2009. január 28-án szerdán volt a magyar opera egyik legkimagaslóbb énekesének, Ilosfalvy Róbertnek temetése.
A Magyar Állami Operaházban felállított ravatalt követően a Batthyány téri Szent Anna templom urnatemetőben helyezik örök nyugalomra a világhírű énekest. A Budapesti Operabál szervezői is megemlékeznek a híres tenorról. Az idei Bál jótékonysági felajánlás részét képezi az Ilosfalvy Róbertet Des Grieux szerepében ábrázoló festmény árveréséből származó bevétel is.
Dárdai Péter a 2004-es Operabálra készítette a képet a nemrég elhunyt, nagyszerű énekesről, aki abban az évben az Operabálon is fellépett. A kikiáltási ár: 300.000.- Ft., licitálni az Operabál weboldalán keresztül, a www.operabal.com oldalon lehet. A festmény a bál éjszakáján a Főlépcsőházban lesz látható, ahol a vendégek is licitálhatnak. A licitből befolyt összeg kedvezményezettje a Magyar Állami Operaház, aki a Bál másnapján 2009. február 22-én vasárnap jótékonysági gyermekrendezvényt szervez.
"... és őrizd tiszta énekünk
- a művészetben
hírünk fennmarad!"
A nürnbergi mesterdalnokok
/Hans Sachs/
A Magyar Állami Operaház igazgatósága, társulata, és az Oktatási és Kulturális Minisztérium mély megrendüléssel tudatja, hogy
ILOSFALVY RÓBERT
Kossuth-díjas, Érdemes Művész és Liszt-díjas magánénekes,
a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművésze
2009. január 6- án, életének 82. évében elhunyt.
Búcsúztatása az Operaház előcsarnokában
2009. január 28-án 13.30-kor lesz,
amely után a művészt a Batthyány téri Szent Anna templom urnatemetőjében helyezik örök nyugalomra.
Kérjük, hogy tisztelői egy szál virággal róják le kegyeletüket.
Édesapámnak nem volt énekes barátja, /főleg tenor nem!!/de, Ilosfalvy az volt már az ötvenes évek elejétől igaz barátok voltak. Rivalizálás köztük... az mi? Sokat járt nálunk és én büszke vagyok, hogy "földim"! Nyugodjék békében.
Igen, Réti József mellett ő. Személyesen ismerhettem, mint gyermek. Néhai édesapám vezénylete alatt ő is a Honvéd Kórusban kezdett, mint olyan sokan. Talán egyszer megírják a Honvéd Művészegyüttes hiteles történetét.
Ez egy könyvben jelent meg, azért kérdeztem rá, tehát nem én terjesztem a pletykát. De ha már haláleset kapcsán nem illik olyat kérdezni, ami könyben megjelent, akkor azt se vettem volna tőled zokon, ha zenészre is rászólsz, hogy legalább ne a Gyurkovics RIP topicjában kezdjen szélsőjobboldalizni és fikázni Gyurkovicsot, hogy milyen jelentéktelen író volt! Igazán kár, hogy ez nem zavart téged. Nyilván ezt is én látom rosszul.
Ilyen hang nem lesz még egy, előtte se volt, utána se lesz!! És nem csak itthon, a világon sincs még egy ilyen hang. Óriási művész volt, csodálatos EMBER!! Most már a túlvilágon éneklik Házyval: "Támaszkodj rám, egészen, ó én fáradt szerelmem..." És nekünk ki ad támaszt, vigaszt az énekével többé?????
Steff, arról hallottál - régen nagy pletykatéma volt -, hogy állítólag Ilosfalvy Róbert vitte le a balhét gázoló felesége, Házy Erzsébet helyett. Így helyette a tenort vágták sittre, 'hálából' a szoprán elvált tőle (majd Kálmán Györggyel és Darvas Ivánnal kavart utána). A börtön után meg azért engedték külföldre szerződni, mert hogy a 'nagykutyák' tudták hogy a sittért cserébe adniuk kell neki valamit.
'Ilosfalvy a világhírű olasz karmester, Lamberto Gardelli legkedvesebb tenorja volt. Mindketten parázsló szenvedéllyel azonosultak a színpadra kerülő zeneművel. Minden operaházi évadban kiadtak egy-egy közös lemezt, mely méltán hozott világsikert. Együttműködésük csúcspontja az 1961-ben bemutatott Manon Lescaut volt, melyben a kiváló tenor Des Grieux szerepét énekelte, oldalán Házy Erzsébettel.'
S persze Radames, Des Grieux, Bánk, Alvaro, Alfréd, Lohengrin, Stolzingi, Otello, Eisenstein, Danilovics Danilo. Igazi all-round énekes volt a második világháború utáni operaéletünk egyik legmeghatározóbb személyisége.
Számomra ő volt a TENOR! Lesz-e még Magyarországon ilyen szép színű, gyönyörű hang? Isten áldja és nyugodjon békében. Megcselekedte, mit megkövetelt tőle a haza!
Életkoromnak köszönhetően részese lehettem annak a fantasztikus Manon Lescaut főpróbának, amit Házy Erzsébet és Ilosfalvy Róbert énekelt. Annyira a hatása alá kerültem a tragikus sorsú szerelmespár történetének, ahogy ők énekelték, hogy még akkor is sírtam, amikor kijöttem az Operaházból. Egyszerűen el voltam varázsolva a zenétől is, és a csodálatos hangoktól is. Még sokáig hallottam a gyönyörű melódiákat, a gyönyörű hangokat, a legnagyobb csendben is. Nagyon hálás vagyok mindkettőjüknek. Éppen ezért, most ugyanúgy, mint Házy Erzsébet halálakor, ugyanazt kívánom Ilosfalvy Róbertnek is, hogy a lelke megnyugvást találjon az új helyén, békében, boldogságban létezzen Jézus szerető oldalán. Biztosra veszem, hogy odaát is boldogságban részesítik társaikat.
"utam muzsikálva járom", idézett egy operettet egy TV interjúban. Csodálatos, nagy művészt veszítettünk el vele. Köszönöm a sok szép élményt. Isten nyugtassa!