A kérdésed lényege másokat is izgatott: közel 10 éve kérdezte ugyanezt egy hölgy, mert neki is van egy ilyen piros vagy poros hangszerutánzata... Elviheted egy hazai hangszerkészítőhöz, de ne csodálkozz, ha az értékbecslés többe kerül, mint a megállapított összeg!
"what does faciebat anno 1713 mean?
Instruments: I need help to determine the age of a found violin
From sarah salmi Posted October 4, 2006 at 06:41 PM
My husband found a strad copy in the trash the other day and now i'm wondering how old it might be. the label says antonius stradivarius cremonensis faciebat anno 1713 made in czechoslovakia. It's printed and on the side of the label there's a lion standing on a drum and unerneath it says legalone or legatone. Does Faciebat anno 1713 mean that it's made after a model from that year or does it mean that the violin itself is made in 1713? If not does anyone know how old these violins usually are? you can see that it's an old instrument, it doesn't look like the factory made instruments they have nowadays. By the way is it factory or hand made? Thanks for your help!" (A Violinist.com-ról)
Kérdezd meg tőle vagy a férjétől, hátha kiderítette azóta! A faciebat a made in megfelelője volt.
Sziasztok! Van egy Antonio Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno 1713 Made in Czechoslovakia régi, poros hegedűm. Szeretném megtudni, hogy hol tudom biztonsággal bevizsgáltatni, illetve felbecsültetni az értékét. Köszi!
Tanácsot szeretnék kérni, hogy ha egy nagyon régi ( több mint 100 év) hegedűben az alábbi feliratot látom " Antonius Stradivarius Anno 1719 és egy kerek pecsét forma K betűvel a közepén, az ha nem is eredeti, de akkor melyik hegedű készítő mester csinálhatta?
Helo Van egy stradivari hegedum 17..nem latni a tobbit be va vizsgalva, egy orosz ceg csinalta a szakvelemenyt ARTLAB Kapott certificate Roman Klentsey higher category. a kormeghatarozast 250-300 evre becsultek . Kerek hozza ero tanacsokat hogy hihetek a szakvelemenynek es tenyleg van egy eredeti stradivarim?
Helo Van egy stradivari hegedum 17..nem latni a tobbit be va vizsgalva, egy orosz ceg csinalta a szakvelemenyt ARTLAB Kapott certificate Roman Klentsey higher category. a kormeghatarozast 250-300 evre becsultek . Kerek hozza ero tanacsokat hogy hihetek a szakvelemenynek es tenyleg van egy eredeti stradivarim?
@charpentier Üdv!Állítólag 50 ezret megér,de nem hiszek az illetőnek,bár én nem ennyit fizettem érte,jóval kevesebbet,mert az illetőnek anyagi gondjai vannak és azért adta el.....
Az, hogy kópia, a cseheknél t.képpen nem mond semmit. Nagy sorozatban gyártották a "kópia" hangszereket, nálunk a Triál árulta, még zeneiskolai tanulóhangszerekként is. A minőségük igen változó volt, mindenképp egy próbahegedülés szükséges. Az a gyanúm, hogy nincs túl nagy értéke.
Steff 231-es írására: Elég kegyetlenség lenne egy hegedűt megsemmisíteni azért mert egy kópia.Akkor nagyon sokat meg kéne.Nincs mindenkinek pénze drága hegedűt venni és örül ha egy kópához hozzá tud jutni.....
Nemrég vettem egy Cseh Stradivari kópiát. A címkén ez áll: Antonius Stradivarius Cremona Fecit Anno 1731 Made In Czehslovakia. A korát sajnos nem tudom megállapítani de kb. olyan 30 éves lehet. Azt szeretném megtudni, hogy kb. mennyit érhet. Ha kel fotó, tudok küldeni.....
" Sie besitzen zwei Stradivaris, die auch exklusive Sammlerwerte sind. Kürzlich ist einer der größten Stradivari-Händler wegen Betrugs verhaftet worden. Woran erkennen Sie eine echte Stradivari?
Anne -Sophie Mutter: Zunächst verlässt man sich auf die Papiere des Händlers und lässt möglichst viele Experten draufschauen. Es ist ähnlich wie bei Gemälden.
Welt Online: Und vom Klang her?
http://www.youtube.com/watch?v=MKgTPrQ7OP0 : Man verliebt sich ja nicht nur in den Klang, man steckt auch eine Menge Schweiß und Arbeit in die Finanzierung eines solchen Instrumentes.........."
/ . Im November 2003 wurde in London die Violine "Ex Nachez" bei Sotheby's für rund
1. 150.000 Euro versteigert. 1716 in der "goldenen Periode" des Künstlers gebaut, trägt sie den Namen ihres vorherigen Besitzers, des ungarischen Violinisten Tivadar Nachez, der das Instrument mehr als 30 Jahre in seinen Konzerten spielte. /
Nem tudom, hogy készítettem képeket ahegedűről, feltöltsem-e ide, hogy egy kép mond-e Nektek valamit, illetve az alábbi felirat van pontosan a hegedűben: Antonius Sradivarius Cremonenfis Faciebat Anno 1721 és utána egy jel, egy kör benne A és S monogram és egy vonal vagy valami hasonló, nem pontosan kivehető. Töltsek fel képet esetleg?
Hang alapján nem nagyon lehet megállapítani, eredeti e egy hangszer. 19. századi jól sikerült kópiák sokszor jobban szólnak.....persze akkor azok is lehetnek értékesek, ha nem gyűjtőnek kell, hanem használatra. Tudtommal Magyarországon nincsen megbízható és hozzáértő szakértő, de ha tényleg érdekes a hangszer Londonig fapadossal el lehet vele menni. Ott a nagy árverési cégeknél már sok mindent láttak és szívesen segítenek.