Örülök, hogy egyetértünk Strauss ügyben. Most éppen könyvtárba megyek, hogy megkeresserm a három Hermann Hesse verset magyarul is, mert németből nem vagyok valami jó, és szeretném, ha az olvasásuk által még jobban el tudnék mélyülni a műben. Egylénként van még egy felvételem belőle, azon Anna Tomowa Sintow énekli, Karajan vezényli a BPO- t, ezen a késői felvételén, 1987 - ből. Ez is jó, de Kiri Te Knanwa hangja pnt ideális ilyen hatalmas ívek álténeklésére. Jessy Normannel is van belőle cd?
Mellesleg most éppen Birgit Nilsson előadásában szól a "Vieni, t'afretta...".
Néha azt hiszem, hogy voltak jó énekesnők, remek énekesnők, és volt Birgit Nilsson...
Igen, talán mondhatom, némiképpen megváltozott. Láttam most a tv- ben, hogy szombat esténként Schiff András - számomra a legnagyobb zongorista - beszél Bach Angol szvitjeiről, majd el is játssza őket. Ezek az előadások nagyon tetszettek. Megnéztem a Rodelinda dvd- t is. Azt nem merem állítani, hogy jobban tetszett, mint mondjuk a Don Giovanni, de az énekesek remek teljesítményt nyújtottak. Meg Bach: Brandenburgi versenyeket hallgattam egy héten keresztül, az csodálatos volt. Szóval, valami elindult bennem, de azért még sokat kell foglalkoznom a barokkal, mire elmondhatom, hogy tudok valamit róla.
Tévedsz, nab, Nem alaptalanok. Már korábban is láttam. De én nem szólok rád. Mert felnőttnek tartalak. De ha neked tetszik az ujjal mutogatás, csináld.
Tévedsz, Iván, és alaptalanok a vádjaid. Én csak az otromba és trágár stílt nem állom. Ennyi. Senkit nem oktatok ki, mint Te. Csak véleményt mondtam, olvasd el újra.
Ez ügyben tovább nem társalgok Veled.
Akinek Bódy Magdi és a színvonalas jazz a kedvence, szeretettel várjuk szeptember 15.-én pénteken, 19 órától az Alexandra Könyvesház Pódiumán (V.Nyugati tér.7) kezdődő Jazz-Szalon című műsorunkra. Bódy Magdi zenés beszélgetésének vendége ebben a hónapban, Vadon Irén jazzénekesnő.
Alexandra Pódium
"Two other faulty recordings need not detain us long. Fritz Reiner' s is delibitated by drawn-out tempi and too many rallentandi, indifferent chorus and orchestra"
Choral Music on Record, ed. Alan Blyth, Cambridge University Press, p. 201.
Persze ez az Ivánt nem zavarja abban, hogy tovább ossza az észt, és II. Fülöpre még rátfromfoljon.
Varviso, Komor Vili bácsi, meg Gardelli alatt játszottam a Verdi Requiemet. És van belőle 17 felvételem.
Iván meg csak ugatja a darabot.
98 - Bizony! És azért kotyogok bele, mert én először Jessye Normannal hallottam, s megállt a levegő körülöttem. (erről már áradoztam valamelyik topicban, talán a J. N.-ban) - a lélegzet is eláll ezektől a daloktól. Szférák, valóban. Igyekszem K. Te Kanawával is meghallgatni. Hallottam már másoktól is, de Jessye N. utólérhetetlen számomra - ZENGBONGZÚGDÚL! És hozzá szoprán!
Nekem most éppen Kiri Te Kanawa, akivel ma hallgattam Strauss: Négy utolsó ének című csodálatos művét. Az énekesnő itt hatalmas íveket kell, hogy áténekljen, és ezt Te Kanawa meg is oldja, véleményem szerint hibátlanul.
Csodálatos, hogy egy 85 éves ember így tudjom búcsúzni az élettől, mint Strauss...
Ifjú titánokat is lehet jelölni? Akkor Hámori Szabolcsra szavazok, akit legutóbb Donizetti Rita c. opuszában láttam-hallottam. És most olvastam Tallián Tibor tanár úr cikkét a Muzsikában, ahol a Theater an der Wien vendégjátékáról írván megemlíti, hogy Mozart leginkább Leporello figurájához hasonlíthatott a Don Giovanniban. Lehet, hogy az ő szerepe így hálásabb, mint a Don-é? Hízelgőbbnek mindenesetre hízelgőbb, ha ennek hitelt adunk.