol. Ugyanez történik, ha kikötöm azt a drótot, ami az óra panelt köti össze ezzel a kapcsolóval. Ez a drót amúgy egy rejtély számomra, mert az óra panelen látszólag csak a trafó egyik kivezetéséhez van hozzákötve egy pici kerámia kondenzátoron keresztül.

Előzmény: elcé (7)
elcé Creative Commons License 2015.08.27 0 0 7

A legtöbb  15-20 éves órás rádiónak van ilyen zúgó funkciója. 

Előzmény: somytomy (6)
somytomy Creative Commons License 2015.08.27 0 0 6

Kicseréltem az összes elektrolit kondit az órásrádióban, de ettől nem nagyon javult meg :-/

Eettől még igazából használható, ha az ember elkerüli az egy szem kapcsoló-kombinációt, amire zúgni kezd, csak zavaró, hogy a frászt hozza rám, ha mellényúlok. Meg gondolom a hangszóró se nagyon örül neki.

Előzmény: somytomy (5)
somytomy Creative Commons License 2015.08.21 0 0 5

Annál csúnyább hangja van, hogy jó legyen, aludni kifejezetten nehéz lenne mellette. Az ébresztést még nem volt alkalmam próbálni, mert az órához tartozó gombok alól kiporladt a gumiharang, és így kissé körülményes bármit beállítani. Msot persze sokára fogok nekiállni, mert a hosszú hétvége miatt semmi nincs nyitva.

Előzmény: elcé (4)
elcé Creative Commons License 2015.08.21 0 0 4

Jó az akkor! Lehet, azért zúg, mert ébresztő funkcióban van. Ki kell tapasztalni.

Előzmény: somytomy (3)
somytomy Creative Commons License 2015.08.21 0 0 3

Az "üresjárati áramfelvétel" pontosan mit jelent a rádió esetében? Bekapcsolva 10-20 mA-t mértem, közben nagy meglepetésemre megtalálta a hangját (a hangszóró drótját most vissza kellett forrasztanom, talán eddig is amiatt volt néma), hangerőt állítani és hangolni is lehetett (ez szerencsére sok hibaforrást kizár). A kondenzátorok viszont halottak lehetnek, mert ha a hangerőt a nullához tekerem (kvázi kikapcsolom* a rádiót), akkor nagyon zúgni kezd.

Mindenesetre köszönöm a segítséget, látszólag meg lehet majd javítani.

 

*igazából van külön kapcsolója, amivel tényleg elhallgat, a hangerőszabályozóval kikapcsolva gondolom az óra vissza tudja kapcsolni, amikor fel kell keltenie.

Előzmény: elcé (2)
elcé Creative Commons License 2015.08.21 0 0 2

Sok baja lehet. Ha nem érte külső kártétel (leejtés, beázás, fordított tápfesz, túlfeszültség, sav és lúggőz, stb) akkor főleg az elkók, a végfok tranzisztorok, legvégül, de szintén gyakori eset a forgókondi tönkremenetele. Mérj először üresjárati áramfelvételt! Maximum 10-15 mA lehet. Hac jól látom, kimenő trafó nélküli végfoka van. Gyanús lehet a hangerő-szabályzó is. 

Előzmény: somytomy (-)
kis59vasutas Creative Commons License 2015.08.20 0 0 1

Tényleg sok lehet, ha nem értesz hozzá ( a hozzáértő is inkább kapcsolási rajz ismeretében teszi) inkább ne bántsd. Egy gyűjtőnek jó lehet még alkatrészként....:)

Előzmény: somytomy (-)
BaGira-79 Creative Commons License 2015.08.20 0 0 0

S0k baja lehet.

Előzmény: somytomy (-)
somytomy Creative Commons License 2015.08.20 0 0 topiknyitó

Üdvözlet!

Így kezdésnek rögtön bedobok egy kérdést (igazából bevallhatom, hogy a topik is emiatt jött létre): előkerült egy noname (azazhogy International márkájú) rádiós vekker. Az óra része amennyire tudom, működik, bedugva szép piros számjegyekkel kírja, hogy 12:00. A rádió viszont gyakorlatilag süket, egy kis halk zúgáson kívül nem csinál semmit. Még tervezek további vizsgálódást az ügyben (például mert nem egészen világos a dolgok működése), de azért gondoltam megkérdezem, mit érdemes megnézni/kipróbálni/megmérni (na nem mintha a multiméteren kívül lenne bármim).

Egyáltalán nem életbevágó (eddig csak porosodott valahol), de azért szeretném megjavítani. Egyrészt mert szeretek dolgokat javítani (jó érzés, amikor tényleg megjavul, és nem csak mégjobban tönkre teszem), másrészt meg hátha tanulok valamit a rádiók működéséről.

Támpont gyanánt itt egy (minden szempontból pocsék) kép a rádió paneljéről.

A segítséget előre is köszönöm, és persze bármi más kisrádiós kérdést/sztorit/akármit szeretettel várok a topikba!

Na, eleget írtam már...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!